17 Σεπ 2015

Προ των πυλών η κατάργηση προνοιακών επιδομάτων - Πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους σε εφαρμογή του Μνημονίου 3

Αναμενόμενη ήταν η αναστάτωση που προκάλεσε το άρθρο με τίτλο "σε πορεία κατάργησης τα προνοιακά επιδόματα" που διάβασαν πάρα πολλές φίλες και φίλοι μας στο ιστολόγιό μας. Δεχτήκαμε πολλά μηνύματα, σχόλια, τηλεφωνήματα, στα οποία απαντήσαμε δίνοντας διευκρινήσεις. Οι απαντήσεις μας ήταν κοινές για όλους και αφορούσαν τα στοιχεία που έχουμε όλοι στη διάθεσή μας κυρίως μέσω διαδικτύου, για το πως κινείται το πράγμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Εργαλειοθήκη του ΟΟΑΣΑ, μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, συνεδριάσεις επιτροπής "σοφών" η οποία εργάζεται ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή εκλογών, δηλώσεις σημαντικών προσώπων στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης κλπ. είναι ορισμένα στοιχεία που μας βοηθούν να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα πως σίγουρα συντάξεις και επιδόματα είναι στο στόχαστρο και θα υποστούν σίγουρα περικοπές μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού. Σημαντικές θεσμοθετημένες από το Μνημόνιο 3 περικοπές αποτελούν:

  • Νόμος 4336/2015 (σελ. 1023) περικοπή κατά 1 δις € περίπου ετησίως (1/2 επί του ΑΕΠ), της κρατικής ενίσχυσης προς την κοινωνική πρόνοια, δηλαδή κατάργηση ή περικοπή (κάθε είδους προνοιακών επιδόματων) προς τους ΑμΕΑ και τις ευπαθείς ομάδες
  • Νόμος 4336/2015 (σελ. 1021) θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) που θα εφαρμοστεί έως Δεκέμβρη
  • άμεση κατάργηση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ν. 4331/2015 που σημαίνει κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 3 του ν. 4331/2015 (επαναφορά παραβόλου για την εξέταση σεΚΕΠΑ για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακά επιδόματα αναπηρίας), κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 7 του ν. 4331/2015 (αναστολή καταβολής εξωϊδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων), κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 9 του ν. 4331/2015 (αναστολή χορήγησης αναπηρικής σύνταξης όσο καθυστερεί η ιατρική κρίση του ΚΕΠΑ), της ρύθμισης του άρθρου 11 του ν. 4331/2015 (επαναφορά του καθεστώτος προσωρινής πιστοποίησης αναπηρίας, ακόμη και για όσους έχουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες και έχουν πάρει υψηλά ποσοστά αναπηρίας), της ρύθμισης του άρθρου 31 του ν. 4331/2015 (κατάργηση της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων)
Τέλος, η ορθή και αντικειμενική εκτίμηση των συνθηκών από τους συνεργάτες του ιστολογίου μας, των οποίων οι απόψεις καταγράφονται στα σχετικά κείμενα που αναρτούμε, είναι δεδομένα που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε την αλήθεια. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία που θα μας ζητήσετε, περιμένουμε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας. Διαβάστε ενδεικτικά τα ακόλουθα δημοσιευμένα άρθρα για να καταλήξετε στα δικά σας συμπεράσματα:

Έχουν «κλειδώσει» φόροι και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αμέσως μετά τις εκλογές (αναλυτικά)

Άσχετα από το πρώτο κόμμα που θα προκύψει στις εκλογές και ασχέτως κυβερνητικού συνασπισμού την επομένη των εκλογών, η χώρα έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από μέτρα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό που φέρνουν καταιγίδα για τους πολίτες με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων για όλους. Ουσιαστικά μέσω του μνημονίου που έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπονται μια σειρά από μέτρα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι εταίροι και δανειστές για να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση περιμένουν να ψηφιστούν μια σειρά από μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση αναμένονται νέοι φορολογικοί συντελεστές σε ό,τι αφορά στο εισόδημα, αλλά και ενσωμάτωση στη φορολόγηση της έκτακτης εισφοράς γεγονός που θα σημάνει άμεση αύξηση των φόρων, αλλά και έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων. Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχει ολοκληρωθεί το θέμα της φορολόγησης των αγροτών με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στη συνέχεια στο 26% όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2017 και ύστερα.

