14 Ιαν 2014

Βιβλιάριο υγείας σε ανασφάλιστους

Βιβλιάριο υγείας σε ανασφάλιστους
Για να απολαύσει κάποιος το αγαθό της περίθαλψης θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα κατώτερο των 6.000 ευρώ ετησίως (προβλέπεται προσαύξηση 50 τοις εκατό στα άτομα με ειδικές ανάγκες, και 20 τοις εκατό για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας του δικαιούχου). Παράλληλα, σε μια έκρηξη ανθρωπιάς, η κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπει ειδικότερες αυξήσεις στα εισοδηματικά κριτήρια για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή για εγκυμονούσες.
Του Τζώρτζη Ρούσσου

Έπρεπε να υπάρξει θάνατος καρκινοπαθούς που στερούνταν κοινωνικής ασφάλισης για να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να προσφέρει το ελάχιστο σε όσους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι ανασφάλιστοι.
Υπό το βάρος λοιπόν του θανάτου η κυβέρνηση Σαμαρά με Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες ετοίμασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου και τη συνυπογράφουν οι υπουργοί Γ. Βρούτσης, Α. Γεωργιάδης και Γ. Στουρνάρας, ετοιμάζεται να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγειονομική κάλυψη σε ανασφάλιστους (κυρίως μακροχρόνια ανέργους) και ασφαλισμένους (κυρίως του ΟΑΕΕ) που έχουν απολέσει τα δικαιώματά τους λόγω χρεών.
Στο περίμενε για την... φιέστα
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν αφού επίσημα η κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει την επικοινωνιακή φιέστα του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά έστω και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (η σχετική ΚΥΑ παρόλο που είναι έτοιμη και έχει υπογράφει δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε εστάλη προς δημοσίευση στο ΦΕΚ) με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:
α. Ανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι κατηγορίες δικαιούχων βιβλιαρίου ανασφαλίστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών.
β. Δημιουργείται ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων που λαμβάνουν βιβλιάριο.
δ. Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εγγεγραμμένων στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.
ε. Προσδιορίζονται οι κάθε είδους παροχές στους δικαιούχους βιβλιαρίου ανασφάλιστου:
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, για να απολαύσει κάποιος το αγαθό της περίθαλψης θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα κατώτερο των 6.000 ευρώ ετησίως (προβλέπεται προσαύξηση 50% στα άτομα με ειδικές ανάγκες, και 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας του δικαιούχου).
Παράλληλα, σε μια έκρηξη ανθρωπιάς, η κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπει ειδικότερες αυξήσεις στα εισοδηματικά κριτήρια για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή για εγκυμονούσες.
Για τους οφειλέτες αυτοαπασχολούμενους δε τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα αφού για να τύχουν ιατρικής αντιμετώπισης και να λάβουν βιβλιάριο υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις ή να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.
Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.