7 Μαρ 2015

2015-03-07_12 Δελτίο τύπου Θέμα: Πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία σε παραλία - είσοδος/έξοδος από θάλασσα

Προς:  Μ.Μ.Ε., Σπάρτη, 07 Μαρτίου 2015, Αρ. Πρωτ.: 12

Δελτίο τύπου

Θέμα: Υποχρέωση των ΟΤΑ για την εξασφάλιση πρόσβασης στη θάλασσα σε μια τουλάχιστον παραλία της περιοχής ευθύνης τους

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει επανειλημμένα ενημερώσει, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Λακωνίας, με επιστολές και δελτία τύπου, για την υποχρέωση των ΟΤΑ να εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, με την ολοκληρωμένη παρέμβαση σε μία τουλάχιστον παραλία της επικράτειάς τους. Το Σωματείο μας έχει δεχτεί κατά περιόδους απαντητικές επιστολές από ΟΤΑ του Νομού μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει είναι πρόχειρες, αποσπασματικές, και χωρίς την απαραίτητη και ενδεδειγμένη εγκατάσταση. Για να υπάρχει απαραίτητος χρόνος για τις ενέργειες των ΟΤΑ πριν την έναρξη των θερινών διακοπών το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας επαναφέρει εκ νέου τη συγκεκριμένη προβληματική κατάσταση, η οποία όχι μόνο στρέφεται εναντίον των συμπολιτών με αναπηρία αλλά αποτελεί δυσφήμιση για το εξαιρετικό τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Σε αντιδιαστολή με αυτή την αρνητική εικόνα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειών ΟΤΑ της χώρας μας, οι οποίοι διέγνωσαν σωστά το πρόβλημα, έχουν δραστηριοποιηθεί και καταφέρνουν να αποδώσουν στον δημότη αλλά και τον επισκέπτη με αναπηρία, τουλάχιστον μία προσβάσιμη παραλία, εφοδιασμένη με τον κατάλληλο και απόλυτα απαραίτητο εξοπλισμό για την εύκολη και ασφαλή είσοδο και έξοδο του, προς και από τη θάλασσα. Αυτά είναι:

Ο Δήμος Τεμπών έχει ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ με την Πράξη «Εφαρμογή συστήματος Υποδομής Βασικού Εξοπλισμού ΑμεΑ στις παραλίες τού Δήμου Τεμπών». Η πράξη είναι προϋπολογισμού 110.000 ευρώ με τον Φ.Π.Α. και περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση νέων καινοτόμων συστημάτων πρόσβασης στις παραλίες, που περιλαμβάνουν ειδικό διάδρομο, αμφίβιο όχημα καθώς και τουαλέτα για χρήση από ΑμεΑ σε καίρια σημεία της παραλίας και κυρίως στις θέσεις Γαλάζιας Σημαίας. Επίσης προβλέπεται η αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων πρόσβασης που κρίθηκαν ως προβληματικά. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η πρόσβαση στις παραλίες και η είσοδος-έξοδος των εμποδιζόμενων ατόμων και των ΑμεΑ που βιώνουν σήμερα πρακτικά συνθήκες καθεστώτος αποκλεισμού από τις περισσότερες ελληνικές παραλίες.

Πρόσβαση των Ανθρώπων με Αναπηρία στην παραλία με την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών της Π.Ε. Ηλείας. Προχωρά η διαδικασία για την διεξαγωγή πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων αναφορικά με τη διαμόρφωση υποδομών πρόσβασης ΑμεΑ σε παραλία, που θα εξασφαλίζει την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα», στην περιοχή πλάκες Κατακόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Νο-Barrier», μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της διεξαγωγής, κατάρτισης των όρων διακήρυξης και συγκρότησης σχετικών επιτροπών. Να σημειωθεί πως το έργο θα ολοκληρωθεί με την εξασφάλιση, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, ενός τουλάχιστον χώρου στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, ο οποίος να έχει της απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την προμήθεια μίας χημικής τουαλέτας, ενός αποδυτηρίου για ΑμεΑ στην παραλία, στην οποία θα γίνει η παρέμβαση, ενημερωτικών-πληροφοριακών πινακίδων για την ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων παρεμβάσεων κριθούν απαραίτητες.

Παρακολουθήστε πατώντας εδώ video με ενδεδειγμένες λύσεις προσβασιμότητας.

Από το δελτίο τύπου υποχρέωση των Ο.Τ.Α. να εξασφαλίσουν την πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλία ή από τη σελίδα Νομοθεσία - Διατάξεις του ιστολογίου μας, μπορείτε να διαβάσετε το νόμο από την παράθεση του κειμένου της εφημερίδας της κυβέρνησης.

Πατήστε εδώ για αναρτήσεις σχετικά με την πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλία, είσοδος & έξοδος από θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.