σχεδίαση για όλους - Προσβασιμότητα υποδομών και δικτύων

Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για την εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, τον τουρισμό ΑμεΑ και ηλικιωμένων, την προσβασιμότητα

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2016 στο Μιλάνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πρόσφατα στην πόλη του Μιλάνου  το βραβείο Access City Award 2016, και η βράβευση συνέπεσε  με την Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.  Στην πόλη της Wiesbaden (Γερμανία),  στη Τουλούζ (Γαλλία), στη Βάασα (Φινλανδία) και στο Kaposvár (Ουγγαρία) απονεμήθηκαν επίσης βραβεία για τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.  Στα βραβεία προσβάσιμης πόλης υπήρχε ειδική μνεία για τις «προσβάσιμες έξυπνες πόλεις» που αναγνωρίζει τις προσπάθειες των πόλεων να διασφαλίσουν ότι γίνονται έξυπνες χωρίς αποκλεισμούς και ιδιαίτερα διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες τους, τα περιβάλλοντα χρήστη και οι συναφείς υπηρεσίες είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία, ακολουθώντας μια προσέγγιση «σχεδιασμού για όλους».

Η τελετή έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια του  δεύτερου μέρους της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες . Η Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις  δεξιότητες και την κινητικότητα Εργασίας, Marianne Thyssen, ανακοίνωσε τους νικητές του βραβείου 2016 Access City Award. Στην κορυφαία θέση των βραβείων, το Μιλάνο  αναγνωρίστηκε για για τις συνεχείς προσπάθειες του για την προσβασιμότητα, καθώς και τη δέσμευσή του σε έργα για την προώθηση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, και την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης. Τα πρότυπα οικοδομικού σχεδιασμού του Μιλάνου  βραβεύτηκαν για την προώθηση της καθολικότητας στο σχεδιασμό τους. Η πόλη ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βήματα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και για τα φιλόδοξα σχέδια της για το μέλλον. Στην δεύτερη θέση το Βισμπάντεν, η πρωτεύουσα του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Έσσης. Η γερμανική πόλη βραβεύτηκε για την  αναγνώριση της ως παράδειγμα σχεδιασμού ανοιχτών χώρων, πάρκων και παιδικών χαρών και για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στο κέντρο της πόλης. Η Τουλούζη, η τέταρτη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Γαλλίας, κέρδισε το τρίτο βραβείο για τις προσπάθειές της, προς την κατεύθυνση της προσβασιμότητας στις μεταφορές και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Τουλούζη, μετρό, τραμ και λεωφορεία είναι 100% προσβάσιμα και οι όπερες εκτελούνται με ακουστική περιγραφή και τα προγράμματά τους είναι διαθέσιμα σε γραφή Braille.

Φέτος, το συνέδριο της Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκεςπραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου, και επικεντρώθηκε στα  παιδιά με ειδικές ανάγκες και τους νέους. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και οι γονείς τους ήταν μεταξύ των συζητητών, καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών και κυβερνήσεων. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (Fundamental Rights Agency ) παρουσίασε την τελευταία έκθεση του σχετικά με την βία κατά των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Εδώ για το σύνολο του άρθρου για την προσβάσιμη πόλη του 2016.

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2015 στην Σουηδική πόλη Borås

Περιμένω τη μέρα που θα τεθούν κάποιες υποψηφιότητες από ελληνικές πόλεις για το συγκεκριμένο βραβείο. Τότε θα έχουμε ήδη βάλει το λιθαράκι που προσπαθούμε να τοποθετήσουμε στο οικοδόμημα. Ας ελπίσουμε να γίνει κάτι τέτοιο πριν το 2020.