Ταυτόχρονα και για να βγει ο λογαριασμός (πιθανότατα και μέσω δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού) θα δούμε αλλαγές για την αύξηση των άμεσων εσόδων του Κράτους μέσω κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών.

Αλλαγές θα έρθουν και στη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια θα αυξηθεί ο φόρος από το 11% στο 15% για εισόδημα μέχρι τις 12.000 ευρώ, ενώ θα φτάσει στο 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα. Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και πέρα απ’ την αύξηση των ορίων ηλικίας έρχονται αλλαγές μέσω ενοποίησης των Ταμείων και νέος υπολογισμός των ποσών που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις με πρώτη εκείνη μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ για περίπου 20% των συνταξιούχων. Παράλληλα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση στα τελικά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μέσω της ενοποίησης της επικουρικής με την κύρια σύνταξη.

Αναλυτικά στο σχετικό άρθρο: Έχουν «κλειδώσει» φόροι και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αμέσως μετά τις εκλογές (αναλυτικά)

Οι τρεις μνημονιακές δεσμεύσεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Η αλήθεια είναι δημοσιοποιημένη και ο καθένας έχει πρόσβαση σ΄αυτή, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, τι αναφέρεται στο Μνημόνιο, τι αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες. Οι τρεις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις.

1. Περικοπές 1,9% του ΑΕΠ στις συντάξεις

Η πρώτη δέσμευση που δεν αναφέρεται στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν στο συνταξιοδοτικό ανέρχονται στο 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018 και όχι στο 1,25% του ΑΕΠ το 2015 - 2016. Η διαφορά 0,65 % μεταξύ των παραπάνω ποσοστών του ΑΕΠ ανέρχεται σε 1,1 δισ. Ευρώ. Συνεπώς οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό μέχρι το 2018 πρέπει να φέρουν εξοικονόμηση 3,3 δισ. ευρώ ( -10,4%) και όχι 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 (-6,9%).

2. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων 0,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το Μνημόνιο κατά 900 εκατ. ευρώ) από το 2016

Επιπρόσθετα θα πραγματοποιηθεί σταδιακή κατάργηση του (προνοιακού)  Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019  το οποίο θα αφαιρέσει τουλάχιστον 720 εκατ. ευρώ από τους 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που το δικαιούνται, και θα ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ), όπως και άλλοι –όμως- χαμηλόμισθοι μη συνταξιούχοι. Η έκθεση της Κομισιόν "κοστολογεί" το ΕΕΕ στο 1 δισ. ευρώ). Η σταδιακή κατάργηση, όμως, του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 είναι διαφορετική μνημονιακή δέσμευση από την μείωση της δαπάνης για τα προνοιακά επιδόματα κατά 0,5% του ΑΕΠ από το 2016.

3. Κατάργηση εντός τριών ετών των "εξαιρέσεων" στην κρατική χρηματοδότηση των ταμείων κύριας ασφάλισης

Αυτό σημαίνει, αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας, πως το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα χάσουν έως το τέλος του 2018, συνολικά το 50% της κρατικής χρηματοδότησής τους (3,7 δισ. ευρώ), προκειμένου η τελευταία να φτάσει στο επίπεδο του ΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ (20-25%). Η "τρύπα" αυτή πρέπει να καλυφθεί με δραματικές αυξήσεις εισφορών, οι οποίες ακροθιγώς μόνο αναφέρονται και με άλλη αφορμή (πχ σαν "ισοδύναμο" μέτρο για να μην εφαρμοστή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος). Διαφορετικά, η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο ΝΑΤ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ -ενόψει μάλιστα και της ενοποίησης όλων των ταμείων σε ένα-  θα φέρει ένα νέο κύκλο μειώσεων στις συντάξεις των ασφαλισμένων των παραπάνω ταμείων.

