17 Σεπ 2014

νέα κριτήρια αφανισμού των ΑμεΑ

  Όσα έχει διατάξει ο ΟΟΑΣΑ για μείωση των αναπήρων στην Ελλάδα από το 14% στο 5% μέσω της "κολυμβήθρας του Σιλωάμ" των ΚΕΠΑ, φαίνεται πως δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

  Πλέον μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα αξιολόγησης διαφόρων κριτηρίων που θα αφανίσουν όπως έχουμε αναφέρει τον ανάπηρο πολίτη και την οικογένεια του. 

  Διαβάστε ένα μέρος από το δημοσίευμα του ελεύθερου τύπου που αναπαράγει η αυγή: 

  Νέα κριτήρια για επιδόματα και απαλλαγές αναπήρων 

  Ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων και ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών εισηγούνται στο υπουργείο Εργασίας υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων. 

  Μετά τα όσα έχουν προτείνει το ΚΕΠΕ και ο ΟΟΣΑ για τις αναπηρικές συντάξεις, στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι γραπτές εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών για 5+1 αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων τις φορολογικές απαλλαγές αλλά και με τα ποσοστά αναπηρίας για ορισμένες παθήσεις. 

  Την θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, όπως επίσης και το ψαλίδισμα των φορολογικών απαλλαγών μελετούν το υπουργείο Εργασίας και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων. 

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο συζητά 5 + 1 αλλαγές που περιλαμβάνουν: 

  1. Την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων, που χορηγούν είτε τα ασφαλιστικά ταμεία είτε οι υπηρεσίες Πρόνοιας και τη σύνδεσή τους με εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά στοιχεία. Αν εφαρμοστούν τότε το επίδομα αναπηρίας (που τώρα είναι στα 523 ευρώ) θα μειωθεί σημαντικά για όσους έχουν άνω του 80% αναπηρία, αλλά διαθέτουν και επαρκή εισοδήματα για να καλύψουν το κόστος συνοδού για τις ανάγκες τους. 

  2. Τον εξορθολογισμό των ποσοστών αναπηρίας που ισχύουν για διάφορες παθήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων απορρίπτεται από τα ΚΕΠΑ για την κύρια πάθησή τους και επανέρχονται με δευτερεύουσα πάθηση (κυρίως ψυχιατρική). 

  3. Την εναρμόνιση της διάσπαρτης νομοθεσίας που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας στις παροχές αναπηρίας. 

  4. Τον προσδιορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για τη διάρκεια χορήγησης και επανελέγχου των ιατρικών γνωματεύσεων για τα ποσοστά αναπηρίας. 

  5. Την επανεξέταση από μηδενικής βάσεως και με εισοδηματικά κριτήρια όλων των φορολογικών απαλλαγών για όσους κρίνονται ανάπηροι. 

  Τέλος, εξετάζεται η προσθήκη νέων παθήσεων που θα μπορούσαν να έχουν επ' αόριστον αναπηρία χωρίς να απαιτείται η επανεξέταση των αναπήρωνhttp://www.avgi.gr/article/4050350/nea-kritiria-gia-epidomata-kai-apallages-anapiron 

www.avgi.gr/article/4050350/nea-kritiria-gia-epidomata-kai-apallages-anapironwww.avgi.gr/article/4050350/nea-kritiria-gia-epidomata-kai-apallages-anapiron

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου