31 Μαΐ 2019

Παρανόμως ο ΟΠΕΚΑ δεν εγκρίνει την καταβολή προνοιακών επιδομάτων

Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος

Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για Όλους

Παρανόμως ο ΟΠΕΚΑ δεν εγκρίνει την καταβολή προνοιακών επιδομάτων

Αφήνοντας να εκπνεύσει η τρίμηνη περίοδος εντός της οποίας υποχρεούται ν' απαντήσει ο ΟΠΕΚΑ στον πολίτη, τεκμηριώνοντας τη θετική ή την αρνητική απάντησή του στο αίτημα που του έχει καταθέσει, επικοινώνησα τηλεφωνικά στο 2131519300 εσωτερικό 4 και ρώτησα μια ευγενική και εξυπηρετική υπάλληλο γιατί δεν έχει αποδοθεί έως σήμερα, το προνοιακό επίδομα σ' έναν άνθρωπο με αναπηρία, από τους πολλούς που υποστηρίζω. Σημειώνω πως είχα καταθέσει ως νόμιμος εκπρόσωπός του τη σχετική αίτηση στο Κέντρο Κοινότητας στις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Μου ζήτησε να της δώσω λίγο χρόνο να το ελέγξει και πράγματι, μερικά μόνο λεπτά αργότερα με κάλεσε. Απόρησα όταν μου είπε πως η αίτησή του βρίσκεται ακόμη σε αναμονή εξέτασης από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ, γιατί το πιστοποιητικό αναπηρίας που συνοδεύει την αίτηση είναι της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής και όχι του ΚΕΠΑ. Επέμεινα για να μάθω περισσότερα κι άκουσα εμβρόντητος την υπάλληλο να μου λέει, ότι γι' αυτή και για πολλές άλλες περιπτώσεις που διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής, πρόκειται να συνεδριάσει ειδική επιτροπή και ν' αποφασίσει αν θα προχωρήσουν ή θα ζητήσουν επανεξέτασή τους από το ΚΕΠΑ. Αντέδρασα άμεσα και τόνισα πως το θέμα αυτό έχει λυθεί ήδη από το νόμο 3863/2010), που όρισε και τα της υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ, στον οποίο αναφέρεται πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι υγειονομικές επιτροπές Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε., της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος. Η υπάλληλος που συνομιλούσα, έπειτα από μια σύντομη αμηχανία, με παρέπεμψε να μιλήσω με τον προϊστάμενό της, κ. Χατζή στο 213151227, το οποίο φυσικά δεν απάντησε ποτέ.

Για του...νόμου το αληθές παραθέτω τα ακόλουθα: Πριν την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α. (ν. 3863/2010), προκειμένου κάποιος/α να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ΑμεΑ, έπρεπε να προσκομίσει γνωμάτευση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του/της ή της Περιφέρειας. Επίσης γίνονταν δεκτές και γνωματεύσεις από Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε., Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α., οι ανωτέρω γνωματεύσεις διατηρούν την ισχύ τους έως τη λήξη τους, ενώ αυτές των οποίων η κρίση είναι εφ’ όρου ζωής, μπορούν να χρησιμοποιούνται επ’ αόριστον. Περαιτέρω στο άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 4331/2015 ορίζεται ότι «Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 01-09-2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές κι οι γνωματεύσεις της Α.Σ.Υ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χωρίς να ενδιαφέρονται αν ζει ή αν πεθαίνει κάποιος που περιμένει αυτό το προνοιακό επίδομα για να επιβιώσει, το οποίο το δικαιούται νόμιμα όπως ορίζει ο (ν. 3863/2010) και το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 4331/2015 , καθυστερούν παράνομα να καταβάλουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, προς όφελος του "πλεονάσματος". Άμεσα θα πρέπει κάθε ένας αιτούμενος να υποβάλει παράπονο στο Συνήγορο του Πολίτη, ώστε να πιέσει τον ΟΠΕΚΑ να επανέλθει στη νομιμότητα.

2 σχόλια :

  1. Σημειώνω πως με κάλεσε στις 3 Ιουνίου ο Διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος, του εξήγησα πως η ενέργεια του είναι παράνομη και πως δε χρειάζεται καμιά υπόδειξη του Υπουργείου για να εφαρμόσει τους νόμους. Από τον δημοσιευμένο κατάλογο επικοινωνίας του ΟΠΕΚΑ παραθέτω τους τρόπους επικοινωνίας με τον κ. Σπυρίδωνα Τουρή: Τουρής Σπυρίδων Διευθυντής 615
    2131519202
    s.touris@opeka.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαναφέραμε τον ΟΠΕΚΑ στη νομιμότητα - Αποδεκτές πλέον οι γνωματεύσεις των ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ, και άλλων ανώτατων υγειονομικών επιτροπών



    Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος



    Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για Όλους



    https://takisalexandrakis.blogspot.com/2019/06/blog-post_26.html



    Πετύχαμε να γίνουν αποδεκτές οι γνωματεύσεις των Ανώτατων Στρατιωτικών Υγειονομικών Επιτροπών από τον ΟΠΕΚΑ



    Με την παρέμβαση του νομικού Τάκη Αλεξανδράκη στον ΟΠΕΚΑ στις 31-05-2019 υπέρ ενός ανθρώπου με αναπηρία,αποκαλύφθηκε η άθλια μεθόδευση που υλοποιούσαν οι υπηρεσίες του ώστε να μην καταβάλλεται κανένα προνοιακό επίδομα σε αιτούμενους που κατείχαν νόμιμο πιστοποιητικό αναπηρίας Ανώτατων Στρατιωτικών Υγειονομικών Επιτροπών. Με τη δημοσιοποίηση του θέματος από το ιστολόγιο, που αναπαρήγαγαν πολυάριθμα ΜΜΕ τα οποία και ευχαριστούμε, αλλά και με απευθείας επικοινωνία του Τάκη Αλεξανδράκη με τον διευθυντή του αρμοδίου τμήματος του ΟΠΕΚΑ, ασκήθηκε μεγάλη πίεση για την επίλυση του προβλήματος. Ο συνδυασμός των δυνάμεων ανάγκασε (αν και ιδιαίτερα καθυστερημένα) τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εκδώσει εγκύκλιο, με αρρ. πρωτοκόλλου Δ12α/Φ.29/Γ.Π.οικ.27334/675, Αθήνα 14-6-2019 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία απαιτεί το αυτονόητο. Ο ΟΠΕΚΑ να κάνει δεκτές τις γνωματεύσεις Α.ΣΥ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε., της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης, όπως άλλωστε ορίζει το άρθρο 1, παρ. 1 του ν. 4331/2015, το οποίο ο ΟΠΕΚΑ παρέβαινε έως τώρα.



    Ευχαριστούμε όλες τις φίλες και όλους τους φίλους με αναπηρία της χώρας για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια μας. Σας ευχαριστούμε για τη διαρκή επικοινωνία με δεκάδες τηλεφωνήματα, εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα, με τα οποία μοιράζεστε το πρόβλημά σας μαζί μας και λαμβάνετε συγκεκριμένη, εμπεριστατωμένη απάντηση. Σας ευχαριστούμε γιατί ακολουθείτε τις οδηγίες μας, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι των δημοσίων υπηρεσιών προσπαθούν με κάθε τρόπο να σας πείσουν για το αντίθετο, να σας οδηγήσουν στην απεμπόλιση των δικαιωμάτων σας και μάλιστα, με "δική σας πρωτοβουλία"! Όλοι εσείς θυσιάζεστε στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Περιμένουμε την επικοινωνία σας, να εξετάσουμε και το δικό σας ζήτημα και ν' αναζητήσουμε τη λύση του στην έννομη τάξη της Ελλάδας μας!



    Για να κατεβάσετε μια μη προσβάσιμη μορφή της εγκυκλίου πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο:



    https://takisalexandrakis.blogspot.com/2019/06/blog-post_26.html



    Η εγκύκλιος δεν έχει, μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου, λάβει ΑΔΑ, ούτε έχει δημοσιευθεί σε μορφή απλού κειμένου στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Αρρ. πρωτοκόλλου Δ12α/Φ.29/Γ.Π.οικ.27334/675, Αθήνα 14-6-2019 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



    https://takisalexandrakis.blogspot.com/2019/06/blog-post_26.html



    Cellphone: +30-699-22-699-69



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.