Alpha989 Alpha 96,5 "Παρέα" όλες οι εκπομπές

Εκπομπές της "Παρέας" στο ραδιόφωνο του Alpha989 - Alpha96,5

Θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους χρονίως πάσχοντες, την εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους και φυσικά τον Άνθρωπο με Αναπηρία ο οποίος βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, αποτελούν το αντικείμενο των συζητήσεων για την ραδιοφωνική "παρέα", η οποία θα αναζητά και θα βρίσκει λύσεις και διεξοδους, έχοντας διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με τις ακροάτριες και τους ακροατές της μέσω της φόρμας επικοινωνίας του ιστολογίου μας, μια επικοινωνία που πολλές φορές μας οδηγεί στην ανεύρεση νέων διαδρομών ανίχνευσης της αλήθειας. Στείλτε μας τα σχόλιά σας, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς σας, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις σας, τις ενστάσεις και τις διαφωνίες σας, τις οποίες θα αναλύουμε και θα λαμβάνουμε υπόψη μας. Ενημερώστε μας για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ο φορέας, η δική σας ομάδα, για να τις διαδόσουμε σε όλες τις φίλες και τους φίλους, ενεργοποιώντας τους σε μια πορεία σύμφωνη με τη δική σας ορθή κατεύθυνση εύρεσης πρακτικών λύσεων.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 19ης Μαρτίου 2016, με τον αντιπρόεδρο του πανελληνίου συλλόγου παραπληγικών κ. Σοφοκλή Αλέπη να επισημαίνει τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Paracanoe κ. Θανάση Γιαννόπουλο να μας ενημερώνει για το άθλημα του Paracanoe.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 12ης Μαρτίου 2016 με τον αντιπρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας νεφροπαθών κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο ο οποίος μας ενημέρωσε για το μεγάλο ζήτημα που αφορά όλους τους ασφαλισμένους, αυτό της τεχνητής αύξησης του τελικού ποσού συμμετοχής τους, στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, γεγονός που προκαλεί την ουσιαστική μετακύλιση ενός μεγάλου μέρους του κόστους των εξετάσεων αυτών στους πολίτες. Συγκεκριμένα, με τη νέα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 372/18.02.2016), οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να πληρώνουν το 15% της αξίας της εργαστηριακής εξέτασης όχι στην ασφαλιστική τιμή που ήταν μέχρι τώρα, αλλά στην τιμή του κρατικού τιμολογίου, η οποία είναι υψηλότερη, σχεδόν η διπλάσια, από την ασφαλιστική που έχει διαπραγματευτεί ο ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια ο Τάκης Αλεξανδράκης ενημέρωσε για την εντολή που δόθηκε στις διοικήσεις και στις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ να παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση σε περίθαλψη, (νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα) στους ανασφάλιστους που κατέχουν ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους. Όπως προβλέπεται στο παράλληλο πρόγραμμα, δίνεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας σε ανασφάλιστους και στα μέλη των οικογενειών τους, στους Ελληνες πολίτες αλλά και σε αλλοδαπούς με νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά και χωρίς αυτά σε ορισμένες κατηγορίες (έγκυοι, ανήλικα, πρόσφυγες κ.ά.). Επίσης ενημέρωσε για τη θετική εξέλιψη ως προς τη συνταγογράφιση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. για τη σκλήρυνση κατά πλάκας) στις ακριτικές περιοχές. Τέλος η "παρέα" φιλοξένησε τη δράση του ΚΕΦΙ, του συλλόγου ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. Η πρόεδρος του κ. Ζωή Γραμμάτογλου μας ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν τους πάσχοντες. Τέλος η κ.α Ντόρα Κασιμέρη πρόεδρος της "ηλιαχτίδα" στη Νέα Σμύρνη, απαντά στο δήμαρχο της περιοχής, ανατρέποντας τα λεγόμενα του.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 5ης Μαρτίου 2016 όπου φιλοξενήθηκε ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης, για το ζήτημα που έχει αναστατώσει τους δημότες αλλά και όλη την Ελλάδα, μιάς και αφορά την επιβίωση της "Ηλιαχτίδα" της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που φιλοξενεί στον ξενώνα της στη Νέα Σμύρνη, άρρωστα παιδιά και τις οικογένειες τους από την περιφέρεια της χώρας. Ο δήμος αρνείται τη συνέχιση της πληρωμής του ενοικίου της "ηλιαχτίδα" δημιουργώντας πρόβλημα στην συνέχιση του έργου της. Σημειώνουμε πως η "ηλιαχτίδα" υποστηρίζει τη θεραπεία των άρρωστων παιδιών που πρέπει να μεταμοσχευθούν σε νοσοκομεία του κέντρου, φιλοξενώντας τα μαζί με τις οικογένειες τους στο χώρο της. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα τύγχαναν της θεραπείας μιας και οι οικογένειες τους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος. Στη συνέχεια φιλοξένησε τον κ. Καραμπίνη ο οποίος αναφέρθηκε στον εθνικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων. Τέλος η κ.α Ιωάννα Καρυοφύλλη πρόεδρος αθλητικού οργανισμού δήμου Νέας Σμύρνης, παρότρυνε όλους τους ΟΤΑ της χώρας να στηρίξουν το έργο της ΕΑΟΜΑμεΑ.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 27ης Φεβρουαρίου 2016 με τον ιατρό πνεύμονα κ. Ηλία Ιγγλέζο, υπεύθυνο του κέντρου κυστικής ίνωσης ενηλίκων στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, ο οποίος μας ενημέρωσε για τη νόσο. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κυστικής ίνωσης κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, μας παρουσίασε τα ζητήματα που απασχολούν τους πάσχοντες. Τέλος ο Πρόεδρος Δ. Σ. της Ε. ΜΕ. ΔΙ. Π., Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομάδα Εργασίας για το Διαβητικό Πόδι, Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» κ. Χρήστος Μανές, μας ενημέρωσε για τους κινδύνους που επιφυλάσσει ο προδιαβήτης για όσους τον αγνοούν ή δε δίνουν την κατάλληλη σημασία. Επισήμανε πως μόνο η καλή ενημέρωση για τους σοβαρούς κινδύνους του, οδηγεί σε υιοθέτηση συμπεριφορών ελάττωσης αυτού του κινδύνου. Είναι σαφές πως η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να λαμβάνουν διαρκώς την ενδεδειγμένη διατροφή. Αντίθετα λαμβάνουν τροφές με πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα, σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, και ακρωτηριασμούς. Σε παγκόσμιο επιπεδο, συμβαίνει ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου, ανά 30 δευτερόλεπτα. Τέλος ο κ. Μανές επισήμανε την ανάγκη αύξησης του αριθμού των ιατρείων διαβητικού ποδιού.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 20ης Φεβρουαρίου 2016 με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστήμιου κ. Δημήτρη Χριστόπουλο, που αναφέρθηκε στη ρητορική του μίσους. Στη συνέχεια ο αθλητής τέννις με αμαξίδιο Στέφανος Διαμαντής μας μίλησε για την αγωνιστική του δράση και ο Τάκης Αλεξανδράκης ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε θέματα που προωθεί το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 13ης Φεβρουαρίου 2016 όπου ο προπονητής της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο κ. Δημήτρης Καζαγλής μας μετέφερε τον παλμό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Ουγγαρία, το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 12 έως τις 14 του μήνα. Εκεί ο Γεράσιμος Πυλαρινός εξασφάλισε Το «εισιτήριο» για το Ρίο 2016! Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε την 8η θέση στη σπάθη Α` κατηγορίας! Τόσο ο Βασίλης Ντούνης όσο και ο Πάνος Τριανταφύλλου που δεν αγωνίστηκε στο Έγκερ, βρίσκονται κοντά στην πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ όσον αφορά στις Κέλλυ Λουφάκη και Έφη Βλάμη, τα πάντα θα κριθούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Μάιο στην Ιταλία.

video 2 στιγμιότυπα ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Αμέσως μετά ο Λοιμωξιολόγος κ. Χαράλαμπος Γώγως μας ενημέρωσε για τις επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας στη χώρα μας και για τη μη χορήγηση του ενδεικνυόμενου εμβολίου από τον ασφαλιστικό φορέα. Το 75% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται από το εθνικό κέντρο αναφοράς μηνιγγίτιδας περίπου 60- 70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, τα περισσότερα από αυτά σε παιδιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει, παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στα 5 άτομα εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων. Στο Β μέρος ο δημοσιογράφος κ. Ευάνθης Γκόγκουλης μας παρουσιάζει τα θέματα της στήλης like today της Sportday.

Στη συνέχεια ο Τάκης Αλεξανδράκης μας ενημέρωσε για τα πρόσφατα δελτία τύπου του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, με θέματα: Αίτημα προς τους Δήμους της Λακωνίας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των Ανθρώπων με Αναπηρία, με πλήρη απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης, δικαίωμα που η νομοθεσία παρέχει στους ΟΤΑ, και για την ισχύ των αποφάσεων των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Εφόσον η ορισμένη ημερομηνία λήξης της διάρκειας ισχύος της αναπηρίας τους δεν έχει φτάσει ή εφόσον ορίζεται ως εφ' όρου ζωής, οι οποίες γίνονται (γενικά) δεκτές από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν υποχρέωση να τις δέχονται.