Στη Σουηδική πόλη Borås απονέμεται το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης για το 2015, για τις πόλεις που είναι φιλικές προς τα Άτομα με Αναπηρία. Η απονομή του έγινε χθες, κατά τη διάσκεψη που οργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν άτομα με αναπηρία, οργανώσεις εκπροσώπησής τους, αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, φορείς παροχής υπηρεσιών, δεξαμενές σκέψεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες με σκοπό να συζητήσουν σημαντικές πτυχές που αφορούν την απασχόληση, την προσβασιμότητα και τις μελλοντικές προκλήσεις. Με την απονομή του εν λόγω βραβείου αναγνωρίζεται ότι η ολοκληρωμένη και στρατηγική προσέγγιση που ακολούθησε η Borås για τη δημιουργία μιας πόλης προσβάσιμης σε όλους, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τοπικής δράσης για την άρση των πολλών εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το Ελσίνκι (Φινλανδία), ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει επίσης ειδικές μνείες σε πόλεις που είναι πρωτοπόροι όσον αφορά την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην τεχνολογία των πληροφοριών και επικοινωνιών και στις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Φέτος, οι ειδικές μνείες απονέμονται στις εξής πόλεις: Η πόλη Logroño, Ισπανία, έλαβε ειδική διάκριση στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων. Η Βουδαπέστη, Ουγγαρία, έλαβε ειδική διάκριση για το έργο της στον τομέα των μεταφορών. Η πόλη Arona, Ισπανία, και το Λουξεμβούργο έλαβαν ειδική διάκριση για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αποτελεί μία από τις δράσεις που προβλέπεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την αναπηρία, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Διοργανώνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία. Σκοπός του βραβείου είναι να ενθαρρύνει τις πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες προσβασιμότητας προς όφελος όλων. Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης ξεκίνησε το 2010, με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και να προωθηθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50 000 κατοίκους. Από το 2010, 189 πόλεις έχουν συμμετάσχει σε 5 διοργανώσεις του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης.

Σχετικός σύνδεσμος

Προσβασιμότητα - Παρέμβαση προς μίμηση

Τόπος φιλικός και φιλόξενος προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας δηλώνει ο Δήμος Λήμνου, ενώ σε εξέλιξη είναι μια σειρά από δράσεις για το σκοπό αυτόν. Εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας ατόμων με αναπηρία, ανάμεσα στους στόχους είναι και η προσέλκυση επισκεπτών.

Οι παρεμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο του διασυνοριακού ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg «Ελλάδα - Κύπρος», ο προϋπολογισμός του οποίου άγγιξε τις 150.000 ευρώ και με τη λήξη του η Μύρινα θα διαθέτει ένα χάρτη-οδηγό για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα κινητικότητας σε δημόσια κτήρια και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Δύο ειδικές ράμπες που καθιστούν εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, έχουν τοποθετηθεί σε δύο παραλίες της Λήμνου. Η κάθε ράμπα διαθέτει ειδικό κάθισμα και σύγχρονο εξοπλισμό και διευκολύνει τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να χαίρονται τον ήλιο. Η πρώτη τοποθετήθηκε στο Ρωμαίικο Γιαλό τον Ιούλιο του 2014 και η δεύτερη, στην παραλία Εβγάτης. Το κόστος της κάθε εφαρμογής ανέρχεται στις 38.000 ευρώ και είναι τελείως αυτόνομη στη λειτουργία της, αφού τροφοδοτείται ηλεκτρικά από ηλιακά κάτοπτρα.

Οι υποδομές αυτές στις παραλίες αποτελούν μία από τις καλύτερες διαφημίσεις για τη Λήμνο στον τομέα του τουρισμού, κάνοντάς την έναν ελκυστικό προορισμό για άτομα με αναπηρία. Σχετικά με τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ειδικού χάρτη ώστε ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες, να ενημερώνονται για τα κτήρια και τους χώρους που διαθέτουν δυνατότητες πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα, παρέχοντας σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για ενημέρωση, άθληση και ψυχαγωγία. Ο χάρτης θα αναρτηθεί σε διαδικτυακό τόπο και θα κυκλοφορήσει σε ειδικά έντυπα ενημέρωσης, ώστε να είναι εύχρηστος από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Στο χάρτη, εκτός από τα δημόσια κτήρια που διαθέτουν υποδομές εύκολης πρόσβασης, θα περιλαμβάνονται αντίστοιχες πληροφορίες και για άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως καταστήματα εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά καταστήματα. Στόχος είναι μέσα από το χάρτη να μπορεί να σχεδιαστεί εύκολα μια διαδρομή από άτομα με κινητικά προβλήματα από και προς τα σημεία ενδιαφέροντος.

Η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε δημόσια κτήρια και υποδομές είναι έκφραση πολιτισμού, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης. «Είναι υποχρέωσή μας, απέναντι στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια ισότιμης πρόσβασής τους παντού».

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη συνεργασία αυτή μετέχουν η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Λήμνου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Να σημειωθεί πως ενδιαφέρον για το ζήτημα της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. Ο ίδιος αναγνώρισε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για το Δήμο Λέσβου σε αυτό τον τομέα και τόνισε πως το παράδειγμα της Λήμνου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά και για το νησί μας, ιδιαίτερα στο θέμα της τοποθέτησης ραμπών σε παραλίες.

