16 Φεβ 2022

Ο Τάκης Αλεξανδράκης στον Βασίλη Κουφόπουλο - 11/2/2022 - SKAI 100,3

Εδώ για το σύνολο του κειμένου της συνέντευξης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής και για το ηχητικό της.

Εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη.

- Ποιες είναι οι εξελίξεις που αφορούν στους ανθρώπους με αναπηρία;

- Η καραντίνα των ανθρώπων με αναπηρία δεν ξεκίνησε με τον κορονοϊό αλλά συνεχίζεται. Εξαιτίας του κινδύνου από διάφορες μολύνσεις για παράδειγμα, πολλοί συνάνθρωποι ζουν διαρκώς υπό καθεστώς καραντίνας. Τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της απομόνωσης που βιώνουμε αναγκαστικά. Η έλλειψη προσβασιμότητας έτσι και αλλιώς παρεμποδίζει την κοινωνική μας ζωή, περιορίζει την καθημερινότητα μας μόνο στα λιγοστά που μπορούμε να κάνουμε, στα λίγα προσβάσιμα σημεία του δομημένου περιβάλλοντος. Η πανδημία περιόρισε τις συναναστροφές, με αρνητική επίπτωση για όλους μας. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία για τους οποίους η καθημερινή ρουτίνα των κοινωνικών συναναστροφών και συνηθειών λειτουργούσε ευεργετικά. Η ανατροπή του καθιερωμένου ημερήσιου προγράμματός τους αναστατώνει. Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα αφορά στην προστασία μας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Δεν έχουν γίνει βήματα για την πολιτική προστασία ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων. Αν συμβεί ένας σεισμός στην Αθήνα, δεν ξέρω που θα φτάσει ο αριθμός των θυμάτων από αυτές τις ομάδες πολιτών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να διαφύγουν τον κίνδυνο.

- Αυτό που μας λέτε είναι πάρα πολύ σοβαρό. Τι θα μπορούσε να γίνει;

- Απλά θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι νόμοι. Αν και ο οικοδομικός κανονισμός αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους από το 2012, η εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων που αφορούν και στην προστασία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών είχαν ανασταλεί, έως το τέλος του 2019. Στην συνέχεια την άνοιξη του 2021 η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να παραταθεί η αναστολή εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων του οικοδομικού κανονισμού έως το τέλος του 2022. Αυτές, οι κρίσιμης σημασίας διατάξεις, πέρα των άλλων προβλέπουν την τοποθέτηση ειδικών άφλεκτων και άθραυστων κλωβών ασφαλείας σε κάθε όροφο κτιρίων, ώστε εκεί να καταφύγουν οι άνθρωποι με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την στιγμή που θα φτάσουν οι ομάδες διάσωσης. Αν συμβεί ένας σεισμός στην Αθήνα, τα θύματα θα είναι πάρα πολλά ιδίως από αυτές τις ομάδες πολιτών.

- Θεωρείται ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο οικοδομικός κανονισμός;

- Ασφαλώς! Εδώ και χρόνια! Σε διαφορετική περίπτωση θα θρηνούμε ανθρώπινα θύματα.

- Μάλιστα!

- Το τελευταίο σοβαρότατο θέμα στο οποίο θα αναφερθώ και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε, είναι ο γενικός κίνδυνος για τα πιστοποιητικά αναπηρίας και τα δικαιώματα που απορρέουν απ' αυτά. Πλέον, κάθε συναλλαγή με το δημόσιο, στην οποία εμπλέκεται το πιστοποιητικό αναπηρίας μας, ενεργοποιεί διαδικασία επαναξιολόγησης της αναπηρίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.