Επίσης μας ενημέρωσε για τη διαδικασία που ακολουθείται για την απαλλαγή αναπήρου από την επανεξέταση του από το ΚΕΠΑ, εφόσον η αναπηρία του έχει πιστοποιηθεί ήδη μια πρώτη φορά από την επιτροπή του, και εφόσον αυτή έχει προκύψει από κάποια εκ των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων. Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας παροτρύνει τους ενδιαφερόμενους να ζητούν τη συμβουλή του Δ.Σ. του Σωματείου για όποιο ζήτημα τους αφορά, ιδιαίτερα γκατά την περίοδο πριν την εξέταση τους από το ΚΕΠΑ και αμέσως μετά την παραλαβή της σχετικής απόφασης, ώστε να ενημερωθούν ορθά και να ενεργήσουν ταχύτατα και αναλόγως σε κάθε περίπτωση που η απόφαση του ΚΕΠΑ θεωρούν πως δεν είναι σωστή. Εάν για παράδειγμα καθορίζεται ορισμένη περίοδος διάρκειας της ισχύος της αναπηρίας του ενδιαφερομένου, παρόλο που η πάθηση του, ανήκει στη λίστα των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αιτηθεί άμεσα την επανεξέταση, μόνο του φακέλου του από το αρμόδιο τμήμα και να λάβει νέα απόφαση του ΚΕΠΑ με την επ' αόριστον διάρκεια ισχύος της αναπηρίας του. Αυτή η διαδικασία δεν επιβαρύνει με περαιτέρω έξοδα και κυρίως με περισσότερη ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενο. Πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης του ΚΕΠΑ. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήψης της απόφασης του ΚΕΠΑ από τον ενδιαφερόμενο, η προαναφερθείσα (απλή) διαδικασία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επανεξεταστεί στο τέλος της ορισμένης χρονικά περιόδου ισχύος της αναπηρίας του (όπως η απόφαση του ΚΕΠΑ ορίζει), και η νέα πλέον απόφαση που θα εκδοθεί, θα πρέπει να περιέχει την επ' αορίστου διάρκειά ισχύος της αναπηρίας του.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 6ης Φεβρουαρίου 2016 όπου παρουσιάστηκε η εκπαίδευση του σκύλου βοηθού της Ασπασίας από την κ.α Έλενα Παλάγκα, εκπαιδεύτρια σκύλων βοηθείας. Ο Μάικ, ένα λευκό λαμπραντόρ φιλοδοξει να γίνει ο σκύλος βοηθός της 19χρονης Ασπασίας Μπόγρη, η οποία πριν δύο χρόνια πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον ίδιο της τον πατέρα, σε μια πράξη παρανοϊκής εκδίκησης προς την μητέρα της και πρώην σύζυγό του. Η Ασπασία σήμερα με 100% αναπηρία παρουσιάζει μικρή μεν αλλά εντυπωσιακή βελτίωση. Αναπνέει και δέχεται τροφή χωρίς μηχανική υποστήριξη, κάτι που χαρακτηρίζεται ως θαύμα! Ο σκύλος βοηθός της μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του θα είναι διαρκώς δίπλα στην Ασπασία, ενημερώνοντας τους νοσηλευτές της για όλες τις ανάγκες της και για κάθε κίνδυνο, επιδείνωση της υγείας της κλπ. Στην συνέχεια ο κ. Ευάνθης Γκόγκουλης δημοσιογράφος της Sportday μας ενημερώνει για τη στήλη like today της εφημερίδας. Αμέσως μετά ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής κ. Δημήτρης Σακελλάρης, μας παρουσιάζει τη σημαντική δράση του Κέντρου Ημέρας για τη στήριξη ασθενών με καρκίνο στο οποίο είναι υπεύθυνος, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου. Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή των νεφροπαθών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μεταγγίζονται με αμφίβολης ποιότητας φίλτρα αίματος, μιας και δεν υπάρχουν καν στη χώρα μας προδιαγραφές ποιότητας των φίλτρων οι οποίες να εξασφαλίζουν στους ασθενείς φίλτρα αναγνωρισμένα από τα διεθνή πρότυπα ποιότητας.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 30ης Ιανουαρίου 2016 όπου η κ.α Αθανασία Παπά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ (Ελληνική εταιρία αντιρευματικού αγώνα) μας ανέφερε τα κυριότερα αιτήματα των ασθενών, για την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στα φάρμακα, για την δημιουργία των κατάλληλων θαλάμων για την έγχυση των ενδοφλέβια χορηγούμενων φαρμάκων στους πάσχοντες από κάποιο ρευματικό νόσημα, τις λεγόμενες μονάδες έγχυσης, για την αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών που θα προσεγγίσουν τον πραγματικό αριθμό των πασχόντων από ρευματικό νόσημα, θα εντοπίσουν το ενδιαφέρον τους στην εξασφάλιση της ορθής εξατομικευμένης θεραπείας για κάθε ασθενή, με τα φάρμακα υψηλού κόστους κλπ. Επίσης μας ενημέρωσε για την θέση των ασθενών για τη διακίνηση και προμήθεια των ευαίσθητων ως προς τη διατήρησή τους φαρμάκων, κυρίως αυτών με τους βιολογικούς παράγοντες, για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν διαρκώς οι αναφορές ασθενών με ρευματικές παθήσεις, ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση της ενδοφλέβιας θεραπείας. Σημειώνουμε, πως «τα άτομα με ρευματικά νοσήματα, συχνά ταλαιπωρούνται εξαιρετικά μέχρι να βρεθεί μια συμβατή και αποτελεσματική θεραπεία, η οποία λαμβανόμενη τακτικά εξασφαλίζει ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Στην ΕΛΕΑΝΑ λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, στον αριθμό κλήσης: 2108237302.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 23ης Ιανουαρίου 2016 όπου φιλοξενήθηκε ο μαθηματικός Δρ. Γιάννης Καραγιαννάκης, με αφορμή το πρόσφατο βιωματικό σεμινάριο με θέμα "Δυσαριθμησία, Στρατηγικές αντιμετώπισης των Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά», στο οποίο ήταν εισηγητής. Ο κ. Καραγιαννάκης διδάσκει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, και μεταδιδακτωρικός ερευνητής του καθολικού πανεπιστήμιου της Leuven), του γνωστού u.c.l. στο Βέλγιο.

