30 Ιαν 2014

Που θα χρησιμοποιηθούν τα 17,6 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τις μίζεςσε 3.000 φοιτητές

Επίδομα στέγασης σε 3.000 φοιτητές
Σε 3.000 οικονομικά αδύναμους φοιτητές, σε ανασφάλιστους πολίτες και στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για τυφλούς μαθητές διοχετεύονται τα πρώτα 17,6 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τις μίζες, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.
Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, 3.000 φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους θα λάβουν στεγαστικό επίδομα, ύψους 800-1.000 ευρώ, ενώ η επιλογή τους θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, όπως ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Παιδείας.

Σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα 17,6 εκατ. ευρώ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του ελληνικού Δημοσίου και με εντολή του πρωθυπουργού θα αποδοθούν στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, και του υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, αποφασίστηκε περίπου 13 εκατ. ευρώ να διατεθούν στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων πολιτών. Τα υπόλοιπα περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην παιδεία για την κάλυψη δαπανών στέγασης 3.000 φοιτητών, αλλά και για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για τυφλούς μαθητές. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ η επιλογή τους θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, όπως ανέφεραν πηγές. Το ποσό της επιδότησης, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα κυμαίνεται στα 800-1.000 ευρώ και αναμένεται να χορηγηθεί την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.


Δύο παρεμβάσεις με κοινωνικό χαρακτήρα

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την ευαισθησία που τον διακρίνει στα θέματα της παιδείας. Αποφάσισε να διατεθεί ένα τμήμα του ποσού που επιστρέφεται στους Ελληνες πολίτες στο χώρο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα σε πολιτικές επ’ ωφελεία των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα πρόσβασης στη γνώση. ΓΥ αυτό ανακοινώνουμε σήμερα (σ.σ. χτες) δύο πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και άμεση ανταποδοτικότητα. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση, την επιδότηση 3.000 φοιτητών εκ των οικονομικά ασθενεστέρων, για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης στην πόλη όπου φοιτούν, πέρα από τους φοιτητές που ήδη καλύπτονται από τα τρέχοντα προγράμματα. Η δεύτερη πολιτική αφορά τον εφοδιασμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τεχνολογίες όλων των τυφλών μαθητών, όλων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση στη γνώση», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.


Στην ελληνική κοινωνία

Το κράτος προέβη για πρώτη φορά, πριν από ένα μήνα, στο άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ, όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Στο λογαριασμό αυτό συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό το ποσό, τα 17,6 εκατ. ευρώ, που αποτελούν προϊόν έκνομων δραστηριοτήτων, έχει συ-γκεντρωθεί στον εν λόγω λογαριασμό από καταθέσεις ατόμων που ελέγχονται σε διάφορες υποθέσεις, τις οποίες διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη, και αποδίδονται πλέον στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.

Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από εδώ και πέρα στον ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από παράνομο πλουτισμό και έκνομες δραστηριότητες θα επιστρέφονται στους πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.


Πηγή: Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου