27 Απρ 2021

ΤΟΜΥ Σπάρτης: Επιβλαβές για όλους το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Πατήστε εδώ για το σύνολο του κειμένου της συνέντευξης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής και για το ηχητικό της.

- Φιλοξενώ την κα Ευφροσύνη Χατζηόλου, την υπεύθυνη γενική ιατρό της τοπικής μονάδας υγείας Σπάρτης, για το πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με το στίγμα που φέρει ο άνθρωπος που νόσησε από τον ιό και για την στάση του περίγυρού του;

- Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στο σημαντικό αυτό θέμα του κοινωνικού στίγματος που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Είναι κάποιες οδηγίες που εκδόθηκαν από τον ΠΟΥ και την UNISEF, οι οποίες περιγράφουν το κοινωνικό αυτό στίγμα, πως αντιδρούν όσοι νοσούν και πως το βιώνουν ορισμένες ευάλωτες ομάδες. Μας εξηγούν ποια είναι η αρνητική συσχέτιση ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας ανθρώπων και πως αυτοί αντιμετωπίζονται διαφορετικά και υφίστανται διακρίσεις επειδή ακριβώς συνδέονται με την ασθένεια. Αφορά κυρίως σε εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές και φροντιστές ανθρώπων με προβλήματα υγείας και φυσικά όλους όσοι νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα και απομόνωση. Περιγράφεται στον οδηγό πως αισθάνεται ο άνθρωπος που νοσεί, πως επηρεάζεται η ψυχολογία του, η αυτοεκτίμησή του και η αυτόαξιολόγησή του. Περιγράφει με ένταση ότι οι άνθρωποι νιώθουν ενοχές και ντροπή, θεωρούν πως φταίνε που νόσησαν, δεν θέλουν να τους δουν οι γνωστοί τους, πιστεύουν πως θα τους κατηγορήσουν, θεωρούν ότι τους αξίζει που το έπαθαν αυτό. Κατά συνέπεια αυξάνεται το άγχος τους, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς την υγεία τους, την άμυνά τους. Φυσικά το πιο επικίνδυνο είναι πως η κατάσταση αυτή μπορεί να τους αποτρέψει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Πιθανότατα θα αποκρύψουν το ότι ήρθαν σε επαφή με έναν ασθενή, για να αποφύγουν την καραντίνα και την απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.