Σχετικός σύνδεσμος

Video και φωτογραφίες από τα βιωματικά εργαστήρια προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών και παραπληγικών της 15ης Νοέμβρη 2014

Μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης με το Σωματείο ΑμεΑ ν. Λακωνίας οδήγησε στη διοργάνωση των βιωματικών εργαστηρίων προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών και παραπληγικών και στο σεμινάριο γνωριμίας με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών, το Σάββατο 15 Νοέμβρη, στους χώρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης με πολλούς συμμετέχοντες κάθε ηλικίας.

σχετικό video

φωτογραφίες από τα βιωματικά εργαστήρια στο facebook

video από το Ελλάδα tv

Ο Τάκης Αλεξανδράκης στο laconialive.gr

Βράδυ στο κέντρο της Σπάρτης. Στα γραφεία του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας το μάθημα μόλις έχει τελειώσει. Ο πρόεδρος του σωματείου, Τάκης Αλεξανδράκης, ολοκληρώνει τη διόρθωση των τελευταίων ασκήσεων πάνω στην εκμάθηση της γραφής και ανάγνωσης τυφλών. Η συζήτησή μας ξεκινά. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, με έναν λόγο μεστό και συγκροτημένο που ελάχιστοι διαθέτουν, θα μας έχει κάνει κοινωνούς των κυριοτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, θα σκιαγραφήσει υλοποιήσιμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και πάνω απ’ όλα θα καταδείξει με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως όταν διεκδικείς με μαχητικότητα και αξιοπρέπεια τα αυτονόητα δικαιώματά σου δεν βγαίνεις ποτέ χαμένος.

Η Σπάρτη είναι μια πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρία; Από πλευράς κοινωνικής αποδοχής, εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Βέβαια έχω και μια οικογένεια που βοήθησε πάρα πολύ σ’ αυτό το θέμα, δεν με περιόρισε. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολη η αποδοχή από την κοινωνία της Σπάρτης κάποιων ανθρώπων με ιδιαιτερότητες. Όσο όμως εύκολο μπορεί να είναι αυτό, τόσο δύσκολο είναι ότι η ίδια η δομή του αστικού ιστού των ελληνικών πόλεων γενικότερα –και της Σπάρτης– δημιουργεί αυτόν τον αποκλεισμό. Ο κοινωνικός αποκλεισμός δηλαδή, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, μπορεί να μην προέρχεται από την κοινωνία της πόλης, αλλά από τα φυσικά εμπόδια. Για να είμαι ειλικρινής, όταν σας έθετα την ερώτηση, είχα στο μυαλό μου περισσότερο το θέμα των εγκαταστάσεων/υποδομών και όχι των προκαταλήψεων, που θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν εν έτει 2014. Σωστά. Όχι όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σ’ αυτό το επίπεδο. Φυσικά, εδώ πρέπει και το πρόσωπο με αναπηρία να δουλέψει με την ψυχολογία του. Να μην το εγκλωβίσει η μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού αρνητική άποψη του άλλου, όσο να του δώσει φτερά η προσωπική του δύναμη να επιβληθεί. Κι αν η λέξη «επιβολή» είναι λίγο δύσκολη και παρεξηγημένη, να διευκρινίσω τι εννοώ: να αποδείξω πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μου και στους άλλους ότι αυτό μπορώ να το κάνω και εγώ, όπως όλα τα πράγματα στην καθημερινότητα, αρκεί να μη μου προβάλεις εμπόδια.

