Δελτία τύπου έτους 2016 (και προηγούμενα) Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας
Κλεομβρότου 50, 23100
Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Τηλ: 27310-83335
Κιν: 6932-312-912
e-mail: alexandrakistakis@gmail.com
blog: takisalexandrakis.blogspot.gr/
blog: amealakonias.blogspot.gr

Σύνολο δελτίων τύπου 2016

Σύροντας τον κέρσορα πάνω από τους ακόλουθους συνδέσμους, με την αλλαγή του χρώματος, ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής, παρακολούθησης videos και ανοίγματος σχετικών συνδέσμων

Για αναγνώστες οθόνης περιήγηση με το πλήκτρο tab για πλοήγηση στις επικεφαλίδες και στους συνδέσμους

Δελτίο τύπου

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 84

Θέμα: Video - φωτογραφίες - Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ FORUM ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ ΥΓΕΙΑΣ

Εδώ το video της 16ης Δεκεμβρίου 2016 με την παρουσίαση της ημερίδας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ tv

Εδώ το video με τους χαιρετισμούς στο ξεκίνημα της ημερίδας "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος".

Video - Εισαγωγή στις θεματικές ενότητες μέρος Α (Εκπαίδευση)

Video - Εισαγωγή στις θεματικές ενότητες μέρος Β (Αθλητισμός, Κοινωνική Ένταξη)

Η ημερίδα “Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος" υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και του νομικού προσώπου κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας του Δήμου Σπάρτης ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016. Κατά τη διάρκεια της παρουσιάστηκαν τα πρώτα πορίσματα του τομέα κοινωνικών επιστημών και επιστημών υγείας του επιστημονικού forum, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, μετά από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε στην επιστημονική κοινότητα. Στην έναρξη της ημερίδας ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. το Δήμο Σπάρτης και το νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας του Δήμου Σπάρτης για την αμέριστη στήριξη που παρέχουν στη δράση του Σωματείου. Στη συνέχεια καλωσόρισε τους εισηγητές και το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα και αναφέρθηκε στο στόχο που το Σωματείο έθεσε κατά τη συγκρότηση του επιστημονικού forum για την επεξεργασία και υποβολή ρεαλιστικών προτάσεων, ικανών να τύχουν πρακτικής εφαρμογής. Επίσης, τόνισε πως η πρόσκληση για τη συμμετοχή στο επιστημονικό forum είναι ανοιχτή και διαρκής προς όλους. Τέλος, ανέφερε πως στην ημερίδα έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού επιπέδου προσβασιμότητας, με την παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, με τη φωνητική περιγραφή των εικόνων στην οποία εξειδικεύεται η συντονίστρια της ημερίδας, δημοσιογράφος κα Νατάσα Μποζίνη, με την προσβασιμότητα της αίθουσας και του χώρου υγιεινής και με τη διανομή σε όλους ενός φακέλου με υλικό σε γραφή βλεπόντων και γραφή τυφλών.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας του Δήμου Σπάρτης κ. Θέμης Πατσιλίβας, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαγγέλη Βαλιώτη, χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η αντιπεριφερειάρχης κα Αδαμαντία Τζανετέα, η εκπρόσωπος του ΚΕΕΜ Σπάρτης ανθυπολοχαγός (ΥΨ) κα Άννα Ακριβή Φιλίππα και ο σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Ιωάννης Σαϊτάκης. Επίσης, αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού, «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες», Καθηγητή κ. Απόστολου Στεργιούλα.

Αμέσως μετά, η δημοσιογράφος κα Νατάσα Μποζίνη, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή εκπομπών, ηχητικών βιβλίων εφαρμόζοντας τις αρχές της σχεδίασης για όλους, ανέλαβε το συντονισμό των εργασιών της ημερίδας. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν η Εκπαίδευση, ενότητα στην οποία υπεύθυνος της ομάδας εργασίας ήταν ο κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, κ. Στάθης Καρπενησιώτης, ο Αθλητισμός με υπεύθυνο της ομάδας εργασίας τον εκπαιδευτικό, Σύμβουλο ψυχικής Υγείας, προπονητή κ. Δημήτρη Πετρούνια στην οποία συμμετείχαν η πρωταθλήτρια Ελλάδας και πρώτη Ελληνίδα ξιφομάχος που έλαβε μέρος στους πρόσφατους παραολυμπιακούς αγώνες στη Βραζιλία κα Κέλλυ Λουφάκη και ο χρυσός παραολυμπιονίκης στην άρση βαρών σε πάγκο κ. Παύλος Μάμαλος και η κοινωνική ένταξη, με υπεύθυνο τον ψυχίατρο κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ακολούθησε η ενότητα του στρογγυλού τραπεζιού της ημερίδας την οποία συντόνισε ο καθηγητής πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην βαθμίδα του Αναπληρωτή, με γνωστικό αντικείμενο τον Εθελοντισμό κ. Αθανάσιος Στρίγκας. Κατά τη διάρκειά της αναπτύχθηκε ανοιχτός διάλογος με το κοινό, έγιναν τοποθετήσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις των ομάδων εργασίας συνδιαμόρφωσαν τα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας και έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας του ανοιχτού σε όλους επιστημονικού forum του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας με το σύνολο της επιστημονικής κοινοτητας, σε ακόμη περισσότερα επιστημονικά πεδία και νέες θεματικές ενότητες. Θα ακολουθήσει σειρά αναρτήσεων με πλήρες ηχητικό, μαγνητοσκοπημένο και ηλεκτρονικής μορφής υλικό από τις εργασίες της ημερίδας.

Ευχαριστούμε το Δήμο Σπάρτης και το νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας του Δήμου Σπάρτης για την καθοριστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της ημερίδας. Επίσης, ευχαριστούμε τη διερμηνέα ελληνικής νοηματικής γλώσσας κα Θεοδώρα Τσαποΐτη, την Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης για την εκτύπωση του προγράμματος σε μορφή γραφής βλεπόντων και γραφής τυφλών, το Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης "Λακωνία" για την προσφορά χυμών, καθώς και τις εκδόσεις "Studio Amid" για την προσφορά ηχητικών βιβλίων.

Επισκεφθείτε την σελίδα "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

Επισκεφθείτε την εκδήλωση "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου με το πρόγραμμα και την αρχική ανακοίνωση της ημερίδας.

Δελτίο τύπου

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 83

Θέμα: Προσοχή στους επιτήδειους – πλανόδιους δήθεν «αρωγούς» ΑμεΑ

Στο πάντα επίκαιρο ζητημα της εμφάνισης των γνωστών - αγνώστων επιτήδειων πλανοδίων που συγκεντρώνουν χρήματα στο όνομα κάποιου φορέα προστασίας, φροντίδας, εκπαίδευσης ή απασχόλησης Ανθρώπων με Ειδικές ανάγκες επανέρχεται το Σωματείο μας, με την επαναδημοσίευση του δελτίου τύπου αρ. πρωτ. 13/09/05/2014 ενημερώνοντας τους πολίτες/: (Διαβάστε το σύνολο του δελτίου τύπου πατώντας εδώ.)

Δελτίο τύπου

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 81

Θέμα: "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος" - Πρόγραμμα Ημερίδας Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας στις 18/12/2016 υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και του ν.π. κοινωνικής προστασίας αλληλεγγύης και παιδείας

Δείτε το video - ηχητικό ημερίδας πατώντας εδώ.

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΙΚΟ FORUM ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Προτάσεις και εργασίες του forum στους τομείς: Εκπαίδευση – Αθλητισμός – Κοινωνική Ένταξη

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 • Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί 10:30 - 11:00
 • Συντονισμός Εργασιών: Νατάσα Μποζίνη, Δημοσιογράφος/Ιστορικός Ερευνητής

Εισαγωγή στην θεματολογία των ομάδων εργασίας 11:00 - 11:45

 • Εκπαίδευση: Στάθης Καρπενησιώτης, Κλ. Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπευτής
 • Αθλητισμός: Αντωνία Ποθουλάκη, Σύμβουλος ψυχικής υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια
 • Κοινωνική Ένταξη: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 11:45 – 12:25

 • Εισηγητές:
 • Στάθης Καρπενησιώτης, Κλ. Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπευτής και Νεφέλη Μπέλλου, Ειδική Παιδαγωγός: «Αποτελεσματικές πρακτικές συμπερίληψης μέσα από την εμπειρία ενός προγράμματος συνεκπαίδευσης»
 • Σόφη Διαμαντή, Αρχαιολόγος/Εκπαιδευτικός: «Η συνεργασία εκπαιδευτικών και οικογένειας αποτελεί το κριτήριο για την εξέλιξη του μαθητή με αναπηρία»
 • Δρ. Αθηνά Δάντη, Ειδικός σύμβουλος ενταξιακής εκπαίδευσης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας/Γραφείο ευρωπαϊκής και διεθνούς εκπαιδευτικής πολιτικής ΙΕΠ: «Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο για όλους. Εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, διαχείριση σχέσεων και συναισθημάτων και ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων»
 • Μάρθα Ηλιοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος και Βικτωρία Τατσώνα, Φιλόλογος ΕΑΕ: «Διαφοροποιώντας την μάθηση για μαθητές με ΜΔ στη Β΄βάθμια Εκπαίδευση»
 • Λεμονιά Χυδίρογλου, Msc Kοινωνική Λειτουργός και Μάριος Χότζας, Λογοθεραπευτής: «Η πρόληψη Μαθησιακών δυσκολιών στο νηπιαγωγείο»
 • 12:25 - 12:35: Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων
 • ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ: 12:35 - 12:50

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 12:50 – 13:40

 • Εισηγητές:
 • Δημήτρης Πετρούνιας, Εκπαιδευτικός/Σύμβουλος ψυχικής Υγείας/Προπονητής UEFA C: «Εισαγωγή»
 • Κέλλυ Λουφάκη, Τραπεζικός Υπάλληλος/Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άθλημα της ξιφασκίας με αμαξίδιο: Βιωματική εμπειρία «Η σημασία της άθλησης»
 • Παύλος Μάμαλος, Παραολυμπιονίκης στο άθλημα της άρσης βαρών σε πάγκο: Βιωματική εμπειρία «Από τον σχολικό εκφοβισμό στον πρωταθλητισμό»
 • Ελένη Κανακούδη, Ειδική Παιδαγωγός: Ομιλία «Η άθληση είναι δικαίωμα όλων μας»

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 • Εισηγητές:
 • Κωνσταντίνος Σπανός, Εργοφυσιόλογος: «Η επίδραση και τα οφέλη της άσκησης των ΑμεΑ»
 • Βασιλική Λιανίδη, Διατροφολόγος: «Διατροφική φροντίδα ΑμεΑ»
 • 13:40 – 13:50: Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 13:50 - 14:30

 • Εισηγητές:
 • Κανέλλα Κοκκινάκου, Ψυχολόγος: «Ο ρόλος της Οικογένειας»
 • Χρύσα Καριεντίδου, Φοιτήτρια Ψυχολογίας/Μέλος ΑΚΣΠΑ/Επιστημονική Συνεργάτιδα psychology now: «Οι μαθησιακές δυσκολίες ως σύμπτωμα. Ο ρόλος της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης»
 • Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος: «Διαχωρισμός της έννοιας της αναπηρίας από την έννοια της ασθένειας»
 • 14:30 – 14:40: Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων
 • ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 14:40 - 15:00

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 15:00 - 16:30

 • Συντονισμός: Αθανάσιος Στρίγκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 • Θα τοποθετηθούν:
 • Γεώργιος Γκλίνος, Διευθυντής ΕΕΕΕΚ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ: «Η υποστηριζόμενη εργασία ΑμΕΑ. Στόχος η προώθηση της ένταξης αποφοίτων των ΕΕΕΕΚ στην ελεύθερη αγορά εργασίας»
 • Άννα Σωπιάδου, Διευθύντρια ΕΕΕΕΚ Μυστρά: «Τα ΕΕΕΕΚ - δυσκολίες και προβλήματα»
 • Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, φυσικοθεραπευτής: «Η συμβολή και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στον αθλητισμό ΑμεΑ»
 • Τάκης Αλεξανδράκης, Πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας/Δικηγόρος/Δημοσιογράφος: «Η προσβασιμότητα υποδομών και δικτύων. Η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους. Τουρισμός για όλους»
 • Νατάσα Μποζίνη, Δημοσιογράφος/Ιστορικός Ερευνητής: «Ενημέρωση, Εκπαίδευση και Ψυχαγωγία χωρίς διακρίσεις. Η φιλοσοφία του “Design For All”. Ενδεικτικά παραδείγματα»
 • 16:30 – 16:45: Συμπεράσματα και Νέοι Στόχοι Forum
 • Λήξη Εργασιών

Υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και του Ν. Π. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας

Επισκεφθείτε την σελίδα "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

Επισκεφθείτε την εκδήλωση "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

Παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα

Ελεύθερη είσοδος

Δελτίο τύπου

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 80

Θέμα: Απελευθέρωση της εκμάθησης της γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille - Πιστοποίηση της καλής γνώσης από το καθ’ ύλην αρμόδιο ΚΕΑΤ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας ενημερώνει για την επιστολή που απηύθηνε στο Υπουργείο Παιδείας στις 7/11/2016 με την οποία καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο σχετικά με την εκμάθηση της γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille στη χώρα, απελευθερώνοντας την εκμάθησή της ώστε αυτή να πραγματοποιείται με συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως καθορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, και αφήνοντας ως μοναδικό κριτή της καλής γνώσης γραφής και ανάγνωσης τυφλών το καθ’ ύλην αρμόδιο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Προς: Υπουργείο Παιδείας - Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Δ/ντη Παναγή Κασσιανό

Σπάρτη, 7 Νοεμβρίου 2016, Αρ. πρωτ.: 73

Θέμα: Απελευθέρωση της εκμάθησης της γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille - Πιστοποίηση της καλής γνώσης από το καθ’ ύλην αρμόδιο ΚΕΑΤ

Σχετ: 1. Το με αριθ. πρωτ. 25-11-2009/146680/Γ6 έγγραφο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής με θέμα “Κέντρα Πιστοποίησης και Εκμάθησης της γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille”

2. Η με αριθ. πρωτ. 12-7-2010/82529/Γ6 υπουργική απόφαση με θέμα “Πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για ένταξη στους Ενιαίους Πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ διδακτικού έτους 2010-2011”

Η εκμάθηση της γραφής Braille σε τυφλούς ή μη, είτε για επαγγελματικούς λόγους που αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς της κατηγορίας Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, είτε για ιδιωτικούς λόγους (π.χ., οικογένειες με μέλη τους τυφλούς), αποτελεί σημαντική παράμετρο για την εύρυθμη λειτουργία ενός κύκλου εκπαίδευσης που εν τέλει προάγει το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων με τύφλωση. Η εκμάθηση αυτή μάλιστα δρα συμπληρωματικά του υποχρεωτικού χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Ν. 3699/2008) ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας προς τους αναπήρους – εν προκειμένω στους τυφλούς - όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Όπως κάθε εκπαιδευτική δράση, έτσι και η εκμάθηση της γραφής Braille σε ενήλικες θα πρέπει να πραγματοποιείται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως καθορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία. Στο πλαίσιο της εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους οι χώροι εκμάθησης θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε αμεα (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός), να χρησιμοποιούνται όντως γραφομηχανές Braille (σε αντίθεση με προσφερόμενες εκπαιδεύσεις “θεωρητικού χαρακτήρα”), με εξασφαλισμένη την ηλεκτρονική προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού υλικού (εφόσον αυτό υπάρχει και προσφέρεται). Προδιαγραφές που πληρούν τα πιστοποιημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και άλλοι φορείς εκπαίδευσης, καθώς και αρκετοί Σύλλογοι ατόμων με αναπηρία που παραδοσιακά προσφέρουν αυτή την εκπαίδευση στους εκπαιδευόμενους της περιοχής ευθύνης τους.

Εδώ και πολλά χρόνια η εκμάθηση γραφής Braille έχει λάβει έναν ιδιότυπο κλειστό χαρακτήρα, με αστήριχτες νομικά αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας (π.χ., σχετ. 1), ελλείψει συστηματικής αντιμετώπισης του ζητήματος. Μάλιστα, το 2010 με μία υπουργική απόφαση νομικά αστήριχτη (σχετ. 2) ονοματίστηκαν τα “Κέντρα διδασκαλίας της γραφής BRAILLE”, αποκλείοντας αυθαίρετα κάθε άλλον φορέα που πληροί τις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία προδιαγραφές και που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πραγματικές ανάγκες εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα αυτές στην περιοχή του. Σημειώνεται ότι το Σωματείο μας είναι δέκτης 20 περίπου αιτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, και έχει ήδη πραγματοποιήσει 5 εκπαιδευτικούς κύκλους με 100% επιτυχία των εκπαιδευομένων.

Για την προσωρινή λύση των ζητημάτων που είχαν εμφανιστεί το 2010 οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας συνέταξαν μία υπουργική απόφαση η οποία υπογράφτηκε από την τότε αρμόδια υπουργό (σχετ. 2) χωρίς ουσιαστική νομική ισχύ. Η συγκεκριμένη απόφαση χρησιμοποιείται εντέχνως σήμερα περιορίζοντας την διάδοση της γραφής και ανάγνωσης των τυφλών με το να αποκλείει φορείς σε όλη την χώρα στο να την διδάξουν, δεδομένο που αντίκειται στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο, απελευθερώνοντας την εκμάθηση της γραφής Braille στη χώρα και αφήνοντας ως μοναδικό κριτή της καλής γνώσης γραφής και ανάγνωσης τυφλών το καθ’

Δελτίο τύπου

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 26 Νοεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 78

Θέμα: "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος" - Ημερίδα του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας στις 18/12/2016 υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και του ν.π. κοινωνικής προστασίας αλληλεγγύης και παιδείας

Ο Δήμος Σπάρτης και το νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας του Δήμου Σπάρτης θέτουν υπό την αιγίδα τους την ημερίδα της 18ης Δεκεμβρίου 2016 με τίτλο "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος". Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα πορίσματα του πρώτου κύκλου εργασιών του επιστημονικού forum, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, μετά από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε προς κοινωνικούς επιστήμονες και επιστήμονες υγείας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Μενελάιον" στις 18 Δεκεμβρίου 2016 από τις 10:30 έως τις 17:00.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και η κοινωνική ένταξη. Μετά την παρουσίαση των εισηγήσεων της κάθε θεματικής ενότητας θα δίνεται επαρκής χρόνος για ερωτήσεις, ενώ μετά το πέρας του συνόλου των εισηγήσεων και των τριών θεματικών ενοτήτων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για επιπλέον ερωτήσεις, παρατηρήσεις και σύντομες τοποθετήσεις. Στο κλείσιμο της ημερίδας θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση του πρώτου κύκλου εργασιών του επιστημονικού forum.

Για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις εργασίες της ημερίδας, θα πρέπει να κάνετε κράτηση θέσης με την αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος με τα στοιχεία σας (όνομα, επώνυμο, ειδικότητα, κινητό τηλέφωνο), το συντομότερο, στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου sto.epikentro.o.anthropos@gmail.com

Για κάθε συμμετέχοντα θα εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Τα μέλη του forum είναι (αλφαβητικά):

 • Συντονίστρια: Νατάσα Μποζίνη, δημοσιογράφος
 • Αλεξανδράκης Τάκης, δικηγόρος, δημοσιογράφος, πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας.
 • Δάντη Αθηνά, Δρ Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής, Ειδικός σύμβουλος ενταξιακής εκπαίδευσης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας
 • Διαμαντή Σόφη, αρχαιολόγος
 • Ηλιοπούλου Μάρθα, Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος MA Special Education/B.T.E.C. Edexcel
 • Κανακούδη Ελένη, ειδική παιδαγωγός
 • Καριεντίδου Χρύσα, φοιτήτρια Ψυχολογίας, μέλος της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών της Αθήνας, επιστημονική συνεργάτιδα του Psychologynow.gr
 • Καρπενησιώτης Στάθης, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής
 • Κοκκινάκου Κανέλλα, ψυχολόγος
 • Κυμπουρόπουλος Στέλιος, ψυχίατρος
 • Λιανίδη Βασιλική, διατροφολόγος.
 • Λουφάκη Κέλλυ, τραπεζικός υπάλληλος, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άθλημα της ξιφασκίας με αμαξίδιο
 • Μάμαλος Παύλος, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της άρσης βαρών σε πάγκο
 • Μπέλου Νεφέλη, ειδική παιδαγωγός
 • Πετρούνιας Δημήτρης, εκπαιδευτικός, Σύμβουλος ψυχικής Υγείας, προπονητής
 • Ποθουλάκη Αντωνία, σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεύτρια.
 • Σπανός Κωνσταντίνος, εργοφυσιολόγος.
 • Στρίγκας Αθανάσιος, καθηγητής πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην βαθμίδα του Αναπληρωτή, με γνωστικό αντικείμενο τον Εθελοντισμό
 • Τατσώνα Βικτωρία, φιλόλογος - ειδική παιδαγωγός
 • Χότζας Μάριος, λογοθεραπευτής
 • Χυδίρογλου Λεμονιά, Msc Κοινωνική Λειτουργός
 • Ψαρουδάκης Σταύρος, ψυχολόγος

Επισκεφθείτε την σελίδα "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

Επισκεφθείτε την εκδήλωση "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

Παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα

Ελεύθερη είσοδος

Δελτίο τύπου

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 24 Νοεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 77

Θέμα: Περί της ισχύος των πιστοποιητικών αναπηρίας όλων των υγειονομικών επιτροπών – αποκλίσεις στην εκτίμηση ποσοστών αναπηρίας

Σχετ: 1. N. 3863/10 (ΦΕΚ 115 Α/15-7-2010) "Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις"

2. Το από 21/10/2016 με αρ. πρωτ. 71 Δελτίο Τύπου με θέμα "Όταν η εκτίμηση του ΚΕΠΑ για το ποσοστό αναπηρίας αποκλίνει της αντίστοιχης εκτίμησης της ΑΣΥΕ"

3. Το με αρ. πρωτ. Φ80000/37012/95408 5-0-2016, Φ.10070/50569/1937 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85/τ.Α'/12-5-2016) - Απαλλαγή από την κράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης του εξωϊδρυματικού επιδόματος των συνταξιούχων"

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας με το παρόν ενημερώνει για ένα σοβαρό θέμα που ταλαιπωρεί τους Ανθρώπους με Αναπηρία, το οποίο δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Συγκεκριμένα ισχύουν τα παρακάτω:

 • Η εφαρμογή του Νόμου 3863/2010 (σχετ. 1) είχε στόχο τον ορθολογικό καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας, με τη χρήση ενός αυστηρού Κανονισμού εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), η εφαρμογή του οποίου καταλήγει να μειώνει σημαντικά το ποσοστό αναπηρίας ανθρώπων που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρότατες αναπηρίες.
 • Πολλές φορές κατά τη συναλλαγή ανθρώπων με αναπηρία με τις υπηρεσίες του δημοσίου, οι υπάλληλοι προφορικά, καθ'υπέρβαση της δικαιοδοσίας τους, απαξιώνουν επίσημο έγγραφο της ελληνικής δημοκρατίας, αρνούμενοι να δεχτούν ως αποδεικτικό της αναπηρίας τους έγγραφο, το εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας οποιασδήποτε υγειονομικής επιτροπής που νόμιμα προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος, απαιτώντας την προσκόμιση πιστοποιητικού αναπηρίας του ΚΕΠΑ, επισημαίνοντας πάντα προφορικά πως αυτό και μόνο αυτό θα κάνουν δεκτό. Σημειώνουμε πως η διαπίστωση της αναπηρίας σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να αποδειχτεί με βεβαιότητα (σχετ. 3) με όλα τα εν ισχύ πιστοποιητικά αναπηρίας οποιασδήποτε υγειονομικής επιτροπής.
 • Η σημαντικότερες εκ των άμεσων συνεπειών που βιώνει ο άνθρωπος με αναπηρία μετά την προαναφερόμενη άρνηση αποδοχής του επίσημου εν ισχύ πιστοποιητικού αναπηρίας, είναι συνήθως η αναστολή καταβολής κάποιου ή κάποιων επιδομάτων του και η αναστολή της ιατροφαρμακευτικής του κάλυψης.

Με βάσει τα παραπάνω, ακόμη και άνθρωποι με αναπηρία που έχουν τελεσίδικα κριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές του ασφαλιστικού τους φορέα ως ανάπηροι εφ' όρου ζωής, υποχρεώνονται να υποστούν νέα ταλαιπωρία για εκτίμηση της αναπηρίας τους από το ΚΕΠΑ, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγει στη μείωση κατά 30% ή και περισσότερο του ποσοστού αναπηρίας, επί των ιδίων ιατρικών δεδομένων σε σχέση με το εν ισχύ προηγούμενο πιστοποιητικό άλλης υγειονομικής επιτροπής που νόμιμα κατέχει ο ίδιος ενδιαφερόμενος. Η μείωση του ποσοστού αναπηρίας κάτω του 67% θέτει άμεσα τον άνθρωπο με αναπηρία εκτός συνταξιοδότησης, επιδομάτων. Αυτό εξυπηρετεί από την άλλη την χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Αυτή η τεράστια προς τα κάτω απόκλιση της εκτίμησης ποσοστού αναπηρίας έχει επισημανθεί πολλάκις με δελτία τύπου του Σωματείου μας (π.χ., σχετ. 2). Οι συνέπειες στη ζωή του αναπήρου πολλαπλασιάζονται διότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει το επιπλέον κόστος ζωής, το οποίο η αναπηρία προσθέτει στην καθημερινότητα του.

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να δράσουν άμεσα ώστε να διευκρινιστούν όλα τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης και να γίνει σαφές και ξεκάθαρο το τι ακριβώς συμβαίνει. Σημειώνουμε πως το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας οδηγεί ερμηνευτικά στο συμπέρασμα πως όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί νόμιμα από την Ελληνική Πολιτεία ισχύουν έως την ημερομηνία λήξης τους ή εφ' όρου ζωής εφ' όσον φέρουν σχετική σημείωση. Επομένως, και τα πιστοποιητικά αναπηρίας όλων των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων (της Α.ΣΥ.Ε., της Α.Ν.Υ.Ε., της Α.Α.Υ.Ε., της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλων), στα οποία αναγράφεται σαφώς το ποσοστό αναπηρίας και η ημερομηνία λήξης τους, ισχύουν κανονικά και κάθε υπηρεσία υποχρεούται να τα κάνει άμεσα δεκτά.

Ενδεικτικά, για την ισχύ των πιστοποιητικών αναπηρίας που έχουν εκδοθεί από κάθε αρμόδια υγειονομική επιτροπή, εφ' όρου ζωής ή έως την ορισμένη ημερομηνία λήξης τους, παραθέτουμε τα άρθρα 438, 440 του κώδικα πολιτικής δικονομίας, την ΠΟΛ 1041, το άρθ.1 του κεφ. Α του Ν. 4331/2015 και σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας (σχετ. 3) που αναφέρει σαφώς ότι "εξακολουθούν να εφαρμόζονται αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ εφόσον στο κείμενο αυτών αναγράφεται ρητά η χρονική διάρκεια ισχύος τους."

Τέλος, επισημαίνουμε πως είναι άξιο διερεύνησης το ζήτημα της τόσο μεγάλης απόκλισης της εκτίμησης του ποσοστού αναπηρίας για το ίδιο ιατρικό περιστατικό σε κοντινή μάλιστα χρονική περίοδο, στην οποία καταλήγουν οι λοιπές υγειονομικές επιτροπές σε σχέση με εκείνη του ΚΕΠΑ.

Για την επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος αναμένουμε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να δώσουν μία πρακτική λύση στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας ώστε να τερματιστεί η ταλαιπωρία και κυρίως η στοχοποίηση των Ανθρώπων με Αναπηρία.

