Alpha989 Alpha 96,5 "Παρέα" όλες οι εκπομπές

Εκπομπές της "Παρέας" στο ραδιόφωνο του Alpha989 - Alpha96,5

Θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους χρονίως πάσχοντες, την εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους και φυσικά τον Άνθρωπο με Αναπηρία ο οποίος βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, αποτελούν το αντικείμενο των συζητήσεων για την ραδιοφωνική "παρέα", η οποία θα αναζητά και θα βρίσκει λύσεις και διεξοδους, έχοντας διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με τις ακροάτριες και τους ακροατές της μέσω της φόρμας επικοινωνίας του ιστολογίου μας, μια επικοινωνία που πολλές φορές μας οδηγεί στην ανεύρεση νέων διαδρομών ανίχνευσης της αλήθειας. Στείλτε μας τα σχόλιά σας, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς σας, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις σας, τις ενστάσεις και τις διαφωνίες σας, τις οποίες θα αναλύουμε και θα λαμβάνουμε υπόψη μας. Ενημερώστε μας για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ο φορέας, η δική σας ομάδα, για να τις διαδόσουμε σε όλες τις φίλες και τους φίλους, ενεργοποιώντας τους σε μια πορεία σύμφωνη με τη δική σας ορθή κατεύθυνση εύρεσης πρακτικών λύσεων.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 5ης Δεκεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε από την ψυχολόγο κ.α Πόπη Βουμβουράκη η δράση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία "βηματίζω" του νομού Κιλκίς και ο Γιώργος Λαζαρίδης περιέγραψε το τολμηρό εγχείρημα του να συμμετέχει στο Μαραθώνιο με το καθημερινό του αμαξίδιο, το οποίο είναι βαρύ και άνευ ταχυτήτων, και κινείται βασιζόμενο στη δύναμη και μόνο, των χεριών του αναβάτη. «Αυτά είναι τα καθημερινά μου πόδια», εξηγεί ο 42χρονος, που κινείται με αμαξίδιο έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα το 1993. Τα 42 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου τα διέσχισε σε 4 ώρες και 49 λεπτά, έχοντας ως συνοδό τον πιστό του φίλο Διονύση Μάλαμα. Επίσης ο Γιώργος Λαζαρίδης μας μιλά για την ομάδα εργασίας «Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στην οποία συμμετέχει, με στόχο το πώς θα ευαισθητοποιηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και καταστηματάρχες της Καλαμάτας για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στις επιχειρήσεις τους.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 28ης Νοεμβρίου 2015 όπου παρουσιάστηκε η δράση του κέντρου Alzheimer Νέστορ, τηλ. επικοινωνίας: 2108232050, Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική ψυχογηριατρική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001, με πολλές δραστηριότητες δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, πάσχοντες και φροντιστές, για τις οποίες μας μιλά ο ψυχίατρος κ. Αντώνης Μούγιας. Επίσης ο ιατρός κ. Δημήτρης Γούμενος, που είναι διευθυντής του νεφρολογικού κέντρου και Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, μας μιλά για το μεγάλο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, και για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων, στο οποίο ήταν εισηγητής. Στη συνέχεια ο Ράλλης Τσιουλάκης, Άτομο με πρόβλημα όρασης, μας μιλά για το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του, με θέμα: "Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα", την οποία διεξήγαγε σε σύνολο 1.541 μονάδων υγείας, ερευνώντας τις συνθήκες προσβασιμότητας των μονάδων φροντίδας υγείας του συνόλου των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας». Τέλος ο πρόεδρος του ναυτικού ομίλου Μεσολογγίου, κ. Μάκης Κοτσίρης μας μιλά για τη δημιουργία στον όμιλό τους, τμήματος Καγιάκ ΑμΕΑ, Paracanoe, Σε συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.Ο.Μ.ΑμεΑ).