Ο γρίφος της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" στα επικουρικά ταμεία

Γίνεται παραδεκτό πως ο νόμος 4092/2012 που προβλέπει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος "οδηγεί σε περικοπές συντάξεων". Η εν λόγω ρήτρα "μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα που θα εξοικονομήσουν τους ανάλογους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα. Τέτοια μέτρα είναι η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας". Πως θα γίνει όμως αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σε συνθήκες όπου αναμένεται φέτος –σύμφωνα με το Μνημόνιο – ύφεση 2,3% και 1,7% το 2016. Διαβάστε το κείμενο του άρθρου

Ενα Ταμείο για όλους, συντάξεις έως 2.000 ευρώ φέρνει το νέο Μνημόνιο

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - Καθημερινή

Κυριότερα σημεία του άρθρου:

Δέσμευση για περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων – παροχών κατά 0,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα ετησίως, καθώς και αντίστοιχη δε΄σμευση για κατάργηση του ΕΚΑΣ, έως το 2019, συντάξεις έως 360 ευρώ, περικοπές συντάξεων και παροχών, που ενδέχεται να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες, ένα εννιαίο ταμείο για όλους εντός του 2015.Στο άμεσο μέλλον, έως το τέλος του 2016, τίποτε στην Ελλάδα δεν θα θυμίζει το ασφαλιστικό σύστημα που ισχύει σήμερα. Το 3ο Μνημόνιο έρχεται να μεταβάλει δικαιώματα όχι μόνο μελλοντικών αλλά και ήδη συνταξιούχων. Κυρίως όμως, έρχεται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να διαμορφώσει ένα νέο σε δομή και λειτουργία σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με ένα Ταμείο και μία σύνταξη, η οποία δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα ξεκινήσουν (στην καλύτερη περίπτωση) από τα 1.000 ευρώ.

Το περίγραμμα του νέου συστήματος είχε προδιαγραφεί, με την πρώτη, μνημονιακή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, το 2010, τον γνωστό νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (Ν.3863/2010). Μάλιστα, το νέο Μνημόνιο έρχεται να ανατρέψει μιας καίριας σημασίας, πολιτική επιλογή, που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης, που αφορά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα ισχύει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Υπό το βάρος των συνεχώς διευρυνόμενων ελλειμμάτων, της υψηλής ανεργίας και των χαμηλών μισθών, επέλεξε να μην εφαρμόσει το νόμο 3863 αλλά και μια σειρά συμπληρωματικών παρεμβάσεων, με αιχμή τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και τις ενοποιήσεις.

Βάσει του νέου συστήματος που έχει καθοριστεί από το 2010, κατά την πλήρη εφαρμογή του νόμου, το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 50%. Η συμμετοχή του κράτους σταδιακά περιορίζεται στην καταβολή της βασικής σύνταξης που το 2010 εκτιμήθηκε ότι θα είναι στα 360 ευρώ. Αυτό το μοντέλο ασφάλισης έρχεται πλέον να ολοκληρωθεί, με το νέο, 3ο και ίσως πιο «σκληρό» Μνημόνιο, το οποίο ορίζει ότι εντός του 2016 θα ολοκληρωθεί όχι μόνο η διοικητική – οργανωτική ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα, υπό ενιαία δομή και λειτουργία, αλλά και η ουσιαστική ενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων ασφάλισης και λήψης σύνταξης.

Το κείμενο που δεσμεύει την παρούσα αλλά και κάθε μελλοντική κυβέρνηση (υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα εφαρμοστεί) προβλέπει ξεκάθαρα ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα πρέπει να «κλειδώσει» μια νέα μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει σε αυτό το νέο μοντέλο. Αναλυτικά, τα βήματα που θα οδηγήσουν σε ένα Ταμείο για όλους, με ενιαία δομή αλλά και κοινό κανονισμό για τις εισφορές και τις παροχές, είναι:

  • Υπαγωγή όλων των επικουρικών ταμείων στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών ETEA από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ή ισοδύναμα μέτρα) και χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2015,
  • Καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών, ήτοι αναλογικότερο σύστημα, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους, με βάση το πραγματικό εισόδημα, και εντός τριών ετών, κατάργηση της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, με εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία, με βάση το ΙΚΑ
  • Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα ταμεία

Τελικός στόχος είναι, όπως περιγράφεται ξεκάθαρα στο νέο Μνημόνιο, η ενοποίηση όλων των ταμείων (κύριων και επικουρικών) σε μία ενιαία οντότητα έως τον Δεκέμβριο 2015. Στη συνέχεια, θα επιδιωχθεί η ενοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, τον Δεκέμβριο του 2016. Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, με την ενσωμάτωση της είσπραξης όλων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μαζί με τους φόρους, από τη φορολογική διοίκηση (Δεκέμβριος 2017).

