5 Ιαν 2019

Ισοπεδωτική και μη συμμορφούμενη με το Κράτος Δικαίου η πολιτική της κυβέρνησης για τα προνοιακά επιδόματα

Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος

Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για Όλους

Ισοπεδωτική και μη συμμορφούμενη με το Κράτος Δικαίου η πολιτική της κυβέρνησης για τα προνοιακά επιδόματα

Η «κιμαδομηχανή» των προνοιακών επιδομάτων που ονομάζεται ΟΠΕΚΑ αρχίζει πλέον να επιτελεί το ρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της έδωσε. Αυτό της εξαΰλωσής τους, δυνάμει της ΚΥΑ Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202 η οποία τερματίζει την καθιερωμένη και προστατευμένη από το Σύνταγμα της Ελλάδας διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων. Ταυτόχρονα, με την συγκεκριμένη ΚΥΑ το αρμόδιο Υπουργείο παραβιάζει την Ευρωπαϊκή και την Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη, και εν προκειμένω των Ανθρώπων με αναπηρία. Η ΚΥΑ άλλωστε δεν κρύβει το στόχο της ευθύς εξαρχής αφού ακόμη και στον τίτλο της "Καθορισμός διοικητικής διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων" αποδεικνύει πως επιδιώκεται η παράκαμψη της Συνταγματικής προστασίας που η έως σήμερα εφαρμοζόμενη διαδικασία παρείχε στα προνοιακά επιδόματα με τον καθορισμό μιας νέας.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκει και όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους της χώρας στο «έγκλημα» καθώς οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης των Δήμων καθώς και οι αρμόδιες για τη χορήγηση διατροφικού επιδόματος Διευθύνσεις των περιφερειών της χώρας υποχρεώνονται (βλέπε άρθρο 3) να παραδώσουν στον ΟΠΕΚΑ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων / General Data Protection Regulation (GDPR), που τέθηκε σε εφαρμογή και στην χώρα μας στις 25 Μαΐου 2018. Τα ευαίσθητα αυτά προσωπικά δεδομένα των Ανθρώπων με αναπηρία απαρτίζουν το πλήρες αρχείο με όλα τα στοιχεία τους, το οποίο τηρείται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης των Δήμων και τις αρμόδιες για τη χορήγηση διατροφικού επιδόματος δ/νσεις των περιφερειών, στις οποίες δίνεται η εντολή να το παραδώσουν στον ΟΠΕΚΑ χωρίς να ζητήσουν, όπως οφείλουν εκ του Νόμου, και να λάβουν την έγγραφη συναίνεση του δικαιούχου.

Πλέον έχουν αντιληφθεί όλοι, ακόμα και όσοι έσπευσαν να επιβραβεύσουν αυτόν τον «εξορθολογισμό», το σκοτεινό σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα με άρθρα του ιστολογίου. Αμέσως μετά την παράνομη μετάπτωση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στον ΟΠΕΚΑ (βλέπε άρθρο 8 Κ.Υ.Α.), αυτός ο οργανισμός αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μέσω ενός διαφορετικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού, στον οποίο εντάσσονται τα Νομικά Πρόσωπα, όπου το ύψος των κονδυλίων δεν διασφαλίζεται δεσμευτικά, αλλά θα κυμαίνεται ανάλογα με τους δημοσιονομικούς στόχους. Θα υπάρχει λοιπόν ένα πλαφόν χρηματοδότησης. Συνεπώς παύει η προστασία που προσέφερε έως σήμερα το Σύνταγμα της Ελλάδας στα προνοιακά επιδόματα, και η οποία διαφύλαττε αμείωτο το ύψος της χρηματικής παροχής που καταβάλλεται ανά αναπηρία. Πλέον το ύψος τους δύναται να μειώνεται ανάλογα με τη συνολική διαμόρφωση των αναγκών που καλείται να φέρει εις πέρας ο νέος φορέας.

Όπως προκύπτει και από την απλή ανάγνωσή του τίτλου του, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει ως μόνη και αποκλειστική αρμοδιότητα την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, αλλά διαχειρίζεται σειρά επιδομάτων, όπως της (στεγαστικής συνδρομής, των ομογενών προσφύγων, των πολύτεκνων αγροτών, των παιδιών), θέτοντάς τα όλα εντός της «κιμαδομηχανής» του. Η εξέλιξη αυτή εάν όχι με βεβαιότητα με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει σε σταδιακή συρρίκνωση και τελικά στην εξαΰλωση των προνοιακών επιδομάτων. Πλέον η μείωση, η περικοπή τους ή και η άμεση διακοπή τους θα έγκειται μόνο σε μια τυπική απόφαση του ΔΣ του ΟΠΕΚΑ, το οποίο θα ρυθμίζει την καταβολή όλων των επιδομάτων σύμφωνα με το ύψος του σχετικού κονδυλίου που θα αποδίδεται σε αυτόν για την κάλυψη της δαπάνης.

Ο καθορισμός νέας διαδικασίας σημαίνει τον Κώδωνα του Κινδύνου που οφείλουν να ακούσουν οι πάντες!

Καλούμε όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους να σταματήσουν την διαδικασία μετάπτωσης διότι πέραν του ότι καταργεί το Κοινωνικό Κράτος είναι και παράνομη σε σχέση με την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Ομοίως καλούμε τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης να παύσουν κάθε ενέργεια σχετική με αυτή την παράνομη μετάπτωση δεδομένων. Και εσείς Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί που υπογράψατε αυτή την κατάπτυστη ΚΥΑ που βρίθει παραβάσεων, οφείλετε να την αποσύρετε άμεσα.

Φίλες και φίλοι με αναπηρία σκεφτείτε σοβαρά πριν συναινέσετε θέτοντας την υπογραφή σας στα έγγραφα που θα σας προτείνουν ή και θα σας πιέσουν να υπογράψετε έως το τέλος Φεβρουαρίου 2019, οπότε και προβλέπεται η ολοκλήρωση του εγκλήματος. Η συναίνεσή σας θα προσδώσει νομιμότητα σε όλη αυτή την εγκληματική διευθέτηση.

Πληροφορίες: 699-22-699-69


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.