17 Ιαν 2016

Έλληνες στα όρια της φτώχειας

Η Κατάσταση στη χώρα μας βαίνει επιδεινούμενη, με δεκάδες οικογένειες καθημερινά να ξεπερνούν τα όρια της φτώχειας αγγίζοντας την εξαθλίωση.

Έχουμε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου από καιρό.

Δείτε ενδεικτικά σχετικές καταχωρήσεις.

Αυτές τις μέρες του Ιανουαρίου του 2016 ενημερωθήκαμε και για το ακόλουθο κείμενο:

Ηλεία: Πάνω από 12.500 οικογένειες ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Όλο και περισσότερο αυξάνεται η φτώχεια στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται κατά καιρούς ενώ και στην Ηλεία, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτή την εποχή ζει στα όρια της φτώχειας και πολλές οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα στις καθημερινές απαιτήσεις, όπως γράφουν τα τοπικά μέσα.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, παρουσίασε στην Ιερατική Σύναξη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα Φωναΐτικα, ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο οποίος μέσα από την εισήγησή του, αναφέρθηκε τόσο στα αίτια της φτώχειας όσο και στις συνέπειες αυτής, παρουσιάζοντας παράλληλα το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στην ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Όπως ανέφερε, μια από της βασικότερες και γενικότερες αιτίες της γενικευμένης φτώχειας μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες είναι ο εγωκεντρισμός του ανθρώπου. «Εφόσον σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο, ο οποίος έβλεπε τα κοινωνικά θέματα όχι ως ουτοπιστής αλλά ως άνθρωπος της έμπρακτης προσφοράς προς τον συνάνθρωπό του, η φτώχεια οφείλεται στην εγκατάλειψη από τον άνθρωπο της αρχέγονης κοινοκτημοσύνης και στην αποδοχή της ιδιοκτησίας, δηλαδή στην διάκριση του «δικού μου» και του «δικού σου».

Η φτώχεια με αριθμούς

Όπως εξήγησε ο π. Φιλάρετος, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα (εδώ και χρόνια) κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Έτσι το 35,7% του πληθυσμού των Ελλήνων, δηλαδή 3.904.000 άτομα ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ το 20,3% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.

Ως προς το Νομό Ηλείας, 12. 514 Ηλείοι ζουν στα όρια της φτώχειας, εφόσον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αυτοί είναι δικαιούχοι του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Να σημειώσουμε πως αδιευκρίνιστος αριθμός Ελλήνων, αποφεύγουν να εγγραφούν στις σχετικές λίστες λόγω του υψηλού αισθήματος αξιοπρέπειας που τους διακατέχει).

«Το 8% περίπου του Ηλειακού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, ενώ ο αριθμός εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.,/p>

Αναλυτικότερα στο Δήμο Πύργου καταγράφονται 3.502 άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας. Στο Δήμο Ήλιδος 2.841 άτομα, στο Δήμο Ζαχάρως 1.119 άτομα, στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης 1.052 άτομα, στο Δήμο Ολυμπίας 550 άτομα και στο Δήμο Πηνειού 1.592 άτομα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.