Χρηστικές πληροφορίες

 • Στην περίπτωση που μια υπηρεσία σας καλέσει να προσκομίσετε πιστοποιητικό αναπηρίας ΚΕΠΑ, θα πρέπει εμπρόθεσμα να προσκομίσετε το εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας οποιασδήποτε υγειονομικής επιτροπής που κατέχετε.
 • Στην προφορική άρνηση που θα εκφράσει ο αρμόδιος υπάλληλος στο να κάνει το πιστοποιητικό αυτό δεκτό, θα πρέπει να αντιπαρέλθετε απαιτώντας από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας να αιτιάσει την ευθεία αμφισβήτηση της αξίας ενός επίσημου εγγράφου και την άρνηση της αποδοχής του εν λόγω προσκομιζόμενου πιστοποιητικού αναπηρίας και να σας την ενεχειρήσει γραπτά. Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί καθώς αυτό θα αποτελέσει ευθεία μομφή κατά ενός επίσημου εγγράφου της Πολιτείας και κατά της υγειονομικής επιτροπής που το έχει εκδόσει.
 • Θα πρέπει να καταθέσετε αίτηση στην οποία να αναγράφεται πως έχετε επισυνάψει εκ νέου γνήσιο φωτοαντίγραφο του εν ισχύ πιστοποιητικού αναπηρίας το πρότυπο του οποίου έχετε νόμιμα στην κατοχή σας, προς ενημέρωση του φακέλου σας. Την αίτηση αυτή με το επισυναπτόμενο φωτοαντίγραφο του εν λόγω πιστοποιητικού θα πρέπει να επιμείνετε να γίνει δεκτή από την υπηρεσία λαμβάνοντας σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.
 • Στην περίπτωση που η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του φορέα δεν αναφέρει εκ παραδρομής την ορισμένη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας ή την αόριστη διάρκεια ισχύος (εφ' όρου ζωής), μπορείτε να επανέλθετε οποτεδήποτε με αίτησή σας προς τη γραμματεία της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για να προστεθεί διάρκεια ισχύος.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την αίτηση θεραπείας που πρέπει να υποβάλεται στην γραμματεία του ΚΕΠΑ ώστε να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό με διόρθωση της απόκλισης στο ποσοστό αναπηρίας και της προσαρμογής του στο αναγραφόμενο στο πιστοποιητικό αναπηρίας της εν ισχύ υγειονομικής επιτροπής, επισυνάπτοντας και ένα ακριβές αντίγραφο.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 76

Δελτίο τύπου

Θέμα: Συμμετοχή στο Πανελλαδικό Παν- Αναπηρικό Συλλαλητήριο της 2 Δεκεμβρίου 2016

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας προσκαλεί τα μέλη του και τις οικογένειες τους να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Παν- Αναπηρικό Συλλαλητήριο στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στις 10:00 π.μ. Για τη μετάβαση στην Αθήνα θα μιστωθεί λεωφορείο, το οποίο θα ξεκινήσει στις 06:30 π.μ. από το χώρο μπροστά στην κεντρική είσοδο του αρχαιλογικού μουσείου Σπάρτης επί της οδού Λυκούργου. Παρακαλούμε να ενημερώνετε για την πρόθεση σας να συμμετέχετε ώστε να κρατηθούν ανάλογες θέσεις, στο κινητό του προέδρου Τάκη Αλεξανδράκη 6932-312-912 και του αντιπροέδρου Σταύρου Λαμπρινάκου 6972-055-212.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 21 Νοεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 75

Δελτίο τύπου

Θέμα: Συγχαρητήρια επιστολή για την ανάδειξη του Δήμου Ευρώτα ως Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2017

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας συγχαίρει το Δήμο Ευρώτα για την ανάδειξη του ως Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2017. Η επιτυχία αυτή, είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης εργασίας, του Δημάρχου Γιάννη Γριπιώτη και των συνεργατών του. Προσφέρει επίσης μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την προσέλκυση επισκεπτών, μέσω της διεθνούς του προβολής ως Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την χάραξη μιας αναπτυξιακής πορείας.

Στο πλαίσιο αυτό δρα και το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, έχοντας θέσει ως στρατηγικό στόχο, την βελτίωση υποδομών και δικτύων, σύμφωνα με τις αρχές της σχεδίασης για όλους, για τη δημιουργία ενός προσβάσιμου φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, αλλά και των επισκεπτών, μέσω της προώθησης του τουρισμού για όλους, ο οποίος αποτελεί μια εξαιρετική αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 17 Νοεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 74

Δελτίο τύπου

Θέμα: Το μέγεθος της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Η «αναπηρία» του ελληνικού τουρισμού

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει προτείνει επανηλημένα δράσεις, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του ανεκμετάλλευτου τουριστικού προϊόντος που αποτελεί ο τουρισμός για όλους. Σειρά εμπεριστατομένων κειμένων του σωματείου έχουν δημοσιευτεί, όπως το ακόλουθο, 2016-10-05_68 Δελτίο τύπου Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας - Αναπτυξιακή προοπτική - Στον τουρισμό για όλους ήταν αφιερωμένη η φετινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού.

Παραθέτουμε άλλο ένα δημοσίευμα που ενισχύει την άποψη μας πως ο τουρισμός για όλους μπόρεί να ωθήσει τη χώρα μας σε ένα αναπτυξιακό μέλλον. Σε αυτό ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Κουστέλιος μιλά στην «Ε.τ.Δ.» για τον τουρισμό για Ανθρώπους με Αναπηρία, που αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν πολλά περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στη χώρα μας. «Το μέγεθος της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η ζήτηση για ταξίδια από ΑμεΑ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Ένας στους 5 ανθρώπους έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περίπου το 88% των ανθρώπων με αναπηρία κάνει διακοπές κάθε χρόνο, με το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς να απευθύνεται στα άτομα αυτά. Η παροχή υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία στον χώρο του τουρισμού είναι ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν πολλά περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στη χώρα μας».

Διαβάστε εδώ το σύνολο του άρθρου με τίτλο: Η «αναπηρία» του ελληνικού τουρισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

Τι είναι τουρισμός κ. Κουστέλιο; - «Ο τουρισμός είναι ένα κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό φαινόμενο που προκύπτει από την αλληλεπίδραση τεσσάρων ομάδων: τουρίστες, κοινωνία υποδοχής, επιχειρήσεις και το κράτος».

Πώς χαρακτηρίζετε τον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής στη χώρα μας; - «Η πολιτική του τουρισμού στη χώρα μας δεν έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της τους τουρίστες με αναπηρία. Τα στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι πρόκειται για ένα έλλειμμα της τουριστικής πολιτικής της χώρας μας.

Δηλαδή; - «Το μέγεθος της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος άλλων αγορών, όπως αυτό του εναλλακτικού τουρισμού. Τα στοιχεία που έχουμε από διάφορους διεθνείς οργανισμούς μας δείχνουν ότι η ζήτηση για ταξίδια από ΑμεΑ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Ένας στους 5 ανθρώπους έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περίπου το 88% των ανθρώπων με αναπηρία κάνει διακοπές κάθε χρόνο, με το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς να απευθύνεται στα άτομα αυτά. Η παροχή υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία στον χώρο του τουρισμού είναι ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν πολλά περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στη χώρα μας».

Και στον υπόλοιπο κόσμο; -«Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς 127.500.000 τουρίστες παγκοσμίως έχουν ανάγκη από προσβάσιμες υποδομές και 89.300.000 από αυτούς διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν εκτός της χώρας. Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν κάποια μορφή αναπηρίας μόνο στην Ευρώπη ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια. Όταν περιλαμβάνει και τους συνταξιδιώτες, το μέγεθος του πληθυσμού εκτιμάται στους 133 εκατομμύρια τουρίστες με αναπηρία. Ένα μικρό μέρος από τα χρήματα αυτά όμως φθάνει στη χώρα μας.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες; - Περίπου το 54% των ανθρώπων με αναπηρία στη Γερμανία, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 3.640.000 άνθρωποι, ταξιδεύουν για λόγους τουρισμού/αναψυχής ανελλιπώς κάθε χρόνο, κάνοντας κατά μέσο όρο 1,3 ταξίδια/χρόνο, το οποίο σημαίνει 4.740.000 μετακινήσεις ετησίως. Από αυτές τις μετακινήσεις το 41,2% γίνεται εντός συνόρων και έχει μέση διάρκεια 13,9 μέρες και το λοιπό 58,8% σε προορισμούς του εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά το κόστος διακοπών, οι Γερμανοί με αναπηρία δαπανούν 15% περισσότερα χρήματα από τους μη αναπήρους συμπατριώτες τους ενώ το 26% επιδεικνύει απόλυτη προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει προηγούμενα τις προσδοκίες του, δηλαδή τον επισκέπτεται συνεχώς. Στην Αυστραλία τα άτομα με αναπηρία και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν μαζί τους συνεισφέρουν με το ποσό των 1.500.000 δολαρίων επί των συνολικών δαπανών για τον τουρισμό. Τα άτομα με αναπηρία συνήθως ταξιδεύουν με οικογένεια ή φίλους, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εμπλέκονται στον χώρο του τουρισμού με τα άτομα με αναπηρία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος από τον αριθμό των ίδιων των ατόμων με αναπηρία. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο οργανισμός Open Doors στις ΗΠΑ εκτιμά ότι 17,3 δισ. δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο από ΑμεΑ για ταξίδια. Το ενδιαφέρον των ατόμων με αναπηρία για ταξίδια συνεχίζει να είναι έντονο, σύμφωνα με έρευνα της My Travel Research. Η κρουαζιέρα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για τα άτομα με αναπηρίες. Περίπου, το 10% των ενηλίκων με αναπηρία στις ΗΠΑ έκανε κρουαζιέρα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 4 εκατ. ταξιδιώτες και 7 εκατ. ταξίδια δημιουργώντας 11 δισ. δολάρια δαπανών. Τις καλύτερες υπηρεσίες στον τουρισμό για ΑμεΑ, όσον αφορά την Ευρώπη, παρέχουν οι χώρες της Σκανδιναβίας, οι οποίες έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Πώς επιλέγουν τον τόπο διακοπών τους; -“Περισσότερο από το 70% των ΑμεΑ θεωρούν πολύ σημαντική την οργάνωση του ταξιδιού (προετοιμασίες, έγκαιρη κράτηση, πληροφόρηση, προγραμματισμός δραστηριοτήτων στον τόπο προορισμού). Το ίδιο ποσοστό όταν σχεδιάζει το ενδεχόμενο νέου/άγνωστου προορισμού, δεν εμπιστεύεται για πληροφορίες τους πάροχους τουριστικών υπηρεσιών παρά μόνο άλλα ΑμεΑ που έχουν ήδη επισκεφτεί τον προορισμό.”

Ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα; -‘‘Ενα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν μη προσβάσιμα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Υπάρχει έλλειψη εξειδίκευσης των επαγγελματιών του τουρισμού. Αδυνατούν να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες στους τουρίστες με αναπηρία”.

Πότε ένα ξενοδοχείο θεωρείται προσβάσιμο; -“Θα πρέπει να πληροί μεγάλο αριθμό κριτηρίων που καλύπτουν κάθε αναπηρία και ξεχωριστή ανάγκη”.

Προτάσεις για ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού μπορείτε να κάνετε; -“Θεωρώ ότι οι κατάλληλες υποδομές, η σωστή πληροφόρηση αλλά κυρίως η εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας για τους επαγγελματίες του τουρισμού’. Καταλήγοντας, πιστεύω ότι ο τουρισμός για τα ΑμεΑ αποτελεί μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Χρειάζεται να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής της χώρας μας”.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 21 Οκτωβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 71

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για σημαντικά θέματα ισχύος γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών, ΕΟΠΥΥ, απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης

Η ισχύς των πιστοποιητικών αναπηρίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει για κρίσιμα θέματα που απασχολούν έντονα τους Ανθρώπους με Αναπηρία, σε σχέση με την ισχύ των πιστοποιητικών αναπηρίας τους. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή παρατηρείται άρνηση διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, ασφαλιστικών οργανισμών και άλλων υπηρεσιών να δεχτούν εν ισχύ πιστοποιητικά αναπηρίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.). Στη συνέχεια ζητούν επίμονα από τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν πιστοποιητικό που εκδίδει το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Είναι βέβαιο πως εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει στην κατοχή του εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας, είτε αυτό έχει εκδοθεί από το ΚΕΠΑ, είτε από την Α.ΣΥ.Ε., είτε από άλλη υγειονομική επιτροπή ασφαλιστικού φορέα, κάθε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί, διότι το έγγραφο αυτό είναι απόλυτα ισχυρό έως την ημερομηνία λήξης του ή εφ' όρου ζωής, εφόσον έχει κριθεί με διάρκεια εφ' όρου ζωής από την επιτροπή και φέρει τη σχετική σημείωση. Παραθέτουμε στην συνέχεια το άρθρο 1 του κεφαλαίου Α του Ν.4331/2015 «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ» (ΦΕΚ Α' 69/02-07-2015), το οποίο ξεκαθαρίζει το συγκεκριμένο σημείο:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - Άρθρο 1 - Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία.

Το άρθρο 46 του ν. 4025/2011 (Α΄ 228) αντικαθίσταται ως εξής:

1. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 1.9.2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής.

Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Α.ΣΥ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του φορέα δεν αναφέρει εκ παραδρομής την ορισμένη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας ή την αόριστη διάρκεια ισχύος (εφ' όρου ζωής), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επανέλθει οποτεδήποτε με αίτηση του προς τη γραμματεία της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για να προστεθεί διάρκεια ισχύος.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση άρνησης της οποιασδήποτε υπηρεσίας να δεχτεί εν ισχύ πιστοποιητικό των προαναφερομένων στο Νόμο υγειονομικών επιτροπών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ζητούν γραπτή αιτιολόγηση. Όσοι δε υπακούσουν στην προφορική συνήθως εντολή των διαφόρων υπηρεσιών και απευθυνθούν στο ΚΕ.Π.Α. για νέα εκτίμηση της αναπηρίας τους, στις περισσότερες περιπτώσεις θα λάβουν νέο πιστοποιητικό αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. με μειωμένο ποσοστό αναπηρίας σε σχέση με εκείνο που έχει κρίνει για την ίδια συγκεκριμένη περίπτωση η Α.Σ.Υ.Ε.. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η μείωση του ποσοστού αναπηρίας κυμαίνεται από 25% και άνω.

Στους Ανθρώπους με Αναπηρία των οποίων τα πιστοποιητικά αναπηρίας των υγειονομικών επιτροπών Α.Σ.Υ.Ε. και ΚΕ.Π.Α. παρουσιάζουν απόκλιση στο ποσοστό αναπηρίας τους, συνιστούμε να υποβάλουν αίτηση θεραπείας στην γραμματεία του ΚΕΠΑ αιτούμενοι την άμεση διόρθωση του πιστοποιητικού αναπηρίας του ΚΕΠΑ, και την προσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας στο αναγραφόμενο στο πιστοποιητικό αναπηρίας της Α.ΣΥ.Ε., επισυνάπτοντας και ένα ακριβές αντίγραφο.

Υπενθυμίζουμε πως στο δελτίο τύπου του Σωματείου μας της 15ης Ιουνίου 2016 ενημερώναμε για την παρ. 5 της ΠΟΛ. 1041/2016 σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων αναπηρίας για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015, όπου αναφέρεται πως γίνεται δεκτή οποιαδήποτε γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής ή επιτροπής ΚΕ.Π.Α. της οποίας η ορισμένη ημερομηνία λήξης της ισχύος της δεν έχει παρέλθει, ή έχει κριθεί ως εφ' όρου ζωής.

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση για θέματα ΚΕΠΑ

Υπενθυμίζουμε ότι ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ ότι λειτουργούν επί καθημερινής βάσης δύο τηλεφωνικές γραμμές, όπου υπάλληλοι της Δ/νσης παρέχουν πληροφορίες για θέματα ΚΕΠΑ. Οι γραμμές επικοινωνίας είναι οι 210 5215386, 210 5215385 και λειτουργούν από 8.30 π.μ. έως 10.30 π.μ. και από 13.30 μ.μ. έως 15.30 μ.μ.

86 ιατρικές πράξεις θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΠΥ αναλαμβάνει την αποζημίωση 86 ιατρικών πράξεων, το κόστος των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς. Μερικές από τις πράξεις αυτές είναι η ψηφιακή μαστογραφία, η διαγνωστική αρθροσκόπηση, το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, ο Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση, το HPV, η αξονική Στεφανιογραφία, το κολπικό Υπερηχογράφημα, το PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.

Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έχουν απωλέσει το ΕΚΑΣ

Τέλος ενημερώνουμε πως το Υπ. Υγείας ανακοίνωσε πως όσοι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016 (Α’ 85) όπως ισχύει, στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, απαλλάσσονται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους πλήρως από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη, απαλλαγή που όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ισχύει από την 1η Αυγούστου 2016.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 16 Οκτωβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 70

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόσκληση κοινωνικών επιστημόνων και επιστημόνων υγείας για την προετοιμασία επιστημονικού Forum - Ολοκλήρωση 2ης τηλεδιάσκεψης

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας προσκαλεί όλους τους κοινωνικούς επιστήμονες και επιστήμονες υγείας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν στο επιστημονικό forum, το οποίο ήδη ξεκίνησε τις εργασίες του, πανω στις 3 θεματικές ενότητες, που αφορούν στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό και την κοινωνική ενσωμάτωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 2η τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης προτάσεων των μελών, δημιουργήθηκαν οι 3 ομάδες εργασίας, σύμφωνα με την προτίμηση των μελών και με κριτήριο την ισόποση και αναλογική ανάπτυξη των θεματικών, καθορίστηκε το πλάνο δράσης κάθε θεματικής, το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες τηλεδιασκέψεις, καθώς και για την παρουσίαση των πορισμάτων των ομάδων εργασίας σε ημερίδα στη Σπάρτη, πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου. Τονίστηκε, ιδιαίτερα, η ανάγκη υποβολής ρεαλιστικών προτάσεων, ικανών να τύχουν πρακτικής εφαρμογής.

Σημειώνουμε πως η έναρξη της λειτουργίας του forum αποτελεί το έναυσμα για μια συνεργασία διαρκείας, για την επεξεργασία ζητημάτων που αποτελούν αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών αλλά και για την πραγματοποίηση σειράς επιστημονικών forum και σε άλλα επιστημονικά πεδία, με στόχο την επεξεργασία και συνδιαμόρφωση τεκμηριωμενων και ρεαλιστικών ως προς την πρακτική εφαρμογή τους προτάσεων.

Για τη συμμετοχή σας παρακαλούμε να στείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, στη διεύθυνση alexandrakistakis@gmail.com με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Για την επίτευξη κάθε επόμενης τηλεδιάσκεψης είναι απαραίτητο να έχετε εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας την εφαρμογή skype και να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία εγγραφής σας ως χρήστης skype. Στη συνέχεια, πρέπει να στείλετε πρόσκληση σύνδεσης προς τον χρήστη skype: liquid-takis ο οποίος θα πραγματοποιήσει την κλήση όλων στην τηλεδιάσκεψη.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 68

Δελτίο τύπου

Ένα ανεκμετάλλευτο τουριστικό προϊόν - Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού 2016 ήταν αφιερωμένη στον τουρισμό για όλους!

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας εργάζεται μεθοδικά προωθώντας τις λύσεις που η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους μπορεί να προσφέρει στους Ανθρώπους με Αναπηρία του νομού και της περιφέρειάς μας, οδηγώντας μας σταδιακά, στην άρση κάθε είδους αποκλεισμού, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα οφέλη και για άλλες πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες όπως αυτή των ηλικιωμένων, των παροδικά τραυματιών ή γενικότερα των εμποδιζόμενων προσώπων, οι οποίες πολύ συχνά αντιμετωπίζουν κοινά, παρόμοια με τους αναπήρους προβλήματα, επιδεινούμενα ανάλογα με την ηλικία. Αλληλένδετη με τα προαναφερόμενα είναι η δράση του Σωματείου μας, στην κατεύθυνση της προώθησης ενός δυναμικά αναπτυξιακού τομέα που αποτελεί ο τουρισμός για όλους, ενός ανεκμετάλλευτου ουσιαστικά τουριστικού προϊόντος για τη χώρα μας. Διαβάστε εδώ σχετικές ανακοινώσεις, για την εμπεριστατωμένη προμελέτη του Σωματείου μας για το επίπεδο προσβασιμότητας των χώρων διαμονής τουριστών, για τα οφέλη του προσβάσιμου τουρισμού για όλους, τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού οικογενειών με μικρά παιδιά, Ανθρώπων με Αναπηρία, ηλικιωμένων, οι οποίοι ταξιδεύουν πάντα με τους συνοδούς τους, όλων των ομάδων πληθυσμού που αποτελούν την ομάδα τουριστικού στόχου, για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό προσβάσιμης πόλης και τα σχετικά βραβεία.

Ορισμένες κινήσεις στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν πως έχει αρχίσει να ακούγεται δυνατά η φωνή όσων υποστηρίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική που προσφέρει ο τουρισμός για όλους στη χώρα μας. Η απόφαση των Ηνωμένων εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, να αφιερωθεί ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού στον "Τουρισμό για όλους», αποτελεί σταθμό στην εξελικτική αυτή πορεία, μια εξαιρετική ευκαιρία να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν όλοι, τα πλεονεκτήματα της σχεδίασης για όλους και της προσβασιμότητας.

Διαβάστε εδώ το σχετικό μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά η οποία σε ένα σημείο του μηνύματός της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καλούμαστε όλοι μας να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα κάνουν πράξη τον τουρισμό για όλους και σε όλη τη χώρα. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των γενικών και των ειδικών τουριστικών υποδομών και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στη διαμονή, στην μετακίνηση και στην πρόσβαση σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με παιδιά, και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες»."

Εδώ διαβάστε αναρτήσεις σχετικές με τον τουρισμό για όλους.

Εδώ διαβάστε ορισμένες αναρτήσεις για τον τουρισμό και τη σχεδίαση για όλους.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 67

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ο χρυσός παραολυμπιονίκης στην άρση βαρών σε πάγκο Παύλος Μάμαλος στη Σπάρτη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου

Το Νομικό πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης, με τη συνεργασία του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, έχουν τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν στη Σπάρτη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 τον Χρυσό Παραολυμπιονίκη και Χρυσό παγκόσμιο Πρωταθλητή στο άθλημα της άρσης βαρών σε πάγκο Παύλο Μάμαλο. Ο Παύλος Μάμαλος τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί σχολεία της Σπάρτης ενώ το βράδυ θα σας περιμένει στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Λυκούργου, στο περίπτερο του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, για να τον συναντήσετε και να τον γνωρίσετε από κοντά. Εκεί θα έχει στηθεί και ο απαραίτητος για την εκτέλεση του αθλήματός του πάγκος, για να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή, άρση βαρών σε πάγκο. Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου ο Παραολυμπιονίκης μας θα σας περιμένει στον τερματισμό του υπερμαραθωνίου "Σπάρταθλον" πλησίον του αγάλματος του βασιλιά Λεωνίδα. Το βράδυ του Σαββάτου ο Χρυσός Παραολυμπιονίκης μας θα τιμηθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης των αθλητριών και των αθλητών του "Σπάρταθλον" στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 65

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμάθηση του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών (Braille) στη Σπάρτη

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ανακοινώνει την έναρξη συγκέντρωσης αιτήσεων ενδιαφερομένων για την εκμάθηση του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών, σε σειρά μαθημάτων συνολικής διάρκειας 52 ωρών, τα οποία θα πραγματοποιούνται στο γραφείο του Σωματείου μας στη Σπάρτη. Το πρόγραμμα μαθημάτων και οι ώρες διάρκειας κάθε μαθήματος καθορίζονται από το Σωματείο μας σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις. Η παρακολούθηση του συνόλου των μαθημάτων κρίνεται απαραίτητη, για την καλύτερη κατανόηση του συστήματος. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης πραγματοποιείται προσομοίωση των εξετάσεων ώστε κάθε εκπαιδευόμενος να λάβει βεβαίωση καλής γνώσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις πιστοποίησης. Αιτήσεις μπορείτε να στέλνετε ηλεκτρονικά στο alexandrakistakis@gmail.com ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση του γραφείου μας στη Σπάρτη ή με κατάθεση αίτησης ιδιόχειρα στο γραφείο του Σωματείου μας κάθε Πέμπτη και κάθε Σάββατο από τις 10:30 έως τις 11:30 π.μ. Αιτήσεις θα γίνοντε δεκτές έως τις 15 Οκτωβρίου 2016. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 64

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόσκληση για τη συμμετοχή ενδιαφερομένων στο βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών και παραπληγικών στη Σπάρτη

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας θα λάβει ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, πραγματοποιώντας βιωματικά εργαστήρια προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών και παραπληγικών, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 12:00 μ.μ. Σημείο συνάντησης το πάρκο Ο.Τ.Ε. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αναπηρία, να βιώσουν καθισμένοι σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας Άνθρωπος με κινητική αναπηρία, να δοκιμάσουν να κινηθούν με τα μάτια τους κλειστά και με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού όπως ένας τυφλός, να ενημερωθούν για το πως μπορούν να μην εμποδίζουν οι υπόλοιποι πολίτες την ελεύθερη και ανεξάρτητη κίνησή του στο δομημένο περιβάλλον, φράσσοντας με κάθε είδους εμπόδια τα πεζοδρόμια και τις ράμπες πρόσβασης. Για την τήρηση σειράς προτεραιότητας δηλώστε την πρόθεση σας να συμμετέχετε στα βιωματικά εργαστήρια στο κινητό του κ. Π. Αλεξανδράκη 6932-312-912. Για όσους το επιθυμούν θα εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 63

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόσκληση κοινωνικών επιστημόνων και επιστημόνων υγείας για την προετοιμασία επιστημονικού Forum - Ολοκλήρωση 1ης τηλεδιάσκεψης

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας προσκαλεί όλους τους κοινωνικούς επιστήμονες και επιστήμονες υγείας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να συμμετέχουν στο επιστημονικό forum το οποίο ήδη ξεκίνησε τις εργασίες του. Στην 1η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, καθορίστηκαν οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα εργαστούν οι ομάδες εργασίας, οι οποίες αφορούν στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό και την κοινωνική προσαρμογή, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους.

Η έναρξη αυτής της συνεργασίας αποτελεί το έναυσμα για την πραγματοποίηση σειράς επιστημονικών forum, με στόχο την επεξεργασία και συνδιαμόρφωση τεκμηριωμενων και ρεαλιστικών ως προς την πρακτική εφαρμογή τους προτάσεων.

Για τη συμμετοχή σας παρακαλούμε να στείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, στη διεύθυνση alexandrakistakis@gmail.com με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Για την επίτευξη κάθε επόμενης τηλεδιάσκεψης είναι απαραίτητο να έχετε εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας την εφαρμογή skype και να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία εγγραφής σας ως χρήστης skype. Στη συνέχεια πρέπει να στείλετε πρόσκληση σύνδεσης προς τον χρήστη skype: liquid-takis ο οποίος θα πραγματοποιήσει την κλήση όλων στην τηλεδιάσκεψη.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 28 Ιουλίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 61

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για την εξασφάλιση του απαραίτητου επιπέδου προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στο δομημένο και το ψηφιακό περιβάλλον που απαιτούν οι Προσκλήσεις των 4 Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ με τις σχετικές απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας μετά την έκδοση του κειμένου Διευκρινίσεις σχετικά με την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στις Προσκλήσεις των 4 Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ και των ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στη συνέχεια από ενδιαφερομένους, σας ενημερώνει για το κείμενο το οποίο περιέχει τις απαραίτητες διευκρινήσεις - απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Τα κείμενα αυτά παρουσιάζουν με συνοπτικό τρόπο ένα μεγάλο μέρος των σχετικών με την προσβασιμότητα διατάξεων και η ανάγνωσή τους είναι ωφέλιμη.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 27 Ιουλίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 60

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για την πρόσβαση των δικαιούχων ανασφάλιστων σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη του Ε.Σ.Υ. - απευθείας με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή με τη χρήση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει για τον τρόπο εξασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε, η οποία θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου 2016. Η κατάθεση και εξέταση αίτησης σύμφωνα με τα όρια εισοδήματος της παρ.2 περ. Β, αφορά αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία κάτω από 67% ή τους χρόνια πάσχοντες και όχι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Για την κατηγορία, ωστόσο, των κατόχων/αιτούντων βιβλιαρίου ανασφαλίστου περιλαμβάνονται και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα)

Νέα εγκύκλιος σχετικά με την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών που θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου 2016 εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Φωτίου. Με τη νέα ρύθμιση, η πρόσβαση των δικαιούχων ανασφάλιστων σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στις Υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. γίνεται απευθείας με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή με τη χρήση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Η πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται επίσης απευθείας σε ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα -καταρχήν- με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ.1, δηλαδή με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους.

Στις Υπηρεσίες απονέμονται οι εξής αρμοδιότητες: Η εξέταση αιτήσεων ανασφάλιστων ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, όπως αυτές απαριθμούνται περιοριστικά στο άρθρο 6 παρ.2 περ.Β και παρ.8, αποκλειστικά για την έκδοση απόφασης παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης (χωρίς ποσοστό συμμετοχής). Δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή ΑΜΚΑ και νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής, καθώς και οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό κατοικίας στο Δήμο σας ή στο Δήμο στον οποίο η Υπηρεσία σας παρέχει διοικητική υποστήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος.

 • Διαδικασία ελέγχου για τους δικαιούχους ήτοι:
 • 1. Άτομα με (οποιοδήποτε ποσοστό) αναπηρίας κάτω από 67%,
 • 2. Χρόνια πάσχοντες
 • 3. Κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα),
 • 4. Αιτούντες βιβλιάριο ανασφαλίστου έως την 04-04-2016 των οποίων η αίτηση εκκρεμεί και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).

Για τους ανωτέρω ο έλεγχος αφορά: Στην υπαγωγή ή μη στις αναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων μέσω του ελέγχου του αντίστοιχου προβλεπόμενου στην ΚΥΑ δικαιολογητικού εγγράφου. Για την κατηγορία των κατόχων βιβλιαρίου ανασφαλίστου, το βιβλιάριο θα πρέπει να ήταν απαραιτήτως σε ισχύ την 04/04-2016, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα αιτηθεί στην Υπηρεσία σας την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Περιλαμβάνονται, επιπλέον, όσοι είχαν καταθέσει αίτηση έως την 04/04-2016 για έκδοση ή θεώρηση (ανεξάρτητα της ημερομηνίας που είχε λήξει το προηγούμενο) βιβλιάριο ανασφαλίστου για την οποία δεν είχε εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ.2. Για τους κατόχους/αιτούντες βιβλιάριο, ισχύει η δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης της παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με τα όρια εισοδήματος της παρ.2 περ.Β.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση και εξέταση αίτησης σύμφωνα με τα όρια εισοδήματος της παρ.2 περ.Β, αφορά αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία κάτω από 67% ή τους χρόνια πάσχοντες και όχι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Για την κατηγορία, ωστόσο, των κατόχων/αιτούντων βιβλιαρίου ανασφαλίστου περιλαμβάνονται και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).

Στη διαπίστωση της ασφαλιστικής ή μη ικανότητας του αιτούντος ή/και των μελών οικογένειας. Ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. με την καταχώρηση στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων του ΑΜΚΑ κάθε μέλους οικογένειας για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση. Δεν αναζητούνται βεβαιώσεις από ασφαλιστικούς φορείς. Σε περίπτωση αλλαγής της ασφαλιστικής κατάστασης (ασφάλιση σε ταμείο), το σύστημα ΑΤΛΑΣ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενημερώνεται αυτόματα και δεν απαιτείται σχετική ενέργεια των Υπηρεσιών σας. Σε περίπτωση διαπίστωσης σφάλματος ή αναντιστοιχίας στα εμφανιζόμενα στο μητρώο ΑΜΚΑ στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ΑΦΜ, η Υπηρεσία σας θα κατευθύνει τους αιτούντες σε ΚΕΠ για διόρθωσή τους. Εφόσον ο αιτών ή/και τα μέλη οικογένειας δεν διαθέτουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα (περιλαμβάνονται δηλαδή και οι οφειλέτες των ταμείων), ακολουθεί έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος και περιουσίας για την υπαγωγή ή μη στα οικονομικά κριτήρια του άρθρου 6 παρ.2Β έως 7. Προς τούτο, καταχωρείται στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων το ΑΦΜ κάθε μέλους οικογένειας για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση. Στην παρούσα φάση και μέχρι την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής ελέγχου εισοδήματος, η ηλεκτρονική διασταύρωση γίνεται μέσω αρχείου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και βασίζεται στα δηλωθέντα στοιχεία εισοδήματος και οικογενειακής κατάστασης της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του τελευταίου φορολογικού έτους. Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης θα χορηγείται υπό μορφή εμπίπτει/δεν εμπίπτει στα κριτήρια της Κ.Υ.Α. Για τη διασφάλιση, ωστόσο της ορθής εφαρμογής της Κ.Υ.Α. στις περιπτώσεις που η Υπηρεσία σας διαπιστώνει μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης του αιτούντος σε σχέση με τη δηλωθείσα στην τελευταία φορολογική δήλωση (π.χ. γέννηση νέου τέκνου), προβαίνει σε επιπλέον έλεγχο εισοδήματος βάσει του προσκομισθέντος εκκαθαριστικού και της φορολογικής δήλωσης. Η διασταύρωση της αξίας ακίνητης περιουσίας γίνεται ομοίως μέσω αρχείου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βάσει των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για τις καταθέσεις, ο έλεγχος γίνεται προς το παρόν από την Υπηρεσία σας βάσει της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του τελευταίου φορολογικού έτους.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά το τελευταίο φορολογικό έτος (άρθρο 6 παρ.7), η οποία ελέγχεται από τη Γ.Γ.Δ.Ε. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν μπορεί, επίσης, να εκδοθεί απόφαση, εφόσον ο αιτών δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου είναι αρνητικό, ο αιτών έχει τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, προσκομίζοντας το κατά περίπτωση απαιτούμενο δικαιολογητικό που θεμελιώνει το λόγο της ένστασης. Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα πρέπει να εκτυπώνουν το αποτέλεσμα του ελέγχου της ασφαλιστικής ικανότητας και εισοδήματος των αιτούντων, ώστε να είναι διαθέσιμο στην Υπηρεσία για την έκδοση της απόφασης και για την τήρηση αρχείου. Οι αποφάσεις εκδίδονται από την Υπηρεσία σας, κοινοποιούνται εγγράφως στον αιτούντα και σε περίπτωση θετικής απόφασης καταχωρούνται στην ηλεκτρονική εφαρμογή με ημερομηνία έναρξης αυτή της έκδοσης της απόφασης. Για την καλύτερη διαχείριση του όγκου των αιτημάτων και προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης σε ευπαθείς ομάδες, σε περίπτωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης πριν την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης απόφασης, δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης της νέας απόφασης και πριν τη λήξη της προηγούμενης. Σε αυτή την περίπτωση, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας απόφασης είναι η επόμενη της λήξης της προηγούμενης. Σημειώνεται ότι η καταχώρηση της εκδοθείσας απόφασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται άμεσα, ώστε να είναι διαθέσιμη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - Κατηγορίες δικαιούχων - Ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής

Με το νέο πλαίσιο, το δικαίωμα στη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη χορηγείται κατά κανόνα σε άτομα, επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη ευάλωτη ομάδα. Έμμεσο δικαίωμα στα μέλη οικογένειας δίνεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις (δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δικαιούχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους, κάτοχοι ή όσοι είχαν καταθέσει αίτημα για βιβλιάριο ανασφαλίστου). Ως εκ τούτου θα είναι συχνό το φαινόμενο να κατατίθενται αιτήσεις στις οποίες τα μέλη της οικογένειας μπορεί να ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. Επιπλέον, μπορεί το ίδιο πρόσωπο να εμπίπτει καταρχήν σε περισσότερες από μια διατάξεις της Κ.Υ.Α. Τότε εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη για τον αιτούντα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχου που δηλώνεται στην αίτηση ξεχωριστά για κάθε μέλος. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη οικογένειας καταθέτουν μία αίτηση, επί της οποίας εκδίδεται μία απόφαση από την Υπηρεσία σας. Η καταχώρηση της απόφασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή γίνεται για το κάθε μέλος ξεχωριστά. Σε περίπτωση μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης (γέννηση νέου τέκνου), κατατίθεται νέα αίτηση και εκδίδεται νέα απόφαση.

Ενδεικτικά παραδείγματα: Οικογένεια, όλα ή ορισμένα από τα μέλη της οποίας κατείχαν βιβλιάριο ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και ένα από αυτά είναι ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Στην περίπτωση του ατόμου με αναπηρία 67% και άνω που ήταν ταυτόχρονα κάτοχος βιβλιαρίου δεν πραγματοποιείται έλεγχος εισοδήματος, αφού εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης των υπόλοιπων μελών. Σε περίπτωση υπέρβασης εισοδήματος, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων, πλην ενός τέκνου που είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και ενός τέκνου με αναπηρία κάτω από 67%. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών (πατέρας ή μητέρα) αιτείται μόνο για τα τέκνα. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης του ατόμου με αναπηρία κάτω από 67% και σε περίπτωση υπέρβασης, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Άτομο που ανήκει στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων της Κ.Υ.Α. 31102/1870/2013 (ΦΕΚ 2906 τ.Β΄), αλλά διαθέτει γνωμάτευση ΚΕΠΑ, δεν χρειάζεται να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, αλλά για διευκόλυνση των Υπηρεσιών σας προτιμάται η γνωμάτευση ΚΕΠΑ και κρίνεται αναλόγως του ποσοστού του (άνω ή κάτω από 67%).

Διάρκεια ισχύος αποφάσεων - Ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής

Η ισχύς της θετικής απόφασης έχει διάρκεια ένα έτος ή έως την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του αντίστοιχου δικαιολογητικού εγγράφου. Εφόσον το αντίστοιχο δικαιολογητικό δεν έχει ημερομηνία λήξης, η απόφαση εκδίδεται για ένα έτος. Ειδικότερα, για τους δικαιούχους του άρθρου 6 παρ.8, για τους οποίους δεν λαμβάνεται υπόψη το οικονομικό κριτήριο, εφόσον το αντίστοιχο προβλεπόμενο στην ΚΥΑ δικαιολογητικό έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή άδειες διαμονής των περιπτώσεων δ, ε και στ της παρ.8), η απόφαση εκδίδεται με ημερομηνία λήξης την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δικαιολογητικού, ακόμη κι αν υπερβαίνει το έτος. Π.χ. Για Άτομο με αναπηρία 67% και άνω, του οποίου η γνωμάτευση ΚΕΠΑ λήγει την 31-12-2018, η απόφαση εκδίδεται με ημερομηνία λήξης την ανωτέρω ημερομηνία. Ή για αναγνωρισμένο πρόσφυγα (και τα μέλη οικογένειάς του), των οποίων η άδεια διαμονής λήγει την 31-12-2020, η απόφαση εκδίδεται με ημερομηνία λήξης την ανωτέρω ημερομηνία. Αντίθετα, για τους δικαιούχους του άρθρου 6 παρ.2, για τους οποίους απαιτείται ετήσιος επανέλεγχος εισοδήματος, η ισχύς της απόφασης εκδίδεται κατά κανόνα για ένα έτος ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις προηγούμενης λήξης της άδειας διαμονής, για μικρότερο διάστημα έως την αναγραφόμενη ημερομηνία αυτής. Π.χ. Για άτομο με αναπηρία κάτω από 67%, ακόμη κι αν η γνωμάτευσή του έχει διάρκεια έως την 31/12/2018, η απόφαση εκδίδεται για ένα έτος.

Έντυπο αίτησης, ένστασης και δικαιολογητικών εγγράφων και σχέδιο απόφασης για την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να διατίθενται από τις Υπηρεσίες σας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 παρ.5. Στην ιστοσελίδα θα αναρτώνται, επίσης, η σχετική νομοθεσία, διευκρινιστικές εγκύκλιοι και οι οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μετατέθηκε για την 01-08-2016.

Η εξέταση των αιτήσεων για έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων ανασφαλίστων ανεστάλη μετά τη δημοσίευση της νέας Κ.Υ.Α. και έως την έναρξη της νέας διαδικασίας από 1-08-2016. Οι αιτούντες, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.3, εξομοιώνονται με τους κατόχους κατά την 04-04-2016 βιβλιάριο ανασφαλίστου και οι αιτήσεις τους εξετάζονται με τη νέα διαδικασία, με δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης, όπου αυτό χρειάζεται π.χ. λόγω υποβολής νέας φορολογικής δήλωσης ή λόγω γέννησης νέου τέκνου. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αιτήσεις θα εξετάζονται μόνο για την έκδοση απόφασης χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης με τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ.2Β του άρθρου 6. Η νοσηλεία, είναι δωρεάν από τη ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4368/2016, ήτοι την 21-02-2016. Για όσες από τις εκκρεμείς αιτήσεις (είτε για βιβλιάριο ανασφαλίστου είτε για πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας) αφορούσαν σε νοσηλείες για το διάστημα πριν την 21-02/2016, ισχύουν τα αναφερόμενα στην υπ΄ άρ. Α3γ/Γ.Π.οικ.39364/31-05-2016 (ΑΔΑ:ΩΕ1Α465ΦΥΟ-6ΦΝ) εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Τα ανωτέρω νοσήλια διαγράφονται, εφόσον προσκομιστεί στις Υπηρεσίες Υγείας το αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης στην Υπηρεσία σας με αριθμό πρωτοκόλλου έως 04-04-2016.

Δικαιούχοι Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού

Αρμόδιες για τη διαδικασία πρόσβασης στο Ε.Σ.Υ. των δικαιούχων του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α, ήτοι ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού που δεν διαθέτουν και αδυνατούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ, είναι τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δημόσιων Δομών Υγείας. Για τους δικαιούχους αυτούς προβλέπεται η έκδοση Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού από τις ανωτέρω Υπηρεσίες. Για την έναρξη ισχύος της ανωτέρω διαδικασίας θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.

Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας (δωρεάν μετακίνηση με πλοία, δωρεάν ταφή, απαλλαγή από δικαστικά έξοδα και άλλες ισχύουσες διατάξεις) κατόπιν κατάργησης της Κ.Υ.Α.139491/2006, διευκρινίζουμε ότι οι Επιτροπές Κοινωνικής Αρωγής της ανωτέρω Κ.Υ.Α. είχαν συγκροτηθεί και λειτουργούσαν με αποκλειστική αρμοδιότητα τη λήψη απόφασης επί αιτημάτων έκδοσης βιβλιαρίων ανασφαλίστων. Δεν προκύπτει από τη νομοθεσία αρμοδιότητα των Επιτροπών Κοινωνικής Αρωγής για καθήκοντα πέραν αυτών που ρητά τους ανέθετε η Κ.Υ.Α.139491/2006.

Αναφορικά με την έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 του Ν.Δ.57/1973, ισχύουν τα αναφερόμενα στο υπ΄αρ. Δ28.οικ.29741/2843/12-09-2013 έγγραφό μας, σύμφωνα με το οποίο «Η πιστοποίηση της οικονομικής αδυναμίας από την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου γίνεται στη βάση των διατάξεων του Ν.Δ.57/1973», «Το πιστοποιητικό εκδίδεται για τη συγκεκριμένη χρήση με απόφαση του Δημάρχου, μετά τη δημοσίευση του Ν.3852/2010» και «Η έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την έκδοση βιβλιαρίων ανασφαλίστων».Η παραπομπή του άρθρου 4 του Ν.Δ.57/1973 στο άρθρο 2 αυτού, όπου προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Νομάρχη (νυν Δήμαρχο κατόπιν ισχύος του Ν.3852/2010), κατόπιν γνώμης «ειδικής επιτροπής» αποτελούμενης από ένα δημόσιο υπάλληλο, ένα εκκλησιαστικό λειτουργό και ένα ευυπόληπτο πολίτη, καθίσταται ανενεργή όσον αφορά στο σκέλος της ειδικής επιτροπής, δεδομένης της μη συγκρότησης και λειτουργίας τους. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τη συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας από την αρμόδια Δ/νση του Δήμου σας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που σας έχουν δοθεί. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι για τη χορήγηση πιστοποιητικού για δωρεάν μετακίνηση με πλοίο θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί ή κοινωνικοί λόγοι (ιδίως λόγοι υγείας), οι οποίοι θα συνεκτιμώνται από την Υπηρεσία σας σε συνάρτηση την οικονομική κατάσταση του αιτούντος.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 14 Ιουλίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 59

Δελτίο τύπου

Θέμα: Χορήγηση αναπηρικού αμαξιδίου και στους συνανθρώπους μας που εισέρχονται στην αναπηρία ως παραπληγικοί ενώ είναι ανασφάλιστοι - Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Το δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας ενημερώνει για την απάντηση του υπουργείου υγείας στην ερώτησή που το Σωματείο μας απηύθηνε στην υπηρεσία Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας με επιστολή μας της 13ης Ιουνίου 2016 αρ. πρωτ. 45, σχετικά με την παροχή αναπηρικού αμαξιδίου στους συνανθρώπους μας που εισέρχονται στην αναπηρία ως παραπληγικοί ενώ είναι ανασφάλιστοι. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπ' αριθμ. Α3γ/ΓΠ44090/4-7-2016 σχετικό έγγραφο, το υπουργείο υγείας μας ενημερώνει πως και η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών δικαιούται αναπηρικό αμαξίδιο, σε εφαρμογή του "εννιαίου κανονισμού παροχών υγείας" του ΕΟΠΥΥ. Εδώ το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργείου Υγείας.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 5 Ιουλίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 58

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για την καίρια παρέμβαση του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης φορολογουμένων της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων για την επίλυση φορολογικών θεμάτων

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας με το δελτίο τύπου Αρ. Πρωτ.: 41 της 27ης Μαΐου 2016 με θέμα Επείγουσα ενημέρωση για τον τρόπο διόρθωσης του σφάλματος της καταχώρισης του ποσού σύνταξης αναπηρίας του ΟΓΑ στον κωδικό 303 και όχι στον 617 όπου καταγράφονται τα αφορολόγητα ποσά συντάξεων, σας ενημέρωνε για το ζήτημα της εμφάνισης ποσού καταβαλλόμενου φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις της υποχρέωσης καταβολής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογουμένων οι οποίοι λόγω αναπηρίας απαλλάσσονται. Στο σημείο αυτό τονίζουμε την καίρια και άμεση παρέμβαση του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης φορολογουμένων της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο οποίο απευθύνθηκε φορολογούμενος, Άνθρωπος με Αναπηρία, με στόχο να ενημερώσει τους αρμοδίους για το σφάλμα και να ζητήσει την παρέμβασή τους για την διόρθωση. Πράγματι μετά από 4 ημέρες, αρμόδιος υπάλληλος κάλεσε τον φορολογούμενο και το σφάλμα διορθώθηκε εντός λίγων ωρών. Λόγω του ότι η προθεσμία λήξης της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει, η αμεσότητα της παρέμβασης του κέντρου εξυπηρέτησης φορολογουμένων κρίνεται απαραίτητη και καθοριστική, στις περιπτώσεις που δεν έχει διορθωθεί με κάποια προηγούμενη ενέργειά σας το τυχόν ζήτημα που έχει εμφανιστεί στην πορεία της υποβολής της φορολογικής σας δήλωσης. Με τη δραστική παρέμβασή της υπηρεσίας, το δίκαιο του αιτήματός σας θα εξακριβωθεί και θα διορθωθεί άμεσα το σφάλμα. Για την εξυπηρέτησή σας παραθέτουμε τον αριθμό κλήσης του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης φορολογουμένων της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, το 2104802552.

Σας υπενθυμίζουμε τέλος το δελτίο τύπου Αρ. Πρωτ.: 48 της 15ης Ιουνίου 2016 με θέμα Ενημέρωση για την ΠΟΛ. 1041/2016 σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων αναπηρίας για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015, με το οποίο σας ενημερώναμε πως όλες οι γνωματεύσεις αναπηρίας, των οποίων η ορισμένη ημερομηνία λήξης της ισχύος τους δεν έχει παρέλθει, ή εάν έχουν αόριστη ημερομηνία λήξης και ισχύουν εφ' όρου ζωής, διατηρούν την ισχύ τους ως επίσημα έγγραφα και πρέπει να γίνουν δεκτές για φορολογικούς λόγους όπως ορίζει και η ΠΟΛ. 1041/2016.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 30 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 57

Δελτίο τύπου

Θέμα: Σύντομος οδηγός ερωταπαντήσεων σχετικά με την δωρεάν πρόσβαση ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας με το δελτίο τύπου αρ. πρωτ. 46 της 14ης Ιουνίου 2016 σας ενημέρωσε για το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έπειτα από την εφαρμογή του ν. 4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016. Παραθέτουμε στην συνέχεια έναν σύντομο οδηγό που δημοσίευσε το υπουργείο, ο οποίος περιέχει σειρά κατανοητών ερωταπαντήσεων για την επίλυση αποριών:

 • Τι δικαιούμαι σαν ανασφάλιστος;
 • • Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας.
 • • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
 • • Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση.
 • • Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση.
 • • Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση.
 • • Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη.
 • • Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία.
 • • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία.
 • • Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής.
 • • Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών.
 • Πώς δικαιούμαι των παροχών;
 • • Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.
 • • Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, κτλ) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
 • • Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
 • • Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
 • Πού να απευθυνθώ;
 • • Αν έχεις ΑΜΚΑ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που οφείλουν να σου διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.
 • • Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.
 • Ποιους αφορά η ρύθμιση;
 • • 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών.
 • • Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς.
 • • Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα.
 • • Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κλπ.).
 • Τι χρειάζεται να πληρώσω;
 • • Δε χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση.
 • • Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων.
 • • Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη.
 • • Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή.
 • Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
 • Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ».

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 27 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 56

Δελτίο τύπου

Θέμα: Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία επιχειρησιακής δομής ελέγχου της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και των επιβαλλόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κανονισμών για την προσβασιμότητα υποδομών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Σχετικό: 1. Επιστολή διαμαρτυρίας ΑμεΑ Ρόδου για την προσβασιμότητα Ξενοδοχειακών Μονάδων

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την επίτευξη της οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, λύση που μπορεί να προσφέρει μια ρεαλιστική αναπτυξιακή προοπτική στην πατρίδα μας, και πρωτευόντως την επιδιωκόμενη ποιότητα ζωής στους Ανθρώπους με Αναπηρία που ζουν σε αυτή, και κατ' επέκταση στους πολυάριθμους τουρίστες ΑμεΑ και ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν κοινά με τα ΑμεΑ προβλήματα, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα μας. Στόχος, η επιβαλλόμενη από την κείμενη νομοθεσία επιδιόρθωση των υπαρχόντων υποδομών, φυσικών και ψηφιακών, οι οποίες έχουν κακοτεχνίες μιας και σε αυτές, κατά παράβαση της Νομοθεσίας και του περιοριστικού πλαισίου χρηματοδότησης από την Ε.Ε. δεν εφαρμόστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές που απορρέουν από τις αρχές της Σχεδίασης για Όλους. Επιπλέον, η πλήρης εφαρμογή των ίδιων προδιαγραφών κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης κάθε νέας δομής, είτε στο ψηφιακό είτε στο δομημένο περιβάλλον.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, αποτελεί κανόνα ορισμένοι "ξύπνιοι" επιχειρηματίες, αν και οι υποδομές τους δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές της οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, αυτοί να τις διαφημίζουν ως προσβάσιμες. Στηρίζουν μάλιστα απόλυτα τους ισχυρισμούς τους με ένα σχετικό πιστοποιητικό χωρίς ισχύ και χωρίς αξία, το οποίο έχει εκδοθεί αυθαίρετα από έναν αναρμόδιο και ακατάλληλο φορέα. Το έγγραφο αυτό δεν έχει καμιά πραγματική αξία, αφού δεν αποτελεί πόρισμα ενδελεχούς ελέγχου των υποδομών μετά τη διενέργεια αυτοψίας. Όμως χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη ως επιβεβαίωση των όσων αυθαίρετα ο ίδιος δηλώνει για την προσπελασιμότητα των χώρων της επιχείρησής του. Να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει έως σήμερα προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική κατοχύρωση, δημιουργία και στελέχωση, ενός πιστοποιητικού μηχανισμού, αρμόδιου για την τήρηση των οριζόμενων από τη νομοθεσία τεχνικών προδιαγραφών, για την προσπελασιμότητα υποδομών και την προσβασιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών, υποχρέωση που απορρέει και από την κυρωθείσα από την Ελληνική Βουλή «Σύμβαση, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο» του ΟΗΕ.

Γίνεται σαφές πως η απουσία ενός κρατικού επιχειρησιακού οργάνου επιτρέπει στους επιχειρηματίες να αυθαιρετούν και να παραπλανούν πελάτες, διαφημίζοντας ως απολύτως προσβάσιμες τις απροσπέλαστες υποδομές τους. Ένα τέτοιο περιστατικό καταγγέλλει με σχετικό δελτίο τύπου (σχετ. 1) ο Σύλλογος Αμεα Ρόδου. Συγκεκριμένα, ιστότοπος ξενοδοχειακής επιχείρησης παρουσίαζε τις υποδομές της ως απόλυτα προσβάσιμες για Άτομα με Αναπηρία, παρασύροντας έναν πελάτη με κινητική αναπηρία από το εξωτερικό να προχωρήσει σε κράτηση για τις διακοπές του. Στην πραγματικότητα όμως εξαπατήθηκε, γεγονός που με σοκαριστικό τρόπο αποδείχτηκε μόλις έφτασε στην εν λόγω ξενοδοχειακή επιχείρηση και διαπίστωσε ότι στερείτο προσπελασιμότητας στους χώρους της. Το περιστατικό αυτό είναι θλιβερό πρώτα από όλα για τον Άνθρωπο με Αναπηρία, ο οποίος ταξίδεψε από τη χώρα του για να απολαύσει το υπέροχο καλοκαίρι της Ελλάδας μας, για να εισπράξει εν τέλει την απογοήτευση της πλήρους εξαπάτησής του, μιας και το εν λόγω ξενοδοχείο δεν ήταν προσβάσιμο. Η εξέλιξη του περιστατικού είναι ακόμη τραγικότερη, διότι κανείς δεν μπορούσε να του απαντήσει για το που θα μπορούσε να βρει ένα προσβάσιμο κατάλυμα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό επαναφέρουμε το αίτημα μας, το οποίο έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στους αρμοδίους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, για την ανάγκη δημιουργίας επιχειρησιακής δομής, αρμόδιας για την παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, όπως αυτές έχουν ήδη νομοθετηθεί. Προτεραιότητα στο έργο της θα αποτελεί η διαρκής επιτήρηση της εφαρμογής των νομοθετημένων προδιαγραφών και κανόνων, και αν κριθεί αναγκαίο, της επιβολής της εφαρμογής τους, προς όφελος των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα του συνόλου της κοινωνίας. Η δράση της θα οδηγούσε στην εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών παραπλάνησης και εξαπάτησης, τα οποία δυσφημούν μεταξύ άλλων και το άκρως ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν της χώρας μας που είναι ο τουρισμός της.