Προσωπικά, επειδή είμαι άτομο με πρόβλημα όρασης, θεωρώ ότι το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να κάνω είναι να οδηγήσω. Όλα τα υπόλοιπα μπορώ να τα κάνω. Και τα κάνω. Φυσικά μια κινητική αναπηρία προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Το δομημένο περιβάλλον δημιουργεί τρομερές δυσκολίες στη ζωή ενός ανθρώπου, ειδικά με κινητικά προβλήματα, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές σε δημόσια/ιδιωτικά κτίρια, επιχειρήσεις κλπ. Ποιες βελτιώσεις λοιπόν θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα ή/και μακροπρόθεσμα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς σας, όχι μόνο σε επίπεδο τοπικό αλλά και κεντρικού κράτους; Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, κερδίσαμε πάρα πολλά πράγματα. Πλέον δεν βλέπουμε τυφλούς επαίτες στο δρόμο (εκτός κάποιων στις μεγάλες πόλεις που το επιλέγουν συνειδητά). Υπάρχει μια καλύτερη κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ. Όμως αυτή η περίοδος της κρίσης, που φέρνει πάρα πολλά προβλήματα, τα μεγεθύνει στην περίπτωση των ΑμεΑ. Για παράδειγμα, όταν το κοπάδι των θηλαστικών το κυνηγούν τα σαρκοφάγα, τα πρώτα θύματα είναι τα μικρά, τα τραυματισμένα ή τα ασθενή ζώα. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Οι δυσκολίες που υπάρχουν έχουν φέρει μια ανατροπή και στο κοινωνικό κομμάτι, καθώς οι άνθρωποι που πάντα υποστήριζαν την ομάδα των ΑμεΑ έχουν χάσει αυτό το συναίσθημα, διότι κάποια στιγμή μπορεί να τους θεωρήσουν «βολεμένους», επειδή πχ οι ίδιοι είναι άνεργοι ενώ εκείνοι (σ.σ. τα ΑμεΑ) αμείβονται, παίρνουν ένα επίδομα. Ή σκέφτονται πως δεν μπορούν να κάνουν πράγματα για τους αναπήρους, όταν οι ίδιοι έχουν τεράστια προβλήματα. Χάσαμε λοιπόν ένα μεγάλο τμήμα του κοινωνικού ερείσματος, πράγμα που έγινε και εσκεμμένα με την εκμετάλλευση του -κακού κατά τη γνώμη μου- όρου των «αναπήρων-μαϊμού», όποτε μαϊμουδοποιηθήκαμε όλοι εδώ που τα λέμε. Επίσης χάσαμε πολλά από τις μειώσεις που έχουν γίνει σε επιδόματα κλπ. Παροχές που οφείλει να προσφέρει ένα κοινωνικό κράτος στα ΑμεΑ για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Η οικονομική κρίση, η οποία πιέζει όλους, συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα άτομα με αναπηρία, που δεν έχουμε –το σημαντικότερο– εναλλακτικές διεξόδους. Ένας άνεργος ίσως αποφασίσει να φύγει στο εξωτερικό για να αναζητήσει την τύχη του. Εγώ πού να πάω; Ή ποια απάντηση μπορεί να δώσει κανείς στον άνθρωπο που, με όλα αυτά που συμβαίνουν στα υγειονομικά, τρέμει εάν και κατά πόσον την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να έχει τα φάρμακά του ή αν θα πρέπει να τα πληρώσει όλα από την τσέπη του; Όλα αυτά έχουν λοιπόν επιφέρει μεγάλη μείωση σε όσα πήγαιναν να δείξουν μια τάση βελτίωσης και στον τομέα της προσβασιμότητας. Έχουμε τους νόμους, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. Και αν θα εφαρμοστούν, έχουν μια μεγάλη περίοδο χάριτος. Θα δούμε ουσιαστικές αλλαγές ίσως μετά το 2020, με την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κώδικα, ο οποίος επιβάλλει όλες οι νέες οικοδομές, αλλά και οι παλιές, να είναι προσβάσιμες. Φυσικά δεν θα γίνουν όλα άμεσα διά μιας το 2020, όμως είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση το ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προς τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Ως σωματείο εμείς εδώ στη Λακωνία έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, γιατί ασχολούμαστε πολύ με το κομμάτι της προσβασιμότητας. Στις 9 Ιουλίου πέρασε ομόφωνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρότασή μας που βασιζόταν κυρίως σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε με εθελοντές επιστήμονες πάνω στην προσβασιμότητα των ξενοδοχειακών χώρων της Σπάρτης. Να ευχαριστήσουμε εδώ τους ξενοδόχους που συμμετείχαν, παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν «από χέρι» σίγουρο πως θα ήταν αρνητικά.

