9 Απρ 2016

Video - photos - Η παρέα εν δράσει - Μάθε για μένα και ας σχεδιάσουμε για όλους - Ερμούπολη Σύρου

Επικοινωνήστε μαζί μας, με την παρέα, για να προγραμματίσουμε την παρουσίαση της δράσης μας και στην περιοχή σας

Πρώτος σταθμός Ερμούπολη Σύρου

Η παρέα μας συνέλεξε και μοιράστηκε γνώση και εμπειρίες στην πρώτη εξόρμησή της στην Ερμούπολη της πανέμορφης Σύρου από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.

Είμαστε μια παρέα που βιώνει εκ των έσω την αναπηρία αλλά σε κάθε ευκαιρία όλοι μας μεταδίδουμε διαρκώς θετική ενέργεια και παροτρύνουμε σε θετικές σκέψεις για το κοινό καλό, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Επικοινώνησε μαζί μας για να προγραμματίσουμε τον ερχομό της παρέας στον τόπο σου.

Η παρέα θέλει να μεταφέρει, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας, τη γνώση και τη συσσωρευμένη εμπειρία της, πάνω στην εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους και στις νέες διεξόδους και τις λύσεις, στις οποίες μπορεί η ορθή εφαρμογή τους να οδηγήσει όπως στον τομέα του τουρισμού για όλους, μια ρεαλιστική και ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική. Με συνεργασία, συντονισμένη, στοχευμένη, μεθοδική δουλειά και καίριες παρεμβάσεις, θα δημιουργήσουμε σταδιακά ένα προσβάσιμο για όλους δίκτυο υποδομών και δικτύων, το οποίο θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων της κάθε περιοχής, και θα προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ηλικιωμένους και Ανθρώπους με αναπηρία, συνοδευόμενους από τις οικογένειές τους ή τους συνοδούς τους, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν τις διακοπές διαρκείας στην πανέμορφη χώρα μας.

Η παρέα έχει την πρόθεση να πληροφορήσει για παροχές, δικαιώματα, να παράσχει νομική προστασία, να εξετάσει από κοντά τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, υποστηρίζοντας τη δρομολόγηση της επίλυσής τους με γνήσια συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η παρέα οφείλει να μιλήσει ανοιχτά, για το τι μπορεί να επιφυλάσσει για τη ζωή και την υγεία του καθενός μας η νεανική, κυρίως, εκρηκτικότητα, η ριψοκίνδυνη ενέργεια και η άγνοια του κινδύνου, μιας και τα κάθε είδους ατυχήματα, κυρίως όμως τα τροχαία, οι βουτιές στη θάλασσα σε σημεία με άγνωστη μορφολογία βυθού, η μεταφορά τραυματία από μη ειδικούς τραυματιοφορείς κλπ, αποτελούν τεράστια πύλη εισόδου στην αναπηρία, στην οποία και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον, προηγουμένως, δεν κόψουν το νήμα της ζωής μας.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως η απόσταση, ανάμεσα στην καθημερινότητά μας και την αναπηρία, είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Ένας ακόμη στόχος της παρέας είναι η προαγωγή του μεγαλείου του παραολυμπιακού ιδεώδους και η κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τα οφέλη της ενασχόλησης των Ανθρώπων με Αναπηρία με τον αθλητισμό.

Επίσης, θέλει να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο ο ο γονέας, ο αδελφός, ο συγγενής ή ο γείτονας ενός ατόμου με αυτισμό, θα προσφέρει στην εξέλιξη της κοινωνικής του ενσωμάτωσης, αποφεύγοντας συμπεριφορές που θα προκαλέσουν τα αντίστροφα αποτελέσματα.

Σε κάθε ευκαιρία, η παρέα θα υπενθυμίζει πως κάθε μέλος της κοινωνίας μας., από οποιαδήποτε θέση, μπορεί με τις δυνατότητες του να προσφέρει για το κοινό καλό.

Αρκεί η κοινωνία να μην παρεμποδίζει την εξέλιξή του, να του προσφέρει ίδιες ευκαιρίες, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του αποκατάσταση, τη συμμετοχή του σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας.

Το πρώτο βήμα έγινε στην Ερμούπολη της Σύρου με τη συνδρομή του Σωματείου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Ν. Κυκλάδων και του Δήμου Ερμούπολης, τους οποίους και ευχαριστούμε, με σειρά εκδηλώσεων το διήμερο 2 - 4 Απριλίου 2016.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας προς τους αγαπημένους φίλους από τη Σύρο, οι οποίοι ως ένθερμοι υποστηρικτές μας, μεθοδικά και αθόρυβα, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της διοργάνωσης στην Ερμούπολη.

  • Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 19:00 στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
  • •1. Αλεξανδράκης Τάκης, νομικός, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας και αντιπρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου - σχεδίαση για όλους, προσβασιμότητα, τουρισμός για όλους με αναπτυξιακή προοπτική, τέχνη προσβάσιμη για όλους.
  • •2. Αγγουράκης Χρήστος, παραολυμπιονίκης στις ρίψεις με αμαξίδιο- παραολυμπιακό ιδεώδες, οφέλη από την αθλητική ενασχόληση, κίνδυνοι από ατυχήματα για τη ζωή και την υγεία.
  • •3. Λουφάκη Κέλλυ, πρωταθλήτρια Ελλάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο, τραπεζικός υπάλληλος και Θεμελής Κωνσταντίνος, αθλητής τοξοβολίας με αμαξίδιο - παραολυμπιακό ιδεώδες, ο αθλητισμός αλλάζει τη ζωή, κίνδυνοι από τα τροχαία ατυχήματα.
  • •4. Κυριακίδου Ελπίδα, εργοθεραπεύτρια - Διαμαντή Σόφη, αρχαιολόγος, ειδική παιδαγωγός, βιωματικό εργαστήριο πρώτης προσέγγισης στον αυτισμό.
  • •5. Συζήτηση και απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.
  • Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 12:00 στην πλατεία Μιαούλη πραγματοπιήθηκαν:
  • •1. Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών από το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νήσων Κυκλάδων.
  • •2. Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας παραπληγικών.
  • •3. Παρουσίαση των αθλημάτων της ξιφασκίας και της τοξοβολίας με αμαξίδιο από την Κέλλυ Λουφάκη και τον Κωνσταντίνο Θεμελή αντίστοιχα.
  • 4. Προσομοίωση αγώνα ξιφασκίας με αμαξίδιο για τους μικρούς μας φίλους.
  • •5. Προσομοίωση αγώνα τοξοβολίας με τη συμμετοχή της ομάδας τοξοβολίας της σχολής μαχητικών τεχνών Tao Center.
  • •6. Ενημέρωση για την προστασία της ζωής και της υγείας μας από τραυματισμούς ως συνέπεια παράτολμων ενεργειών όπως η κατάδυση σε σημεία με άγνωστη διαμόρφωση βυθού, τα τροχαία ατυχήματα, η μεταφορά τραυματία με εσφαλμένο τρόπο από μη ειδικούς κλπ.
  • •7. Συζήτηση και απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.
  • Οι εκδηλώσεις υποστηρίχτηκαν από τις επιχειρήσεις:
  • •"Υπηρεσίες Ήχου Κοντιζάς", "Motopolis", "Το Σπιτικό της Αγνής", το ξενοδοχείο "Νησάκι", τα εστιατόρια: "Γιάννενα", "Γιωσηφάκι", "Ιθάκη του Αή", "Πέτρινο". Τα καφέ "Plaza", "Πειραματικό", "Α Club". Τη σχολή πολεμ. τεχνών "Tao Center".
  • •Χορηγοί επικοινωνίας: Αιγαίο Τηλεόραση, εφημερίδα Κοινή Γνώμη, Prime Radio 100,3, Syrostoday.gr

Σύροντας τον κέρσορα πάνω από το κάθε video ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής του αντίστοιχου συνδέσμου για να το παρακολουθήσετε

video - Η δράση της παρέας στην εκπομπή "εντός" του καναλιού "Αιγαίο τηλεόραση"

video - Στιγμιότυπα βιωματικών εργαστηρίων στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης της Σύρου

video - Εισήγηση πρώτης προσέγγισης στο ζήτημα του αυτισμού - Σύρος 2016

video - Εισηγήσεις στην εκδήλωση στην Ερμούπολη της Σύρου 2016

Video από το Syrostoday - κεντρική πλατεία Ερμούπολης Σύρου - Κυριακή 3 Απριλίου 2016

video - ο παραολυμπιονίκης Χρήστος Αγγουράκης σε συνέντευξή του για την παρέα στο Super tv Πελοποννήσου

Ακολουθούν λίγα λόγια από τον παραολυμπιονίκη Χρήστο Αγγουράκη: "Συμμετέχω σ'αυτή τη δράση πιστεύοντας ότι, αν όλοι προσπαθούμε για όλους, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα, για μια κοινωνία που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες, το κομμάτι με το οποίο εγώ ασχολούμε, αν για όλους ενδείκνυται, για μας επιβάλλεται, για την υγεία μας, για την ίδια μας τη ζωή. Ο αθλητισμός δίνει χαρά, αυτοπεποίθηση, δύναμη για να παλέψουμε για μια κοινωνία για όλους. Γονείς παιδιών με αναπηρίες, βγάλτε τα από το σπίτι, προτρέψτε τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Μόνο έτσι θα πιέσουμε την κοινωνία προς την κατεύθυνση να νοιάζεται για όλους, να σχεδιάζει για όλους! Η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα, είναι ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζεται με σωστό σχεδιασμό."

Λίγα λόγια από την Ελπίδα Κυριακίδου: "Στόχος αυτής της δράσης είναι να ενημερώσουμε σχετικά με το τι είναι ο αυτισμός αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να προάγουμε την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, ο αριθμός γεννήσεων παιδιών με αυτισμό είναι 1 στα 110-150, οπότε γίνεται αντιληπτό, πως η ανάγκη ενημέρωσης και δράσης είναι επιτακτική. Χιλιάδες άνθρωποι, άνθρωποι με αυτισμό θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, χάρη στη σωστή αντιμετώπιση από τον περίγυρό τους. Σκοπός λοιπόν αυτής της δράσης είναι να δοθούν πρακτικοί και κατανοητοί τρόποι και στρατηγικές έτσι, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να εξαλείψουμε όλους τους μύθους και τις παρανοήσεις σχετικά με το θέμα του αυτισμού. Όλοι μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε για όλους".

Λίγα λόγια από τον Κωνσταντίνο Θεμελή: "Σκοπός και στόχος της παρέας είναι να παραμείνει ενωμένη και δυνατή, με σχέδιο και πλάνο την σχεδίαση για όλους και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία,καθώς και να παρουσιάσει τα οφέλη της άθλησης των Ατόμων με Αναπηρία. Όλα αυτά,τα αυτονόητα για το σύγχρονο κόσμο, στην Ελλάδα, πολιτεία και κοινωνία, τα αγνοούν. Θα βρεθούμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καλώντας τους ανθρώπους να αφυπνιστούν, υπενθυμίζοντάς τους πως η αναπηρία δεν είναι μακρυά από τον καθένα μας. Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι! Θα ενημερώσουμε για τους πολλαπλούς κινδύνους που καιροφυλαχτούν στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου, μια ενημέρωση που πραγματικά σώζει ζωές. Η αλυσίδα δεν πρέπει να σπασει! Έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας".

Λίγα λόγια από την κέλλυ Λουφάκη: "Πώς μπορεί ένα τροχαίο ατύχημα να σου αλλάξει όλη την ζώη! Ξαφνικά βρίσκεσαι σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο! Όμως, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεις με την ίδια ή μάλλον με περισσότερη θέληση και όρεξη, προσπαθώντας να ανακαλύψεις τον εαυτό σου..την ίδια την ζωή...! Μάθε λοιπόν για μένα και ας σχεδιάσουμε για όλους!!!"

Λίγα λόγια από τον Τάκη Αλεξανδράκη: "Αν και δε συνηθίζω να εκφράζομαι με λίγα λόγια, τώρα πρέπει για να μην είμαι αταίριαστος με το μεστό και ουσιαστικό λόγο των φίλων μου. Η παρέα έδεσε και πάει όχι απλά για άλλα... μα για όλα! Το μυστικό της επιτυχίας της είναι η σύνθεση της! Σε όλα τα δυναμικά μέλη της παρέας, την οποία συμπληρώνει η εξαιρετική Έφη Ανδριανού, αγαπημένη σύζυγος του Χρήστου Αγγουράκη, η Σόφη μου, η εξαίρετη σύζυγός μου, η αγάπη μου, η έμπνευσή μου, η οποία συνεργάζεται με την Ελπίδα για την υλοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου για τον αυτισμό και ο Ηλίας Βέργαδος, αγαπημένος σύζυγος της Ελπίδας και ο υπέροχος εικονολήπτης μας!"

Υ.Γ:... "και τι δηλαδή τώρα; Πρέπει να σταματήσω να μιλάω...;;;"

Διαβάστε εδώ - Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία "Παρέα εν δράσει"

5 σχόλια :

  1. Άρθρο της 25ης Απριλίου 2016 στην κοινή γνώμη έπειτα από την επίσκεψη της παρέας στην Ερμούπολη της Σύρου:
    «Η αναπηρία εμφανίζεται όπου εμφανίζεται εμπόδιο»
    http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/2016/04/25/i-anapiria-emfanizetai-opoy-emfanizetai-empodio.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρθρο της κοινής γνώμης στις 03-04-2016 για την επίσκεψη της παρέας στην Ερμούπολη της Σύρου:
    Μέρος Α.
    Σπουδαίοι άνθρωποι που τιμούν την ουσία της ζωής με την επιμονή τους για ισότιμη αντιμετώπιση, πρόοδο, εξέλιξη κι έχουν σκοπό τη διαμόρφωση μίας καθημερινότητας φιλικής προς τους συνανθρώπους μας με Αναπηρία επισκέφθηκαν τη Σύρο κι εξέπεμψαν αισιόδοξα μηνύματα, μα και πολύτιμη γνώση σχετικά με την προσέγγιση των ΑΜΕΑ στη σημερινή εποχή.
    Το πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο “Μάθε για μένα κι ας σχεδιάσουμε γι όλους” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο και την Κυριακή στην Ερμούπολη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης του νομού Κυκλάδων, μέλη του οποίου υποδέχθηκαν τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του νομού Λακωνίας, Παναγιώτη Αλεξανδράκη, τον παραολυμπιονίκη στίβου σε ρίψεις με αμαξίδιο, Χρήστο Αγγουράκη, καθώς επίσης την πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με αμαξίδιο, Κέλλυ Λουφάκη αλλά και τον αθλητή ξιφασκάς με αμαξίδιο, Κωνσταντίνο Θεμελή.
    Πέραν των σημαντικών ομιλιών που πραγματοποίησαν οι ίδιοι το Σάββατο το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι βιωματικές δράσεις που ανέπτυξαν την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Μιαούλη, με αρκετούς συμπολίτες μας να συμμετέχουν στα εργαστήρια προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών με χρήση λευκού μπαστουνιού, αλλά και να απολαμβάνουν την παρουσίαση των αθλημάτων ξιφασκίας και τοξοβολίας με αναπηρικό αμαξίδιο.
    Θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως, δυστυχώς δεν καταγράφηκε η προσδοκώμενη προσέλευση στις ενημερωτικές ομιλίες που αναπτύχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, ενώ εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του οποίου τέθηκε υπό την αιγίδα η ανωτέρω διήμερη εκδήλωση, έδωσαν το “παρών” μόνον ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για κοινωνικά θέματα, Απόστολος Ρουσσουνέλος και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός ενώ την Κυριακή στην πλατεία παρευρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Άξια λόγου για τη διεξαγωγή των δράσεων ήταν η συνδρομή εθελοντών και χορηγών, καθώς επίσης και του Γιώργου Ρούσσου, ο οποίος συνέβαλε στην παρουσίαση των δράσεων και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέρος Β.
    Η αναπηρία δεν είναι ταμπού
    Την αυτονόητη ανάγκη οικοδόμησης ενός φιλικού προς τα ΑΜΕΑ περιβάλλοντος από άποψη νοοτροπίας των ανθρώπων χωρίς αναπηρία, αλλά και υποδομών, επεσήμανε το σύνολο των προσκεκλημένων προσώπων, που μέσω των αναφορών του, κατέστησε σαφές πως σκοπός των πολιτών πρέπει να είναι η οικοδόμηση “μίας κοινωνίας για όλους” αφού η αναπηρία δεν είναι ταμπού. Τόσο ο κ. Αλεξανδράκης, όσο όμως και ο κ. Αγγουράκης, η κ. Λουφάκη αλλά και ο κ. Θέμελης μέσα από την εξιστόρηση των προσωπικών τους ιστοριών μίλησαν για τις δυσκολίες που βιώνει σήμερα ένας άνθρωπος με Αναπηρία στην καθημερινότητά του, υπογραμμίζονταςπαράλληλα, πως πρέπει να “δημιουργήσουμε όλοι την αλλαγή”.
    “Και η αλλαγή θα έρθει με μία σκέψη διαφορετική, μία στροφή της νοοτροπίας μας που ξεκινά από τα μικρά παιδιά. Όσο πιο κοντά θα φέρουμε τα παιδιά σήμερα με την παρουσίαση που θα κάνουμε στο ζήτημα της αναπηρίας, τόσο καλύτερη υποδομή θα φτιάξουμε και για το δικό τους μέλλον και για το μέλλον όλης της χώρας” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδράκης, αναφερόμενος στο σεβασμό που πρέπει πρωτίστως να αναπτυχθεί ανάμεσα στους πολίτες με φόντο τις ιδιαίτερες ανάγκες των ΑΜΕΑ.
    Μεταξύ άλλων, έγινε μνεία για τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία και αποτελούν “την βασική πύλη εισόδου στην αναπηρία” για πολλούς ανθρώπους, με τους προαναφερθέντες να δίνουν έμφαση στην πρόληψη, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις για ζητήματα προσβασιμότητας, καθώς επίσης και για τα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση των ίδιων με τον αθλητισμό όπως άλλωστε απέδειξαν με τις προσωπικές διακρίσεις τους στα αθλήματα της ξιφασκίας με αναπηρικό αμαξίδιο καθώς και στα παραολυμπιακά αθλήματα στίβου. “Ο αθλητισμός αλλάζει τη ζωή” συμπλήρωσαν μεταξύ άλλων, οι παραολυμπιονίκες που μετέδωσαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αξία της επιμονής και της πίστης στη συνέχιση μίας κανονικής ζωής, μετά από απρόσμενα ατυχήματα που τους καθήλωσαν σε αναπηρικά αμαξίδια.
    Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να τονισθεί ακόμη, πως, εκτός της δικής τους οπτικής στις δυσκολίες της καθημερινότητας δεδομένου του “αφιλόξενου” περιβάλλοντος που συναντάται συνολικά σε πόλεις της χώρας βάσει των χαρακτηριστικών διάφορων περιοχών, διασαφηνίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ανάγκη απόκτησης και δημιουργίας υποδομών τέτοιων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ εν έτει 2016, καθώς άλλες χώρες, ήδη, έχουν κάνει σπουδαία βήματα προόδου, διεκδικώντας κι αποσπώντας μάλιστα, βραβεία προσβάσιμων πόλεων.
    Τις άκρως περιεκτικές σε νοήματα ομιλίες των προσκεκλημένων προσώπων, διάνθισε με την ενημέρωσή της και η εργοθεραπεύτρια, Ελπίδα Κυριακίδου, η οποία το Σάββατο το βράδυ τοποθετήθηκε αναλυτικά για τον αυτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέρος Γ.
    Τουρισμός ΑΜΕΑ και αναπτυξιακή προοπτική
    Ξεχωριστή ενότητα στις ομιλίες που αναπτύχθηκαν αποτέλεσε ο τουρισμός για ΑΜΕΑ και η αναπτυξιακή προοπτική ενός τόπου που θα μεριμνήσει για την προσέλκυσή του. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε, προκειμένου άνθρωποι με διάφορες μορφές αναπηρίας (π.χ. απώλεια όρασης, χρήση αμαξιδίου) να επισκεφθούν έναν προορισμό της επιλογής τους, είναι η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Αλεξανδράκης, αν παρέχεται η δυνατότητα επισκεψιμότητας και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση, τότε είναι βέβαιο πως, ο κάθε προορισμός θα τύχει της αντίστοιχης προτίμησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο αλλά κι επίπεδο προβολής ενός τόπου. “Αν περάσουν καλά στη Σύρο θα μείνουν αρκετά, θα επισκεφθούν ξανά το νησί, αλλά και θα διαφημίσουν στον κύκλο τους, σε φίλους και γνωστούς τον τόπο που θα προσφέρεται για τουρισμό για ΑΜΕΑ” σχολίασε, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συγκεκριμένων υποδομών αλλά και προσθέτοντας μάλιστα πως, άνθρωποι με αναπηρία από όλο τον κόσμο και από την Ευρώπη ειδικότερα, αναζητούν προσβάσιμους προορισμούς. “Οι ίδιοι άνθρωποι δεν αποκλείεται να επισκεφθούν έναν τόπο και τον χειμώνα με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ένα κλίμα ζηλευτό από όλον τον κόσμο”.
    Επικεντρώνοντας την αναφορά του στο πεδίο των δυνατοτήτων γνωριμίας μίας μη προσβάσιμης περιοχής για έναν άνθρωπο με ζητήματα μετακίνησης, ο κ. Αλεξανδράκης έφερε ως παράδειγμα τον οικισμό της Άνω Σύρου, τα σοκάκια του οποίου δεν μπορεί να “διαβεί” ένα αμαξίδιο, εξηγώντας ωστόσο πως, τα όποια εμπόδια, μπορούν να υπερπηδηθούν μέσω συγκεκριμένων τρόπων. “Μπορούμε να ξεκινήσουμε από κάτι πολύ απλό στην αρχή όπως μία ψηφιακή τρισδιάστατη ξενάγηση” σχολίασε παρακάτω, καταθέτοντας και μία πρόταση προς τον δήμαρχο. Αυτή η ξενάγηση θα μπορούσε να επεκταθεί με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού που θα αποτυπώνει την εικόνα του μεσαιωνικού οικισμού. “Μιλάμε για μία ξενάγηση με ένα ιπτάμενο μέσο, που θα μπορεί να κινείται βάσει των οδηγιών του επισκέπτη” τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος, προχωρώντας τη σκέψη του και αναφέροντας πως, σε δεύτερο χρόνο ο Δήμος θα μπορούσε να εξετάσει το σενάριο μίας φιλικής λύσης με την τοποθέτηση ενός τελεφερίκ που δε θα αλλοιώνει το τοπίο. “Οι άνθρωποι με αναπηρία ή και με παροδικό τραυματισμό πλησιάζουν συνολικά ένα μεγάλο ποσοστό. Υποδομές που θα τους εξυπηρετούσαν, θα βελτίωσαν τη ζωή ενδεχομένως και όσων μένουν στο νησί” δήλωσε, καταλήγοντας πως, επιπλέον, θα ενίσχυαν και σε τουριστικό επίπεδο τον τόπο, χαρίζοντάς του και μία εναλλακτική προοπτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.