27 Νοε 2021

Διδακτική ιστορία - Δικαιοσύνη

Περισσότερα εδώ. Σε ένα από τα πανεπιστήμια ένας καθηγητής Νομικής ρώτησε έναν φοιτητή: "Πώς σε λένε;" Ο φοιτητής απάντησε. Τότε συνέβη κάτι το απρόσμενο! Ο καθηγητής τον απέβαλε χωρίς λόγο! Ο φοιτητής προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς αποτέλεσμα. Οι υπόλοιποι συμφοιτητές του στην αίθουσα σιωπούν... Ο φοιτητής αποχώρησε νιώθοντας αδικημένος.

Στη συνέχεια ο καθηγητής στράφηκε στους φοιτητές και ξεκίνησε τη διάλεξη. Τους ρώτησε: "Γιατί θεσπίστηκαν οι νόμοι;" Ένας από τους φοιτητές είπε: "Για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των ανθρώπων." Ένας άλλος φοιτητής είπε: "Για να εφαρμοστεί η πειθαρχία των ανθρώπων." Ένας τρίτος φοιτητής είπε: "Για να μην καταπιέζουν οι ισχυροί τους αδύναμους."

Καθηγητής: "Ναι. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό."

Μια φοιτήτρια σήκωσε το χέρι της και απάντησε: "Μέχρι να επιτευχθεί δικαιοσύνη."

Καθηγητής: "Ναι. Αυτή είναι η απάντηση. Για να επικρατήσει η δικαιοσύνη! Και τώρα. Ποιο είναι το νόημα της δικαιοσύνης;"

Ένας φοιτητής: "Έτσι ώστε να διατηρούνται τα δικαιώματα και να μην αδικείται κανείς!"

Καθηγητής: "Τώρα απαντήστε άφοβα. Έκανα άδικη πράξη στον συμφοιτητή σας όταν τον έβγαλα απο την αίθουσα;"

Όλοι είπαν: "Ναι!"

Ο καθηγητής είπε θυμωμένος: "Τότε γιατί σιωπήσατε και δεν κάνατε τίποτα ..;! Σε τι χρησιμεύουν οι νόμοι αν δεν έχουμε το θάρρος να τους εφαρμόσουμε ;! Εάν παραμείνετε σιωπηλοί όταν κάποιος υποβάλλεται σε αδικία και δεν υπερασπίζεστε το δίκιο, χάνετε την ανθρωπιά σας, η ανθρωπιά είναι αδιαπραγμάτευτη!" Τότε ο καθηγητής τηλεφώνησε στον φοιτητή που τον έδιωξε και του ζήτησε συγγνώμη μπροστά σε όλους τους φοιτητές, και είπε: "Αυτό είναι το μάθημά σας σήμερα και πρέπει να το πετύχετε στην κοινωνία σας όσο ζείτε!"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.