Περάσαμε λοιπόν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μία σοβαρότατη απόφαση που κάνει τον «σχεδιασμό για όλους» κεντρικό άξονα των πολιτικών για τα επόμενα χρόνια. Των πολιτικών της Περιφέρειας; Ναι. Ο «σχεδιασμός για όλους» σημαίνει ότι ο ανάπηρος πλέον συνταυτίζεται/συμμαχεί με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Δεν παλεύουμε λοιπόν μόνο για τους αναπήρους, αλλά για όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν παροδικά ή μόνιμα προβλήματα, κινητικά ή αισθητηριακά, όπως λχ οι ηλικιωμένοι. Έτσι, πλέον, το ποσοστό για το οποίο συζητούμε και για το οποίο πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία είναι πάνω απ’ το 50% του πληθυσμού. Οι άνθρωποι δηλαδή που χρήζουν κάποιας ειδικής βοήθειας; Ναι. Που έχουν κάποια κινητική ή αισθητηριακή ανάγκη λόγω ηλικίας, τραυματισμού κλπ. Ο «σχεδιασμός για όλους» μιλά για προσβασιμότητα, ράμπες, ειδικά ασανσέρ που θα είναι όχι μόνο για τους αναπήρους αλλά για όλους. Ακόμη περιλαμβάνει και το ηλεκτρονικό περιβάλλον, ώστε μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων προτύπων ένας ιστότοπος να είναι προσβάσιμος και στους ανθρώπους με οπτική ή νοητική αναπηρία ή και στους κωφούς, όπου χρειάζεται ένα κείμενο λιγότερο δυσνόητο απ’ ότι για τον υπόλοιπο πληθυσμό (αφού για τους κωφούς υπάρχει μία κατά γενική ομολογία μικρότερη μορφωτική δυνατότητα. Αν λοιπόν δεν υπάρχουν εμπόδια, τότε η αναπηρία δεν φαίνεται. Αν σε όλες τις υπηρεσίες, καφετέριες, εστιατόρια κλπ ο άνθρωπος σε αμαξίδιο μπορούσε να βρει θέση στάθμευσης, ράμπα να φτάσει μέχρι την εξυπηρέτηση του πολίτη/πελάτη, προσβάσιμη τουαλέτα κλπ, τότε η αναπηρία δεν θα γινόταν εμφανής.

Το σωματείο ΑμεΑ Λακωνίας πότε ιδρύθηκε, με ποιο σκοπό και πόσα μέλη αριθμεί; Επισήμως ιδρύθηκε το 2000. Αριθμεί περίπου 500 μέλη αυτή τη στιγμή. Δεν είναι μεγάλο το νούμερο, αφού στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι να πρωτοστατούν στις διεκδικήσεις και κάποιοι να περιμένουν να επωφεληθούν ή να μην ασχολούνται καν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως όσο πιο δυνατό και ικανό είναι το σωματείο τους τόσα περισσότερα πράγματα μπορούν να απαιτηθούν -από τις αρχές κυρίως. Η ισχύς εν τη ενώσει. Βρισκόμαστε σε μία εποχή σφοδρών χτυπημάτων κατά της αναπηρίας. Η έκφραση «αφανισμός», που συχνά χρησιμοποιώ, είναι κυριολεκτική. Αυτό για να το αντιμετωπίσουμε χρειάζεται οργάνωση. Άρα τους καλούμε όλους να έλθουν εδώ. Το ποσό της ετήσιας συνδρομής είναι μόλις 5 ευρώ, το οποίο εισπράττεται μόνο από εκείνους που μπορούν να το διαθέσουν.