Στη συνέχεια φιλοξένησε μία από τις καινούργιες στήλες της ανανεωμένης SportDay, όπως την παρουσιάζει ο συντάκτης της κ. Ευάνθης Γκόγκουλης. Τέλος, ο καρδιολόγος κ. Άρης Αναστασάκης, MD, PhD, ο οποίος είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ειδικού Κέντρου Καρδιάς Αθλητών και Νέων, με πολύπλευρη ερευνητική και επιστημονική δράση, μας ενημερώνει για τη Νόσο FABRY, ένα νόσημα με πολλαπλές εκδηλώσεις από πολλά συστήματα που σήμερα θεραπεύεται.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 16ης Ιανουαρίου 2016 όπου παρουσιάστηκε η δράση του συλλόγου "SOS τροχαία εγκλήματα", με μελη του εκατο περιπου οικογενειες που έχουν χάσει ανθρωπους τους σε τροχαια.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κουβίδης μας ενημερώνει για το σύνολο των προτάσεων του φορέα, με κύριο αίτημα την άμεση νομοθετική ρύθμιση αφαίρεσης της άδειας οδήγησης από τους οδηγούς που έχουν προκαλέσει θάνατο ή βαρύ τραυματισμό.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ/Σ. του γενικού νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπάς, μας περιγράφει την κατάσταση του νοσοκομείου και μας ενημερώνει για το άνευ ουσίας, προφανώς πανάκριβο, πρόγραμμα διασύνδεσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της χώρας, τη στιγμή που ήδη αυτή η ταχεία διασύνδεση επιτυγχάνεται με κάθε δυνατό τρόπο, και η κ. Χριστίνα Θεοδωρίδου, μας ενημερώνει για τη σημαντική δράση του σωματείου ηπατομεταμοσχευμένων "Ηπάρχω" και για τη δωρεά οργάνων.

Τέλος η κ.α Ευαγγελία Καταξάκη, Ρευματολόγος, Γεν. Γραμματέας ΔΣ της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, της ελληνικής ρευματολογικής εταιρίας μας ενημερώνει για τις ρευματικές παθήσεις, για τα προβλήματα των Ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποιο ρευματικό νόσημα. Σημαντικό είναι να γίνει γνωστό το ότι το 25% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους προσβάλλεται από Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ΡΠ ανέρχονται σε 120.000.000, στην Ελλάδα περίπου 3.000.000. 27% του γενικού πληθυσμού, πάσχει από κάποια από τις 200 περίπου Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ).

Αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, και είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα. Σύμφωνα με τον ρευματολόγο κ. Παναγιώτη Τρόντζα, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), 2106545243. στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Επιληψία.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 9ης Ιανουαρίου 2016 όπου ο νομικός dr. κ. Τάκης Βιδάλης μας ενημερώνει για το έργο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία ερευνά τις ηθικές, νομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας στην ιατρική και τη βιολογία. Επίσης μας ενημερώνει για το σημαντικό έργο που προσφέρει δωρεάν το Σωματείο "ΙΑΣΙΣ", το οποίο πληροφορεί τους πολίτες που πιστεύουν πως έχουν υποστεί βλάβη από ιατρικες πράξεις, εάν η υπόθεση τους έχει νομική βάση και αν είναι δυνατό να επιτύχουν την αναγνώριση ιατρικού σφάλματος.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας. Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Αναγκαία στοιχεία αυτής της αποστολής είναι τόσο η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όσο και η κατάλληλη υποστήριξη των συναφών κρατικών πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν με εντεινόμενο ρυθμό από την διαρκή εξέλιξη της βιολογίας, της βιοϊατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, εκδίδοντας σχετικές εισηγήσεις. Συνεργάζεται, επίσης, με αρμόδιους φορείς στη χώρα μας και διατυπώνει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθεσίας ή τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας. Συνεργάζεται εξάλλου με αρμόδιους φορείς σε διεθνές επίπεδο (όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, ομόλογές της επιτροπές κ.λπ.), μεριμνώντας για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στον προβληματισμό και στη λήψη αποφάσεων στα διεθνή fora. Εξασφαλίζει, επίσης, με κάθε πρόσφορο τρόπο, κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Επιτροπή, τέλος, έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού των επιμέρους κρατικών επιτροπών βιοηθικής της χώρας μας, που δραστηριοποιούνται σε ειδικούς τομείς.

Οι αρμοδιότητες αυτές, καθώς και οι άλλοι όροι λειτουργίας της Επιτροπής προβλέπονται στον ιδρυτικό νόμο και τον κανονισμό της. Η οικονομική και διοικητική υποστήριξή της εξασφαλίζεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Ο φορέας "ΙΑΣΙΣ" παρέχει δωρεάν συμβουλές σε ασθενείς, σε συγγενείς ασθενή ή χρήστη υγείας, που απευθύνονται στο φορέα, θεωρώντας πως έχουν υποστεί βλάβη από ιατρικες πράξεις, ενημερώνοντας τους για τη βασιμότητα της εκτίμησής τους, έπειτα από ανεξάρτητη γνώμη γιατρού, και για τις ενέργειες που ενδείκνυνται ώστε οι ίδιοι να αποφασίσουν στη συνέχεια αν θα αναθέσουν στο δικηγόρο τους τον χειρισμό της υπόθεσης τους, για αναγνώριση ιατρικού σφάλματος, με συγκεκριμένες εντολές, αποφεύγοντας περιττές νομικές κινήσεις που -ειδικά σε υποθέσεις ιατρικής ευθύνης- συνεπάγονται προσωπικό και οικονομικό κόστος.

Απόφαση-σταθμός για ιατρικά λάθη

Μια απίστευτη τραγωδία βιώνει εδώ και 15,5 σχεδόν χρόνια μια άνεργη και ανύπαντρη μητέρα, που εξαιτίας αλλεπάλληλων ιατρικών λαθών έφερε στον κόσμο και μεγαλώνει τα δίδυμα παιδιά της που εμφάνισαν τεράστια προβλήματα υγείας από τη γέννησή τους.

