23 Σεπ 2015

Επιβεβαίωση των αναλύσεών μας για μειώσεις συντάξεων από τα χείλη του αρμοδίου υπουργού εργασίας

Επιβεβαίωση των αναλύσεών μας για μειώσεις συντάξεων από τα χείλη του αρμοδίου υπουργού εργασίας

Δεν άργησε η επιβεβαίωση των αναλύσεων των συνεργατών του ιστολογίου μας για τα δεινά που θα ακολουθήσουν, για τις συντάξεις και τα επιδόματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που παραθέτουμε στη συνέχεια, ο αρμόδιος υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μας προετοίμασε για τη λαιμιτόμο των συντάξεων. και έπεται συνέχεια.

Ακολουθεί το δημοσίευμα:

Βόμβα Κατρούγκαλου για τις συντάξεις

Λίγες ώρες μετά την υπουργοποίησή του στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος...πέταξε την πρώτη «βόμβα» της νέας κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τις συντάξεις. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης κάποιων συντάξεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «ίσως να μη μπορέσουμε να αποφύγουμε τις μειώσεις όσο υπάρχει αυτή η υποχρηματοδότηση των Ταμείων» και συνέχισε λέγοντας πως «εμείς θα προστατεύσουμε απολύτως τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις. Αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχτούν. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό κανείς δεν μπορεί να δώσει δεσμευτική απάντηση».

Διαβάστε το σχετικό άρθρο από το tromaktiko

Διαβάστε την ανάλυση μας στην ανάρτηση "Προ των πυλών η κατάργηση προνοιακών επιδομάτων - Πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους σε εφαρμογή του Μνημονίου 3"

6 σχόλια :

 1. Κυριακή 27/09/2015 Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" - Ωρα μηδέν για ασφαλιστικό σύστημα και συντάξεις
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5278509/wra-mhden-gia-asfalistiko-systhma-kai-syntakseis/#.Vgfsl_X7wbI.twitter

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι 9 ανατροπές για συντάξεις, μισθούς, επιδόματα | οικονομια, ελλαδα | Ημερησία http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113600075 μέσω του χρήστη @imerisia_gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ›Έκθεση - κόλαφος για νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις
  Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.
  Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων την αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
  Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιοτόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
  Οι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
  Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικούσε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.
  http://newpost.gr/oikonomia/491028/ekthesh-kolafos-gia-neo-psalidi-stis-syntakseis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχοντας ήδη στα χέρια μας το πόρισμα της επιτροπής σοφών με τα δεινά που προβλέπει, επισημαίνουμε και την ανεξάρτητη δράση που θα αναλάβει άμεσα το δημοσιοοικονομικό συμβούλιο, το οποίο ανάλογα με την πορεία των δεικτών θα εισηγείται επιπλέον έκτακτα και άμεσα εφαρμοζόμενα μέτρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψην του νομοθετικές διατάξεις. Οι εισηγήσεις του θα τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής λόγω ακριβώς του έκτακτου χαρακτήρα των εισηγούμενων από αυτό μέτρων. σημαντικό: Δημοσιονομικό Συμβούλιο -Ενα νέο όργανο που θα εποπτεύει όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης
   http://www.iefimerida.gr/news/217159/dimosionomiko-symvoylio-ena-neo-organo-poy-tha-epopteyei-oles-tis-kiniseis-tis
   Πρόκειται για όργανο που προβλέπεται από τη συμφωνία να έχει απόλυτη ανεξαρτησία από την κυβέρνηση και θα εποπτεύει «ex ante» την υλοποίηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ θα είναι υποχρεωμένη να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου, εκτός από εκείνα που χαρακτηρίζονται εμπιστευτικά με βάση ειδικούς νόμους.
   Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εποπτικό όργανο το οποίο από το καταστατικό του θα δεσμεύεται με τον προκαταβολικό έλεγχο στο κυβερνητικό έργο, αφού θα πρέπει να προλαμβάνει τις όποιες αποκλίσεις και να προειδοποιεί χωρίς όμως να μπορεί να παρέμβει και να αλλάξει, αφού αυτό θα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης.Μάλιστα, θα συγκροτηθεί πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του Μνηνομίου. 

   Διαγραφή
 4. Η μεγάλη λεηλασία των συντάξεων
  Η μεγάλη λεηλασία των συντάξεων
  Εως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων ενώ έρχεται και νέο ‘’ψαλίδι’’ λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
  Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια οι συντάξεις θα μετατραπούν σε φιλοδωρήματα.Σε τέσσερα χρόνια με έξι διαφορετικούς νόμους (3845/2010, 3847/2010, 3863/2010, 3986/11, 4051/12 και 4093/13) οι συνταξιούχοι είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 14,3% οι χαμηλότερες (κατάργηση δώρων και επιδόματος άδειαςΑΝ δεν είχαν άλλη μείωση) έως και 48% ανάλογα με το ύψος τους.Πρόσφατα με το τρίτο μνημόνιο επιβλήθηκε και η αύξηση της εισφοράς ασθενείας από 4% στο 6% στην κύρια σύνταξη και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στην επικουρική είναι η πρόσφατη (από την 1η Ιουλίου) περικοπή που καταλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.
  Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι σχεδόν το 1/3 της δημοσιονομικής εξοικονόμησης που πρέπει να προκύψει το 2016 θα προέλθει από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.Συγκεκριμένα η εξοικονόμηση από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες πρέπει να φτάσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 1,8 δισ. ευρώ το 2016, αφού πρώτα εξοικονομηθούν 450 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2015.’’Για τα ποσά αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα και θα γίνει περικοπή συντάξεων ‘’εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.
  Τονίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα ,το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων(που θα οδηγήσουν σε μειώσεις) από το 2016 -μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύον υπολογισμός της σύνταξης όπως πχ με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο - ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5302392/h-megalh-lehlasia-twn-syntaksewn/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σφαγή συντάξεων στο προωθούμενο Ασφαλιστικό - Ειδήσεις - Οικονομία - in.gr http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500033308 μέσω του χρήστη @in_gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή