4 Ιουλ 2019

Περιμένεις το επίδομα και σου προκύπτει ΚΕΠΑ: Μεθοδεύσεις περικοπών επιδομάτων αναπηρίας

Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος

Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για Όλους

Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) οδήγησε στην επαναφορά του στη νομιμότητα, ως προς το ζήτημα της αποδοχής των πιστοποιητικών αναπηρίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Υγειονομικών Επιτροπών για την απόδοση του προνοιακού επιδόματος στους κατόχους τους. Είχε όμως και ένα άλλο αποτέλεσμα. Αποκάλυψε την αιτία που έχει προκαλέσει μέγιστη ζημία σε πολλές φίλες και φίλους με αναπηρία από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αίτηση που καταθέτει ένας άνθρωπος με αναπηρία στο Κέντρο Κοινότητας για να λάβει προνοιακό επίδομα ανάλογο της αναπηρίας που τεκμηριώνεται από το πιστοποιητικό αναπηρίας που συνυποβάλλει, ο ΟΠΕΚΑ αυθαιρέτως θεωρεί πως επέχει θέση αίτησης εξέτασής του από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τονίζεται ότι στη διαδικασία που ακολουθείται προκύπτει σαφώς διαβίβαση των αυστηρά προσωπικών δεδομένων του πολίτη (ειδικές κατηγορίες δεδομένων) χωρίς την συναίνεσή του προς την υπηρεσία του ΚΕΠΑ, γεγονός που παραβιάζει τις πρόνοιες του Γενικού Κανονισμού για την προστασία των δεδομένων (GDPR). Ενώ αναμένει την καταβολή του προνοιακού επιδόματος επιβίωσης, αντιθέτως ενημερώνεται τηλεφωνικά για το χρόνο και τον τόπο που θα προσέλθει "αυτοβούλως" να εξεταστεί. Οι περισσότεροι, που δυστυχώς δεν είναι ορθά ενημερωμένοι, υπακούουν σε αυτή την προφορική εντολή και προσέρχονται "αυτοβούλως" προς εξέταση. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην επιβίωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων με αναπηρία. Όλοι τους λαμβάνουν στοχευμένα, κατ' εφαρμογή του απαράδεκτου πίνακα εκτίμησης, ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο από αυτό που αναγράφει το πιστοποιητικό αναπηρίας που διέθεταν, κάτω του κρίσιμου για τις περισσότερες παροχές 67%.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι άνθρωποι που μέχρι πρότινος δικαιούνταν και ελάμβαναν το προνοιακό επίδομα και πολλές άλλες παροχές, απόλυτα συνδεδεμένες με την επιβίωσή τους, να τις χάνουν. Επιπλέον, πολλοί έχουν βρεθεί σε απόγνωση γιατί τους ζητούν να επιστρέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επισημαίνω σε όλες τις φίλες και τους φίλους με αναπηρία να είναι πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να είσαστε υποψιασμένοι πως εντέχνως προσπαθούν να σας οδηγήσουν σε επανεξέταση από το ΚΕΠΑ. Πρέπει να είσαστε σε εγρήγορση, να αρνηθείτε να προσέλθετε για επανεξέταση στο ΚΕΠΑ από τη στιγμή που διαθέτετε εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας άλλης νόμιμης υγειονομικής επιτροπής. Μη διστάσετε να με καλέσετε για να σας συμβουλέψω.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.