Έπειτα από αλλεπάλληλες προδικαστικές αποφάσεις, ιατρικές πραγματογνωμοσύνες, έντονες αμφισβητήσεις και λάθη, εξέταση μαρτύρων και πραγματογνωμόνων, αλλά και διαφοροποιημένες δικαστικές απόψεις, η δικαιοσύνη «άναψε πράσινο φως» με τελεσίδικη απόφαση για αποζημίωση που ξεπερνά τις 400.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους.

Στην πράξη, το αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο έρχεται να καταλογίσει ευθύνες και να «τιμωρήσει» μέσω της χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη το «εύκολο» εξιτήριο, την επιπόλαιη διάγνωση, την καθυστερημένη ιατρική επέμβαση. Η πρωτοποριακή δικαστική απόφαση κάνει, ωστόσο, ένα επιπλέον τολμηρό νομολογιακό βήμα, καθώς αναγνωρίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα ενός τρίτου προσώπου (εν προκειμένω της μάνας) να αποζημιωθεί λόγω ηθικής βλάβης, μολονότι δεν είναι άμεσα παθούσα η ίδια, αλλά τα παιδιά της που είναι τα άμεσα θύματα των ιατρικών λαθών. Η έως τώρα νομολογία δέχεται ότι χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης δικαιούται μόνο ο άμεσα παθών (π.χ. ο τραυματίας τροχαίου ή εργατικού ατυχήματος, ο ανάπηρος εξαιτίας ιατρικού σφάλματος κ.λπ.) για την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία που υφίσταται. Τέτοια αποζημίωση δεν μπορεί, όμως, να αξιώσει ένας στενός συγγενής (π.χ. γονέας, σύζυγος), αφού δεν είναι το άμεσο θύμα, εκτός και αν ο τραυματίας ή ο βαριά άρρωστος κ.λπ. εξέπνευσε λίγο μετά το συμβάν. Ετσι, τα αστικά δικαστήρια αρνήθηκαν στο παρελθόν να χορηγήσουν γι’ αυτό τον λόγο αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης σε μητέρα που υπέστη σοκ βλέποντας τον γιο της να τραυματίζεται σοβαρά στο προπορευόμενο ΙΧ του, όταν το διεμβόλισε ο υπαίτιος του τροχαίου οδηγός, ενώ απέρριψαν αντίστοιχο αίτημα συζύγου που στερήθηκε την ευτυχισμένη ζωή τους (ταξίδια, ερωτική επαφή κ.λπ.), όταν η γυναίκα του έμεινε παράλυτη έπειτα από τροχαίο που προκάλεσε φορτηγό. Εντούτοις, το Δ. Εφετείο με απόφαση-σταθμό, συνεκτιμώντας τη βαρύτητα της κατάστασης των παιδιών και την τεράστια δυσκολία να τα μεγαλώσει, δέχτηκε ότι τελικά και η μητέρα υφίσταται άμεση ηθική βλάβη (μολονότι δεν είναι το άμεσο θύμα, αλλά τρίτο πρόσωπο), αφού η ίδια έχει πλήρη συναίσθηση της τραγωδίας που βιώνουν τα παιδιά της, αντιλαμβάνεται πλήρως ποιά θα είναι η εξέλιξη της ζωής τους, γεγονός που της προκαλεί πολύ μεγάλη θλίψη και ταλαιπωρία. Η ηθική βλάβη της δεν είναι λοιπόν έμμεση αλλά άμεση. Κι αυτό γιατί με δεδομένο ότι τα παιδιά της εμφανίζουν (λόγω των ιατρικών λαθών) εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία, ψυχοκινητική καθυστέρηση, με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 κ.λπ., εκείνη «βίωσε και θα βιώνει αδιαλείπτως στο μέλλον την τραγικότερη κατάσταση που μπορεί να τύχει σε μία μητέρα, αφού θα βλέπει συνέχεια τα παιδιά της να μην μπορούν να μιλήσουν, να εκφραστούν, να κινηθούν, να αυτοεξυπηρετηθούν και να βιώσουν τις χαρές της ζωής»...

Κατά το δικαστήριο τα αρμόδια όργανα των νοσοκομείων δεν επέδειξαν την επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις επιμέλεια, με συνέπεια να κινδυνεύσει η ζωή της μητέρας και των διδύμων, που αντιμετωπίζουν έκτοτε σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 19ης Δεκεμβρίου 2015 όπου ο σύμβουλος του υπουργού παιδείας κ. Παναγιώτης Κασσιανός συζητά με τον Τάκη Αλεξανδράκη τα θέματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τις τρέχουσες εξελίξεις. Επίσης ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρίας, ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων, παρουσιάζει το ευρύ θεματικό πεδίο δράσης το οποίο πραγματεύεται με τους συναδέλφους του, πάνω σε μέγιστης σημασίας θέματα που μας αφορούν όλους.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 12ης Δεκεμβρίου 2015 όπου η κ.α Μαρία Μουσμούτη εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου συνταγματικών ευρωπαϊκών σπουδών ιδρύματος Τσάτσου, μας εισάγει στο θέμα του δικαιώματος του ανθρώπου να αποφασίζει ο ίδιος για τη ζωή του. Επίσης ο κ. Στέλιος Αγαπητός μέλος Δ.Σ. του σωματείου ασθενών ήπατος, "Προμηθέας" μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είναι και υπεύθυνος δράσεων, μας ενημερώνει για το κάλεσμα του φορέα τους προς οποιοδήποτε ηπατοπαθή ανασφάλιστο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα προσβασιμότητας στη φαρμακευτική του θεραπεία ή στην παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λόγω απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης, κλπ. να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 2110122102, αριθμός που αποτελεί τη νέα γραμμή καταγγελιών. Το (ΦΕΚ 1753, 28/06/2014), προβλέπει πως Οι ανασφάλιστοι πολίτες και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα (Έλληνες, υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών) και στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, όπως επίσης οι ασφαλισμένοι που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτικής φροντίδας. ισχύει και για τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως είναι τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας C, εφόσον βέβαια οι ασθενείς πληρούν τα σχετικά κριτήρια του ΕΟΠΥυ.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 5ης Δεκεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε από την ψυχολόγο κ.α Πόπη Βουμβουράκη η δράση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία "βηματίζω" του νομού Κιλκίς και ο Γιώργος Λαζαρίδης περιέγραψε το τολμηρό εγχείρημα του να συμμετέχει στο Μαραθώνιο με το καθημερινό του αμαξίδιο, το οποίο είναι βαρύ και άνευ ταχυτήτων, και κινείται βασιζόμενο στη δύναμη και μόνο, των χεριών του αναβάτη. «Αυτά είναι τα καθημερινά μου πόδια», εξηγεί ο 42χρονος, που κινείται με αμαξίδιο έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα το 1993. Τα 42 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου τα διέσχισε σε 4 ώρες και 49 λεπτά, έχοντας ως συνοδό τον πιστό του φίλο Διονύση Μάλαμα. Επίσης ο Γιώργος Λαζαρίδης μας μιλά για την ομάδα εργασίας «Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στην οποία συμμετέχει, με στόχο το πώς θα ευαισθητοποιηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και καταστηματάρχες της Καλαμάτας για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στις επιχειρήσεις τους.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 28ης Νοεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η δράση του κέντρου Alzheimer Νέστορ, τηλ. επικοινωνίας: 2108232050, Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική ψυχογηριατρική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001, με πολλές δραστηριότητες δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, πάσχοντες και φροντιστές, για τις οποίες μας μιλά ο ψυχίατρος κ. Αντώνης Μούγιας. Επίσης ο ιατρός κ. Δημήτρης Γούμενος, που είναι διευθυντής του νεφρολογικού κέντρου και Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, μας μιλά για το μεγάλο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, και για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων, στο οποίο ήταν εισηγητής. Στη συνέχεια ο Ράλλης Τσιουλάκης, Άτομο με πρόβλημα όρασης, μας μιλά για το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του, με θέμα: "Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα", την οποία διεξήγαγε σε σύνολο 1.541 μονάδων υγείας, ερευνώντας τις συνθήκες προσβασιμότητας των μονάδων φροντίδας υγείας του συνόλου των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας». Τέλος ο πρόεδρος του ναυτικού ομίλου Μεσολογγίου, κ. Μάκης Κοτσίρης μας μιλά για τη δημιουργία στον όμιλό τους, τμήματος Καγιάκ ΑμΕΑ, Paracanoe, Σε συνεργασία με την  Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.Ο.Μ.ΑμεΑ).

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 21ης Νοεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η δράση «Τα μνημεία της Αθήνας αφηγούνται τις περιπέτειές τους μέσα από εικόνες και θραύσματα» μια πρωτοβουλία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που απευθύνεται σε άτομα τυφλά και με μειωμένη όραση, καθώς και η δράση της "γέφυρας Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα".

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 14ης Νοεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η αγωνιστική δράση της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο στο παγκόσμιο κύπελο της Γαλλίας, τα αποτελέσματα του συνεδρίου "λοιμώξεις και διαβήτης" και η δράση "διαβητικό χωριό" στην Πάτρα, καθώς και οι σημαντικές επιτυχίες της χώρας μας στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ «Ντόχα 2015».

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 7ης Νοεμβρίου 2015 με θέματα σχετικά με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με τη σύμβουλο του υπουργού παιδείας κα Κατερίνα Τρίμη.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 31ης Οκτωβρίου 2015 όπου η Βασιλική Άγκο, περιγράφει την εμπειρία της συμμετοχής της σε Space Camp της NASA, ενώ τη δράση του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα "περπατώ" του νομού Ροδόπης, μας περιγράφει ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. Τέλος ο παραολυμπιονίκης Κλήμης Παπαχρήστου μας μιλά για την εμπειρία του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο τυφλών.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 24ης Οκτωβρίου 2015 όπου η κ.α Μαρία Μουσμούτη, εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου του ιδρύματος Τσάτσου, παρουσίασε τη δράση της υπηρεσίας της ως προς τα Άτομα με Αναπηρία, την ανεξάρτητη διαβίωση, τη δικαιοπρακτική ικανότητα, την εκπαίδευση, τις διακρίσεις και τα προβλήματα στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, με εμπόδια νομικής φύσης, που αποτελούν μια άμεση διάκριση, όπως η μη εξέταση μαρτύρων που θεωρούνται άφρονες ή βλάκες, τα εμπόδια στην προσβασιμότητα των κτιρίων των δικαστηρίων, και τα εμπόδια στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά, που καταλήγει να θεωρεί το Άτομο με Αναπηρία ανίκανο να κάνει οτιδήποτε, χωρίς να εξετάζει κανείς το αν πράγματι έχει την ικανότητα να το πράξει. Επίσης ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, πρόεδρος του οργανισμού ανεξάρτητης διαβίωσης I-Living Ελάδας, αναλύει τα αποτελέσματα του Freedom Drive 2015 στις Βρυξέλλες, και ο προπονητής Δημήτρης Κάζαγλης παρουσιάζει την αγωνιστική δράση της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο.

video 1 στιγμιότυπα ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 17ης Οκτωβρίου 2015όπου παρουσιάστηκε η δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων όπως την περιέγραψε η πρόεδρος της κ.α Μαριάννα Λάμπρου και η δράση του γραφείου Συνηγορίας για την παροχή δωρεάν νομικής και ψυχολογικής στήριξης σε άτομα με ψυχικά νοσήματα και τις οικογένειές τους, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία». Οι δωρεάν  συμβουλευτικές υπηρεσίες (νομική και ψυχολογική στήριξη) προσφέρονται δια ζώσης στο χώρο του γραφείου αλλά και τηλεφωνικά. απευθύνεται σε πολίτες σε όλη την επικράτεια).

Τηλ. επικοινωνίας 210-7238009.

Στόχος της προσπάθειας δημοσιοποίησης της δράσης είναι να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας και να δοθεί έμπρακτη στήριξη σε όσους έχουν υποστεί, βιώσει ή εντοπίσει ανάλογες παραβιάσεις και χρειάζονται βοήθεια να τις αντιμετωπίσουν. «Το στίγμα και η θεσμική ανεπάρκεια ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παραβίαση των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με κάποιο ψυχικό νόσημα, δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά», δηλώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία», Παναγιώτα Φίτσιου στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Γραφείο Συνηγορίας. «Πρόκειται, όμως, για μια γενίκευση που αποκλείει άδικα και παράνομα σε αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπους μας από το δικαίωμα να σπουδάσουν, να εργαστούν ή ακόμη και να εξυπηρετηθούν από τη δημόσια διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας». Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Γραφείου Συνηγορίας εξειδικευμένοι νομικοί και κλινικοί επιστήμονες υποδέχονται από κοινού τα αιτήματα των πολιτών, τα επεξεργάζονται και επιδιώκουν την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική καθοδήγηση και διασύνδεση με τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νομικής συνδρομής, λειτουργώντας στο πλαίσιο του απορρήτου και της δεοντολογίας, χωρίς την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των επιμέρους στοιχείων των εξυπηρετούμενων πολιτών. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα (φροντιστές). Παράλληλα, οι υπηρεσίες απευθύνονται και σε επαγγελματίες υγείας και συναφείς κλάδους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους εξυπηρετούμενούς τους, αλλά και σε κάθε πολίτη που ανησυχεί ότι θίγονται κάποια δικαιώματα εξαιτίας κάποιας ψυχικής διαταραχής. Στους τρεις μήνες λειτουργίας του το Γραφείο Συνηγορίας έχει υποδεχτεί και εξυπηρετήσει περισσότερα από 70 άτομα.

Ο νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος και συντονιστής της υπηρεσίας, Αλέξανδρος Λούντζης, επισημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το Γραφείο Συνηγορίας αφορά σε αδικαιολόγητη παρακώλυση χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων σε χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε καταχρηστική στέρηση της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας ή αποστέρηση της διαχείρισης των περιουσιακών τους στοιχείων καθώς και σε σοβαρές καταγγελίες διακρίσεων, εκφοβισμού και άσκησης βίας. Οι πολίτες μπορούν να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες του Γραφείου Συνηγορίας κατόπιν προγραμματισμένης κατ’ ιδίαν συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας καλώντας στο 210 - 7238009. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα 11.00-15.00, Τετάρτη 16.00-20.00, Παρασκευή 18.00-21.00 Αρριανού 7, Παγκράτι.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 10ης Οκτωβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκαν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών όπως αναφέρθηκαν από τον πρόεδρό του κ. Ηλία Μαργιόλα, και το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδας όπως αναφέρθηκαν από την πρόεδρό του κ.α Ζωή Γερουλάνου.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 4ης Οκτωβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η δράση της ΠΟΜΑμεΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της συζήτησης με τον πρόεδρό της κ. Γιάννη Κουρπαλίδη.

Επίσης παρουσιάστηκε η τρέχουσα αγωνιστική δράση των αθλητών με αναπηρία, μέσω της συζήτησης με τον κ. Γιώργο Φουντουλάκη, πρόεδρο της ΕΑΟΜΑμεΑ.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 3ης Οκτωβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η δράση του Φάρου τυφλών της Ελλάδας στην Καλλιθέα Αττικής, μέσα από τη συζήτηση με τον πρόεδρο του κ. Μανώλη Μπασιά.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 27ης Σεπτεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η δράση του freedom drive 2015, μέσω της συζήτησης με τον πρόεδρό του I-Living Ελλάδας κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 26ης Σεπτεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε το dropsofbreath, μια υποθαλάσσια χορογραφία στο Σούνιο, με συμμετοχή και αναπήρων χορευτών, για το οποίο μας μίλησε η χορογράφος κ.α Αποστολία Παπαδαμάκη. Επίσης για την έναρξη λειτουργίας του λευκού ταξί εξυπηρέτησης αναπήρων στις Σέρρες, μας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωησιάδης.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 19ης Σεπτεμβρίου 2015 με τον χορευτή Γιώργο Χριστάκη.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 13ης Σεπτεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η πρόταση - πρόσκληση του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας προς όλους όσους πιστεύουν πως η συνεργασία, σε συνδυασμό με την αλλαγή πορείας σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