Σημειώνουμε πως η επιχειρησιακή αυτή δομή θα πρέπει να έχει πλήρη εκτελεστική ικανότητα, άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, και την αρμοδιότητα να παρακολουθεί οριζόντια σε όλα τα Υπουργεία την υιοθέτηση των τεχνικών προδιαγραφών στο σύνολο των χρηματοδοτούμενων έργων, και να ελέγχει την τήρηση τους από το στάδιο της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, πιστοποιώντας την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Η προσέγγισή αυτή αποτελεί καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, όπως επανειλημμένα έχουμε τεκμηριώσει σε πλήθος σχετικών δελτίων τύπου και πονημάτων του Σωματείου μας. Είναι η στιγμή να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια επιδιόρθωσης των κακώς κειμένων και κατάστρωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 26 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 55

Δελτίο τύπου

Θέμα: Το 35,7% των Ελλήνων βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού - στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2015 με βάση τα εισοδήματα του 2014) - υψηλό το ποσοστό παιδικής φτώχειας 26,6% - βαίνει αυξανόμενο

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας παρακολουθεί με αγωνία την πτωτική πορεία που παρουσιάζει το βιωτικό επίπεδο μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της χώρας μας, έχοντας στη διάθεσή του, συγκεκριμένα στοιχεία για την περιοχή ευθύνης του. Με το δελτίο τύπου του σωματείου Αρ. Πρωτ. 29, της 17ης Απριλίου 2016, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της Eurostat, που πιστοποιούσαν το ότι στην Ελλάδα το 2015 ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατ. άνθρωποι. Μάλιστα ο τίτλος του δελτίου τύπου ήταν: δραματικά τα επίσημα στοιχεία και η κατάσταση επιδεινώνεται. Στο συμπέρασμα πως πράγματι η κατάσταση επιδεινώνεται, μας οδηγεί η ανάγνωση της πρόσφατα δημοσιευμένης έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανεβάζει στα 4 εκατ. τους Έλληνες, (35,7% του πληθυσμού) οι οποίοι βρίσκοντε σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης επισημαίνει πως υψηλή είναι και η παιδική φτώχεια.

Το 35,7% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (για το 2015 με βάση τα εισοδήματα του 2014), ποσοστό που παραμένει ανησυχητικά υψηλό παρά τη μικρή μείωση που παρουσιάζει έναντι του προηγούμενου έτους. Σοκαριστικό είναι και το ποσοστό παιδικής φτώχειας 26,6% που βαίνει μάλιστα αυξανόμενο. Το 18,7% του πληθυσμού διαβιοί σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο. Οι συνθήκες που βιώνουν σχεδόν 4 εκατ. άνθρωποι γίνονται καλύτερα αντιληπτές αν ληφθεί υπόψη ότι το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται σε ετήσιο εισόδημα 9.475 ευρώ (περίπου 790 ευρώ μηνιαίως), για τετραμελή οικογένεια. Σε 8.796 ευρώ διαμορφωνόταν το 2015 το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 17.182 ευρώ. Στα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας ανήκει και το στοιχείο που δείχνει ότι στην Ελλάδα των μνημονίων, κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι, σαφώς πολύ χαμηλότερο από ό,τι οι άνεργοι, αλλά. η εύρεση δουλειάς δεν απομακρύνει την απειλή της φτώχειας. Αν μάλιστα μιλάμε για δουλειά μερικής απασχόλησης τότε ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται σημαντικά (στο 28,2% από 11,6% που είναι για τους πλήρως απασχολούμενους), στοιχείο που θα ήταν καλό να ληφθεί υπόψη κατά τη συζήτηση των εργασιακών αλλαγών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Εύρημα που επίσης πρέπει να προβληματίσει και να αναλυθεί εκτενώς ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση τονίζει ότι στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής βρίσκεται η δίκαιη ανάπτυξη και ανακατανομή του εισοδήματος, είναι και ότι ο δείκτης οικονομικής ανισότητας μεταξύ του πλουσιότερου 20% και του φτωχότερου 20% του πληθυσμού παραμένει αμετάβλητος.

Τα στοιχεία παραμένουν άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών διαβίωσης των Νοικοκυριών 2015, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2014, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται στο 35,7% του πληθυσμού της χώρας, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (39,4%).

 • Το Γράφημα 1 παρουσιάζει την εξέλιξη -και συγκεκριμένα την ανοδική τάση από το 2010 και μετά- του δείκτη την τελευταία δεκαετία.
 • Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εκτιμάται για τους Έλληνες σε 37,4% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 64,3%.
 • Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εκτιμάται για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε χώρα εκτός Ελλάδος σε 63,4%.
 • Το ποσοστό του πληθυσμού, που ενώ δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, διαβιοί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση αλλά χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,4%.
 • Το ποσοστό του πληθυσμού, που δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, και διαβιοί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση αλλά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 4,8%.
 • Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αλλά διαβιοί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 7,0%.

Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας, στα 9.475 ευρώ το κατώφλι. Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.512 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.475 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Το έτος 2015, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας όταν το όριο φτώχειας ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου εισοδήματος του νοικοκυριού. Ο παραπάνω δείκτης που κατά το 2005 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2004) ανερχόταν στο 19,6%, σημείωσε αύξηση κατά το 2011 και το 2012 (στο 21,4% και 23,4% αντίστοιχα), ενώ άρχισε να μειώνεται από το 2013.

860.000 νοικοκυριά κινδυνεύουν από φτώχεια. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 8.796 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 17.182 ευρώ. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 860.117 σε σύνολο 4.195.840 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 2.293.172 στο σύνολο των 10.723.089 ατόμων του πληθυσμού της χώρας.

Αυξάνεται η παιδική φτώχεια. Σοκαριστικό και ντροπιαστικό είναι το ποσοστό παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα, ενώ άκρως ανησυχητικό είναι ότι αυξάνεται. Ειδικότερα, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 26,6%, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2014, ενώ είναι υψηλότερος κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Αντίθετα ο κίνδυνος φτώχειας για την άλλη ευαισθητή ομάδα, αυτή των ηλικιωμένων εμφανίζει μείωση. Ειδικότερα, ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 13,7% παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2014.

Για ποιες ομάδες πληθυσμού αυξήθηκε ο κίνδυνος φτώχειας. Ο πληθυσμός που διαβιοί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.111.300 άτομα ή σε 18,7% του πληθυσμού ηλικίας 18 - 59 ετών, ενώ το προηγούμενο έτος (2014) ανερχόταν σε 1.165.800 άτομα.

 • Από τη μία πλευρά, αύξηση σημείωσε το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια, ως προς το σύνολο του πληθυσμού, στη περίπτωση των:
 • Εργαζομένων γυναικών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (11,0%). Η αύξηση αφορά κυρίως στις περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων γυναικών (1,8 ποσοστιαίες μονάδες) και λιγότερο στη περίπτωση όσων εργάζονται σε μισθωτές εργασίες (0,4 ποσοστιαίες μονάδες)
 • Μονογονεϊκών νοικοκυριών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες (32,2%)
 • Νοικοκυριών με έναν ενήλικα κάτω των 65 ετών κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες (27,8%)
 • Από την άλλη πλευρά, μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια στην περίπτωση των:
 • Μη εργαζομένων γυναικών κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες (24,0%)
 • Λοιπών μη οικονομικά ενεργών γυναικών (εκτός συνταξιούχων) κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες (25,6%)
 • Νοικοκυριών με δύο ενήλικες και ένα εξαρτώμενο παιδί κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες (18,9%)
 • Νοικοκυριών αποτελούμενων από τρείς ή περισσότερους ενήλικες κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες (18,6%)

Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.828.500 άτομα ή σε 35,7% του συνόλου του πληθυσμού, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (κατά το έτος 2014 ήταν 3.884.700 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 36,0% του πληθυσμού). Ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, υπολογιζόμενος με κατώφλια διάφορα του 60% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, ανέρχεται σε: 9,3%, αν το κατώφλι οριστεί στο 40% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, 14,1%, αν το κατώφλι οριστεί στο 50% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος και 26,3%, αν το κατώφλι οριστεί στο 70% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, αντίστοιχα.

Εκτόξευση φτώχειας χωρίς επιδόματα και συντάξεις. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 52,9%, ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 25,5%. Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, επισημαίνεται ότι αυτά περιλαμβάνουν παροχές κοινωνικής βοήθειας (όπως το ΕΚΑΣ, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων κλπ.), οικογενειακά επιδόματα (όπως επιδόματα τέκνων), καθώς και επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας ή ανικανότητας, ή και εκπαιδευτικές παροχές. δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται σε 21,4%, διαπιστώνεται ότι, τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού της φτώχειας κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι συντάξεις κατά 27,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό της φτώχειας κατά 31,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) εκτιμάται σε 88,6% για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ πριν τα κοινωνικά επιδόματα (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων) εκτιμάται στο 16,7%. Ο κίνδυνος φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις για άτομα ηλικίας 18-64 ετών (μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο διαθέσιμο εισόδημα), εκτιμάται στο 44,9%, ενώ όταν δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοινωνικά επιδόματα στο διαθέσιμο εισόδημα αλλά συμπεριλαμβάνονται οι συντάξεις, εκτιμάται στο 26,4%. Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων) αποτελούν το 34,5% του συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας, εκ του οποίου οι συντάξεις αναλογούν στο 87,2%, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα στο 12,8%.

Ο κίνδυνος φτώχειας αναλόγως φύλου, ηλικίας. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας, κατά τα προηγούμενα έτη ήταν ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, το 2014 διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα και για τα δύο φύλα, ενώ με βάση τα στοιχεία του 2015 εμφανίζεται ελαφρώς υψηλότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, συγκεκριμένα 21,5% και 21,2%, αντίστοιχα. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 15,2% για τις γυναίκες και σε 11,9% για τους άνδρες. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών υπολογίζεται σε 15,1%, ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 22,1%. Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 18,1% ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ομάδας ηλικιών εκτιμάται σε 11,2%. Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με δύο ενήλικες και ένα εξαρτώμενο παιδί έχει σημειώσει μείωση σε σχέση με το 2014 κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 18,9%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δύο γονείς και δύο εξαρτώμενα παιδιά έχει αυξηθεί κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 23,6%. Επιπλέον, έχει μειωθεί και ο κίνδυνος φτώχειας για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά, ως αποτέλεσμα των οικογενειακών παροχών.

Η φτώχεια απειλεί και εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς νοικοκύρηδεςς κλπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους ανέρχεται σε 13,4% και εμφανίζεται, όπως αναφέρθηκε, μειωμένο στην περίπτωση των ανδρών και αυξημένο στην περίπτωση των γυναικών (15,2% και 11,0% αντίστοιχα). Για τους ανέργους ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 44,8%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (50,7% και 39,3% αντίστοιχα). Ο κίνδυνος φτώχειας για όσους είναι οικονομικά μη ενεργοί (μη συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων) έχει μειωθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 26,2%. Ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 11,6%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 28,2%.

Αμετάβλητη η απόσταση μεταξύ πλούσιων -φτωχών. Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται στοιχεία για την ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος, τα οποία προέρχονται από τα διαθέσιμα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2015 (SILC), με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2014. Η ανισότητα εκφράζεται, κυρίως, με το δείκτη κατανομής εισοδήματος σε πεντημόρια (S80/S20) και το δείκτη άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini). Ο δείκτης κατανομής εισοδήματος (S80/S20) σε πεντημόρια εισοδήματος αναφέρεται στο μερίδιο του ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος του «πλουσιότερου» 20% του πληθυσμού προς το ανάλογο εισόδημα του «φτωχότερου» 20% του πληθυσμού και επηρεάζεται από τις ακραίες τιμές της κατανομής του εισοδήματος, δηλαδή στο πλουσιότερο και στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού. Ο δείκτης S80/S20 το 2015, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2014, παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με το 2014 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2013) και ανέρχεται στο 6,5, δηλαδή, το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Η οικονομική ανισότητα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω παραμένει επίσης στα ίδια επίπεδα και διαμορφώνεται στο 4,1 όπως ήταν και το 2014, ενώ μεταξύ των ατόμων κάτω των 65 ετών διαμορφώνεται στο 7,4 παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 2014, που ήταν στο 7,3.

Στον πίνακα 2 εμφανίζεται το μερίδιο εισοδήματος ανά τεταρτημόρια. Το πρώτο τεταρτημόριο των νοικοκυριών αντιπροσωπεύει το 25% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα, το οποίο κατέχει το 8,9% του συνολικού εθνικού εισοδήματος, ενώ το 2014 κατείχε το 9,0%. Το τέταρτο τεταρτημόριο, που αντιπροσωπεύει το 25% των νοικοκυριών με το υψηλότερο εισόδημα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατέχει μικρότερο μέρος του συνολικού εθνικού εισοδήματος, και συγκεκριμένα το 47,2% έναντι του 47,6% που κατείχε το 2014.

δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής GINI). Για καλύτερη καταγραφή της οικονομικής ανισότητας χρησιμοποιείται συμπληρωματικά ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini), ο οποίος, σε αντίθεση με το δείκτη κατανομής εισοδήματος (S80/S20) σε πεντημόρια εισοδήματος, δεν επηρεάζεται από τις ακραίες τιμές της κατανομής του εισοδήματος. Ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) ορίζεται ως ο λόγος των αθροιστικών μεριδίων του πληθυσμού, κατανεμημένου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, προς το αθροιστικό μερίδιο του συνολικού εισοδήματος όλου του πληθυσμού. Η τιμή του κυμαίνεται από 0 (ή 0%), που αντιστοιχεί σε πλήρη εισοδηματική ισότητα έως 1 (ή 100%) που αντιστοιχεί σε πλήρη εισοδηματική ανισότητα, και ερμηνεύεται ως η στατιστικά αναμενόμενη διαφορά του αποτελέσματος της σύγκρισης δύο τυχαίων εισοδημάτων, ως ποσοστό του μέσου όρου. Αν όλο το εθνικό εισόδημα ήταν συγκεντρωμένο σε ένα άτομο, ο συντελεστής θα ήταν 1. Αν ο συντελεστής Gini ήταν π.χ. 30%, το εισόδημα 2 τυχαίων ατόμων θα διέφερε κατά 30% του μέσου όρου. Ο συντελεστής Gini κυμάνθηκε το 2015 σε 34,2%, σημειώνοντας μια μείωση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009. Το παραπάνω ποσοστό ερμηνεύεται ως εξής: αν επιλέξουμε 2 τυχαία άτομα του πληθυσμού, αναμένουμε ότι το εισόδημά τους θα διαφέρει κατά 34,2% του μέσου όρου. Σε σύγκριση με το 1994, έτος κατά το οποίο άρχισε η έρευνα, η συνολική ανισότητα μειώθηκε κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (37,4% το 1994).

Μερίδιο εισοδήματος σε τεταρτημόρια. Τα στοιχεία της κατανομής του εισοδήματος σε τεταρτημόρια εκφράζουν το ποσοστό του συνολικού εθνικού εισοδήματος που κατέχει κάθε ένα από τέσσερα (ίσα) τμήματα του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, εάν κατατάξουμε τα άτομα του πληθυσμού σε αύξουσα σειρά με βάση το εισόδημά τους (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) και στη συνέχεια χωρίσουμε τον πληθυσμό σε τέσσερα ίσα μέρη (με βάση το συνολικό αριθμό των ατόμων), προκύπτουν τα εξής:

 • το 25% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα (1ο τεταρτημόριο) κατέχει το 8,9% του συνολικού εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος, δηλαδή ποσοστό μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014 (Πίνακας 2).
 • το 25% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα (4ο τεταρτημόριο) κατέχει το 47,2% του συνολικού εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος, δηλαδή ποσοστό μειωμένο κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014.
 • το 50% του πληθυσμού με μεσαία εισοδήματα (2ο και 3ο τεταρτημόριο) κατέχουν το 43,9% του εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος, δηλαδή ποσοστό υψηλότερο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014.
 • το υψηλότερο ατομικό εισόδημα για το 1ο τεταρτημόριο ανέρχεται σε 4.924 ευρώ.
 • το χαμηλότερο ατομικό εισόδημα για το 4ο τεταρτημόριο ανέρχεται σε 10.860 ευρώ.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 24 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 54

Δελτίο τύπου

Θέμα: Μέριμνα κατά προτεραιότητα στα ΑμεΑ - Ενημέρωση για τα αναμενόμενα κέντρα κοινότητας ως δομές συμπληρωματικές και επικουρικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ βαθμού

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας ενημερώνει για τα κέντρα κοινότητας τα οποία πρόκειται να δημιουργηθούν ως Δομές συμπληρωματικές και επικουρικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ βαθμού, για την υποδοχή, καταγραφή και διασύνδεση πολιτών, για το συντονισμό δράσεων κοινωνικής ένταξης και για την παρακολούθηση της πορείας των ωφελούμενων. Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη της κατά προτεραιότητα αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες και από τα αναμενόμενα κέντρα κοινότητας αλλά και από τις λοιπές υπηρεσίες του κράτους ή των ΟΤΑ, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση του συνηθισμένου φαινομένου της συμπίεσης, του περιορισμού και πολλές φορές της καταπάτησης τωνν δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, και των αναλογούντων σε αυτούς, παρεχομένων υπηρεσιών, στο όνομα της αναλογικής υποστήριξης και των λοιπών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με πρόταγμα τις ιδιαίτερα έκτακτες συνθήκες και την κρισιμότητα των καταστάσεων που αυτές αντιμετωπιζουν. Η δυνατότητα μάλιστα των μελών των ευπαθών αυτών κοινωνικών ομάδων να υποστηρίζουν και να διεκδικούν δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων τους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά ανάλογα με τις εξελίξεις, ωθεί τα θέματα των Ανθρώπων με 'Ειδικές Ανάγκες στο περιθώριο. Η προστασία του κράτους και η ορθολογική ανάπτυξη του δικτύου των υπηρεσιών του που έχουν καθήκον την κοινωνική μέριμνα, με τη συνεργασία του αναπηρικού κινήματος και των κατά τόπους φορέων του, θα δημιουργήσει το δίχτυ προστασίας, που θα αναστείλει την τάση περιθωριοποίησης της ευπαθούς κοινωνικής ομάδας των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες.

Για τα Κέντρα Κοινότητας το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία αναφέρουν πως είναι Δομές συμπληρωματικές και επικουρικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ βαθμού, Δομές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης πολιτών, Δομές συντονισμού δράσεων κοινωνικής ένταξης και Δομές παρακολούθησης της πορείας των ωφελούμενων. Ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι ζουν στο Δήμο, κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (αντιμετωπίζοντες φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά κ.λπ.). Το «Κέντρο Κοινότητα» μπορεί να εστιάζει περισσότερο σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, χωρίς να αποκλείονται οι υπόλοιπες. Πλήρη περιγραφή της λειτουργίας και της έναρξης των Κέντρων Κοινότητας έκανε στους δημάρχους και στους υπεύθυνους των Κοινωνικών Υπηρεσιών των δήμων η κα Ευη Κάιλα από το Γραφείο Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η ΠΕΔΑ. Η κα Κάιλα είπε τα εξής:

"Είναι One stop Shop, Δομές συμπληρωματικές και επικουρικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ βαθμού, Δομές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης πολιτών, Δομές συντονισμού δράσεων κοινωνικής ένταξης και Δομές παρακολούθησης της πορείας των ωφελούμενων. Τα Κέντρα Κοινότητας δεν αντικαθιστούν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ βαθμού, δεν είναι δομές επίλυσης του συνόλου των προβλημάτων με ίδια μέσα, δεν είναι δομές ελέγχου υπηρεσιών ΟΤΑ και φορέων και υπηρεσιών. Δικαιούχοι και φορείς υλοποίησης είναι οι Δήμοι ή φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από αυτούς (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, λοιποί δημοτικοί φορείς). Ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι ζουν στο Δήμο, κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (αντιμετωπίζοντες φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά κ.λπ.). Το «Κέντρο Κοινότητα» μπορεί να εστιάζει περισσότερο σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, χωρίς να αποκλείονται οι υπόλοιπες.

Οι υποχρεωτικές παρεχόμενες υπηρεσίες είναι η Πληροφόρηση ή/και παραπομπή για προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης τοπικά, περιφερειακά ή εθνικά, η υποστήριξη των πολιτών για ένταξη σε αυτά, η Ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πρ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), η συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε δομές και υπηρεσίες στα όρια του Δήμου (π.χ. ξενώνες, υπνωτήρια, Δομές ΑμεΑ κ.λπ) η συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων, αρχικά σε φορείς και υπηρεσίες απασχόλησης, και σε φορείς εφαρμογής προγραμμάτων της ΓΓΔΒΜΝΓ και η συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων.

Οι δυνητικές παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υπηρεσίες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης, όπως, η Γενική συμβουλευτική υποστήριξη για επαγγελματικό προσανατολισμό και δυνατότητες αγοράς εργασίας, η Συμβουλευτική ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες, οι Δράσεις μαθησιακής στήριξης παιδιών, οι Εκδηλώσεις επιμορφωτικού, επικοινωνιακού και κοινωνικού περιεχομένου για ενεργοποίηση των πολιτών, τοπική ανάπτυξη, αντιμετώπιση ιδιαίτερων προβλημάτων, οι μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη ειδικών κατηγοριών πληθυσμού, οι δράσεις ενημέρωσης για θέματα νομικού χαρακτήρα (παρεχόμενες δυνατότητες, αρμόδια όργανα, διαδικασίες κ.λπ.), η διανομή βασικών αγαθών όπου δεν υπάρχουν κοινωνικά παντοπωλεία και η ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού.

Η στελέχωση που θα εγκριθεί για κάθε δήμο για το κέντρο κοινότητας θα είναι ανάλογη του αριθμού των δημοτών. Από 10.000 έως 40.000 δημότες : 2 άτομα, από 40.000 έως 100.000: 3 άτομα και για πληθυσμούς άνω των 100.000 ατόμων: 4 άτομα. Αν λειτουργεί Κέντρο Ρομά, η πρόσληψη ή όχι επιπλέον προσωπικού θα είναι στην κρίση του ΟΤΑ.

Υποχρεωτική θα είναι η ειδικότητα ενός Κοινωνικού Λειτουργού ο οποίος θα είναι και Υπεύθυνος του Κέντρου. Δυνητικές θα είναι οι ειδικότητες, ψυχολόγος - Σχολικός ψυχολόγος, απόφοιτος ΤΕΙ/ΑΕΙ Κοινωνικών Επιστημών, επισκέπτης Υγείας ή Νοσηλευτής, πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ Οικονομικών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων, πτυχιούχος ΑΕΙ/ ΤΕΙ για μαθησιακή στήριξη, διαμεσολαβητής για Ρομά ή ευάλωτες ομάδες. Οι Δημοι θα προκηρύξουν κανονικά διαγωνισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου με τους κανονισμούς ΑΣΕΠ. Στις προκυρήξεις, σίγουρα στα προσόντα θα περιλαμβάνεται η εργασιακή εμπειρία αλλά όχι η εντοποιότητα. Θα επιτρέπεται επίσης η συνεργασία με ΜΚΟ όπου κρίνεται από τον ίδιο τον δήμο απαραίτητο.

Το Κέντρο Κοινότητας θα πρέπει να στεγάζεται σε διακριτό χώρο, μέσα στις κοινωνικές υπηρεσίες ή κοντά σε αυτές, κοντά σε άλλες κοινωνικές δομές και ει δυνατόν σε ιδιόκτητες κενές εγκαταστάσεις. Όλοι οι χώροι θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και να περιέχουν χώρους υποδοχής, αναμονής και διεκπεραίωσης, χώρους Υγιεινής κοινού και προσωπικού καθώς και έναν ιδιαίτερο γραφείο για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Το Ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφει σε καθημερινή βάση τους ωφελούμενους και θα είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχα συστήματα φορέων και υπηρεσιών που εφαρμόζουν προγράμματα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Το ΠΣ των Κέντρων Κοινότητας αποτελεί τμήμα του Μηχανισμού παρακολούθησης της ΕΣΚΕ (Εθνικής Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης) με τα τρία μητρώα: Ωφελούμενων, Φορέων και Προγραμμάτων.

Ο Έλεγχος λειτουργίας των Κ.Κ. θα ασκείται από τη δημοτική Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας δια της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο έλεγχος διοικητικού και οικονομικού αντικειμένου από τις αρμόδιες Δ/νσεις του Δήμου και στην περίπτωση που δεν υπάρχει Κοινωνική Υπηρεσία, τότε και οι δύο έλεγχοι θα ασκούνται από Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου της Έδρας της Περιφερειακής Ενότητας, με βοήθεια από Κοινωνικούς Επιστήμονες άλλων δομών ή κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου ή της Περιφέρειας. Από το Υπουργείο θα εκδοθεί Κανονισμός Λειτουργίας των Κέντρων στη Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας για την έναρξη λειτουργίας τους και οι δήμοι θα έχουν την δυνατότητα υποβολής τυχόν τροποποιήσεων και ετήσιου απολογισμού λειτουργίας λειτουργίας. Σε λίγες ημέρες θα αποσταλεί στους δήμους και σχετικός Οδηγός.

Πληροφορίες από την κα Εύη Κάιλα μπορείτε να βρείτε στα τηλέφωνα : 210 5281131, 210 3368363.

video παρουσίασης που έκανε η κα Κάιλα

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 20 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 52

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόταση για παρεμβάσεις προσβασιμότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και στο χώρο που κοσμεί το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα

Το Δ.Σ. του Σωματείου ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας εργάζεται διαρκώς για την επίτευξη του στόχου της οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους, προάγοντας το γόνιμο διάλογο και τη συνεργασία, που θα οδηγήσουν το ταχύτερο σε καίριες και επιβαλλόμενες από το νόμο ορθές παρεμβάσεις, διόρθωσης των κακώς κειμένων και αποφυγής σφαλμάτων και κακοτεχνιών σε επόμενα έργα. Για αυτό κρίνεται απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ένα όργανο με εκτελεστική δύναμη, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους, τον διαρκή έλεγχο από το στάδιο της μελέτης έως και το στάδιο της ολοκλήρωσης και παράδοσης κάθε έργου, στο ψηφιακό και στο δομημένο περιβάλλον, τη δημιουργία του οποίου έχουμε ήδη προτείνει και στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στους δήμους της Λακωνίας, της επιτροπής σχεδίασης για όλους - προσβασιμότητας. Τονίζουμε πως η βελτίωση των υποδομών στο φυσικό δομημένο περιβάλλον θα έχει πετύχει την άνοδο της ποιότητας ζωής των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες του Νομού μας, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ταυτόχρονα, τα επόμενα χρόνια, θα έχει ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση ενός τεραστίου αριθμητικά κοινού τουριστών, που αποτελούν παγκοσμίως οι Άνθρωποι με Αναπηρία και οι Άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που ταξιδεύουν πάντα με τους συνοδούς τους ή την οικογένειά τους, για τους οποίους ο πανέμορφος τόπος της Πελοποννήσου αποτελεί τουριστικό προορισμό - στόχο πρώτης προτεραιότητας. Αυτό το εξαίρετο τουριστικό προϊόν θα το προσελκύσουμε για τις ετήσιες πολυήμερες διακοπές του και τους 12 μήνες του έτους εάν ξεκινήσουμε άμεσα με συνεργασία την μεθοδική δουλειά. Υπάρχουν βέβαια ορθές και στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας αλλά μεγάλης σημασίας, οι οποίες μπορούν άμεσα να πραγματοποιηθούν από το δήμο Σπάρτης για την επίτευξη πρόσβασης σε δύο σημαντικά από τουριστική άποψη σημεία της πόλης, στις οποίες θα επικεντρωθούμε σήμερα, αποδεικνύοντας ότι ανάλογες ενέργειες είναι δυνατό να άρουν τα εμπόδια και τους κάθε είδους αποκλεισμούς για τους Ανθρώπους με Αναπηρία και τους Ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Συγκεκριμένα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, έχει σκαλοπάτια στις εισόδους του κήπου του και σκαλοπάτια στην κεντρική είσοδό του, τα οποία αποκλείουν την πρόσβαση σε κάθε Άνθρωπο με κινητική αναπηρία που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του, ενώ δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και ίσως τους αποκλείουν και αυτούς. Την περιόδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την είσοδο μιας κυρίας με κινητικά προβλήματα, τουρίστριας από το εξωτερικό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Η εν λόγω κυρία, έχει ήδη κλείσει διαδικτυακά την ξενάγησή της στο χώρο, θεωρώντας δεδομένο πως. το Αρχαιολογικό Μουσείο της ιστορικής και μοναδικής Σπάρτης θα είναι. προσβάσιμο! Με αυτό ως ένα απλό και όχι το μοναδικό παράδειγμα καλούμε τους αρμόδιους να ενεργήσουν ταχύτατα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ελληνικού τύπου, να συνεργαστούν με το Σωματείο μας το οποίο μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία που κατέχει και την εμπειρία των στελεχών του, και να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση άμεσης και μόνιμης λύσης του θέματος. Ένα αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης προσβασιμότητας αντιμετωπίσαμε όταν επισκευτήκαμε το χώρο που κοσμεί το άγαλμα του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, ξεναγόντας στην πόλη μας, τις αθλήτριες και τους αθλητές της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο. Δεν υπήρχε καμιά ράμπα πρόσβασης στο επίπεδο που βρίσκεται η βάση στήριξης του αγάλματος. Η λύση απλή και πολλή εύκολη. Σε ένα σημείο θα αντικατασταθούν τα σκαλοπάτια από μια ράμπα πρόσβασης με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ώστε να γίνει πλέον εφικτή η προσέγγιση του αγάλματος από τους Ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αλλά και από ηλικιωμένους που παρουσιάζουν κοινά με τους αναπήρους προβλήματα κινητικότητας όπως και για την μητέρα με το παιδικό καροτσάκι, σύμφωνα με τις αρχές της σχεδίασης για όλους.