«Βαρύς» ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους

Εμμεσες και άμεσες περικοπές συντάξεων και παροχών, που ενδέχεται να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες περιλαμβάνει το 3ο Μνημόνιο, με τον λογαριασμό να καλούνται να τον πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Αν και υπάρχουν μέτρα που δεν έχουν κοστολογηθεί, και άλλα που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, το Μνημόνιο δεσμεύει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας για περικοπές 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, ήτοι 2,25 δισ. ευρώ. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε τις περικοπές στις συντάξεις αντισυνταγματικές, ήτοι επιπλέον μέτρα 2-3 δισ. ευρώ, ενώ εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, θα πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα, 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο έλλειμμα των επικουρικών ταμείων που θα δημιουργηθεί έως το τέλος του επόμενου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι περικοπές συντάξεων φαντάζουν μονόδρομος, ενώ αυξήσεις αναμένονται μόνο στις εισφορές, και μάλιστα σε μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες.

Στον υπολογισμό των «εξοικονομήσεων» πρέπει να προστεθεί και η δέσμευση για περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων – παροχών κατά 0,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα ετησίως, καθώς και της κατάργησης του ΕΚΑΣ, έως το 2019. Τα μέτρα που οδηγούν σε έμμεσες ή άμεσες περικοπές, όπως ψηφίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, είναι:

  • Παρακράτηση 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2015 -16
  • Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
  • Διατήρηση των κατώτατων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, μέχρι το 2021 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης, ακόμη και σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 και έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη
  • Κατάργηση όλων των περιττών φόρων υπέρ τρίτων που πηγαίνουν σε ασφαλιστικά ταμεία
  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016
  • Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα
  • Θεσμοθέτηση ισοδύναμων μέτρων για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ για τις συντάξεις

Το κείμενο του άρθρου.

Νέες περικοπές σε συντάξεις και σε επιδόματα έρχονται τον Οκτώβριο

Αγώνα δρόμου με αντιπάλους τον χρόνο, τους θεσμούς αλλά και τις προεκλογικές εξαγγελίες θα ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης, η όποια νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναδειχθεί μετά τις εκλογές της Κυριακής, καθώς ο μοναδικός «οδικός χάρτης» προς το νέο ασφαλιστικό μοντέλο είναι το 3ο μνημόνιο.

Το δεύτερο κύμα μέτρων που έρχεται τον Οκτώβριο περιλαμβάνει νέες περικοπές σε συντάξεις και σε επιδόματα και επηρεάζει το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων της χώρας. Παράλληλα, και ενώ τα σενάρια για το νέο ασφαλιστικό μοντέλο δίνουν και παίρνουν, η επιτροπή που συστάθηκε για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της έως τις 15 Οκτωβρίου, μετρημένες, κοστολογημένες και βάσει αναλογιστικών μελετών, χωρίς βέβαια να αποκλίνουν από τις βασικές αρχές του μνημονίου, το οποίο προβλέπει μείωση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018. Μάλιστα, η μεγαλύτερη προσαρμογή θα πρέπει να γίνει εντός του 2016 (1,3% του ΑΕΠ).

Μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί υπόψη και της επιτροπής «Σοφών» και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, είναι:

  • Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά το μη ανταποδοτικό μέρος, δηλαδή μέχρι 66% (ήτοι από 360 μέχρι και σε 120 ευρώ μηνιαίως) για όλους όσοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές και για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη (690.301 άτομα)
  • Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την κατάργησή του στο τέλος του 2019. Το μέτρο αφορά 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους και η αρχή θα γίνει το 2016 με κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων που θα υποστούν κατά μέσο όρο μειώσεις 193 ευρώ τον μήνα
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των παροχών με τη δομή και τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ για όλα τα ταμεία, από 1ης Ιουλίου 2015
  • Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
  • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος εφαρμογής (περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο) της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις
  • Σταδιακή ολοκλήρωση της ενοποίησης των Ταμείων σε ένα έως το τέλος του 2016
  • Μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών - παροχών
  • Δραστική μείωση οικογενειακών καθώς και προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται στα ΑμεΑ, λόγω μείωσης των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για αυτό τον σκοπό κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, από 1-1-2016.