επίσης έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του ΙΕΚ ειδικής αγωγής Αγίας Παρασκευής.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 12ης Σεπτεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκαν θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, από την κ.α Παναγιώτα Λεωτσάκου, πρόεδρο του συλλόγου ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού Αττικής και παρουσιάστηκε η επιτυχία του νεαρού Αργύρη Κουμτζή που πέτυχε την 5η θέση νέων τυφλών σκακιστών.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 6ης Σεπτεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η δράση για την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας, με δομές στη Βέροια, όπου λειτουργεί κέντρο αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής παιδιού και οικογένειας, (παραμέληση και κακοποίηση παιδιού), το οποίο παρέχει επί 24ώρου βοήθεια με εξειδικευμένο προσωπικό, (ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός), υποστήριξη και μέσω τηλεφώνου στο 2331072303. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί κέντρο ημερήσιας φροντίδας ενώ στη Βεργίνα – ξενώνας ανοιχτής φιλοξενείας.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 5ης Σεπτεμβρίου 2015 με το Γιάννη Βαρδακαστάνη.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 26ης Ιουλίου 2015 με το Γιώργο Λαζαρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνιστική του δράση, στην τοποθέτηση σε προσβάσιμη παραλία της Καλαμάτας, μηχανισμού υποβοήθησης ΑμεΑ για την είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα, στα οφέλη του προσβάσιμου τουρισμού, στη σχεδίαση για όλους κλπ.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 3ης Μαίου 2015 με θέματα τη δράση του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας για την ανατροπή του αποκλεισμού των ΑμεΑ από το πρόγραμμα απασχόλησης της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ η οποία στέφτηκε με επιτυχία, την παρουσίαση της δράσης του συλλόγου οικογενιών και φίλων για την ψυχική υγεία στο νομό Σερρών, και τη δράση της ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 5ης Απριλίου 2015 με θέματα τη σχεδίαση για όλους, την πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλία, μηχανισμός υποβοήθησης εισόδου - εξόδου στη θάλασσα.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 29ης Μαρτίου 2015 με θέματα που αφορούν την θαλασσαιμία όπως τα αναλύει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ.α Ιωάννα Μυρίλα. Στο Β μέρος η ειδική παιδαγωγός κ.α Μάρθα Ηλιοπούλου πληροφορεί με απλό και μεστό λόγο τους γονείς που παρατηρούν κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά στο μωρό τους, για το πως θα ενεργήσουν προλαμβάνοντας δυσάρεστες εξελίξεις στην πορεία ανάπτυξης του παιδιού τους. Όπως θα ακούσετε στην ανάλυσή της, η διαρκής παρατήρηση της συμπεριφοράς του μωρού από τους πρώτους μήνες ζωής του είναι το πρώτο και ουσιαστικό μέσο για να εντοπίσει ο γονιός μια ιδιαίτερη συμπεριφορά, κάποια πιθανή δυσκολία, την οποία πρέπει να αναφέρει στους ειδικούς, στον παιδίατρο κλπ. "Θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα, στην περίπτωση που η συμπεριφορά ή η δυσκολία είναι εμφανής και κυρίως επαναλαμβανόμενη για περισσότερους από 6 συνεχείς μήνεςσε όλα τα περιβάλλοντα, σχολείο, σπίτι κλπ. Η πρώιμη αξιολόγηση του παιδιού που έχει πράγματι κάποιο πρόβλημα θα οδηγήσει στην πρώιμη παρέμβαση που έχει θετικά και μόνο αποτελέσματα στην εξέλιξη του παιδιού".

και καταλήγει: "Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις διαφορές, να τις καλωσορίσουμε, ώστε η διαφορά να μην ειναι πλέον διαφορά".

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 22ης Μαρτίου 2015 όπου παρουσιάστηκε το έργο της σχολής σκύλων οδηγών "ΛΑΡΑ".

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 18ης Ιανουαρίου 2015 με την προσέγγιση του Τάκη Αλεξανδράκη στο ζήτημα της εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 30ης Νοεμβρίου 2014 με θέματα που αφορούν τα άτομα με πρόβλημα ακοής. Παράλληλα παρακολουθήστε το video της εκπομπής με την ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 16ης Νοεμβρίου 2014 με θέματα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του Ανθρώπου με Αναπηρία στην εκπαίδευση, στην υγεία, την εργασία, την πρόσβαση στο δομημένο και το φυσικό αλλά και το ηλεκτρονικό περιβάλλον, την προστασία των δικαιωμάτων αυτών, την καταπάτησή τους από την κοινωνία, το σεβασμό του δικαιώματος του άλλου, την πρόσβαση σε παραλία και στην είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα κλπ.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 9ης Νοεμβρίου 2014 με θέματα τα τροχαία ατυχήματα που αν δεν οδηγήσουν στο θάνατο θα οδηγήσουν στην αναπηρία, συνήθως στο αναπηρίκό αμαξίδιο, στη σχεδίαση για όλους, τον παραολυμπιακό αθλητισμό κλp.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.