17 Ιουλ 2019

Ανέτοιμη και αυτή τη φορά η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Ανέτοιμη και αυτή τη φορά η υπηρεσία πολιτικής προστασίας

Μια ακόμη καταστροφή, μια ακόμη έκτακτη ανάγκη εμφανίστηκε με οδυνηρές δυστυχώς συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές. Η σφοδρότητα του ακραίου φαινομένου ξεσκέπασε με δραματικό τρόπο την ανοργανωσιά της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, την απουσία σχεδίου δράσης και προληπτικών μέτρων συμμόρφωσης ιδιωτών και επιχειρήσεων στη βάση της αποφυγής έκθεσης ανθρωπίνων ζωών σε κίνδυνο, με πράξη τους ή παράληψή τους.

Βεβαίως η ευθύνη δεν βαρύνει τα πρόσωπα που κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα ελάχιστες ώρες πριν την εκδήλωση του ακραίου φαινομένου. Το σφάλμα και η ολιγωρία ανήκει στην απερχόμενη ηγεσία της, η οποία παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις που προξενούσαν σειρά δημοσιευμάτων, μεταξύ των οποίων και οι δημοσιεύσεις του Forum μας για το ότι δεν υπάρχει Κανένα σχέδιο δράσης από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την διάσωση ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή φυσικών καταστροφών, δεν έπραξε τίποτα με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα.

Πολύτιμος χρόνος χάθηκε μα τώρα πρέπει να πραγματοποιηθεί ταχύτατα η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, στη βάση επιτυχημένων μοντέλων, με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας με Επίκεντρο τον Ανθρωπο και με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της ζωής ιδίως όσων λόγω αναπηρίας, πολύ μικρής ή μεγάλης ηλικίας αδυνατούν να αυτοπροστατευτούν και η διάσωσή τους είναι δυνατή μόνο με άμεση επέμβαση άριστα καταρτισμένων διασωστών. Άλλωστε στην κατεύθυνση της βελτίωσης της πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον όλων των πολιτών, ο οικοδομικός κανονισμός που θα εφαρμοστεί από την 1-1-2020 και στις υφιστάμενες οικοδομές, προβλέπει πέραν των άλλων μέτρων ακόμα και την εγκατάσταση άφλεκτων κλωβών ασφαλείας σε κάθε όροφο όλων των οικοδομών, στους οποίους θα καταφεύγουν όσοι αδυνατούν να απομακρυνθούν, όπως ηλικιωμένοι και ανάπηροι. Γενικότερα όμως κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση επιτυχημένων πρωτοκόλλων πολιτικής προστασίας άλλων χωρών και η προσαρμογή των σχεδίων διάσωσης που αυτές εφαρμόζουν στην ελληνική πραγματικότητα. Τα σχέδια αυτά υποστηριζόμενα από τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών και εντοπισμού της ακριβούς θέσης τους, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση ανάλογων περιστατικών έκτακτης ανάγκης, κατά την διάρκεια των οποίων οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να λειτουργούν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.

European emergency response capacity

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.