5 Αυγ 2015

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε: η συνδιαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία με όχημα την Σχεδίαση για Όλους

Συχνά γινόμαστε απλοί παρατηρητές των γεγονότων, έχοντας την πεποίθηση ότι κάποιοι κρατούν γερά το πηδάλιο ακολουθώντας μία ασφαλή πορεία. Δε μας ανησυχούν οι άρρυθμες κινήσεις του πλοίου, τις οποίες θεωρούμε αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται σε εσφαλμένες ή νευρικές ενέργειες του καπετάνιου, ο οποίος διαρκώς προσπαθεί να μας καθησυχάσει προτάσσοντας την εμπειρία του ιδίου και του πληρώματός του ως εχέγγυο της ασφάλειας και των δικαιωμάτων μας.

Μέσω ανακοινώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας διαβεβαιώνουν, λέγοντάς μας πως όλα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχό τους, πως η πορεία είναι καθορισμένη και ασφαλής, μακριά από υφάλους και φουρτούνες. Οι ίδιοι βέβαια είναι κάθε στιγμή πανέτοιμοι να εγκαταλείψουν το πλοίο, πριν αυτό βουλιάξει. Μάλιστα, όταν πλησιάσει αυτή η κακιά στιγμή θα μας πουν ότι έκαναν όλα όσα ήταν ανθρωπίνως δυνατά, πλην όμως «οι εξωτερικοί παράγοντες» και «οι συγκυρίες» δεν τους βοήθησαν.

Εμείς αιφνιδιασμένοι δεν θα είναι εύκολο να αντιληφθούμε όλη την αλήθεια που κρυβόταν επιμελώς έως τότε. Αρκετοί λόγω των κούφιων υποσχέσεων, άλλοι λόγω της πολιτικής προϊστορίας που δεν ευνοεί τις ιδεολογικές μετακινήσεις, άλλοι λόγω έλλειψης γνώσης και άλλοι λόγω αδιαφορίας. Σε κάθε όμως περίπτωση όταν συμβεί η πρόσκρουση στον ύφαλο όλοι αναζητούμε τρόπο να σωθούμε, συνειδητοποιώντας εκείνη ακριβώς τη στιγμή πως οι θέσεις στις βάρκες δεν φτάνουν για όλους, ενώ ήδη κάποιοι έχουν στρογγυλοκαθίσει μέσα σε αυτές και απομακρύνονται με ασφάλεια.

Είναι δεδομένο ότι η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους συντελείτο αργά αλλά σταθερά επί σειρά ετών, όμως η ταχύτητα με την οποία αυτή εξελίχτηκε τα τελευταία χρόνια, από το 2010, και μετά μας σόκαρε. Ποτέ τα δομικά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία δεν αντιμετωπίστηκαν με στρατηγικό σχεδιασμό και ποτέ η συζήτησή μας δεν επικεντρώθηκε στο ότι η εφαρμοζόμενη επιδοματική πολιτική δεν έλυνε ζητήματα αλλά τα έκρυβε «κάτω από το χαλί». Λίγες στοχευμένες αυξήσεις, μια μικρή «αναβάθμιση» στο ποσοστό αναπηρίας, μία άδεια περιπτέρου και άλλα μέτρα οικονομικής ανακούφισης έδιναν χρόνο μέχρις ότου εξεγερθούν πάλι κάποιοι ενεργοί πολίτες, η αντίδραση των οποίων εν τέλει κατευνάζονταν με πολιτικά λόγια. Σήμερα που το πλοίο έχει πάρει κλίση βύθισης όλοι αντιλαμβανόμαστε, με τον χειρότερο και ιδιαίτερα συγκλονιστικό τρόπο, ότι κοινωνικό κράτος και επιδοματική πολιτική...δυστυχώς...μας τελείωσαν.

Αδιέξοδο; Όχι! Σε κάθε όμως περίπτωση αναζητείται νέα πορεία. Η Ευρώπη και γενικότερα όλες οι ανεπτυγμένες χώρες εξελίσσονται, το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε και εμείς. Πόροι παρέχονται εφόσον διεκδικηθούν με επιστημονικό - τεχνοκρατικό χαρακτήρα, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις πεπαλαιωμένες στείρες πολιτικές μεθόδους, μία πρακτική που δύναται να αντιμετωπίσει την ολοένα και αυξανόμενη πίεση που ασκούν όλα τα κράτη – μέλη στη διεκδίκηση μεριδίου για τους λαούς τους.