Καλούμε το δήμο Σπάρτης να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του, και την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το συντομότερο δυνατό να είναι εφικτή η ξενάγηση, δηλαδή η πρόσβαση όλων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και στο χώρο που βρίσκεται η βάση στήριξης του αγάλματος του βασιλιά Λεωνίδα. Το Σωματείο μας θέτει την τεχνογνωσία που κατέχει, σε συνδυασμό με την εμπειρία των στελεχών του και των συνεργατών του, στη διάθεση του δήμου Σπάρτης και της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διαβάστε ένα σχετικό δελτίο τύπου του Σωματείου με θέμα: Η παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους, προτεραιότητα του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας.

Διαβάστε σχετικές αναρτήσεις εδώ, για τη σχεδίαση για όλους και την προσβασιμότητα.

Διαβάστε εδώ το σύνολο του δελτίου τύπου

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 20 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 51

Δελτίο τύπου

Θέμα: Αποτελέσματα οριστικής τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης - παράδοση επιταγών των 60 ευρώ για οικονομική ενίσχυση 52 απόρων μελών

Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 στις 11:30 π.μ. στο γραφείο του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας στην πόλη της Σπάρτης, Κλεομβρότου 50, πραγματοποιήθηκε η οριστική ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Σωματείου, για την εξέταση των πεπραγμένων του έτους 2015 και την έγκρισή τους από το σώμα της γενικής συνέλευσης. Ομόφωνα έγινε δεκτή η πρόταση του Δ.Σ. για την εκλογή της κ.ας Παρασκευούλας Μπόνου ως προέδρου της γενικής συνέλευσης, του κ. Ευάγγελου Γιόκαρη ως αντιπροέδρου και του κ. Παναγιώτη Κακαλέτρη ως γραμματέα, οι οποίοι ανέλαβαν αμέσως καθήκοντα. Η πρόεδρος της γ.σ. έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Αλεξανδράκη ο οποίος ανέλυσε τα πεπραγμένα του έτους 2015 στο σύντομο διοικητικό απολογισμό. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον ταμία του Δ.Σ. κ. Αλέξανδρο Χυτούδη ο οποίος ανέγνωσε τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2015 και τον προϋπολογισμό του έτους 2016 καθώς και την έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής η οποία συμφωνούσε απόλυτα με τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2015. Η πρόεδρος ζήτησε από το σώμα να αποφασίσει για την έγκριση του διοικητικού και του οικονομικού απολογισμού και των πεπραγμένων του Δ.Σ. για το έτος 2015. Ομόφωνα το σώμα της γενικής συνέλευσης ενέκρινε τον διοικητικό απολογισμό, έπειτα τον οικονομικό απολογισμό, και το σύνολο των πεπραγμένων του έτους 2015, απαλλάσσοντας το Δ.Σ των ευθυνών του. Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμη συζήτηση πάνω σε διεκδικήσεις του σωματείου, παρατηρήσεις, παράπονα και ζητήματα που έθεσαν τα μέλη, τα οποία κατεγράφηκαν και τα οποία θα επεξεργαστούν από το Δ.Σ. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κάλεσε σε επαγρύπνηση όλα τα μελη του Σωματείου, τονίζοντας πως μόνο με αρμονική συνεργασία, ομαδικότητα και ομοφωνία η δύναμη των πολλών μπορεί να ανακόψει την πίεση που σπρώχνει προς τα κάτω διαρκώς, την ποιότητα ζωής των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, περιορίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, μειώνοντας ποσοστά αναπηριας, επιδόματα και παροχές, απόλυτα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Κάλεσε τέλος τα μέλη να αναζητούν διαρκώς την ορθή και πολύτιμη πληροφορία που παράγεται από το Σωματείο και αναρτάται στους συνεργαζόμενους ιστοτόπους, διανέμεται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μέσω των αναδημοσιεύσεων των ανακοινώσεων και των δελτίων τύπου του Σωματείου που πάντα πραγματοποιούν πολλοί ιστότοποι, πολλά Μ.Μ.Ε. των οποίων η συμβολή στο έργο του Σωματείου κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του Σωματείου προς αυτά. Παράλληλα ο ταμίας του Σωματείου παρέδιδε τις επιταγές των 60, εξήντα ευρώ ανά μέλος, στα 52, πενήντα δύο, μέλη που κρίθηκαν άπορα σύμφωνα με τα κριτήρια που το Σωματείο υιοθέτησε για μια ακόμη χρονιά, (βλέπε δελτίο τύπου αρ. πρωτοκ. 38 2016-05-19). Μετά τη διαπίστωση πως δεν υπήρχαν άλλα θέματα προς συζήτηση, η πρόεδρος της γενικής συνέλευσης κήρυξε τη λήξη της.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 19 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 50

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για προϋποθέσεις - κριτήρια υπαγωγής δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας στα προγράμματα έτους 2016

ΟΓΑ - δωρεάν διακοπές, εκδρομές, εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, χρηματικά βοηθήματα, σεμινάρια

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σας ενημερώνει για την ΚΥΑ με την οποία αποφασίστηκε ο ΟΓΑ να προσφέρει σε περίπου 360.000 (358.300) δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που εντάσσονται στα προγράμματα έτους 2016, δωρεάν διακοπές, εκδρομές, εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, χρηματικά βοηθήματα αλλά και σεμινάρια. Σημειώνουμε πως για τα άτομα με αναπηρία δεν ισχύει η μέθοδος της κλήρωσης ως κριτήριο επιλογής των δικαιούχων των παροχών όπως συμβαίνει στην περίπτωση που οι αιτήσεις των ασφαλισμένων των λοιπών κατηγοριών, υπερβούν τον προβλεπόμενο αριθμό. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την έναρξη της διαδικασίας μέσω των ΚΕΠ.

 • Συγκεκριμένα:
 • – Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού πενήντα εννέα χιλιάδες (59.000) άτομα εκ των οποίων:
 • α) πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) άτομα να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις),
 • β) τέσσερις χιλιάδες (4.000) συνταξιούχοι, να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και μέχρι πέντε (5) απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.
 • – Στο εκδρομικό πρόγραμμα τριάντα επτά χιλιάδες (37.000) άτομα εκ των οποίων δώδεκα χιλιάδες (12.000) να πραγματοποιήσουν 3ήμερες εκδρομές, και εικοσιπέντε χιλιάδες( 25.000) μονοήμερες εκδρομές.
 • – Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων εξήντα έξι χιλιάδες (66.000) άτομα.
 • – Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες (175.000) άτομα να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους, από τα συμβεβλημένα με τον Λ.Α.Ε./ ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.
 • – Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες χίλια τριακόσια (1.300) άτομα.
 • – Επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών είκοσι χιλιάδες (20.000) άτομα.

Διαβάστε αναλυτικά όσα προβλέπει η ΚΥΑ εδώ στη σελίδα "Διατάξεις - Νόμοι"

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 19 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 49

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για τα νέα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας ενημερώνει για τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει το νέο Ασφαλιστικό, τα οποία θα καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους.

80.000 δικαιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ συντάξιμες μηνιαίες αποδοχές, θα χάσουν το σύνολο του ΕΚΑΣ ενώ αρκετοί θα βρεθούν σε χαμηλότερη κατηγορία και θα λάβουν μικρότερο επίδομα από αυτό που δικαιούνταν έως τώρα.

Αρχικά, τονίζεται ότι οι περικοπές στο ΕΚΑΣ ξεκινούν από την 1η Ιουνίου 2016, όπως διευκρινίστηκε σε σχετική τροπολογία που συμπεριέλαβε το υπουργείο Εργασίας, στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2016. Σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται χορήγηση ΕΚΑΣ 30 ευρώ, στο εξής. Διατηρείται το όριο του 65ου έτους ηλικίας, για την έναρξη καταβολής του επιδόματος.

Αναλυτικότερα: Το ΕΚΑΣ δικαιούνται πλέον, μόνο όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ, έναντι 8.472 ευρώ που προέβλεπε η αρχική απόφαση που ίσχυε χωρίς αλλαγές από το 2011 έως σήμερα. Επίσης, το ατομικό φορολογητέο εισόδημα πέφτει από 9.884,11 ευρώ, σε 8.884 ευρώ ενώ και το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μειώνεται από 15.380,90 ευρώ σε 11.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά μέτρα του νέου Ασφαλιστικού, που θα αφήσει έως το 2020, περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μόνο με την πενιχρή τους σύνταξη, χωρίς το συγκεκριμένο πολύτιμο μηνιαίο βοήθημα. Ειδικά για φέτος, θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να διευκρινίσει πώς θα γίνει η παρακράτηση του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε το μήνα Ιούνιο, καθώς από τότε ξεκινάει η περικοπή του.

Το ΕΚΑΣ στο εξής θα κυμαίνεται από 57,5 ευρώ έως 230 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η κατηγορία δικαιούχων που λάμβαναν 30 ευρώ το μήνα καταργείται εντελώς.

Σε κάθε περίπτωση το ΕΚΑΣ για να χορηγηθεί απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω. Εξειδικεύεται, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του έτους, δεν επηρεάζει την καταβολή του ΕΚΑΣ. Στην περίπτωση όμως που ο συνταξιούχος – ανάπηρος της συγκεκριμένης κατηγορίας κριθεί με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% και παράλληλα δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας, τότε το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που μειώνεται το ποσοστό του.

Εάν διαπιστωθεί ότι με δόλο ο συνταξιούχος υπέβαλλε ανακριβή δήλωση είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, τότε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος παρακρατούνται στο διπλάσιο. Η παρακράτηση γίνεται από το ποσό της κύριας σύνταξης, σε έξι μηνιαίες δόσεις, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΦΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις όπου μπορεί να αποδειχθεί ότι εισπράχθηκε πολλαπλώς το επίδομα, από κάποιον συνταξιούχο.

Επισημαίνεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται κατά τα 2/3 σε όσους συνταξιούχους γήρατος ή αναπηρίας λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη. Αυτό περιλαμβάνει όσους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης ή διαθέτουν ποσοστό αναπηρίας εκείνου που ισχύει για κάθε ασφαλιστικό φορέα για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης. Το ίδιο ισχύει για όσους συνταξιούχους δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Για περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν χωρίσει, αλλά δικαιούνται είσπραξης ΕΚΑΣ, η διοίκηση του Ιδρύματος επισημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίζεται αντίγραφο κατατεθειμένης αγωγής διαζυγίου για την οποία υπάρχει εκκρεμοδικία ή αντίγραφο αμετάκλητης δικαστικής απόφασης επί αγωγής διαζυγίου, η οποία λύει το γάμο.

Υπενθυμίζεται ότι, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2016, θα πρέπει να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, έως 7.972 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2014 έως 31.12.2014.

 • Στον ακόλουθο πίνακα αναφέρονται τα ποσά ΕΚΑΣ που θα καταβάλλονται ανά εισόδημα ως εξής:
 • Ποσό εισοδήματος - Ποσό ΕΚΑΣ
 • Έως 7.216 - 230
 • Από 7.216,01 έως 7.518 - 172,5
 • Από 7.518,01 έως 7.720 - 115
 • Από 7.720,01 έως 7.972 - 57,5

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 15 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 48

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για την ΠΟΛ. 1041/2016 σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων αναπηρίας για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας ενημερώνει ότι για την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, ένα από τα απόλυτα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα αποτελεί η οποιαδήποτε γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής ή επιτροπής ΚΕΠΑ, της οποίας η ορισμένη ημερομηνία λήξης της ισχύος της δεν έχει παρέλθει, ή έχει κριθεί ως εφ'όρου ζωής. Σημειώνουμε πως σστα περιεχόμενα της ΠΟΛ 1041/2016 στο άρθρο 5 "δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται ή φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο" και συγκεκριμένα στην παρ. 5 αναφέρεται:

5. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015 συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τις εξής βεβαιώσεις:

α) Ευκρινές φωτοαντίγραφο της οικείας δικαστικής απόφασης, από το πρωτότυπο ή από ακριβές αντίγραφο αυτής, από την οποία να προκύπτει ότι ο γονέας, ο οποίος θεωρείται κατ’ αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης, έχει χάσει τη γονική μέριμνα, σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν.4172/2013.

β) Ευκρινές φωτοαντίγραφο της οικείας δικαστικής απόφασης, από το πρωτότυπο ή από ακριβές αντίγραφο αυτής, από την οποία να προκύπτει ότι ο γονέας με το μεγαλύτερο εισόδημα έχει χάσει τη γονική μέριμνα, σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του δέκατου εδαφίου της περ. γ΄ τηςπαρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.4172/2013 και της αναλογικής εφαρμογής των περ. στ΄ και ζ΄ της ίδιας παραγράφου.

γ) Για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας, που χορηγούνται σε πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), οι γνωματεύσεις των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), το οποίο συστήθηκε και λειτουργεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010, με σκοπό την εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, όλων των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Επιπλέον, ο φορολογούμενος για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας μπορεί να προσκομίσει και γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010, οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά την 01.09.2011.

Περαιτέρω, οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α) από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, οι οποίες έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά το χρόνο έκδοσής τους.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δε διαθέτει κάποιες από τις προηγούμενες γνωματεύσεις μπορεί, αν λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, επειδή έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), να προσκομίσει βεβαίωση ή απόφαση συνταξιοδότησης του συνταξιοδοτικού φορέα, από την οποία να προκύπτει ότι, κατόπιν ιατρικής κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), ως και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει απόφαση από ασφαλιστικό φορέα, με την οποία παρατείνεται η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας για χρόνο αόριστο, τότε η εν λόγω απόφαση μπορεί να γίνει δεκτή μόνο εφόσον η πιστοποιούμενη από την υγειονομική επιτροπή αναπηρία είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος στο οποίο αποκτώνται τα εισοδήματα. Επομένως, εάν στην απόφαση παράτασης της συνταξιοδότησης δεν αναγράφεται η διάρκεια ισχύος της αναπηρίας, θα πρέπει να προσκομίζεται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και η σχετική γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του ασφαλιστικού φορέα, από την οποία βεβαιώνεται η χρονική διάρκεια της αναπηρίας.

Τονίζεται ότι εφόσον έχει εκδοθεί γνωμάτευση αναπηρίας από ΚΕΠΑ, ΑΣΥΕ, Α.Υ.Ε. της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος, Α.Ν.Υ.Ε. Α.Α.Υ.Ε. ή της Νομαρχίας, τότε λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις αυτές και όχι οι βεβαιώσεις ή αποφάσεις των συνταξιοδοτικών φορέων.

Επίσης, εάν ο φορολογούμενος διαθέτει περισσότερες από μία γνωματεύσεις αναπηρίας, του ίδιου ή διαφορετικών φορέων μεταξύ αυτών που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και ισχύουν παράλληλα για το ίδιο φορολογικό έτος, πιστοποιώντας διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, τότε λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εκδοθείσα γνωμάτευση.

Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, θα πρέπει να διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

δ) Για τη μείωση του φόρου κατά διακόσια (200) ευρώ, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία πιστοποιείται η ιδιότητα του φορολογουμένου ή του εξαρτώμενου μέλους του, ως αναπήρου, θύματος πολέμου κλπ, λόγω της οποίας ο φορολογούμενος δικαιούται την εν λόγω μείωση:

i) Προκειμένου για πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε).

Περαιτέρω, για την ταυτότητα του νομικού λόγου και λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010, από 01.09.2011, καταργήθηκαν όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, διευκρινίζεται ότι για την πιστοποίηση της αναπηρίας του φορολογουμένου γίνονται δεκτές, πλην των γνωματεύσεων της Α.Σ.Υ.Ε και οι γνωματεύσεις που εκδίδονται από τις τέσσερις τελευταίες προαναφερθείσες υγειονομικές επιτροπές (Α.Ν.Υ.Ε, Α.Α.Υ.Ε. Α.Υ.Ε της Ελληνικής Αστυνομίας, Α.Υ.Ε του Πυροσβεστικού Σώματος).

Επιπλέον, οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους.

Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, θα πρέπει να διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

Επίσης, εάν ο φορολογούμενος διαθέτει περισσότερες από μία γνωματεύσεις αναπηρίας, του ίδιου ή διαφορετικών φορέων, οι οποίες ισχύουν παράλληλα για το ίδιο φορολογικό έτος και πιστοποιούν διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, τότε λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εκδοθείσα γνωμάτευση.

Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ "Διατάξεις - Νόμοι"

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 14 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 47

Δελτίο τύπου

Θέμα: 300 ευρώ επίδομα θα λαμβάνουν οι γονείς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας ενημερώνει ότι οι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο σχολείο στις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μπορούν να λάβουν το ποσό των 300 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως τα 3000 ευρώ. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε. που έχουν ανήλικα τέκνα που φοιτούν στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου. Σύμφωνα με το e-dimosio.gr ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.

 • Τα δικαιολογητικά είναι:
 • Βεβαίωση του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας περί εγγραφής και κανονικής φοίτησης του τέκνου κατά το σχολικό έτος που έληξε.
 • Αίτηση δικαιούχου.
 • Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (δηλ. εισοδήματα προηγούμενου έτους.
 • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του δικαιούχου (πρόσφατο).
 • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 περί μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για το ίδιο έτος (επισυνάπτεται).
 • Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού(ΙΒΑΝ).

Με τη λήξη του σχολικού έτους οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στο διευθυντή του σχολείου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ "Διατάξεις - Νόμοι"

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 14 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 46

Δελτίο τύπου

Θέμα: Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στο δημόσιο σύστημα υγείας

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/16), εκδόθηκε η υπ΄ αριθ. Α3(γ)/Γ.Π./οικ. 25132/2016 (ΦΕΚ 908/τ.Β΄/04-04-2016) Κ.Υ.Α, με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια και οι διαδικασίες πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης της χώρας για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδυνάμους πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς.

1. Όλοι οι πολίτες, Έλληνες και νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί, κάτοχοι ΑΜΚΑ, δικαιούνται πλήρους πρόσβασης σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Η πρόσβαση αυτή δεν εξαρτάται από την εξέταση από επιτροπές και δεν υπόκειται σε έλεγχο εισοδηματικών κριτηρίων. Οι παροχές που δικαιούνται οι ανασφάλιστοι από το δημόσιο σύστημα υγείας βάσει της νέας κανονιστικής ρύθμισης, εξισούνται με τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και περιλαμβάνουν (ενδεικτικά) όλες τις νοσηλευτικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, το δικαίωμα να προγραμματίσουν εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, κ.α.

2. Όσες από τις παραπάνω παροχές δικαιούνται δωρεάν οι ασφαλισμένοι, οι Δημόσιες Δομές Υγείας οφείλουν να τις παρέχουν δωρεάν και στους ανασφάλιστους χωρίς την υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποδοχής χρεών. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων οφείλουν να καταγράφουν διακριτά τις ιατρικές και διαγνωστικές πράξεις, για τις οποίες τα Νοσοκομεία θα επιχορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

3. Προκειμένου πολίτες τρίτης χώρας, με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα από δημόσια αρχή, να έχουν πρόσβαση στις παροχές της απόφασης πρέπει να κατέχουν ή να αποκτούν Α.Μ.Κ.Α. Τα πρόσωπα της περίπτωσης γ της παρ. 2 του άρθρου 33 του Ν. 4368/2016 (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των ανηλίκων, των πασχόντων από δυσίατα ή χρόνια νοσήματα κ.λ.π.) που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. ή αδυνατούν να εκδώσουν, πρέπει απαραιτήτως να κατέχουν κάρτα υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.) με τα δικαιολογητικά για την έκδοση της που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α. Ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός με το κατά περίπτωση, ως άνω, δικαιολογητικό θα αιτείται την έκδοση Αριθμού υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού από τα κατά τόπους Κ.Ε.Π. ενώ η χορήγηση της Κάρτας Υ.Π.Α. θα γίνεται από τις εντεταλμένες για το σκοπό αυτό υπηρεσίες των νοσοκομείων με 6/μηνη ισχύ, εκτός των εγκύων γυναικών που θα είναι ετήσια. Ανανέωση της κάρτας θα γίνεται από τα νοσοκομεία με την προσκόμιση σε αυτά των προβλεπόμενων δικαιολογητικών της παρ. 3 του άρθρου 3. Η διαδικασία χορήγησης Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Α.Υ.Π.Α.) από τα Κ.Ε.Π. καθορίζεται με Εγκύκλιο του αρμοδίου Υπουργείου της οποίας αναμένεται η έκδοση. Οσον αφορά τις κάρτες Υ.Π.Α. οι διοικήσεις των Υ.ΠΕ. θα ενημερωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα για την παραλαβή των σχετικών εντύπων από το Εθνικό Τυπογραφείο.

4.Διευκρινίζεται ότι πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα (Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται από λογαριασμό κοινής ωφέλειας και εκκαθαριστικό εφορίας), πρέπει να διαθέτουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας η οποία ως γνωστό παρέχει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή τους στην χώρα μας με χρέωση του αντίστοιχου εθνικού παρόχου υγείας της χώρας προέλευσης. Περαιτέρω διευκρινήσεις για την περίθαλψη υπηκόων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δύναται να αναζητηθούν από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, είτε από τον ίδιο τον οργανισμό.

5. Η χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού ή άλλων αναγκαίων σκευασμάτων, θα πραγματοποιείται από τα Νοσοκομεία και θα ισχύει ότι και για τους ασφαλισμένους του οργανισμού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα τόσο στο άρθρο 9 όσο και στο άρθρο 15 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Π.Υ. Για τα μη προβλεπόμενα και αναφερόμενα σε αυτόν βοηθήματα και υλικά, το Νοσοκομείο θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά του ασθενούς (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (εάν υπάρχει) ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού) στο Υπουργείο Υγείας μαζί με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού, υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή του αρμοδίου τμήματος όπως και από τον Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) θα εκδίδεται Απόφαση του Υπουργού Υγείας.

6. Η ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη καθώς και οι απαιτούμενες κλινικοεργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις των δικαιούχων της ΚΥΑ παρέχεται σ' αυτούς μέσω των αντίστοιχων ιατρείων και εργαστηρίων όλων των Δημόσιων Δομών της παραγράφου 1 του α. 33 του ν. 4368/2016, και δεν δικαιούνται δωρεάν εξετάσεων σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα. Σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας νοσηλείας στις Δημόσιες Δομές Υγείας, παρέχεται η δυνατότητα νοσηλείας σε ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με το άρθρο 5, περ. ιβ της ΚΥΑ. Για την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης απαιτείται ιατρική βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον θεράποντα ιατρό, το Διευθυντή του αρμοδίου τμήματος και το Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου με στοιχεία της νόσου και περί μη δυνατότητας νοσηλείας και εκτέλεσης της συγκεκριμένες ιατρικής πράξης τόσο στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο όσο και σε άλλο Δημόσιο Νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής. Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση του ασθενούς, Α.Μ.Κ.Α ή Κ.Υ.Π.Α. φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (αν υπάρχει) θα υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας για έκδοση Υπουργικής Απόφασης με χρέωση κρατικού τιμολογίου και εις βάρος του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

7. Οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, ή Κ.Υ.Π.Α. δικαιούνται παροχή φαρμάκων με τις προϋποθέσεις συμμετοχής που ορίζονται στην Κ.Υ.Α. ενώ εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή μόνο οι δικαιούχοι των παρ. 2, 8 και 9 του άρθρου 6 αυτής. Φάρμακα υψηλού κόστους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν.4368/16, παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Επίσης δίνεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με μόνο τη χρήση του ΑΜΚΑ.

8. Σε περίπτωση ύπαρξης ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στην δαπάνη νοσηλείας, βάσει του ισχύοντος συμβολαίου, θα βαρύνει τον ίδιο τον ασφαλισμένο και μόνο εφόσον υφίσταται σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση, θα γίνεται χρήση των προβλεπόμενων περί ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων διατάξεων, τηρουμένων των σχετικών, στην Κ.Υ.Α. προϋποθέσεων.

9. Για τις μη κοστολογημένες εξετάσεις της περίπτωσης β του άρθρου 5, εφαρμόζεται ό,τι και για τους ασφαλισμένους δικαιούχους του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του ΕΟΠΥΥ.

10. Ως έναρξη της ημερομηνίας άσκησης της δυνατότητας δωρεάν περίθαλψης με αναδρομική ισχύ σε περίπτωση προηγούμενης εισαγωγής για νοσηλεία, κατά τα αναφερόμενα στην παρ. ιδ) του άρθρου 5, ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4368/2016, ήτοι η 21/2/2016 και εφεξής. Οσον αφορά τα οριζόμενα του άρθρου 8, παρ. 3 και σε περιπτώσεις που έχουν κατατεθεί αιτήσεις στους δήμους για έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστου ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας για αναδρομική κάλυψη νοσηλείας για το διάστημα πριν την έναρξη ισχύος του Ν.4368/16 τότε τα νοσήλια αυτά διαγράφονται δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι προκειμένου να αναζητήσουν ποιες από τις εκκρεμείς αυτές αιτήσεις αφορούν νοσηλείες στο διάστημα πριν την 21/2/16. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή αυτή είναι η προσκόμιση στο νοσοκομείο του εγγράφου κατάθεσης της αίτησης με πρωτόκολλο της υπηρεσίας του δήμου (ημερομηνία κατάθεσης έως την 4/4/16).

11. Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 1 της Κ.Υ.Α. οι υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων που ασκούν αρμοδιότητες κοινωνικής προστασίας εξετάζουν τις αιτήσεις για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη που κατατίθεται από τους δικαιούχους της παρ. 2Β και 8 του άρθρου 6 της Κ.Υ.Α. και εκδίδουν για τους ανωτέρω αποφάσεις παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

12. Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 1, για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 2Β και 8 του άρθρου 6 απαιτείται η κατοχή Α.Μ.Κ.Α. ή Κ.Υ.Π.Α. και νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής. Δεδομένου όμως ότι σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 6 για την πιστοποίηση της πλήρωσης ή μη των οικονομικών κριτηρίων του αιτούντος απαιτείται η υποβολή φορολογικής δήλωσης, κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, δεν είναι απαραίτητη η κατοχή Κ.Υ.Π.Α. καθόσον, κατά βάσει, φορολογική δήλωση δεν υποβάλλεται από κατόχους της κάρτας αυτής.

13. Μέχρι την πλήρη σύσταση και λειτουργία των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων οφείλουν να διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο μέσο την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ανθρώπων που περιγράφονται στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του α. 33 του ν. 4368/2016 ως δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στα Νοσοκομεία που δεν λειτουργούν ακόμα ή δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων, οι διοικητικά υπεύθυνοι των Νοσοκομείων θα πρέπει να ορίσουν άμεσα την Υπηρεσία του Νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί τους δικαιούχους μέχρι την έναρξη λειτουργίας τους συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων η υγεία τους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ή δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον.

14. Πέραν των αναφερομένων στην Κ.Υ.Α. ανασφάλιστων και αδύναμων πολιτών που δικαιούνται ελεύθερη και ανεμπόδιστη παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης, βάσει των όρων προϋποθέσεων και διαδικασιών της εν λόγω Κ.Υ.Α. οι μη ρητά αναφερόμενοι δικαιούχοι. Μολαταύτα, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, νομικού καθεστώτος ή κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων, οφείλουν να γίνονται δεκτοί στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων.

15. Τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων της παρ. 1 του α. 33 του ν. 4368/2016 οφείλουν να κάνουν δεκτούς τους ασθενείς από παραπομπές που γίνονται με ευθύνη των ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στους ασθενείς αυτούς, ανεξάρτητα από την κατοχή ΚΥΠΑ, παρέχονται δωρεάν η νοσηλεία, οι διαγνωστικές εξετάσεις και τα φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα. Το ίδιο ισχύει και όταν η διακομιδή γίνεται με ευθύνη του ΕΚΑΒ ή του ΕΚΕΠΥ. Τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να καταγράφονται στα βιβλία που τηρούν τα εξωτερικά ιατρεία και το γραφείο κίνησης, και οι δαπάνες θα καταχωρούνται στις κατηγορίες «Ανασφάλιστοι Αλλοδαποί – Σειρά Δ» ή «Πρόσφυγες/Μετανάστες – Σειρά Ζ», ανάλογα με το νομικό τους καθεστώς, σύμφωνα με την ΓΔΟΥ/οικ.26083/7-4-2016 οδηγία του Υπουργείου Υγείας.

16. Λόγω αδυναμίας έγκαιρης προσαρμογής και προετοιμασίας των πληροφοριακών συστημάτων των συναρμοδίων υπηρεσιών, οι αναφερόμενες στο άρθρο 8 της ΚΥΑ προθεσμίες αναφορικά με τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη παρατείνονται έως 15/07/2016.

17. Θέματα μητρώου ανασφαλίστων – οικονομικά αδυνάμων πολιτών με ΑΜΚΑ ή ΚΥΠΑ, συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών καταγραφής δικαιούχων αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ "Διατάξεις - Νόμοι"

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό
Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας
Σπάρτη, 13 Ιουνίου 2016, Αρ. πρωτ.: 45

Επιστολή

Θέμα: Αίτημα για την παροχή αναπηρικού αμαξιδίου για τους συνανθρώπους μας που εισέρχονται στην αναπηρία ως παραπληγικοί ενώ είναι ανασφάλιστοι

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας καλεί να παρέμβετε προς την αρμόδια Διεύθυνση ανάπτυξης μονάδων υγείας, προκειμένου να αρθεί η αδικία προς τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας που εισέρχονται στην αναπηρία ως παραπληγικοί – κινητικά ανάπηροι, με άμεση διορθωτική νομοθετική διάταξη που να προβλέπει και για αυτούς την παροχή αναπηρικού αμαξιδίου, ανάλογης αξίας με την προβλεπόμενη αξία στα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, ήτοι 1.080 ευρώ.

Σημειώνουμε πως οι νεοφερμένοι στην αναπηρία συνάνθρωποί μας έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα στη νέα μορφή της καθημερινότητάς τους, και η παροχή ενός ικανοποιητικού για τις ανάγκες τους αναπηρικού αμαξιδίου θα τους προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, θα προωθήσει την ταχύτερη προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες, με ευκολότερη καθημερινή μετακίνηση, ταχύτερη επανένταξη στην κοινωνία, στοιχεία απόλυτα απαραίτητα για την ψυχολογική και σωματική τους υγεία και ισορροπία.

Θεωρούμε απαράδεκτο να εγκαταλείπονται στο έλεος της κάθε είδους "φιλανθρωπίας", η οποία συνήθως τους προσφέρει ένα δύσχρηστο νοσοκομειακού τύπου αναπηρικό αμαξίδιο, που δεν τους εξυπηρετεί, δυσχεραίνει την καθημερινή τους μετακίνηση, περιορίζοντας την αυτονομία και ανεξαρτησία τους, αποκλείοντάς τους στο περιβάλλον της κατοικίας ή το πολύ της γειτονιάς τους.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 9 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 44

Δελτίο τύπου

Θέμα: Υποχρέωση των ΟΤΑ για την εξασφάλιση πρόσβασης στη θάλασσα σε μια τουλάχιστον παραλία της περιοχής ευθύνης τους

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει διαρκώς τους Δήμους της Λακωνίας για την υποχρέωση τους να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες και ηλικιωμένων στη θάλασσα, σε μια τουλάχιστον παραλία της περιοχής ευθύνης τους. Η νομοθεσία καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια της σχετικής υποδομής, χώρους αποδυτηρίων και υγειηνής, και προβλέπει τη χρήση συγκεκριμένων εξαρτημάτων, μηχανισμών εισόδου εξόδου στη θάλασσα, αμαξιδίων και υλικών. Επισημαίνουμε τον όρο "προβλεπόμενα από το νόμο εξαρτήματα και υλικά" για την αποφυγή παρανοήσεων. Μια τέτοια παρανόηση πριν μερικά χρόνια, οδήγησε τις τοπικές αρχές να παρουσιάσουν με έγγραφό τους προς την περιφερειακή διοίκηση ως προσβάσιμη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, μια παραλία της περιοχής ευθύνης τους, στην οποία είχαν δημιουργήσει τον "ειδικό διάδρομο πρόσβασης" με την τοποθέτηση των γνωστών σε όλους μας μπαλετών στη σειρά.

1. Η πλέον εύχρηστη και ενδεδειγμένη κατασκευή για την αυτόνομη και ανεξάρτητη είσοδο και έξοδο του χρήστη της προς και από τη θάλασσα, είναι το Seatrac. Η ελληνική αυτή κατασκευή έχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος αγοράς, ένα αρκετά σημαντικό ετήσιο κόστος τοποθέτησης και αποσύνδεσης στην αρχή και το τέλος της θερινής περιόδου, όμως έχει κερδίσει τα εύσχημα όλων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες οι οποίοι το έχουν χρησιμοποιήσει πετυχαίνοντας την αυτόνομη και ανεξάρτητη είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα. Από ορισμένους φίλους από διάφορα σημεία της χώρας εκφράζεται ο προβληματισμός πως η όποια βλάβη της κατασκευής Seatrac, θα προκαλέσει την ακινητοποίηση του εξυπηρετούμενου εκείνη τη στιγμή χρήστη του πάνω στην κατασκευή, κάτι που θα προκαλέσει μερική αναστάτωση και ταλαιπωρία για αυτόν. Επίσης εκφράζεται ο φόβος πως η καθυστέρηση στην άφιξη του συνεργείου επισκευής της κατασκευής στο απομακρυσμένο από το κέντρο νησί ή άλλο σημείο της χερσαίας Ελλάδας, χρονικό διάστημα που μπορεί να γίνει μεγαλύτερο λόγω φόρτου εργασίας του συνεργείου, θα αποτελέσει ζήτημα για τους εξυπηρετούμενους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το επιπλέον κόστος της μετακίνησης του συνεργείου και το κόστος επισκευής. Όλα αυτά δεν είναι δυνατό να προκαλέσουν πλήγμα στην εξάπλωση της χρήσης τέτοιων κατασκευών διότι η αυτονομία και η ανεξαρτησία που προσφέρουν είναι τεράστια και καλοδεχούμενη από το σύνολο των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες!

2. Ίσως φανεί χρήσιμο τελικά, παράλληλα με την καταστκευή Seatrac, να υπάρχει και η κλασσική υποδομή με τους ειδικούς διαδρόμους πάνω στους οποίους κινείται με υποβοήθηση από συνοδό το ειδικό αναπηρικό αμφίβιο αμαξίδιο. Η λύση αυτή, αν και δεν προσφέρει την πολυπόθητη αυτονομία και ανεξαρτησία του χρήστη της, δίνει μια κατά πολύ οικονομικότερη λύση πρόσβασης στη θάλασσα, (απαιτείται περίπου το 1/5 του κόστους του Seatrac), με τους ειδικούς διαδρόμους κύλισης του αναπηρικού αμφίβιου αμαξιδίου που ωθείται από συνοδό. Το κόστος συντήρησης τέτοιων υποδομών, συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης τους είναι ελάχιστο. Τα προαναφερόμενα δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στον δήμο της περιοχής, να κάνει προσβάσιμες περισσότερες παραλίες της περιοχής ευθύνης του.

3. Τέλος θα αναφέρουμε μια λύση ανάγκης, η οποία δεν απαιτεί καμιά από τις προηγούμενες υποδομές, και βέβαια δεν προσφέρει αυτονομία και ανεξαρτησία των χρηστών του. Είναι ένα αμφίβιο αναπηρικό αμαξίδιο με πεπλατυσμένες ρόδες, για να κινείται σε κάθε έδαφος, το οποίο με ισχυρή υποβοήθηση από συνοδό, μπορεί να οδηγηθεί στη θάλασσα. Κατά την έξοδο από τη θάλασσα σημειώνεται πως υπάρχει ανάγκη για την υποβοήθηση από 2 συνοδούς. Ενδείκνειται για παραλίες όπου δεν υπάρχει κάποια άλλη από τις προαναφερόμενες υποδομές, στην οποία καλό είναι να υπάρχει κάποια μόνιμη επιχείρηση ώστε να νοικιάζει το συγκεκριμένο αμφίβιο αμαξίδιο στο χρήστη του και να υποβοηθά την είσοδο και την έξοδο του προς και από τη θάλασσα. Το κόστος αγοράς του κυμαίνεται από 700 έως 1200 ευρώ.

Από το δελτίο τύπου 2014-06-16_18 υποχρέωση των Ο.Τ.Α. να εξασφαλίσουν την πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλία ή από τη σελίδα Νομοθεσία - Διατάξεις του ιστολογίου μας, μπορείτε να διαβάσετε το νόμο από την παράθεση του κειμένου της εφημερίδας της κυβέρνησης.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 7 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 43

Δελτίο τύπου

Θέμα: Εγκύκλιος για την Παράλληλη Στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών, την στήριξη μαθητών από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και την στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή για το Διδακτικό Έτος 2016-2017

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει τα μέλη του για την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου με την οποία ξεκινούν οι διαδικασίες για την παράλληλη στήριξη του σχολικού έτους 2016 - 2017.

 • Συγκεκριμένα:
 • •Η νέα παράλληλη στήριξη ισχύει:
 • •α) για όσους μαθητές θα υποβληθεί για πρώτη φορά αντίστοιχο αίτημα κατά το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017,
 • •β) για όσους μαθητές δεν είχε υποβληθεί αίτημα το απερχόμενο σχολικό έτος 2015-16 ανεξάρτητα εάν είχε υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα τα προηγούμενα σχολικά έτη και
 • •γ) για όσους μαθητές μεταβαίνουν προς φοίτηση από την Πρωτοβάθμια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 • Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προσκαλεί
 • α) τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την έναρξη των διαδικασιών έγκρισης παράλληλων στηρίξεων- συνεκπαίδευσης και ανανέωσης παράλληλων στηρίξεων-συνεκπαίδευσης και
 • β) τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την έναρξη των διαδικασιών έγκρισης για Ε.Β.Π και Σχολικό Νοσηλευτή και
 • γ) τα ΚΕΔΔΥ για την τεκμηρίωση των σχετικών αιτημάτων, για το σχολικό έτος 2016-2017.

Διαβάστε το σύνολο του κειμένου της εγκυκλίου:

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 31 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 42

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόσκληση ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή τους στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΑμεΑ στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας καλεί τα μέλη του και τους συνοδούς τους, να δηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του 2016 στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου. Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως τις 20 Ιουνίου 2016. Τα σχετικά έντυπα είναι στη διάθεσή σας στο γραφείο του Σωματείου μας στη Σπάρτη. Επίσης μπορείτε να τα αναζητήσετε εδώ. Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες συμπλήρωσης:

Το Δελτίο του Κατασκηνωτή, στο οποίο θα επισυνάπτεται και απλή φωτογραφία του, θα πρέπει να συμπληρωθεί με ιδιαίτερη προσοχή, διότι διαφορετικά δεν θα γίνεται αποδεκτό (απαραίτητες οι υπογραφές του Γονέα και του Ιατρού). Τα δελτία κατασκηνωτών να είναι υπογεγραμμένα και σφραγισμένα από ιατρό και να συνοδεύονται από γνωμάτευση Υγ. Επιτροπής ή ΚΕΠΑ (όχι ΚΕΔΥ) που θα αναγράφεται το είδος και το ποσοστό αναπηρίας του κατασκηνωτή. Οι συμμετέχοντες κατασκηνωτές ΑμεΑ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το10ο έτος της ηλικίας τους και δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί την ηλικία των 50 ετών. Καταβάλλεται και φέτος μεγάλη προσπάθεια από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ να καλυφθούν από το Πρόγραμμα και κατασκηνωτές με αναπηρία η ηλικία των οποίων θα είναι από 50 έως 60 ετών.

Η Αίτηση Συνοδού, πρέπει να συμπληρωθεί και να υπογραφεί από τους ίδιους τους Συνοδούς, οι οποίοι πρέπει να είναι από 18 ετών και άνω. Η επιλογή του συνόλου των κατάλληλων συνοδών που θα χρειαστούν τα ΑμεΑ, τηρουμένων των όσων ορίζει το ΠΔ 312/2001 περί αποκλειστικής αναλογίας κατασκηνωτών-συνοδών, γίνεται με ευθύνη του Συλλόγου ή Ιδρύματος ή γονέα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι συνοδοί που θα εργαστούν με φορείς, να απευθύνουν τις αιτήσεις τους στους ίδιους τους φορείς και όχι στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ, θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μόνο ανεξάρτητοι συνοδοί που δεν έχουν κλείσει με κάποιο φορέα ή Ίδρυμα. Το προσωπικό συνοδείας και υποστήριξης ΑμεΑ θα πρέπει απαραιτήτως να δηλώνει στη σχετική αίτηση τα εξής: Α.Φ.Μ. Α.Μ.Κ.Α. και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού ΜΟΝΟ Εθνικής Τράπεζας, στοιχεία τα οποία θα προσκομίζει μέσα στην κατασκήνωση. Για την υποβολή αίτησης από αλλοδαπούς συνοδούς, είναι απαραίτητα τα εξής: πράσινη κάρτα διαμονής και εργασίας, αριθμός ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, καθώς και IBAN τραπεζικού λογαριασμού ΜΟΝΟ Εθνικής Τράπεζας. Οι φορείς φέτος θα δέχονται και θα κρατούν τις αιτήσεις των συνοδών τους στο αρχείο τους και στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα αποστέλλουν μαζί με τα δελτία των κατασκηνωτών και το διαβιβαστικό έγγραφο, μόνο μια λίστα (και όχι τις αιτήσεις) με τα ονοματεπώνυμα των συνοδών τους, τηλέφωνο επικοινωνίας και ΑΜΚΑ κάθε συνοδού.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 27 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 41

Δελτίο τύπου

Θέμα: Επείγουσα ενημέρωση για τον τρόπο διόρθωσης του σφάλματος της καταχώρισης του ποσού σύνταξης αναπηρίας του ΟΓΑ στον κωδικό 303 και όχι στον 617 όπου καταγράφονται τα αφορολόγητα ποσά συντάξεων

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σε συνέχεια του δελτίου τύπου 40 της 26ης Μαΐου 2016 καλεί τα μέλη του που είναι άσφαλισμένα στον ΟΓΑ και λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις εμφανίζουν λόγω σφάλματος στην καταχώριση των στοιχείων τους στο TAXES, ποσό καταβαλλόμενου φόρου, να απευθυνθούν άμεσα στο γραφείο του Σωματείου μας, (Πέμπτη ή Σάββατο 10:30 έως 11:30) ώστε να ενημερώσουμε με ενέργειες του Σωματείου τα στοιχεία τους στο TAXES. Αμέσως μετά τη διόρθωση του σφάλματος, εντός 10ημέρου το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση του σχετικού αρχείου του TAXES και θα μπορούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση κανονικά, με την ορθή καταγραφή του ποσού της σύνταξής τους στον κωδικό 617 της φορολογίκης δήλωσης όπου καταγράφεται κάθε απαλλασσόμενο από φόρο και έκτακτη εισφορά, ποσό σύνταξης.

Στις φίλες και τους φίλους μας, Ανθρώπους με Αναπηρία από άλλες περιοχές της χώρας συνιστούμε να ενεργήσουν άμεσα, ενημερώνοντας την αρμόδια για αυτούς Δ.Ο.Υ. για την αναπηρία τους, με την προσκόμιση του πιστοποιητικού αναπηρίας τους, καταθέτοντας σχετική αίτηση τους για την ενημέρωση των στοιχείων τους στο TAXIS.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 26 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 40

Δελτίο τύπου

Θέμα: Επείγουσα ενημέρωση για τη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας εντόπισε πως το ποσό της σύνταξης αναπηρίας, ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, έχει (σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις) εκ παραδρομής καταχωριστεί στον κωδικό 303 και όχι στον 617 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όπως πέρυσι. Στον κωδικό 303 σημειώνονται εισοδήματα από συντάξεις οι οποίες δεν Απαλλάσσονται από την φορολογία εισοδήματος και από την έκτακτη εισφορά. Επομένως προκύπτει εκ παραδρομής ποσό φόρου για την αναπηρική του σύνταξη. Συμβουλεύουμε κάθε ενδιαφερόμενο να ελέγξει αν έχει γίνει το ίδιο σφάλμα στην δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ για το θέμα και αναμένει την εύρεση λύσης, για την οποία θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο δελτίο τύπου. Αυτή τη στιγμή οι αρχικές οδηγίες φοροτεχνικών αναφέρουν πως ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει έγκαιρα να αιτηθεί στον ΟΓΑ ώστε οι υπηρεσίες του να ελέγξουν τα στοιχεία, να διορθώσουν το σφάλμα στην καταχώρηση και να πραγματοποιηθεί πλέον η κατάθεση της φορολογικής δήλωσης του, με το εισόδημά του από σύνταξη αναπηριας του ΟΓΑ, καταχωρημένο στον σωστό κωδικό όπου αναγράφεται το εισόδημα που Απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 20 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 39

Δελτίο τύπου

Θέμα: videos - Συμπεράσματα - στιγμιότυπα βιωματικού σεμιναρίου προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών, παραπληγικών - εισήγηση σχετικά με την γλωσσική καθυστέρηση και την αναγκαιότητα της πρώϊμης παρέμβασης στις 14/05/2016

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιεί με στόχο, την κατανόηση της αναγκαιότητας της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους στο σύνολο των εκφάνσεων της καθημερινής ζωής, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει στην άρση κάθε είδους εμποδίων και αποκλεισμών για τους Ανθρώπους με Αναπηρία, και την προαγωγή της ταχύτερης και πλήρους ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, προσέφερε για μια ακόμη φορά στους συμμετέχοντες στο βιωματικό σεμινάριο της 14ης Μαϊου 2016, την ευκαιρία να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για την καθημερινότητα των τυφλών και των παραπληγικών, συζητώντας με Ανθρώπους που βιώνουν την αναπηρία, και να ενημερωθούν για τα ζητήματα της γλωσσικής καθυστέρησης και την αναγκαιότητα της πρώιμης παρέμβασης μέσω της εμπεριστατομένης εισήγησης της εργοθεραπεύτριας κ.ας Ελπίδας Κυριακίδου, η οποία εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Σωματείο μας. Το βιωματικό σεμινάριο διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Σπάρτης της οποίας το συμβούλιο εφόρων, τη διεύθυνση και το προσωπικό ευχαριστούμε. Επίσης ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά του στην διεξαγωγή του βιωματικού σεμινάρίου, τον φίλο Κωνσταντίνο Θεμελή, Αντιπρόεδρο του αθλητικού συλλόγου "Ήφαιστος" Ν. Αργολίδας και μέλος του Δ.Σ. του νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Αργολίδας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης.

Σύροντας τον κέρσορα πάνω από τους ακόλουθους συνδέσμους, με την αλλαγή του χρώματος, ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής, παρακολούθησης σχετικών videos

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 19 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 38

Δελτίο τύπου

Θέμα: Οικονομική ενίσχυση απόρων μελών - Πρόσκληση μελών στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση στις 18 Ιουνίου 2016

Το Δ.Σ. Του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό που διέπει τη λειτουργία του Σωματείου, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους να προσκαλεί με επιστολή τα μέλη του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Σωματείου, όπου το σώμα εγκρίνει τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους (2015). Η ημερομηνία διεξαγωγής της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης ορίστηκε να είναι το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 στις 11:00 π.μ. και ο χώρος διεξαγωγής το γραφείο του Σωματείου στην πόλη της Σπάρτης.

 • Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης για τα πεπραγμένα του έτους 2015 θα είναι τα ακόλουθα:
 • 1. Εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.
 • 2. Διοικητικός απολογισμός.
 • 3. Οικονομικός απολογισμός.
 • 4. Έκθεση ελεγκτικής επιτροπής.
 • 5. Προϋπολογισμός 2016.
 • 6. Έγκρισή τους από το σώμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.
 • 7. Προτάσεις μελών για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η διανομή των επιταγών οικονομικής ενίσχυσης των μελών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. Του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στα άπορα μέλη από το κονδύλι του ταμείου αλληλοβοήθειας του Σωματείου θα ανέλθει στα 3.000 (τρεις χιλιάδες) ευρώ, το οποίο θα διαιρεθεί με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων. Για την κατάρτιση της λίστας των δικαιούχων θα πρέπει τα μέλη που επιθυμούν να προσκομίσουν οικειοθελώς τα προσωπικά τους στοιχεία προς έλεγχο στο γραφείο του Σωματείου μας στη Σπάρτη έως τις 31 Μαΐου 2016, Πέμπτη ή Σάββατο από τις 10:30 έως τις 11:30 π.μ. Τα απαραίτητα έγγραφα είναι:

  Πιστοποιητικό αναπηρίας ΚΕΠΑ ή ασφαλιστικού φορέα εν ισχύ.
 • Εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου έτους ή υπεύθυνη δήλωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία να βεβαιώνεται πως ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση.
 • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Για να κριθεί ένα μέλος του Σωματείου ως δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης, το Δ.Σ. χρησιμοποιεί ως εργαλείο την ακόλουθη απόφαση σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας κάποιου προσώπου ως τελικού δικαιούχου της διανομής τροφίμων. Το κείμενο της απόφασης από την εφημερίδα της κυβέρνησης είναι το εξής:

 • ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 • ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 414 22 Φεβρουαρίου 2013 8821
 • ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 279/23460
 • Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε
 • Άρθρο 4 Κριτήρια επιλεξιμότητας
 • Α. Κριτήριο επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων.
 • Το κριτήριο επιλεξιμότητας για τους απόρους διαμορφώνεται βάσει οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων και είναι:
 • 1. Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 €.
 • 2. Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:
 • I. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700 €.
 • II. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ’ ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δυο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520 €.
 • III. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δυο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 14.400 €.
 • IV. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280 €.
 • V. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €.
 • 3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €.
 • Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Τονίζουμε πως ένα αντίστοιχο κονδύλι του ταμείου αλληλοβοήθειας, είναι διαρκώς στη διάθεση των μελών, τα οποία αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη ανάγκη, για την οποία εγγράφως ενημερώνουν το Δ.Σ. το οποίο εξετάζει και ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 9 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 35

Δελτίο τύπου

Θέμα: Δηλώσεις συμμετοχής για το (δωρεάν) βιωματικό σεμινάριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών, παραπληγικών - εισήγηση σχετικά με την γλωσσική καθυστέρηση και την αναγκαιότητα της πρώϊμης παρέμβασης στις 14/05/2016

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιεί με στόχο την κατανόηση της αναγκαιότητας της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους στο σύνολο των εκφάνσεων της καθημερινής ζωής, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει στην λύση των ζητημάτων προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία και της προαγωγής της ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, προσφέρει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία, όλοι οι πολίτες να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για την καθημερινότητα των τυφλών, των παραπληγικών, διοργανώνοντας με τη συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, σχετικό βιωματικό σεμινάριο. Σε αυτό άτομα με αναπηρία και ειδικός επιστήμονας θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες πλήθος ορθών πληροφοριών και απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα όσων θα συμμετέχουν. Για αυτό καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο βιωματικό σεμινάριο της 14ης Μαΐου 2016 στο χώρο της Δήμόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το οποίο θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί. Πιο συγκεκριμένα το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τη γνωριμία με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών braille, τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με αναγνώστη οθόνης, τη βάδιση με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, την κίνηση με τη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, και την ομιλία με εισηγήτρια την εργοθεραπεύτρια κ.α Ελπίδα Κυριακίδου, με θέματα την γλωσσική καθυστέρηση και τις πιθανές αιτίες που την προκαλούν καθώς και για τα οφέλη της πρώϊμης παρέμβασης. Το ερώτημα: ""Το παιδί μου δεν μιλάει, να ανησυχώ;", απασχολεί τους γονείς. Η γλωσσική καθυστέρηση των νηπίων, εγκυμονεί κινδύνους για την εξέλιξή τους. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης. Δηλώσεις συμμετοχής μέσω τηλεφώνου στον αριθμό 6932-312-912 του προέδρου του Σωματείου κ. Π. Αλεξανδράκη.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 7 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 34

Δελτίο τύπου

Θέμα: Άμεση ανάγκη πρόσληψης διαβητολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

Σε απάντηση του δελτίου τύπου του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, αρ. πρωτ. 32 της 3ης Απριλίου 2016, αναφορικά με την έλλειψη διαβητολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, η νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, στο οποίο περιγράφεται ο συνολικός χρονοπρογραμματισμός προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο εν λόγω νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως στις ιατρικές ειδικότητες που αναφέρονται, δεν περιλαμβάνεται η ειδικότητα διαβητολόγου, για την οποία το Σωματείο μας παρενέβηκε, συνδράμοντας το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 5 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 33

Δελτίο τύπου

Θέμα: Το αναπηρικό αμαξίδιο των 200 ευρώ που προσφέρεται μέσω των δράσεων ποδηλατικών διαδρομών ή συλλογής πλαστικών πωμάτων δεν εξασφαλίζει την αυτονομία του χρήστη του

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας γίνεται συχνά αποδέκτης προτάσεων για τη συμμετοχή του σε σειρά δράσεων πχ. ποδηλατικών διαδρομών, συλλογής πλαστικών πωμάτων, για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για κάποιον συνάνθρωπό μας με κινητική αναπηρία. Το Σωματείο μας δεν έχει συμμετάσχει ποτέ έως σήμερα σε τέτοιες εκδηλώσεις διότι πάντα διατηρούσε και διατηρεί επιφυλάξεις για την ποιότητα των προσφερομένων αναπηρικών αμαξιδίων. Στην προσπάθεια να αποκαλύψουμε αν οι επιφυλάξεις μας είναι βάσιμες, απευθυνθήκαμε σε φίλες και φίλους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, ζητώντας τους να μας εκφράσουν την άποψή τους για το ζήτημα. Όλοι μας είπαν πως τα αναπηρικά αμαξίδια που δωρίζονται μέσω αυτών των δράσεων είναι χαμηλού κόστους, περίπου 200 ευρώ, είναι πολύ βαριά και δύσχρηστα, και δεν προάγουν την ανεξαρτησία του χρήστη τους. Αυτά τα αναπηρικά αμαξίδια χαρακτηρίζονται από τους ίδιους ως "νοσοκομειακού τύπου" και για την κίνησή τους είναι απαραίτητο να ωθούνται από συνοδό.

Ο χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου είναι συνήθως απόλυτα ανεξάρτητος, δυναμικός, δημιουργικός, αυτόνομος δραστήριος και χρειάζεται ένα εύχρηστο, ελαφρύ, βολικό και ταιριαστό για τις ανάγκες του αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο επιλέγει ο ίδιος, προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια ώστε να αγοράσει ένα αμαξίδιο τέτοιας ποιότητας και ευχρηστίας που θα του προσφέρει απόλυτη ανεξαρτησία, ταχύτητα και ευκινησία για την καθημερινότητα που επιθυμεί να προσφέρει στον εαυτό του, δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό για την αγορά του. Αυτό σημαίνει ότι κανένα αναπηρικό αμαξίδιο της ποιότητας που προσφέρεται μέσω πχ. της συλλογής πλαστικών πωμάτων, δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά τις δραστήριες φίλες και φίλους μας με κινητική αναπηρία. Δράσεις τέτοιας μορφής δε δίνουν καμιά λύση στους συνανθρώπους μας με κινητική αναπηρία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι τα αναπηρικά αμαξίδια να τα προσφέρουν σε φορείς, ειδικά σχολεία κλπ. εάν και εφόσον το έχουν ανάγκη, κάτι που θα διαπιστωθεί μετά από επικοινωνία με το φορέα. Πιθανότατα ο φορέας δε θα χρειάζεται τέτοιου νοσοκομειακού τύπου αναπηρικά αμαξίδια. Ίσως χρειάζεται τρόφιμα, είδη καθαριότητας, καύσιμα, κλπ. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να προχωρήσει σε μια τέτοια δράση, για την αγορά και την προσφορά αναπηρικών αμαξιδίων, προτείνουμε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, να δαπανηθούν για την αγορά ενός και μόνο, εύχρηστου αναπηρικού αμαξιδίου ανώτερης ποιότητας. Επίσης προτείνουμε στην έρευνα αγοράς να συμμετέχει πάντα ένας έμπειρος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου ή ακόμη καλύτερα, ο δωρεοδόχος, για την εξυπηρέτηση του οποίου αγοράζεται το αναπηρικό αμαξίδιο, Τέλος επισημαίνουμε πως κάθε Ανθρωπος με κινητική αναπηρία, δικαιούται ανά 5ετία ή κατά περίπτωση ανά 4ετία, το ποσό των 1080 ευρώ (όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα) για την αγορά ή αντικατάσταση αναπηρικού αμαξιδίου.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 3 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτ.: 32

Δελτίο τύπου

Θέμα: Χωρίς επαρκές προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης - Κραυγή αγωνίας των χρονίως πασχόντων

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας παρακολουθεί διαρκώς όλα τα θέματα που αφορούν τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες και τους χρονίως πάσχοντες, αγωνιώντας για τις δυσμενείς εξελίξεις των συνεπειών της κρίσης, που έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής όλων μας. Ανησυχούμε για την φυματίωση, που ξέφυγε από το χρονοντούλαπο της ιατρικής ιστορίας και απειλεί και πάλι μεγάλες ομάδες πληθυσμού που υποσιτίζονται και δεν έχουν πρόσβαση στο γιατρό. Αγωνιούμε για τις συνέπειες των τεραστίων ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή των νοσοκομείων και για την υποστελέχωση τους.

Πρόσφατα, η επιστολή που έστειλε στο Σωματείο μας το Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας, αναζητώντας τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματά τους, μας μετέφερε και τη δική τους αγωνία για τη δημόσια υγεία στο νομό μας, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η επιστολή τους αναφέρει πως οι Άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να επισκέπτονται πολύ συχνά τα υποστελεχομένα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης, που δε διαθέτουν τους εξειδικευμένους ιατρούς, των οποίων τις υπηρεσίες έχουν τόση μεγάλη ανάγκη. Είναι γνωστό πως το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης δε διαθέτει την ειδικότητα του διαβητολόγου. Το κενό προσπαθεί να καλύψει ο παθολόγος κ. Γεωργαντάς, τον οποίο και ευχαριστούμε διότι, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνάμεις του, παρακολουθεί ως θεράπον ιατρός όσα περισσότερα περιστατικά μπορεί, χωρίς πάντα να πετυχαίνει, παρά την άοκνη προσπάθειά του, να καλύψει όλες τις ανάγκες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που δεν καταφέρνουν να κάνουν τις απολύτως απαραίτητες για την υγεία τους, τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις και να συμβουλευτούν το γιατρό. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας στην επιστολή του προς το Σωματείο μας, σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης το 2015, από τα 500 άτομα που αναζήτησαν ιατρική παρακολούθηση κλείνοντας ραντεβού, μόνο 350 κατάφεραν να επισκεφτούν το γιατρό. Σημειώνεται πως η ελλειπής παρακολούθηση οδηγεί με βεβαιότητα στην επιδείνωση της υγείας τους.

Όμοια κατάσταση παρατηρείται και στα λοιπά τμήματα του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης και, ίσως, σε πολλά ακόμη νοσοκομεία της χώρας μας. Αυτό σημαίνει τον αφανισμό των Ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, των χρονίως πασχόντων, όλων εμάς που αδυνατούμε να αναζητήσουμε την θεραπεία μας στον ιδιωτικό τομέα.

Το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη δημόσια υγεία καταπατάται βάναυσα.

Αλήθεια, μας ακούει κανείς;

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 27 Απριλίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 30

Δελτίο τύπου

Θέμα: Τελικά ο Άνθρωπος με Αναπηρία αφέθηκε χωρίς το απαραίτητο για την επιβίωσή του προνοιακό επίδομα την Ανάσταση

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας είχε παρέμβει έγκαιρα προειδοποιώντας τους πάντες για την αναγκαιότητα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων πριν την Ανάσταση. Είχαμε επισημάνει πως αν τα σχετικά κονδύλια δεν είχαν φτάσει στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας των δήμων πριν τις 22 Απρίλίου 2016 η έγκαιρη καταβολή θα ήταν αδύνατη. Με αφορμή τα δελτία τύπου του Σωματείου μας έγιναν καθοριστικές παρεμβάσεις από διάφορους φορείς και εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου χωρίς αποτέλεσμα. Η κατάληξη είναι μια. Ο Άνθρωπος με Αναπηρία δε θα φάει αυτήν την Ανάσταση. Εσύ Συνάνθρωπε της διπλανής πόρτας ξέρεις την ανάγκη του. Από τα λιγοστά και του δικού σου τραπεζιού δώσε και σε αυτόν. Μη δώσεις τίποτα στους τυχόντες πλανοδίους που συγκεντρώνουν χρήματα για φορείς των οποίων ακόμη και την ύπαρξη αγνοείς. Ότι μπορείς πρόσφερέ το στο συγγενή σου, το γείτονά σου, στον Άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Καλή Ανάσταση:

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 17 Απριλίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 29

Δελτίο τύπου

Θέμα: Eurostat: Στην Ελλάδα το 2015 ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι - δραματικά τα επίσημα στοιχεία και η κατάσταση επιδεινώνεται

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τον Άνθρωπο με Αναπηρία στη Λακωνία μας, απαντώντας άμεσα σε όλα τα αιτήματα κάλυψης των βεβαιωμένων εκτάκτων αναγκών των μελών του.

Η οικονομική κρίση έχει επιρεάσει αρνητικά το επίπεδο διαβίωσής του καθενός μας και η κατάσταση επιδεινώνεται, πλημμυρίζοντας τη σκέψη μας με άγχος, αγωνία και απογοήτευση, ιδίως σήμερα που έγινε φανερό πως οι προβλέψεις μας για τα χειρότερα, και στον τομέα των θεμάτων που μας αφορούν, επιβεβαιώνονται.

Εκτιμώντας τα δεδομένα τα οποία αποκαλύπτει η συνεχής επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνουν τα μέλη του, το Δ.Σ. ήδη από τις 3 Ιουνίου 2014 με το δελτίο τύπου με Θέμα: Συγκλονιστικά τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της Λακωνίας στο όριο της φτώχιας ή και κάτω από αυτό προειδοποιούσε για τα χειρότερα καλώντας τους δήμους της Λακωνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και την Κυβέρνηση να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα.

Την επιδεινούμενη κατάσταση αποδεικνύει και το ακόλουθο δημοσίευμα Σε κατάσταση ένδειας ζούσε το 22,2% του πληθυσμού της Ελλάδας το 2015, έναντι 8,2% του πληθυσμού της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες.

Παραθέτουμε στη συνέχεια όλο το κείμενο του δημοσιεύματος από το Έθνος:

Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις. Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2015 στην Ελλάδα ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι και συνολικά στην ΕΕ, 41 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ενώ στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατάσταση ένδειας άρχισε να μειώνεται από το 2012 και μετά (από 9,9% το 2012 σε 8,2% το 2015), στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση από 19,5% το 2012, σε 20,3% το 2013, 21,5% το 2014 και 22,2% το 2015. Σε κατάσταση ένδειας βρίσκεται στην ΕΕ το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερους ενηλίκους με παιδιά, το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά και το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών.

Τα στοιχεία του δημοσιεύματος σοκάρουν, αν και δεν είναι πρακτικά δυνατό να καταγράψουν την αληθινή εικόνα. Ο λόγος είναι πως στη χώρα μας η οικογένεια, η γειτονιά, οι εκκλησία και οι λοιποί φορείς προλαμβάνουν με τη δράση τους την πλήρη ένδια των Συνανθρώπων μας, αποκρύπτοντας κατά συνέπεια, τον αληθινό αριθμό των Ανθρώπων σε αυτή την κατάσταση.

Η διαρκής φτωχοποίηση πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ποιός επιτέλους θα καταλάβει πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο; Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα. Οι περισσότεροι Συνάνθρωποι μας δεν έχουν ούτε καν τα απολύτως απαραίτητα προς το ζειν, δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακα τους, δεν έχουν δυνατότητα να επισκεφτούν γιατρό, να κάνουν απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Η δημόσια υγεία έχει καταρεύσει, τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν υποτυπωδως λόγω της αυτοθυσίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού τους. Μα για πόσο χρονικό διάστημα η αυτοθυσία τους θα διασώζει την πλήρη κατάρευση;/p>

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα μας καίνε διότι δεν είναι δυνατό να καταγραφούν τα πάντα μέσα σε ένα δελτίο τύπου. Ο κώδωνας κινδύνου χτυπά δυνατά εδώ και χρόνια, υποδεικνύοντας τη διαρκή έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τις οικογένειές μας.

Πιό συγκεκριμένα: Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων πρέπει να γίνει άμεσα πριν την Ανάσταση και πάντα να πραγματοποιείται τακτικά, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που μετονομάζεται σε κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης δεν πρέπει να αποτελέσει το μέσο για την περικοπή των εισοδημάτων μας, γεγονός που θα εξαθλιώσει μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, με κάθε θυσία πρέπει να προστατευτούν τα μικρά αλλά απαραίτητα για την επιβίωση μας εισοδήματα, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους Ανθρώπους με Αναπηρία. Υπάρχει κάποιος που θεωρεί πιθανό να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας με εύρεση κάποιας εργασίας όταν το ποσοστό ανεργίας για εμάς αγγίζει το 100%. Είναι δυνατό να μεταναστεύσουμε για να βρούμε την τύχη μας σε κάποια άλλη χώρα;

Εδώ θα είμαστε και θα αγωνιστούμε να μην εξαθλιωθούμε.

Καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενεργήσει με αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει με κάθε θυσία τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να υποδείξει στην Ε.Ε. και τις δικές της ευθύνες για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Να υποστηρίξει τους ΟΤΑ που έχουν κληθεί χωρίς την απαραίτητη υποδομή και χωρίς οικονομικούς πόρους να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ΟΤΑ από την πλευρά τους πρέπει να απαλλάξουν άμεσα με έκτακτη κατεπείγουσα απόφασή, τους Ανθρώπους με Αναπηρία και τις λοιπές ευπαθείς ομάδες από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης αποχέτευσης ως μια ελάχιστη κίνηση στήριξης των νοικοκυριών που στενάζουν. Άλλωστε οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια γνωρίζουν πως οι δημότες που θα απαλλάξουν, έτσι και αλλιώς δε θα καταβάλουν τα ποσά των λογαριασμών τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Θεωρούμε δεδομένο πως το κόστος της απαλλαγής των τελών δε θα μετακυληθεί στους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών, προκαλώντας έριδα μεταξύ τους. Δεν πρέπει να προκληθεί διαμάχη μεταξύ των πολιτών όπως έχει συμβεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Απεδείχθη πως η τακτική αυτή είναι καταστροφική. Ως άτομα με αναπηρία βιώσαμε αυτή την κατάσταση πολύ έντονα διότι το πρόσχημα των αναπήρων «μαϊμού» προκάλεσε την αντιστροφή της θετικής στάσης της κοινωνίας για τα ΑμεΑ και ενίσχυσε την προσπάθεια κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, η οποία δυστυχώς πέτυχε.

Αγαπητοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τα ποσά αυτά είναι ήδη χαμένα για το ταμείο σας. Αποφασίστε τουλάχιστον την απαλλαγή τους από την καταβολή των τελών ώστε να θεωρηθεί και ως μια κίνηση στήριξης των οικογενειών που υποφέρουν. Άμεσα δε αναζητήστε από τα κονδύλια των εκτάκτων αναγκών είτε της γενικής κυβέρνησης είτε της Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσά.

Εσύ Συνάνθρωπε της διπλανής πόρτας, μην επαφίεσαι στην ηρεμία της επιφανειακής ασφάλειας που σου δίνει η τωρινή πορεία της ζωής σου. Διότι "όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, σύντομα θα αρπάξει φωτιά και το δικό σου." Ίσως έτσι, όλοι μαζί καταφέρουμε να ανακόψουμε την επιταχηνόμενη πτωτική τροχιά της πορείας μας και πετύχουμε την αντιστροφή της.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 11 Απριλίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 28

Δελτίο τύπου

Θέμα: Απαραίτητη η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Μαρτίου Απριλίου 2016 πριν την Ανάσταση

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας θεωρεί πως είναι απόλυτα απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας για να γίνει εφικτή η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Μαρτίου Απριλίου 2016 πριν την Ανάσταση. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσιες πρέπει να ενεργήσουν ταχύτατα και μεθοδικά ώστε τα χρήματα να φτάσουν στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας των δήμων στον κατάλληλο χρόνο. Εάν η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί έως τις 22 Απριλίου ώστε από τη Μεγάλη Δευτέρα να ξεκινήσει η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους, είναι βέβαιο ότι οι οικογένειές τους θα στερηθούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου 25, της 9ης Μαρτίου 2016:

•Το Δ.Σ. Του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ζητά την άμεση καταβολή στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, καταβολή που συνήθως πραγματοποιόταν εντός του πρώτου 15ημέρου του μηνός Μαρτίου. Σημειώνουμε πως η σχέση του προνοιακού επιδόματος με την επιβίωση των οικογενειών των Ανθρώπων με Αναπηρία είναι στενή. Η έγκαιρη καταβολή είναι απόλυτα απαραίτητη. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί από τώρα ώστε και η επόμενη καταβολή του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου να πραγματοποιηθεί πριν την Ανάσταση ώστε οι οικογένειες των Ανθρώπων με Αναπηρια να έχουν τα απαραίτητα για τις εορταστικές ημέρες.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 26 Μαρτίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 27

Δελτίο τύπου

Θέμα: Η παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους προτεραιότητα του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, με την βοήθεια εθελοντών επιστημόνων, παρακολουθεί και παρεμβαίνει σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός χρηματοδοτούμενου έργου, ώστε σε αυτό να εφαρμόζονται οι αρχές της Σχεδίασης για Όλους. Η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, προβλέπεται από ψηφισμένους νόμους και από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 1083/2006 και απαιτεί, την επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου προσβασιμότητας σε όλα τα στάδια ενός χρηματοδοτούμενου έργου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών, με τήρηση των νομοθετημένων τεχνικών προδιαγραφών και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Αν και η παρακολούθηση από μέρους του Σωματείου μας, με τη συνδρομή εθελοντών επιστημόνων, είναι διαρκής και οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις συχνές και οι υποδείξεις μας καθοριστικής σημασίας, αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη. Κατά συνέπεια παρουσιάζεται το φαινόμενο να ολοκληρώνεται κάποιο έργο με αρκετά σφάλματα και οφθαλμοφανείς κακοτεχνίες, με ευθύνη πρωτίστως των υπηρεσιών του Δημοσίου που έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν διοικητικά την υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, για το έργο της ανακατασκευής της οδού Λεωνίδου στην πόλη της Σπάρτης, το Σωματείο μας παρενέβαινε με πλήθος επιστολών και ανακοινώσεων, κατά το στάδιο της μελέτης επισημαίνοντας λάθη στη σχεδίαση του έργου, κατά το στάδιο της εκτέλεσης υποδεικνύοντας στους υπευθύνους τις κακοτεχνίες, τονίζοντας διαρκώς τις οριζόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία προδιαγραφές. Σε κάθε στάδιο υλοποίησης κυρίαρχη επισήμανση ήταν το πόσο υψηλό είναι το κόστος των εκ των υστέρων διορθώσεων σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι τείνουν να παραδώσουν ένα έργο με σφάλματα, κακοτεχνίες και ποσοστό επικινδυνότητας για όλους τους πολίτες. Σε αυτό το σημείο δυστυχώς βρισκόμαστε. Για την επιδιόρθωση των σφαλμάτων και των κακοτεχνιών του συγκεκριμένου έργου, θα πρέπει να δαπανηθεί επιπλέον ποσό από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Κατά τη διαδικασία προσωρινής παραλαβής του έργου, μέλη του Δ.Σ, του Σωματείου μας ήταν παρόντα, επικουρούμενα από εξειδικευμένους εθελοντές επιστήμονες και υπέδειξαν στην επιτροπή παραλαβής τα οφθαλμοφανή σφάλματα. Αναμένουμε το πρακτικό προσωρινής παραλαβής ώστε να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.

Υπενθυμίζουμε πως κάθε πολίτης και κάθε φορέας διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει ένα έργο για τις κακοτεχνίες του, αναφορικά με την έλλειψη τήρησης προδιαγραφών προσβασιμότητας προς τους πολίτες με αναπηρία. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να παγώσουν οι πόροι για την αποπληρωμή του έργου από τα κοινοτικά κονδύλια, να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όλα τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί στους κατασκευαστές, και το χειρότερο να πρέπει ο Δήμος Σπάρτης να αποπληρώσει το σύνολο του έργου με ιδίους πόρους, επιβαρύνοντας τους δημότες με αυτό το κόστος. Όλα αυτά διότι δεν ακολουθείται ούτε η επιταγή της νομοθεσίας ούτε δίνεται η κατάλληλη προσοχή στις παρεμβάσεις μας. Ως Σωματείο τονίζουμε πως είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το ορθό για τον κάθε πολίτη, επιδιώκοντας την ολοκλήρωση έργων που θα απευθύνονται και θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις. Ανάλογες παρεμβάσεις έχουμε κάνει ή θα κάνουμε για το πεζοδρόμιο προς το πάρκο Γουδέ, για το έργο ανάπλασης της πλατείας Δούκα, για τη διαμόρφωση πεζοδρομίου στη συμβολή της οδού Αρχιδάμου με την οδό Των 118, για το πεζοδρόμιο της οδού Δωριέων που αναμένεται και γενικότερα για κάθε έργο υποδομής που εκτελείται στη Λακωνία μας. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τη βοήθεια των μηχανικών που έχουν ειδίκευση, τεχνική ή επιστημονική επί των σχετικών έργων, αλλά και κάθε Λάκωνα που αντιλαμβάνεται κάποιο σφάλμα, μια κακοτεχνία, να μας ενημερώνει άμεσα. Τονίζουμε πως το όφελος για όλους είναι πολλαπλό όταν το έργο πληρεί τις αρχές της Σχεδίασης για Όλους. Είναι δε προσαυξανόμενο εάν συνδυαστεί με μια συνολική βελτίωση των υποδομών στη Λακωνία μας και σε όλη τη χώρα, γεγονός που θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης, με την ενεργοποίηση ενός τεράστιου τουριστικού προϊόντος του οποίου τη δυναμική αγνοούμε. Της μεγάλης αριθμητικά ομάδας πληθυσμού την οποία αποτελούν οι άνθρωποι με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι (και οι συνοδοί τους) από κάθε γωνιά του πλανήτη, για τους οποίους η περιοχή μας και γενικότερα η Πελοπόννησος έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας και προτεραιότητας. Μια συνολική βελτίωση των υποδομών και κυρίως μια καθοριστική αλλαγή νοοτροπίας θα προσφέρει στο νομό μας τη δυνατότητα να λάβει μέρος και να κερδίσει, στα επόμενα λίγα χρόνια, τη θέση της προσβάσιμης πόλης στο σχετικό διαγωνισμό, που προσφέρει τεράστια προώθηση σε κάθε ένα τόπο στον οποίο απονέμεται. Με τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η οριζόντια εφαρμογή των αρχών της Σχεδίασης για Όλους δεν αποτελεί μόνο τη λύση για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, αλλά τελικά εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού, προσφέροντας μια δυναμικά αναπτυσσόμενη πορεία εξέλιξης με πολλαπλά οφέλη. Σε αυτή την κατεύθυνση τείνουν και οι δικές μας δράσεις και παρεμβάσεις. Η διαμόρφωση των συνθηκών για την άμεση δημιουργία της επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους και Επιτροπής Προσβασιμότητας στο Δήμο Σπάρτης, στην οποία ενεργά και καθοριστικά θα συμμετέχουμε μεταφέροντας τη συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση του Σωματείου μας, αποτελεί σαφές δείγμα πως οι παρεμβάσεις μας έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο. Διαφαίνεται δε ότι υπάρχει μια αρχική αποδοχή της πιθανότητας δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Συνεργασία, παρακολούθηση της τήρησης των επιταγών της νομοθεσίας, με ορθό σχεδιασμό και στοχευμένες παρεμβάσεις, μπορούν να φέρουν σύντομα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αποδεικνύοντας τη δυναμική που περιέχουν.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 9 Μαρτίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 25

Δελτίο τύπου

Θέμα: Αναγκαία η άμεση καταβολή προνοιακών επιδομάτων

Το Δ.Σ. Του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ζητά την άμεση καταβολή στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, καταβολή που συνήθως πραγματοποιόταν εντός του πρώτου 15ημέρου του μηνός Μαρτίου. Σημειώνουμε πως η σχέση του προνοιακού επιδόματος με την επιβίωση των οικογενειών των Ανθρώπων με Αναπηρία είναι στενή. Η έγκαιρη καταβολή είναι απόλυτα απαραίτητη. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί από τώρα ώστε και η επόμενη καταβολή του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου να πραγματοποιηθεί πριν την Ανάσταση ώστε οι οικογένειες των Ανθρώπων με Αναπηρια να έχουν τα απαραίτητα για τις εορταστικές ημέρες.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 5 Μαρτίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 24

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμάθηση της μεθόδου γραφής και ανάγνωσης τυφλών (Braille) στη Σπάρτη

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ανακοινώνει την έναρξη συγκέντρωσης αιτήσεων ενδιαφερομένων για την εκμάθηση της μεθόδου γραφής και ανάγνωσης τυφλών, σε σειρά μαθημάτων συνολικής διάρκειας 52 ωρών, τα οποία θα πραγματοποιούνται στο γραφείο του Σωματείου μας στη Σπάρτη. Το πρόγραμμα μαθημάτων και οι ώρες διάρκειας κάθε μαθήματος καθορίζονται από το Σωματείο μας σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις. Η παρακολούθηση του συνόλου των ωρών εκμάθησης είναι απαραίτητη χωρίς διακοπή για την καλύτερη κατανόηση της μεθόδου. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης πραγματοποιείται προσομοίωση των εξετάσεων καλής γνώσης, την οποία πρέπει επιτυχώς να ολοκληρώσουν οι εκπαιδευόμενοι ώστε να λάβουν τη σχετική βεβαίωση γνώσης, με την οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος στις τελικές εξετάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης. Αιτήσεις μπορείτε να στέλνετε ηλεκτρονικά στο alexandrakistakis@gmail.com ή με επιστολή στη διεύθυνση του γραφείου μας στη Σπάρτη ή με κατάθεση αίτησης ιδιόχειρα στο γραφείο του Σωματείου μας κάθε Πέμπτη και κάθε Σάββατο από τις 10:30 έως τις 11:30 π.μ. Αιτήσεις θα γίνοντε δεκτές έως τις 20 Μαρτίου 2016. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 3 Μαρτίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 23

Δελτίο τύπου

Θέμα: Video - Συμπεράσματα από την 3ήμερη παραμονή της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο στη Λακωνία - ευχαριστήριο μήνυμα

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ευχαριστεί την ΕΑΟΜΑμεΑ και τα μέλη της αποστολής της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο για την αποδοχή της πρόσκλησης που τους απευθύναμε, για τη φιλοξενεία τους στη Λακωνία μας, η οποία άφησε πίσω της υπέροχες αναμνήσεις, μοναδικές στιγμές, εξαιρετικά μηνύματα και διδάγματα για μικρούς και μεγάλους. Στις καθημερινές παρουσιάσεις των θεαματικών επιδείξεων του αθλήματος της ξιφασκίας σε αμαξίδιο που έλαβαν χώρα στο Δήμο Ευρώτα το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στην Σπάρτη στην εκδήλωση της ετήσιας συνάντησης μελών και φίλων του Σωματείου μας την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και στο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Σπάρτης και αμέςως μετά στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης τη Δευτέρα 29 του μήνα, τις οποίες παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή περισσότεροι από 2000 Άνθρωποι, αναδείχθηκε το παραολυμπιακό ιδεώδες, η δύναμη, η τεχνική και η εκρηκτική αγωνιστική ενέργεια που καλλιεργεί και διαρκώς εξελίσσει η εθνική ομάδα ξιφασκίας με αμαξίδιο, ενώ τονίστηκε και η τεράστια σημασία της προσεκτικής χρήσης των τροχοφόρων οχημάτων για τη ζωή και την υγεία μας, μιας και τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου του Ανθρώπου στην αναπηρία, οδηγώντας τον συνήθως στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Ευχαριστούμε το Δήμο Σπάρτης και το ν.π. κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας, το Δήμο Ευρώτα και το ν.π. "Νικηφόρος Βρεττάκος", και την περιφερειακή ενότητα Λακωνίας που στήριξαν την 3ήμερη φιλοξενεία της αποστολής. Επίσης για τη στήριξη της εκδήλωσης συνάντησης μελών και φίλων του Σωματείου μας την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ευχαριστούμε τη Λακωνική τροφίμων, την Κ. Χατζέλης Α.Ε. την Κουτσοβασίλης lifts, το εστιατόριο Πεινολόγιο, την Γερμανός Σπάρτης, τα συστεγαζόμενα φαρμακεία Βακαλόπουλου Λιναρδάκη και πλήθος λακωνικών καταστημάτων των οποίων τη λίστα θα ανακοινώσουμε με επόμενο δελτίο τύπου με τις ευχαριστίες του Σωματείου μας.

Στην εκδήλωση του Σωματείου μας βρεθήκατε όλες και όλοι εσείς οι φίλοι μας, εσείς που ενισχύεται την προσπάθεια μας, το ταμείο αλληλοβοήθειας του Σωματείου μας το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης έχει πλεόν αναλάβει μέγιστο έργο για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης του Ανθρώπου με Ειδικές Ανάγκες στη Λακωνία μας. Επίσης παρευρέθηκαν: ο βουλευτής Λακωνιας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο πρόεδρος του ν.π. κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας του Δήμου Σπάρτης κ. Θέμης Πατσιλίβας ο οποίος εκπροσωπούσε και το Δήμαρχο Σπάρτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο εκπρόσωπος του διευθυντή της διεύθυνσης αστυνομιάς Λακωνίας ταξίαρχου κ. Γεωργίου Μαρουδά, υπαστυνόμος Β κ. Παναγιώτης Σπυριδάκος και πλήθος εφημερίων της Λακωνίας, εκπροσώπων φορέων ΑμεΑ και συλλόγων.

Φυσικά την εκδήλωση μας ευλόγησε και τίμησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος ο οποίος απηύθυνε το θερμό και μεστό του λόγο, τον οποίο χαρακτήριζε (όπως πάντα) η πατρική του αγάπη για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά!

