14 Ιουν 2016

Ο αυτισμός ίσως δεν είναι ασθένεια μόνο του εγκεφάλου

Ο αυτισμός ίσως δεν είναι ασθένεια μόνο του εγκεφάλου

Σύροντας τον κέρσορα πάνω από τους ακόλουθους συνδέσμους, με την αλλαγή του χρώματος, ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής, παρακολούθησης videos και ανοίγματος σχετικών συνδέσμων

Για αναγνώστες οθόνης περιήγηση με το πλήκτρο tab για πλοήγηση στις επικεφαλίδες και στους συνδέσμους

Τα νοσήματα του φάσματος του αυτισμού ίσως δεν αποτελούν συνέπεια μόνον διαταραχής στον εγκέφαλο, αλλά και στα νεύρα των χειρών, των ποδιών και του δέρματος, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τα νοσήματα του φάσματος του αυτισμού ίσως δεν αποτελούν συνέπεια μόνον διαταραχής στον εγκέφαλο, αλλά και στα νεύρα των χειρών, των ποδιών και του δέρματος, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τα νεύρα αυτά είναι αισθητήρια, δηλαδή στέλνουν μηνύματα από τη περιφέρεια του σώματος προς τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι είναι ελαττωματικά εξαιτίας γενετικών μεταλλαγών, με συνέπεια τα μηνύματα που στέλνουν να είναι πολύ πιο «δυνατά» από το φυσιολογικό. Έτσι, τα βιώνουν αφύσικα έντονα οι ασθενείς και αναπτύσσουν ακραίο άγχος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά τους. Οι πάσχοντες από νοσήματα του φάσματος του αυτισμού συχνά είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στην αφή και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την επικοινωνία. Η ακριβής αιτία των νοσημάτων αυτών παραμένει άγνωστη, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο μεταλλαγές σε ορισμένα γονίδια (τα Mecp2, Gabrb3, Shank3 και Fmr1) που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροβιολογίας Ντέιβιντ Γκίντυ, εξέτασαν τη δραστηριότητα αυτών των μεταλλαγμένων γονιδίων σε ομάδα ποντικιών, αλλά αντί να επικεντρωθούν στον ρόλο τους στον εγκέφαλο θέλησαν να εξακριβώσουν αν μπορεί αν επηρεάζουν τα περιφερειακά αισθητήρια νεύρα. Έτσι, τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια τους ώστε οι μεταλλαγές των γονιδίων να υπάρχουν μόνο στα περιφερειακά νεύρα και στη συνέχεια μέτρησαν τις αντιδράσεις τους στην αφή και αξιολόγησαν την ικανότητά τους να διαχωρίζουν αντικείμενα με διαφορετική υφή. Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια παρουσίαζαν οξυμένη αντίδραση όταν ασκούσαν μια ελαφρά πνοή αέρα στην πλάτη τους, ενώ δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις υφές των αντικειμένων. Όταν εξ άλλου τα άφησαν ελεύθερα σε ανοικτούς χώρους μαζί με άλλα ποντίκια, τα οποία δεν γνώριζαν καθόλου, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια σχεδόν πανικοβλήθηκαν, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους και αποφευκτική συμπεριφορά απέναντι στα άγνωστα ζώα. Επιπλέον, η μετάδοση των ηλεκτρικών μηνυμάτων από τις νευρικές απολήψεις στο δέρμα τους προς την σπονδυλική στήλη και από εκεί στον εγκέφαλό τους, επίσης δεν ήταν φυσιολογική, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell».

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις στα κύτταρα των περιφερειακών αισθητηρίων νεύρων, δημιουργούν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει το σώμα την αφή και αυτό οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς», δήλωσε ο δρ Γκίντυ. «Αυτή είναι μία θεωρία η οποία δεν είχε αναδυθεί έως τώρα, αλλά αξίζει τον κόπο να διερευνηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές που εξετάσαμε σχετίζονται με τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στους ανθρώπους. »Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα επιδρούν με ανάλογο τρόπο στους ασθενείς και έτσι εξηγούν ορισμένα από τα προβλήματα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν. »Ας μην ξεχνάμε ότι η αίσθηση της αφής είναι πολύ σημαντική για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και να μπορούμε να πλοηγούμαστε σε αυτόν, και πως όταν αυτή είναι διαταραγμένη, οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές». Οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπους για να «κατευνάζουν» αυτά τα γονίδια και να επαναφέρουν στο φυσιολογικό τις αντιδράσεις στα ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.