Ετσι, στο τέλος κιόλας Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις τους από αυτή που διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα, αφού θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας (6% από 4% στις κύριες και επιπλέον 6% στις επικουρικές) για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου. Παράλληλα, εντός του έτους και ανεξάρτητα από το νέο ασφαλιστικό που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 αναμένονται νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος), ενώ η αρχή θα γίνει πιθανότατα από τις 122.000 συνταξιούχους ένστολους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, πρώην ναυτικούς και τεχνικούς Τύπου, των οποίων τα ταμεία εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ. Το μνημόνιο προβλέπει, επίσης, μια σειρά μειώσεων για τους νέους συνταξιούχους, όπως είναι η αύξηση της ποινής σε όσους επιλέξουν να στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση (έξτρα περικοπή 10%), η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με μεικτό τρόπο, βάσει του νόμου 3863/2010, η μείωση των κατώτατων ορίων συντάξεων, αλλά και οι μειώσεις στα εφάπαξ.

Με το Μνημόνιο 3 "αποχαιρετούμε" και τα επιδόματα

Σχετικές αναρτήσεις από το ιστολόγιό μας:

Ο Άνθρωπος με αναπηρία θυσία στο βωμό των μνημονιακών πολιτικών

Σε πορεία κατάργησης τα προνοιακά επιδόματα

1 σχόλιο :

  1. «ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ» 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    Στο επίκεντρο αυτής της μελέτης  θα βρίσκεται η αξιολόγηση δαπανών, ως επί τω πλείστον,  για τα επιδόματα:

    * των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)
    * των  χαμηλόμισθων οικογενειαρχών, όπως το επίδομα τέκνων και επίδομα θέρμανσης
    * το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
    * Το επίδομα θέρμανσης
    «ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ» 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

    Από το «μικροσκόπιο» του Υπουργείου Εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας περνούν αυτές τις μέρες κοινωνικά επιδόματα ύψους 2,2 δισ. ευρώ που λαμβάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες αυτής της χώρας.

    Στόχος του ελέγχου των δαπανών για τα κοινωνικά επιδόματα, τον οποίο προβλέπει το νέο Μνημόνιο,  είναι η  εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για την πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αρχής γενομένης από τον προσεχή  Απρίλιο – Ιούλιο.

    Η θέσπιση του εν λόγω προγράμματος θα γίνει τον προσεχή Ιανουάριο και η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται το Φθινόπωρου του 2016 και θα αφορά 300.000 νοικοκυριά.

    Aυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr, συμπληρώνοντας πως  η εξοικονόμηση αυτή που αντιστοιχεί κοντά  στο 1/3 της συνολικής φετινής κρατικής δαπάνης για κοινωνικά επιδόματα  θα προκύψει με βάση την προαναφερθείσα μελέτη η οποία θα είναι έτοιμη τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

    Στο επίκεντρο αυτής της μελέτης  θα βρίσκεται η αξιολόγηση δαπανών, ως επί τω πλείστον,  για τα επιδόματα:

    * των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)
    * των  χαμηλόμισθων οικογενειαρχών, όπως το επίδομα τέκνων και επίδομα θέρμανσης
    * το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
    * Το επίδομα θέρμανσης

    Η αρχή της περικοπής των προνοιακών επιδομάτων θα γίνει με τη μείωση κατά 50% της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης του 2016 (εξοικονόμηση 102 εκατ. ευρώ).

    Η συνέχεια θα γίνει με τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% (εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ).

    Έτσι μένουν άλλα 375 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν το αργότερο έως το Φθινόπωρο του 2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε πλήρη πανελλαδική εφαρμογή το νέο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Το εν λόγω πρόγραμμα θα καλύπτει 300.000 νοικοκυριά μέσω διαφόρων παροχών (εισοδηματική υποστήριξη, κάρτες σίτισης, μειωμένα τιμολόγια ΔΕΗ, μείωση τελών ύδρευσης  – αποχέτευσης, επιδότηση ενοικίου κλπ.) σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Capital.gr.

    Στο στόχαστρο του Υπ. Εργασίας ενδέχεται να βρεθεί ένα μέρος των προνοιακών επιδομάτων των ΑμεΑ, ενώ εξαιρετικά δύσκολο εκτιμάται ότι είναι θιγούν τα οικογενειακά επιδόματα.

    Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η εξοικονόμηση για χάρη του νέου προγράμματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν θα προκύψει μόνο από την περικοπή μέρους των δαπανών για τα νυν προνοιακά επιδόματα, αλλά –όπως εξάλλου αναφέρεται στο νέο Μνημόνιο – από το σύνολο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή δυνητικά και από άλλα κονδύλια που αφορούν από λειτουργικά έξοδα του δημοσίου μέχρι μισθούς και συντάξεις.

    Του Δημήτρη Κατσαγάνη  απο capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.