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 24ης Οκτωβρίου 2015 όπου η κ.α Μαρία Μουσμούτη, εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου του ιδρύματος Τσάτσου, παρουσίασε τη δράση της υπηρεσίας της ως προς τα Άτομα με Αναπηρία, την ανεξάρτητη διαβίωση, τη δικαιοπρακτική ικανότητα, την εκπαίδευση, τις διακρίσεις και τα προβλήματα στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, με εμπόδια νομικής φύσης, που αποτελούν μια άμεση διάκριση, όπως η μη εξέταση μαρτύρων που θεωρούνται άφρονες ή βλάκες, τα εμπόδια στην προσβασιμότητα των κτιρίων των δικαστηρίων, και τα εμπόδια στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά, που καταλήγει να θεωρεί το Άτομο με Αναπηρία ανίκανο να κάνει οτιδήποτε, χωρίς να εξετάζει κανείς το αν πράγματι έχει την ικανότητα να το πράξει. Επίσης ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, πρόεδρος του οργανισμού ανεξάρτητης διαβίωσης I-Living Ελάδας, αναλύει τα αποτελέσματα του Freedom Drive 2015 στις Βρυξέλλες, και ο προπονητής Δημήτρης Κάζαγλης παρουσιάζει την αγωνιστική δράση της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο.

video 1 στιγμιότυπα ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 17ης Οκτωβρίου 2015όπου παρουσιάστηκε η δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων όπως την περιέγραψε η πρόεδρος της κ.α Μαριάννα Λάμπρου και η δράση του γραφείου Συνηγορίας για την παροχή δωρεάν νομικής και ψυχολογικής στήριξης σε άτομα με ψυχικά νοσήματα και τις οικογένειές τους, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία». Οι δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (νομική και ψυχολογική στήριξη) προσφέρονται δια ζώσης στο χώρο του γραφείου αλλά και τηλεφωνικά. απευθύνεται σε πολίτες σε όλη την επικράτεια).

Τηλ. επικοινωνίας 210-7238009.

Στόχος της προσπάθειας δημοσιοποίησης της δράσης είναι να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας και να δοθεί έμπρακτη στήριξη σε όσους έχουν υποστεί, βιώσει ή εντοπίσει ανάλογες παραβιάσεις και χρειάζονται βοήθεια να τις αντιμετωπίσουν. «Το στίγμα και η θεσμική ανεπάρκεια ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παραβίαση των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με κάποιο ψυχικό νόσημα, δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά», δηλώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία», Παναγιώτα Φίτσιου στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Γραφείο Συνηγορίας. «Πρόκειται, όμως, για μια γενίκευση που αποκλείει άδικα και παράνομα σε αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπους μας από το δικαίωμα να σπουδάσουν, να εργαστούν ή ακόμη και να εξυπηρετηθούν από τη δημόσια διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας». Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Γραφείου Συνηγορίας εξειδικευμένοι νομικοί και κλινικοί επιστήμονες υποδέχονται από κοινού τα αιτήματα των πολιτών, τα επεξεργάζονται και επιδιώκουν την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική καθοδήγηση και διασύνδεση με τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νομικής συνδρομής, λειτουργώντας στο πλαίσιο του απορρήτου και της δεοντολογίας, χωρίς την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των επιμέρους στοιχείων των εξυπηρετούμενων πολιτών. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα (φροντιστές). Παράλληλα, οι υπηρεσίες απευθύνονται και σε επαγγελματίες υγείας και συναφείς κλάδους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους εξυπηρετούμενούς τους, αλλά και σε κάθε πολίτη που ανησυχεί ότι θίγονται κάποια δικαιώματα εξαιτίας κάποιας ψυχικής διαταραχής. Στους τρεις μήνες λειτουργίας του το Γραφείο Συνηγορίας έχει υποδεχτεί και εξυπηρετήσει περισσότερα από 70 άτομα.

Ο νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος και συντονιστής της υπηρεσίας, Αλέξανδρος Λούντζης, επισημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το Γραφείο Συνηγορίας αφορά σε αδικαιολόγητη παρακώλυση χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων σε χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε καταχρηστική στέρηση της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας ή αποστέρηση της διαχείρισης των περιουσιακών τους στοιχείων καθώς και σε σοβαρές καταγγελίες διακρίσεων, εκφοβισμού και άσκησης βίας. Οι πολίτες μπορούν να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες του Γραφείου Συνηγορίας κατόπιν προγραμματισμένης κατ’ ιδίαν συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας καλώντας στο 210 - 7238009. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα 11.00-15.00, Τετάρτη 16.00-20.00, Παρασκευή 18.00-21.00 Αρριανού 7, Παγκράτι.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 3ης Μαίου 2015 με θέματα τη δράση του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας για την ανατροπή του αποκλεισμού των ΑμεΑ από το πρόγραμμα απασχόλησης της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ η οποία στέφτηκε με επιτυχία, την παρουσίαση της δράσης του συλλόγου οικογενιών και φίλων για την ψυχική υγεία στο νομό Σερρών, και τη δράση της ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 5ης Απριλίου 2015 με θέματα τη σχεδίαση για όλους, την πρόσβαση ΑμεΑ σε παραλία, μηχανισμός υποβοήθησης εισόδου - εξόδου στη θάλασσα.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 29ης Μαρτίου 2015 με θέματα που αφορούν την θαλασσαιμία όπως τα αναλύει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ.α Ιωάννα Μυρίλα. Στο Β μέρος η ειδική παιδαγωγός κ.α Μάρθα Ηλιοπούλου πληροφορεί με απλό και μεστό λόγο τους γονείς που παρατηρούν κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά στο μωρό τους, για το πως θα ενεργήσουν προλαμβάνοντας δυσάρεστες εξελίξεις στην πορεία ανάπτυξης του παιδιού τους. Όπως θα ακούσετε στην ανάλυσή της, η διαρκής παρατήρηση της συμπεριφοράς του μωρού από τους πρώτους μήνες ζωής του είναι το πρώτο και ουσιαστικό μέσο για να εντοπίσει ο γονιός μια ιδιαίτερη συμπεριφορά, κάποια πιθανή δυσκολία, την οποία πρέπει να αναφέρει στους ειδικούς, στον παιδίατρο κλπ. "Θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα, στην περίπτωση που η συμπεριφορά ή η δυσκολία είναι εμφανής και κυρίως επαναλαμβανόμενη για περισσότερους από 6 συνεχείς μήνεςσε όλα τα περιβάλλοντα, σχολείο, σπίτι κλπ. Η πρώιμη αξιολόγηση του παιδιού που έχει πράγματι κάποιο πρόβλημα θα οδηγήσει στην πρώιμη παρέμβαση που έχει θετικά και μόνο αποτελέσματα στην εξέλιξη του παιδιού".

και καταλήγει: "Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις διαφορές, να τις καλωσορίσουμε, ώστε η διαφορά να μην ειναι πλέον διαφορά".

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 22ης Μαρτίου 2015 όπου παρουσιάστηκε το έργο της σχολής σκύλων οδηγών "ΛΑΡΑ".

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 18ης Ιανουαρίου 2015 με την προσέγγιση του Τάκη Αλεξανδράκη στο ζήτημα της εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 30ης Νοεμβρίου 2014 με θέματα που αφορούν τα άτομα με πρόβλημα ακοής. Παράλληλα παρακολουθήστε το video της εκπομπής με την ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 16ης Νοεμβρίου 2014 με θέματα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του Ανθρώπου με Αναπηρία στην εκπαίδευση, στην υγεία, την εργασία, την πρόσβαση στο δομημένο και το φυσικό αλλά και το ηλεκτρονικό περιβάλλον, την προστασία των δικαιωμάτων αυτών, την καταπάτησή τους από την κοινωνία, το σεβασμό του δικαιώματος του άλλου, την πρόσβαση σε παραλία και στην είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα κλπ.

Ακούστε στο ραδιόφωνο του Alpha989 την "παρέα" της 9ης Νοεμβρίου 2014 με θέματα τα τροχαία ατυχήματα που αν δεν οδηγήσουν στο θάνατο θα οδηγήσουν στην αναπηρία, συνήθως στο αναπηρίκό αμαξίδιο, στη σχεδίαση για όλους, τον παραολυμπιακό αθλητισμό κλp.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.