Η ενημέρωση που θα πάρει κάποιος είναι πάρα πολύ σημαντική. Διότι δεν σας κρύβω ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που λόγω προσωπικών ή οικογενειακών αναστολών δεν παίρνουν το επίδομα ή δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Προσπαθούν να κρυφτούν. Η αναπηρία υπάρχει, είναι εδώ. Πρέπει να την κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη. Και το σωματείο γι’ αυτό είναι εδώ: να ενημερώσει, να βοηθήσει, να παρέμβει όπου χρειάζεται και να προσφέρει και στις αρχές λύσεις και σκέψεις που μπορούν να οδηγήσουν και στην ανάπτυξη. Η πρόταση λχ που υποβάλαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εμπεριέχει την έννοια της ανάπτυξης. Θα πάρουν χρήματα οι ξενοδοχειακοί χώροι για να γίνουν προσβάσιμοι. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Θα έρθει τουρισμός ηλικιωμένων και αναπήρων από το εξωτερικό, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να έρθουν. Θα παρέμβουμε στα κτίρια, στους αρχαιολογικούς χώρους, και το όφελος θα είναι πολλαπλό. Άρα δεν λέμε μόνο «δώστε μας», αλλά «πάρτε κι από μας». Γιατί υπάρχει και αναπτυξιακή τροχιά μέσα από αυτή την προσπάθεια. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του σωματείου για το επόμενο διάστημα; Είδαμε πως κάνετε ήδη μαθήματα γραφής και ανάγνωσης τυφλών. Ήταν κάτι που το απαιτούσαν καιρό εδώ οι άνθρωποι και καταφέραμε με τη βοήθεια της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών από την Αθήνα να το υλοποιήσουμε, τόσο για τα μέλη μας -που είναι τυφλά άτομα- όσο και για τους άλλους ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν και είναι αρκετοί. Να διευκρινίσουμε ότι η εκμάθηση της μεθόδου δεν περιορίζεται στους τυφλούς, μπορούν και βλέποντα άτομα να εκπαιδευθούν. Ναι, το συγκεκριμένο τμήμα που είδατε θα πάρει και πιστοποίηση της γνώσης γραφής και ανάγνωσης τυφλών. Για όσους δεν θέλουν αυτή την πιστοποίηση, προγραμματίζουμε βέβαια και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Λακωνίας, όπου θα μπορεί κάποιος μέσα σε ένα τρίωρο να πάρει μια «γεύση» της γραφής και ανάγνωσης τυφλών. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον, θα δημιουργηθεί και δεύτερο τμήμα, με την απειροελάχιστη συνδρομή ενός αρωγού μέλους, της τάξης των 10 ευρώ το χρόνο. Αρωγά μέλη είναι εκείνα που δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά είναι φίλοι του συλλόγου. Γίνεται επίσης προσπάθεια να καταφέρουμε να οργανώσουμε τμήμα εκμάθησης νοηματικής γλώσσας, κάτι που έχει μεγαλύτερα προβλήματα καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος εκπαίδευσης και το τμήμα πρέπει να έχει τουλάχιστον επτά μόνιμα εκπαιδευόμενους. Πιστεύω όμως να το κατορθώσουμε. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει τις επαφές μας με τους δήμους και τις καινούργιες δημοτικές αρχές για προτάσεις και παρεμβάσεις.

Πρόσφατα βρεθήκαμε στο δημαρχείο, σε μια ωραία συνάντηση με το δήμαρχο, Σπάρτης τους αιρετούς που ασχολούνται με την αναπηρία και τη συμμετοχή παραγόντων της τεχνικής υπηρεσίας. Διότι γίνονται έργα όπως αυτό της Λεωνίδου, που παρότι το παρακολουθούσαμε από την αρχή υπήρξαν λάθη. Και πλέον η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε πρόσωπα ή φορείς όπως εμείς να καταγγείλουμε το έργο και εφόσον αυτό είναι πληρωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην πληρωθεί αν δεν πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας. Αυτά συζητήσαμε με το δήμαρχο και τους υπευθύνους, για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα και ταυτόχρονα να γίνει καλός προγραμματισμός και για τη Λυκούργου που ακολουθεί. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με όλους τους δήμους, για να μπορέσουμε να φτιάχνουμε πράγματα σωστά και όχι λανθασμένα. Διότι να τονίσουμε ότι ένα έργο έχει επιβάρυνση 2 με 3% στον οικονομικό προγραμματισμό εάν γίνει από την αρχή με τον «σχεδιασμό για όλους», ενώ αν το διορθώσουμε μετά μπορεί να φθάσουμε και στο 40%. Προγραμματίζεται επίσης μια ημερίδα για την 3η Δεκέμβρη, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Εμείς κάθε χρόνο διοργανώνουμε εξάλλου και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και επαφής των μελών μας με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Άλλωστε στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχουμε κάνει προγραμματισμό για το πώς θα κινηθούμε σε επίπεδο ενημέρωσης γενικότερα του πληθυσμού πάνω σε θέματα αναπηρίας, λχ με επισκέψεις, που έχουν γίνει και παλαιότερα σε διάφορα μέρη του νομού. Για παράδειγμα σε σχολεία; Ακριβώς. Θα προσπαθήσουμε να γίνουν συγκεντρώσεις σε σχολεία ή και σε φορείς και συλλόγους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ερχόμενοι σε επαφή μαζί μας.

