22 Ιαν 2016

Συγκλονιστικό μα αληθινό! Χωρίς θέρμανση 8 στους 10 κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας

Έχουμε επανηλημένα αναφερθεί στο τεράστιο ζήτημα της διαρκούς φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, παροτρύνοντας συνεχώς τους Ανθρώπους που διαβάζουν τις αναρτήσεις μας, να ενισχύσουν τον Συνάνθρωπο της διπλανής πόρτας.

Η έκτακτη ανάγκη έχει πλέον φτάσει, και η έκρηξη αναμένεται σύντομα, μιάς και η ισχυρή γραμμή αντίστασης που η Εκκλησία μας ως κύριος ανασχετικός παράγοντας και οι δομές των ΟΤΑ (που αναμένεται να μετατραπούν σε κέντρα κοινότητας όπως προτίθεται να τα μετονομάσει το υπ. Εργασίας) ή των εθελοντών έχουν προβάλει όλο αυτό το διάστημα, θα καταρρεύσει υπό το βάρος της ολοένα αυξανόμενης έκκλισης για βοήθεια. Θα θρηνήσουμε θύματα λόγω ασιτίας, αδυναμίας λήψης των απαραίτητων για την επιβίωση φαρμάκων, λόγω ασθενειών των οποίων την ύπαρξη γνωρίζαμε μόνο από τα βιβλία κλπ.

Πλέον δε τα λέμε μόνο εμείς, μα και επίσημα χείλη, τα στοιχεία εμπεριστατομένων εργασιών και ερευνών όπως αυτά που πρόσφατα σας μεταφέραμε στην ανάρτηση με τίτλο Έλληνες στα όρια της φτώχειας ή και η ακόλουθη του Συνήγορου του Πολίτη.

Πότε θα ενεργοποιηθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα;

Αν δεν είναι τώρα η ώρα τότε πότε θα είναι; Ποτέ;

Η κοινωνική Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κι άλλο να θέσει σε δράση τους μηχανισμούς της όπως οφείλει;

Εκτός και αν η γενοκτονία δεν αποτελεί στις μέρες μας ούτε καν πλημμέλημα.

Έρευνα που διεξήγαγε ο Συνήγορος του Πολίτη το 2015 και δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δείχνει πως:  Ένας στους πέντε πολίτες υποβαθμισμένων συνοικιών καταφεύγει στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Τρεις στους δέκα δεν απολαμβάνουν παροχές θέρμανσης και ζεστό νερό, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις από όσους ζουν σε πολυκατοικία έχει να ανάψει το καλοριφέρ από το 2010. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης, οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των περιοχών αναγκάζονται να ζουν σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον με λακκούβες στους δρόμους, ανεπαρκείς ελεύθερους χώρους και σπασμένα πεζοδρόμια.  Αλλά ας δούμε τα στοιχεία.

Η έρευνα που διεξήχθη στην Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, τον Άγιο Παντελεήμονα, τη Νίκαια, το Πέραμα και το Ρέντη αποκαλύπτει την τραγικότητα της κατάστασης για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.  Συγκεκριμένα σχεδόν 1 στους 5 στερούνται σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης, σχεδόν 3 στους δέκα δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ το 17% των ερωτηθέντων έχει υποστεί την ταλαιπωρία της διακοπής ηλεκτροδότησης ή υδροδότησης επειδή δεν μπόρεσε να εξοφλήσει το λογαριασμό.  Μάλιστα σχεδόν για τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους αυτό ήταν κάτι που συνέβη πάνω από μια φορά .  Επίσης, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες έχει αναγκαστεί να προβεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ. Τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα όταν οι πολίτες ερωτώνται για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το περιβάλλον των γειτονιών που ζουν.  Για το 55,2% νούμερο ένα πρόβλημα είναι οι ανεπαρκείς και μη συντηρημένοι ελεύθεροι χώροι. Ακολουθούν με 20,6% η παρουσία μεταναστών, Ρομά και αστέγων ενώ με 18,9% έπονται οι προβληματικές υποδομές, όπως οι λακκούβες στους δρόμους και τα σπασμένα πεζοδρόμια.   «Λίγο ευχαριστημένη» δήλωσε η πλειοψηφία (55,6%) όσων απάντησαν στην ερώτηση για τις συνθήκες διαβίωσης, το 17,2% απάντησε καθόλου ευχαριστημένο και το 27,2% πολύ ευχαριστημένο.  Σχεδόν οι μισοί (48,5%) δήλωσαν ότι στην τελευταία πενταετία αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αποπληρωμή οφειλών σε τράπεζες, ένας στους έξι (17%) ότι διακόπηκε το ρεύμα ή το νερό και σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,4%) ότι μένει σε πολυκατοικία όπου η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί για οικονομικούς λόγους.   Η ανάγκη για θέρμανση/ψύξη είναι η κατεξοχήν μη εκπληρούμενη σε ποσοστό 80,2%, ενώ ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό ρεύμα (35,03%), το πετρέλαιο (33,09%), το φυσικό αέριο(9,04%), τα καυσόξυλα(8,47%) και το υγραέριο (7,34%).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.