Στην εκδήλωση μας παρευρέθηκαν πολλά μέλη του Σωματείου μας και οι οικογένειες τους και μια μεγάλη ομάδα τροφίμων του ιδρύματος χρονίως πασχόντων "Άγιος Παντελεήμων" με τους συνοδούς τους. Η σκέψη όλων μας βρισκόταν κοντά και στα πολυάριθμα μέλη του Σωματείου μας τα οποία λόγω της αναπηρίας τους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση που πραγματοποιείται ακριβώς για αυτά.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναστροφή των δυσμενών εξελίξεων της οικονομικής κρίσης, με αδιάκοπη δράση, διαρκή προσπάθεια και συνεργασία, η οποία θα πρέπει να γίνει πράξη μέσω ενός πανλακωνικού φορέα, την ίδρυση του οποίου σύντομα θα προτείνει σε ευρεία σύσκεψη το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 21

Δελτίο τύπου

Θέμα: Αίτημα για λήψη άμεσης απόφασης απαλλαγής από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης αποχέτευσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, απαλλαγή που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει επανηλημένα ζητήσει από τα δημοτικά συμβούλια να λάβουν τη γενναία απόφαση της απαλλαγής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης, καλώντας τα να αποδείξουν έμπρακτα με αυτή τους την απόφαση, τη στήριξη που προσφέρουν στους ανθρώπους που υποφέρουν ιδιαίτερα υπό το ασφυκτικό βάρος της επιτεινόμενης κρίσης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει το κόστος των απαλλαγών αυτών να μετακυλιθεί στους υπόλοιπους δημότες, δημιουργώντας έριδα εντός της κοινωνίας. Πρόσφατα, με την επιστολή της 19ης Ιανουαρίου 2016, η οποία δημοσιεύτηκε και στον τύπο, το Σωματείο μας καλούσε, για μια ακόμη φορά, τους δήμους της Λακωνίας να ενεργήσουν άμεσα και να λάβουν ομόφωνα σχετική απόφαση για την απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα τέλη.

Τώρα, μετά την ψήφηση από τη Βουλή των Ελλήνων, του παράλληλου προγράμματος κατά τη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2016, αποτελεί και νόμο του κράτους (ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Νόμος 4368/2016 (ΦΕΚ A 21 – 21.02.2016) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις») το δικαίωμα των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων να απαλλάξουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους δημότες τους των λοιπών ευπαθών ομάδων από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης.

Τι θα πράξουν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λακωνίας και της χώρας ολόκληρης;

Συγκεκριμένα: "ψψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» ή αλλιώς «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων. Τι περιλαμβάνει όμως το «παράλληλο πρόγραμμα», που έγινε μόλις νόμος, όσον αφορά τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών; Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση ή απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους των άπορων, των ΑΜΕΑ, των πολύτεκνων, των τρίτεκνων, των μονογονεϊκών οικογενειών και τον μακροχρόνια ανέργων μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, οι ευπαθείς ομάδες όπως αυτές ορίζονται από το άρθρο 202 παρ 3 του δημοτικού κώδικα ( 3. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία) μπορούν να πληρώνουν ειδικό τιμολόγιο με μειωμένα ή και μηδενικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης".

Τι θα πράξουν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λακωνίας και της χώρας ολόκληρης;

Παραθέτουμε την σχετική απόφαση του Δήμου Πατρέων με τις κατηγοριοποιήσεις που προβλέπει:

Πάτρα: Πλήρης απαλλαγή ΄Η μείωση ανταποδοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες - Ποιους αφορά

Από τη Δευτέρα έως τις 22 Απριλίου οι αιτήσεις - Οι ημερομηνίες ανά κατηγορία

Ανακοινώνεται ότι με την υπ' αριθμ. 720/7-12-2015, ΑΔΑ: Ω1ΨΒΩΞΙ-11Σ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκαν οι κατηγορίες που εμπίπτουν στην ευνοϊκή ρύθμιση ως προς τη μείωση ή την απαλλαγή τους από τα ανταποδοτικά τέλη, στην κύρια κατοικία τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πατρέων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως επίσης και στον καθορισμό των απαραίτητων προσκομιζόμενων δικαιολογητικών τα οποία αναφέρονται ακολούθως. Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι κάτοικοι του Δήμου Πατρέων που ανήκουν στις παρακάτω αναφερόμενες κατηγορίες :

 • Δικαιούχοι και απαραίτητα δικαιολογητικά
 • Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€ - πλήρης απαλλαγή.
 • Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€ - απαλλαγή κατά το 50%.
 • 1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγούνται από το Δήμο)
 • 2. Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Η στο όνομά του.
 • 3. Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας Α/θμιας ή Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής, ή Απόφαση Συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, ήαποφάσεις και γνωματεύσεις αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών που έχουν εκδοθεί πριν τη λειτουργία των ΚΕΠΑ και εξακολουθούν να ισχύουν.
 • 4. Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2014.
 • 5. Φορολογική δήλωση (Ε1) 2014.
 • Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται φορ. δήλωση, βεβαίωση θεωρημένη περί μη υποβολής από την Δ.Ο.Υ.
 • 6. Για τα άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται θα προσκομίζεται και το Ε1 του φιλοξενούντος ατόμου.
 • Άποροι, (ποσοστό μείωσης 100%)
 • 1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγούνται από το Δήμο)
 • 2. Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Η στο όνομά του.
 • 3. Θεωρημένο ατομικό βιβλιάριο ανασφαλίστου του τμήματος κοινωνικής πρόνοιας.
 • 4. Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2014.
 • 5. Φορολογική δήλωση (Ε1) 2014.
 • Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται φορ. δήλωση, βεβαίωση περί μη υποβολής θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ.
 • Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 € - πλήρης απαλλαγή.
 • Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 € - απαλλαγή κατά το 50%.
 • 1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγούνται από το Δήμο).
 • 2. Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Η στο όνομά του.
 • 3. Βεβαίωση πολυτεκνίας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 • 4. Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2014.
 • 5. Φορολογική δήλωση (Ε1) 2014.
 • Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται φορ. δήλωση, βεβαίωση περί μη υποβολής θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ.
 • 6. Βεβαιώσεις σπουδών ή στρατού για τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα (προστατευόμενα είναι τα τέκνα που σπουδάζουν μέχρι την συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας του ή εκτίουν την στρατιωτική τους θητεία και μέχρι την συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους).
 • Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκναμε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 € - πλήρης απαλλαγή.
 • Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκναμε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.001 έως 30.000 € - απαλλαγή κατά το 50%.
 • 1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγούνται από το Δήμο).
 • 2. Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Η στο όνομά του.
 • 3. Βεβαίωση τριτεκνίας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 • 4. Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2014.
 • 5. Φορολογική δήλωση (Ε1) 2014.
 • Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται φορ. δήλωση, βεβαίωση περί μη υποβολής θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ.
 • 6. Βεβαιώσεις σπουδών ή στρατού για τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα (προστατευόμενα είναι τα τέκνα που σπουδάζουν μέχρι την συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας του ή εκτίουν την στρατιωτική τους θητεία και μέχρι την συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους).
 • Μονογονεικές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου –ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€ - πλήρης απαλλαγή.
 • 1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγούνται από το Δήμο)
 • 2. Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Η στο όνομά του.
 • 3. Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2014.
 • 4. Φορολογική δήλωση (Ε1) 2014.
 • Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται φορ. δήλωση, βεβαίωση θεωρημένη περί μη υποβολής από την Δ.Ο.Υ.
 • 5. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το οποίο θα προκύπτει ότι είναι άγαμη –ος και δεν έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης.
 • 6. Βεβαιώσεις σπουδών ή στρατού για τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα (προστατευόμενα είναι τα τέκνα που σπουδάζουν μέχρι την συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας του ή εκτίουν την στρατιωτική τους θητεία και μέχρι την συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους).
 • Μακροχρόνια Άνεργοι( πάνω από 1 έτος ) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 100 τ.μ και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€ - απαλλαγή κατά το 50%.
 • Σημείωση: Η απαλλαγή αφορά μόνο την περίπτωση ανεργίας του πρώτου ή της δεύτερης υποχρέου στην φορολογική δήλωση και όχι στα φιλοξενούμενα τέκνα.
 • 1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγούνται από το Δήμο)
 • 2. Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Η στο όνομά του.
 • 3. Εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2014.
 • 4. Φορολογική δήλωση (Ε1) 2014.
 • Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται φορ. δήλωση, βεβαίωση θεωρημένη περί μη υποβολής από την Δ.Ο.Υ.
 • 5. Βεβαίωση ΟΑΕΔ για τον χρόνο ανεργίας έως και την ημερομηνία αίτησης απαλλαγής στο Δήμο Πατρέων.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στο δημοτικό γραφείο που βρίσκεται επί της οδού Μαιζώνος 110 (έναντι κεντρικού Πρωτοκόλλου) από την Δευτέρα 21/3/2016 έως 22/4/2016 για όλες τις εργάσιμες μέρες, από 9:00 έως 13:00.

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 20

Δελτίο τύπου

Θέμα: Πρόσκληση στην ετήσια εκδήλωση συνάντησης μελών και φίλων Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τα μέλη του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας προσκαλούν στην ετήσια εκδήλωση συνάντησης τους, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στις 5 το απόγευμα, στο χώρο εστίασης ΑΜΙ, στην κεντρική πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Μαγούλας του Δήμου Σπάρτης.

Η εκδήλωση, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συνάντηση των μελών του Σωματείου μας και των οικογενειών τους, με όλες τις φίλες και τους φίλους μας, και παράλληλα ενισχύει το ταμείο αλληλοβοηθείας του Σωματείου μας, το οποίο υποστηρίζει διαρκώς τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν. Η επιδείνωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης προκαλεί τη διαρκή αύξηση των αιτημάτων που δεχόμαστε κάθε χρόνο, τα οποία μετά από ενδελεχή έλεγχο ικανοποιούμε στο σύνολο τους.

Το τυχόν περίσσευμα του ταμείου αλληλοβοηθείας, διανέμεται κάθε χρόνο στα άπορα μέλη του Σωματείου. Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία πραγματοποιήθηκε η οικονομική ενίσχυση των απόρων μελών το 2015.

Η εκδήλωση μας, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους αθλήτριες και αθλητές της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο, παρουσιάζοντας μια θεαματική επίδειξη του αθλήματος τους, θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και του Ν.Π Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Σπάρτης.

Θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του έργου του Συλλόγου "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ" για τη μεγάλη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών, από την κ.α Έφη Βλάμη, μια εκ των αθλητριών της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν: λακωνική τροφίμων, Κ. Χατζέλης Α.Ε. Κουτσοβασίλης lifts, εστιατόριο πεινολόγιο, Γερμανός Σπάρτης, συστεγαζόμενα φαρμακεία Βακαλόπουλου Λιναρδάκη και πλήθος λακωνικών καταστημάτων των οποίων τη λίστα θα ανακοινώσουμε με επόμενο δελτίο τύπου με τις ευχαριστίες του Σωματείου μας.

Η είσοδος των μελών στο χώρο της εκδήλωσης θα είναι ελεύθερη με την επίδειξη της κάρτας τους, κάρτα μέλους - αναπηρίας του Σωματείου μας.

Σας ενημερώνουμε πως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 αρχικά στις 09:30 π.μ. στο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Σπάρτης, και στη συνέχεια, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε για την παρουσίαση του αθλήματος, στις 11:30 π.μ. στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου θα παρουσιαστεί το άθλημα της ξιφασκίας με αμαξίδιο σε πλήθος μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων τα σχολεία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Οι αθλήτριες και οι αθλητές της εθνικής ομάδας θα αναφερθούν στο παραολυμπιακό ιδεώδες, στη σχεδίαση για όλους, την προσβασιμότητα και στους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι ριψοκίνδυνες ενέργειες, με κάθε τροχοφόρο όχημα, για τη ζωή και για την υγεία κάθε ανθρώπου, περνώντας το μήνυμα πως τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τεράστια πύλη εισόδου στην αναπηρία.

Αυτά τα σημαντικά μηνύματα θα μεταδοθούν και στους δημότες του δήμου Ευρώτα, στην εκδήλωση παρουσίασης του αθλήματος της ξιφασκίας με αμαξίδιο που διοργανώνεται από το δήμο Ευρώτα και το Σωματείο μας, στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, στις 5 το απόγευμα.

Προς: Καθ. κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Κοιν: κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη, Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Βαρδακαστάνη Ιωάννη, πρόεδρο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία
Σπάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2016, Αρ. πρωτ.: 6

Επιστολή

Θέμα: Σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν, το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας συμμετέχει στη διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής», διαφωτίζοντας και ενημερώνοντας για ένα πρόβλημα εξόχως κορυφαίο και συνεχές, που παρά τις αμέτρητες επιστολές και διαβήματα όλα αυτά τα χρόνια δεν επιλύεται θεσμικά.

Τα προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη με αναπηρία αναφορικά με την έλλειψη ηλεκτρονικής προσβασιμότητας σε όλο το φάσμα των προσφερόμενων από το Δημόσιο ψηφιακών υπηρεσιών είναι τεράστια. Αυτό διότι κατά το σχεδιασμό όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες του Έλληνα πολίτη με αναπηρία (εν προκειμένω και των ηλικιωμένων), και παρά το ότι η ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3979/2011 και συμπληρωματική εγκύκλιος «Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» της ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989) το προβλέπει και με το παραπάνω. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των περισσότερων πολιτών με αναπηρία από αυτή την πρόνοια έχει στιγματιστεί σε πολυάριθμες επιστολές από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προς τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς χωρίς όμως τα πολυάριθμα διαβήματα του αναπηρικού κινήματος να εισακουστούν. Η μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα κατά τη μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου αποτελεί ολοένα και επιδεινούμενο πρόβλημα και αξεπέραστο εμπόδιο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη με αναπηρία, με συνέπεια την κοινωνική μας απομόνωση και τον ψηφιακό μας αποκλεισμό, ιδιαιτέρως στις νέες γενιές.

Οι πύλες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του ΕΡΜΗ, του Εθνικού Τυπογραφείου, της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και άλλες όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμες προς τα άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούν λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας, αλλά είναι και δύσχρηστες προς όλους τους τελικούς χρήστες όπως καταδεικνύουν επιστημονικές μελέτες εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να συγκινούνται οι αρμόδιοι. Απόδειξη μάλιστα του τελευταίου ισχυρισμού είναι ότι ο πρόεδρος του Σωματείου μας κ. Αλεξανδράκης Παναγιώτης κατέθεσε αυτοπροσώπως εμπειρογνωμοσύνη για το επίπεδο προσβασιμότητας του ιστοχώρου της Βουλής των Ελλήνων (αρ. πρωτ 3639/3-12-2014), χωρίς όμως η Πολιτεία να ενδιαφερθεί.

Η οριζόντια εφαρμογή των αρχών της Σχεδίασης για Όλους και ο έλεγχος ορθής εφαρμογής τους από όργανο της Πολιτείας είναι εμφωλευμένος εδώ και αρκετά χρόνια στην κουλτούρα και στο θεσμικό πλαίσιο των περισσοτέρων ανεπτυγμένων κρατών. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση από το 2009 θέτει ως υποχρέωση τη χρήση τεχνικών προδιαγραφών ηλεκτρονικής προσβασιμότητας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν σχετική νομοθεσία (Equality Act 2010, Americans with Disabilities Act και Section 508 αντίστοιχα) και ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου για την εφαρμογή αυτών των προδιαγραφών όχι μόνο στον ψηφιακό κόσμο αλλά και στον φυσικό κόσμο (π.χ. προσπελασιμότητα κτιριακών υποδομών, πεζοδρομίων, στάσεων ΜΜΜ, δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, εστιατορίων, κ.α.). Σε αυτές τις χώρες καταδείχτηκε εμπράκτως ότι η συντονισμένη εφαρμογή προδιαγραφών προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας αφενός προσφέρει λύσεις σε πρακτικά θέματα της καθημερινότητας του πολίτη όπως η φιλική και καθαρή πρόσβασή του σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου (και του ιδιωτικού) τομέα, και αφετέρου δυνατότητες και ευκαιρίες εξωστρέφειας της εγχώριας αγοράς κλάδων όπως ο κατασκευαστικός, η πληροφορική και άλλοι.

Αυτή η έλλειψη στη χώρα μας στερεί σε Έλληνες πολίτες με αναπηρία, αλλά και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, τα βασικότερα συνταγματικά τους δικαιώματα όπως αυτό της ισόνομης πρόσβασης στην παιδεία, στην εργασία, της συμμετοχής στα κοινά, της ανεμπόδιστης ενημέρωσης και της δωρεάν χρήσης των δημόσιων υπηρεσιών. Δυστυχώς δεν γίνεται κατανοητό ότι οι κακοτεχνίες που προέκυψαν και θα προκύπτουν θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους εφόσον απλά εφαρμόζονταν η ισχύουσα Νομοθεσία, και κυρίως να υπήρχε μία βασική οργάνωση που θα επέβλεπε την ενιαία και οριζόντια εφαρμογή σε όλα τα Υπουργεία (οικονομία κλίμακας), με τα αποτελέσματά της να επανελέγχονται και να επιθεωρούνται. Τονίζουμε ότι η εκ των υστέρων προσπάθεια επιδιόρθωσης των σφαλμάτων, όχι μόνο δεν θα καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και το κόστος επιδιορθωτικών προσαρμογών είναι πολλαπλάσιο.

Κατ’ εφαρμογή του Ελληνικού Συντάγματος (Άρθρο 5Α) και της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και σε εφαρμογή της κυρωθείσας με το Νόμο 4074/2012 Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και του Προαιρετικού της Πρωτοκόλλου, θεωρούμε αναγκαίο η χώρα μας να αποκτήσει ψηφιακές υπηρεσίες που σχεδιάζονται με γνώμονα τις ανάγκες του πολίτη και όχι τις όποιες τεχνικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, το πενταετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική που συντάσσεται από τη συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία και θα παρακολουθείται επιχειρησιακά η εφαρμογή του, πρέπει:

 • να αποκτήσει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα,
 • να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα όλων των πολιτών και πρωτίστως των πλέον αδυνάτων που είναι οι πολίτες με αναπηρία.

Για παράδειγμα το έργο της ψηφιοποίησης των Δικαστηρίων μη λαμβάνοντας υπόψη τους πολίτες με αναπηρία τελικά θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και τον ψηφιακό αποκλεισμό του αμεα στη Δικαιοσύνη, σε ένα ήδη προβληματικό από πλευράς φυσικής προσπελασιμότητας των δικαστηρίων σύστημα.

Λόγω των παραπάνω, θεωρούμε απολύτως απαραίτητο ως κοινότητα των πολιτών με αναπηρία στο άρθρο 1 της αποστολής της εν λόγω γραμματείας να προστεθεί το παρακάτω:

 • Ο ορθός σχεδιασμός, η συστηματική εποπτεία, η διασφάλιση και η πιστοποίηση της προσβασιμότητας και της ευχρηστίας κάθε ηλεκτρονικής υπηρεσίας και ψηφιακού εγγράφου του Δημοσίου και των εποπτευόμενων από αυτό Υπηρεσιών και Φορέων προς όλους τους Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσει να δίνεται μία λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα και μάλιστα με ελάχιστο οικονομικό κόστος και μέγιστα οφέλη εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

Και εσείς ως αρμόδιος Υπουργός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και κατ’ επέκταση για την ανεμπόδιστη χρήση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης από όλους τους Έλληνες πολίτες, έχετε πλέον μοναδική ευκαιρία και ευθύνη να αλλάξετε άπαξ αυτή την πορεία, λόγω του ότι γνωρίζετε όσο κανείς άλλος υπουργός τα προβλήματά μας. Ας είναι το Υπουργείο που προΐσταστε εκείνο που επιτέλους θα εφαρμόσει ουσιαστικά τις αρχές της Σχεδίασης για Όλους, με διαρκή παρακολούθηση των σταδίων υλοποίησής τους, με συνεχή έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η δε οριζόντια αυτή υιοθέτηση των αρχών της Σχεδίασης για Όλους ευχόμαστε να αποτελέσει βέλτιστη πρακτική σε όλο το Δημόσιο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συζήτηση και για συγκεκριμενοποίηση των προτάσεών μας και ελπίζουμε στις άμεσες στρατηγικές ενέργειές σας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο opengov.gr

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 5

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για την επικαιροποίηση του μητρώου ΕΚΟ (ευπαθών κοινωνικών ομάδων) στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει τα μέλη του για τη διαδικασία της επικαιροποίησης του μητρώου ανέργων ΕΚΟ (ευπαθών κοινωνικών ομάδων) την οποία έχει ξεκινήσει η υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Πιό συγκεκριμένα, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες τα οποία είχαν κατά το παρελθόν εκδόσει δελτίο ανεργίας και εφόσον επιθυμούν να το διατηρήσουν ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, οφείλουν το συντομότερο να προσέλθουν στην πλησιέστερη υπηρεσία του ΟΑΕΔ για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, προσκομίζοντας:

 • α) Γνωμάτευση επιτροπής ΚΕΠΑ ή φωτοτυπία της αίτησης που έχουν καταθέσει στην γραμματεία του ΚΕΠΑ για να προγραμματιστεί η εξέταση τους από την επιτροπή
 • β) φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
 • γ) βιβλιάριο υγείας του ασφαλιστικού φορέα τους
 • δ) εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου έτους
 • ε) εάν λαμβάνουν προνοιακό επίδομα ή σύνταξη, απαιτείται η σχετική απόφαση και μια βεβαίωση καταβολής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την αρμόδια υπάλληλο του ΟΑΕΔ κ.α Ιωάννα ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΥ στα 2731082095, 2731081823

Προς:  Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 28 Ιανουαρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 4

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για τη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων και για τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας δέχεται διαρκώς ερωτήματα, για το εάν γίνοντε δεκτές αποφάσεις υγιεονομικών επιτροπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Επίσης, πολλά ερωτήματα αφορούν τις παθήσεις οι οποίες ανήκουν στη λίστα των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων και για τη σχετική διαδικασία μετατροπής της ορισμένης χρονικά διάρκειας ισχύος της αναπηρίας όπως την καταγράφει η απόφαση του ΚΕΠΑ, σε απόφαση με επ' αόριστον διάρκεια ισχύος της αναπηρίας, (στην περίπτωση που η πάθηση ανήκει στις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις). Για το λόγο αυτο παραθέτουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Οι αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ, εφόσον η ορισμένη ημερομηνία λήξης της διάρκειας ισχύος της αναπηρίας τους δεν έχει φτάσει ή εφόσον η διάρκεια ισχύος της αναπηρίας τους ορίζεται ως εφ' όρου ζωής, γίνονται (γενικά) δεκτές από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν υποχρέωση να τις δέχονται.

Στην περίπτωση των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων γίνονται δεκτές μόνο οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ.

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε σκόπιμο να καλέσουμε τους Ανθρώπους με Αναπηρία να ζητούν τη γνώμη του Δ.Σ. του Σωματείου μας, για όποιο ζήτημα τους αφορά, ιδιαίτερα γκατά την περίοδο πριν την εξέταση τους από το ΚΕΠΑ και αμέσως μετά την παραλαβή της σχετικής απόφασης, ώστε να ενημερωθούν ορθά και να ενεργήσουν ταχύτατα και αναλόγως σε κάθε περίπτωση που η απόφαση του ΚΕΠΑ θεωρούν πως δεν είναι σωστή.

Εάν για παράδειγμα καθορίζεται ορισμένη περίοδος διάρκειας της ισχύος της αναπηρίας του ενδιαφερομένου, παρόλο που η πάθηση του, ανήκει στη λίστα των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αιτηθεί άμεσα την επανεξέταση, μόνο του φακέλου του από το αρμόδιο τμήμα και να λάβει νέα απόφαση του ΚΕΠΑ με την επ' αόριστον διάρκεια ισχύος της αναπηρίας του.

Αυτή η διαδικασία δεν επιβαρύνει με περαιτέρω έξοδα και κυρίως με περισσότερη ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενο. Πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης του ΚΕΠΑ. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήψης της απόφασης του ΚΕΠΑ από τον ενδιαφερόμενο, η προαναφερθείσα (απλή) διαδικασία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επανεξεταστεί στο τέλος της ορισμένης χρονικά περιόδου ισχύος της αναπηρίας του (όπως η απόφαση του ΚΕΠΑ ορίζει), και η νέα πλέον απόφαση που θα εκδοθεί, θα πρέπει να περιέχει την επ' αορίστου διάρκειά ισχύος της αναπηρίας του.

Προς ενημέρωση δείτε τον πίνακα των παθήσεων

Προς:  Δ. Ανατολικής Μάνης, Δ. Ελαφονήσου, Δ. Ευρώτα, Δ. Μονεμβασίας Δ. Σπάρτης, Σπάρτη, 19 Ιανουαρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 2

Επιστολή

Θέμα: Αίτημα για πλήρη απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης χωρίς μετακύληση του κόστους στους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας είναι στην πρώτη γραμμή επαφής με την ανθρωπιστική κρίση που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας.

Το ταμείο αλληλοβοήθειας που εδώ και χρόνια έχουμε οργανώσει για την ενίσχυση των μελών του Σωματείου μας που διαβιώνουν με πάμπολλες δυσκολίες, κάτω από το όριο της φτώχειας, δέχεται διαρκώς αιτήματα που προσπαθούμε να τα ικανοποιούμε έπειτα από το σχετικό και απαραίτητο έλεγχο.

Κάθε χρόνο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό το οποίο διανέμουμε στα άπορα μέλη έπειτα από τον απαραίτητο και πάλι έλεγχο των στοιχείων τους, τα οποία οικειοθελώς προσκομίζουν στο Σωματείο μας.

Στην προσπάθεια αυτή είναι δραστική και απόλυτα απαραίτητη η συμμετοχή των Ιερών Μητροπόλεών μας που αθόρυβα ενισχύουν τον Άνθρωπο της διπλανής πόρτας.

Επίσης, οι ΟΤΑ και πλήθος εθελοντικών φορέων στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους πραγματοποιούν πολύ σημαντικό έργο.

Όπως αποδεικνύεται στο ακόλουθο δελτίο τύπου του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, το ποσοστό των Ανθρώπων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, στερούμενοι τα απαραίτητα, είναι πολύ μεγάλο και για το νομό μας.

2014-06-03_16 Δελτίο τύπου Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν Λακωνίας - Συγκλονιστικά τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της Λακωνίας στο όριο της φτώχιας ή και κάτω από αυτό

Αν προσθέσουμε ένα ποσοστό Ανθρώπων, οι οποίοι αναγκαστικά, με την κρίση να επιτείνεται, έχουν ενταχθεί στην ομάδα όσων επιβιώνουν με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι έκτακτη.

Για να ενισχύσει όλους αυτούς τους Ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματος που η νομοθεσία παρέχει, στους Δήμους της Ελλάδας, και να λάβει γενναία απόφαση για την πλήρη απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα δημοτικά τέλη, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάσχεσης της καθοδικής πορείας προς την εξαθλίωση, στην οποία η κρίση τα οδηγεί.

Επίσης καλούμε το Διοικητικό συμβούλιο κάθε μιάς Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης να λάβει ανάλογη απόφαση, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που ο νόμος τους παρέχει, πλήρους απαλλαγής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα αναλογούντα σε αυτά τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης

Φυσικά η απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα ανωτέρω τέλη δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιβαρύνει με περαιτέρω κόστος τους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών, γεγονός που θα επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, δημιουργώντας έριδα μεταξύ των δημοτών.

Αναμένουμε άμεσα την αντίδραση κάθε ενός Δημοτικού συμβουλίου των Δήμων της Λακωνίας, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν ομόφωνα αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τους την αναγκαιότητα της υποβοήθησης της επιβίωσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσω των απαλλαγών, ακολουθώντας την πρακτική που ήδη έχουν εφαρμόσει πάμπολλοι Δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Πατρέων του οποίου απόσπασμα της σχετικής απόφασής του δημοτικού του συμβουλίου παραθέτουμε στη συνέχεια:

-Στην απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, εξαντλώντας όσα περιθώρια υπάρχουν, για να δοθεί ανάσα και ανακούφιση στα φτωχά λαϊκά στρώματα προχώρησε ο Δήμος Πατρέων.

-Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από τα δημοτικά τέλη ζώνες γύρω από την Ξερόλακκα και το Βιολογικό Καθαρισμό, συνεχίζεται η πλήρης απαλλαγή στις άπορες οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία άνω των 67%, σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες καθώς και - για πρώτη φορά - σε μονογονεϊκές οικογένειες.

-Απαλλάσσονται 50% των τελών οι μακροχρόνια άνεργοι.

Μην λησμονείτε τέλος, πως ο κάθε Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες αντιμετωπίζει όλες τις καθημερινές δυσκολίες που το σύνολο του ελληνικού λαού έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, έχοντας ένα ακόμη τεράστιο βάρος πάνω του, αυτό της αναπηρίας του.

Με τιμή, το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.