Σημαντικά επίσης είναι και τα σεμινάρια που κάνουμε κάθε τόσο για το πώς κινείται ο τυφλός και ο παραπληγικός, που είναι κι αυτό ένα σημαντικό κομμάτι για να μπορέσει να καταλάβει ο ενήλικας ή το παιδί γιατί δεν πρέπει να κλείνει τη ράμπα ή τη διάβαση των τυφλών. Σεμινάρια γενικώς για το πώς θα μπορέσει να γίνει καλύτερο το περιβάλλον μας χωρίς να κλείνουμε τους διαδρόμους με τις καφετέριες, τις καρέκλες κλπ και για το πόσο δύσκολο είναι να κινηθεί κανείς με αναπηρικό αμαξίδιο. Όλα αυτά βοηθούν στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε όποιον επικοινωνήσει μαζί μας για να κάνουμε πράξη μια τέτοια διοργάνωση. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίσουν την αναπηρία. Να έρθουμε λίγο στο πρόσωπό σας. Διαπιστώνουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο λόγου. Έχετε κάνει κάποιες σπουδές; Ναι, έχω τελειώσει Φυσικοθεραπεία και τη Νομική Αθηνών. Πόσων ετών είστε; Είμαι 44. Από πού κατάγεστε; Από το Παρόρι. Είστε παντρεμένος; Ναι. Τι άλλο πιστεύετε πως θα έπρεπε να γνωρίζουμε για σας; Έχασα την όρασή μου στα δεκατέσσερα εντελώς ξαφνικά, ύστερα από μία επέμβαση. Αυτό που με βοήθησε να σταθώ ήταν η αγάπη από και προς την οικογένειά μου, η αγάπη για μένα τον ίδιο και η λαχτάρα να συνεχίσω, καθώς και ένα αίσθημα έλλειψης φόβου για τη θυσία. Αυτό σημαίνει πως δεν θα φοβηθώ να αγωνιστώ γι’ αυτό που αγαπώ. Ποτέ δε θα βρεις φίλους μόνο, θα βρεις και εχθρούς που μπορεί να σε πολεμήσουν –και πολύ άσχημα. Αν δεν φοβηθείς να πεθάνεις, δεν θα μπορέσεις και να αγωνιστείς. Για να μη φυγομαχήσεις, που είναι το πιο εύκολο και έρχεται μετά η απόσυρση από την κοινωνική ζωή, πρέπει να βγεις μπροστά με το πρόβλημα και έτσι να το αντιμετωπίσεις και να το ξεπεράσεις. Δείτε την ανάρτιση της συνέντευξης πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Σχετικό δημοσίευμα

Αποτελέσματα έρευνας επιπέδου προσβασιμότητας χώρων διαμονής τουριστών

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να προστατεύει τα άτομα με αναπηρία, να επιδιώκει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους, καθώς και την άρση κάθε είδους αποκλεισμού (κοινωνικού, επαγγελματικού, κτλ). Εντός αυτών των πλαισίων, το Σωματείο μας έχει αναλάβει δράση για την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας υποδομών και δικτύων. Tο Σωματείο μας, με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και με εργαλείο ένα άρτια καταρτισμένο ερωτηματολόγιο, ολοκλήρωσε προκαταρτική έρευνα για το επίπεδο προσβασιμότητας των χώρων διαμονής τουριστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός του δήμου Σπάρτης. Σε αυτή αποτυπώνεται η προσβασιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης της Σπάρτης. Το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας ευελπιστεί να ενταχθεί η παρούσα πρόταση το συντομότερο δυνατόν στον προγραμματισμό δράσεων της περιφέρειας Πελοποννήσου και θέτει τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία του πάνω στο ζήτημα της προσβασιμότητας υποδομών και δικτύων, στη διάθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σχετικό δελτίο τύπου

H προκαταρτική μελέτη σε μορφότυπο pdf

Καβάλα: Μικρά λεωφορεία με ράμπα για ΑμΕΑ, αγοράζει το Αστικό ΚΤΕΛ

Έχω επανειλημμένα επικοινωνήσει με το ΚΤΕΛ του νομού μας επισημαίνοντας την ανυπαρξία προσβάσιμου οχήματος είτε για τοπικά είτε για υπεραστικά δρομολόγια. Η προσβασιμότητα είναι απαραίτητη και υπάρχει σχετική (αλλά όχι ακόμη απόλυτα δεσμευτική) υποχρέωση των επιχειρήσεων μεταφοράς επιβατών να έχουν ένα ποσοστό τουλάχιστον προσβάσιμων οχημάτων. Στην περίπτωση των ΚΤΕΛ το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των οχημάτων του στόλου τους. Όμως τίποτα δεν έχει προχωρήσει και δε φαίνεται πιθανή κάποια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο για την περίπτωση του ΚΤΕΛ Καβάλας

Ανθρώπινη πόλη για ΑμΕΑ η Κομοτηνή

Παράδειγμα προς μίμηση η πόλη της Κομοτηνής! Δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα, στα πλαίσια του "σχεδιασμού για όλους". Με την ασταμάτητη δράση της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ και των φορέων της σε όλη τη χώρα η προσπάθεια θα αρχίσει να έχει αποτέλεσμα όπως στην Κομοτηνή. Σε αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιείται και το Σωματείο μας, Σωματείο Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας, ακολουθώντας το σχεδιασμό της δράσης της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ και του προέδρου μας κ. Βαρδακαστάνη Ιωάννη.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο για την πόλη της Κομοτηνής

Τα οφέλη της προσβασιμότητας των υποδομών στην επαύξηση του τουριστικού προϊόντος

Η καθολική προσβασιμότητα συνεπάγεται αύξηση του τουριστικού προϊόντος και μέσω της προσέλκυσης τουριστών με αναπηρία Ο σχεδιασμός για όλους, η καθολική προσβασιμότητα, τα οφέλη της ανάπτυξης προσβάσιμων υποδομών, διαμονής, μετακίνησης, ξενάγησης, ψυχαγωγίας ενός μεγάλου πληθυσμού αναπήρων τουριστών, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας, αποτελούν στοιχεία που έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους σχεδιαστές και υλοποιητές της δράσης, της οποίας τις εξελίξεις σας παραθέτω στο ακόλουθο δημοσίευμα.

Αυτά αποτελούν σημεία υψίστου ενδιαφέροντος και για το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Λακωνίας υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ και του προέδρου μας κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Το Σωματείο μας συνεχίζει τις δράσεις του σε όλα τα επίπεδα και φυσικά πάνω στο καυτό ζήτημα της προσβασιμότητας, κάνοντας παρεμβάσεις όπου κριθεί απαραίτητο, συμμετέχοντας στα κέντρα λήψης αποφάσεων με συμβουλευτικό ρόλο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν αποκτηθεί. Με δημοσιεύματα, ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια, κτλ, επιδιώκουμε την πληρέστερη ενημέρωση όλου του πληθυσμού, την ενημέρωση των αρχών για τα θέματα προσβασιμότητας, τονίζοντας τα οφέλη για το σύνολο των πολιτών με μεγαλύτερου ή μικρότερου βαθμού, δυσκολία κίνησης, που αποτελούν σύμφωνα με έρευνες το 40% με 50% του γενικού πληθυσμού, με ανοδικές τάσεις.

Δε θα πρέπει να λησμονούμε φυσικά, το ότι το τουριστικό μας προϊόν μπορεί να αυξηθεί, όταν και εφόσον πετύχουμε το επιθυμητό επίπεδο προσβασιμότητας. Οι άνθρωποι με αναπηρία από όλο τον κόσμο επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας και βέβαια τον πανέμορφο τόπο της Λακωνίας και της Πελοποννήσου. Αυτό προϋποθέτει καθολική προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά πρέπει να γίνουν και άλλα σημαντικά για τον τόπο μας πάνω στον τομέα του τουρισμού.

  • Θα πρέπει να πάψει επιτέλους το φαινόμενο, οι αρχαιολογικοί μας χώροι να λειτουργούν με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας.
  • Θα πρέπει να βελτιωθεί (αν και σύντομα θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στον τύπο) το οδικό μας δίκτυο, να γίνει σύντομος και εύκολος ο τρόπος οδικής προσέγγισης του νομού μας.
  • Θα πρέπει να υπάρξουν οι υποδομές που θα δώσουν τη δυνατότητα απευθείας αεροπορική σύνδεσης με το εξωτερικό, μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς προϊόντων.
  • Θα πρέπει να έχουμε λιμάνια για κάθε είδους και μεγέθους σκάφος.

3η Τεχνική Συνάντηση Εταίρων Πράξης «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2014 στην Αθήνα (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ) η 3η Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων της Πράξης «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις», η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013» (Άξονας 2 «Φυσικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον», Ειδικός Στόχος: «Ε.Σ.4 Αξιοποίηση, διαχείριση και ανάπτυξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων»).

Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.