Στο εσωτερικό πεδίο οφείλουμε να τεκμηριώνουμε διαρκώς στην κοινωνία το πραγματικό όφελος της ορθής και διαυγούς αξιοποίησης των πόρων, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, απεγκλωβίζοντας την στρατηγική και τις αποφάσεις από το στενά καθορισμένο διοικητήριο που όλα αυτά τα χρόνια ελέγχει τις χρηματοδοτήσεις. Η «μισητή» μας Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον δίδει κεφάλαια απ’ ευθείας στις Περιφέρειες της χώρας μας, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλουν να πρωτεραιοποιήσουν ανάγκες, να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους και να δώσουν προστιθέμενη αξία με αυτούς τους πόρους προς όφελος πρώτα του ανθρώπου. Στη διαμόρφωση αυτών των προτεραιοτήτων πρέπει να είμαστε παρόντες, να αρθρώσουμε τον ορθό λόγο βασισμένο σε επιχειρήματα, να συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα, προσφέροντας τη δύναμή μας προς όφελος όλων.

Αν και ορθώνονται κάθε είδους γραφειοκρατικά εμπόδια για να παρακαμφθεί ή να αποκλειστεί η υλοποίηση των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, αυτή, εφόσον εφαρμοστεί σωστά, προσφέρει μία ενδιαφέρουσα δυναμική προοπτική ανάπτυξης, προσελκύοντας άμεσα ή έμμεσα επενδύσεις, εξασφαλίζοντας πρωτίστως την πρακτική βελτίωση των υποδομών – φυσικών και ψηφιακών - για όλους τους πολίτες. Πολλές φορές θα έχετε ακούσει πολιτικές εξαγγελίες για τα ακόλουθα, πλην όμως αυτά παραμένουν στις καλένδες:

  • ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας με απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών
  • απλό και σαφές αναπτυξιακό πλαίσιο το οποίο από κτήμα των λίγων πρέπει να γίνει γνώση των πολλών
  • απλές και φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες για τον πολίτη και τον επισκέπτη, κοινές για την επίτευξη οικονομίας κλίμακας για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για όλα τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Δήμους
  • επαύξηση της ήδη μεγάλης ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος με στόχευση τους πολίτες με αναπηρία και τους ηλικιωμένους από όλο τον κόσμο

Τα παραπάνω αποτελούν αναπτυξιακούς άξονες και παράλληλα προάγουν την ποιότητα της ζωής του πολίτη με αναπηρία. Η υλοποίησή τους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας όλων μας. Με σχέδιο που θα εφαρμόζει τις αρχές της Σχεδίασης για Όλους, με διαρκή παρακολούθηση των σταδίων υλοποίησής του, με συνεχή έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο θα έπρεπε να έχει μπει ήδη σε εφαρμογή από καιρό. Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει, γι’ αυτό όλοι εμείς οφείλουμε να συμβάλουμε στην κατάστρωσή του.

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Ας σπεύσουμε να χαράξουμε όλοι μαζί μία νέα πορεία, με πυξίδα μας τον ορθό λόγο και το διάλογο, με διαφάνεια και διαρκή συνεργασία. Κάθε φορέας ατόμων με αναπηρία οφείλει να αναλάβει δράση, να προσφέρει την εμπειρία και την γνώση του και να αντλεί έγκυρες πληροφορίες από την δράση των υπολοίπων, τεχνογνωσία που θα τον βοηθήσει να αναπτύξει περεταίρω δράσεις και ενέργειες προς όφελος των μελών του και της τοπικής κοινωνίας. Να μετατραπεί από τον φτωχό συγγενή που αναμένει ως επαίτης τον οβολό καθενός για να επιβιώσει, σε ένα δραστήριο και «παραγωγικό κοινωνικά» εταίρο που θα αναπτύξει την περιοχή του, τεκμηριώνοντας την αξία του κοινωνικού έργου που προσφέρει χωρίς μισαλλοδοξίες.

Καταγράψτε και στείλτε μας τις σκέψεις, τις ιδέες σας ή τις πιθανές λύσεις στις οποίες έχετε καταλήξει, προκειμένου να αποτελέσουν το πρόπλασμα για τη διαμόρφωση ενός κειμένου Εθνικής Στρατηγικής που θα δοθεί στην Κυβέρνηση.

Με τιμή,
Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Νομού Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.