29 Μαρ 2019

video ert 1 28 03 2019 «Προσβασιμότητα για όλους»

Ευχαριστώ το δημοσιογράφο Νίκο Αγγελίδη για την πρόσκληση μου στην εκπομπή του, "ώρα Ελλάδας" την Πέμπτη 28-03-2019 στις 14:30. Για τους ανθρώπους με πρόβλημα ακοής παραθέτω το κείμενο της συνέντευξής μου στο κανάλι της ΕΡΤ 1. Παρουσίαση της δράσης του Επιστημονικού Forum "στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος" και της ημερίδας "Προσβασιμότητα για όλους, το δικαίωμα και η έννομη προστασία του" στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδας" με το Νίκο Αγγελίδη, την Πέμπτη 28-03-2019 στις 14:30. Παρακολουθήστε το video πατώντας εδώ.

  • - Θα μιλήσουμε για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με πρόβλημα όρασης. Παρουσιάσαμε τις προηγούμενες ημέρες ορισμένα videos όπου οι οδηγοί όδευσης τυφλών ήταν αποκλεισμένοι από αυτοκίνητα ασυνείδητων οδηγών. Η προσβασιμότητα για όλους είναι το ζητούμενο, από τη στιγμή που όλοι ζούμε σε αυτήν την κοινωνία. Μαζί μας ο νομικός Τάκης Αλεξανδράκης που ασχολείται ιδιαίτερα με τα θέματα αυτά, με λόγο παρεμβατικό και μέσω του ιστολογίου του.
  • - Ευχαριστώ για την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην εκπομπή σας, να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων με προβλήματα όρασης όπως και εγώ, αλλά και των ηλικιωμένων που λόγω γήρανσης αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
  • - Παρακολουθούμε ένα video από ένα σημείο στην συμβολή των οδών Πατησίων και Σκιάθου, όπου ο οδηγός όδευσης τυφλών οδηγεί σε μια κολώνα, στη συνέχεια οδηγεί τον τυφλό πάνω σε εμπόδια λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται στο πεζοδρόμιο και μάλιστα να σημειώσω πως υπάρχει μια ανακοίνωση μέσα από ένα τζάμι, την οποία είναι αδύνατο να μπορέσει να διαβάσει ένας τυφλός, που αναγράφει: "Προσοχή, πέφτουν σοβάδες". Όταν το παρουσιάσαμε πριν ένα μήνα περίπου υπήρχαν πολλές θετικές αντιδράσεις από πολλές φίλες και φίλους. Να σημειώσω πως σήμερα, ίσως και από τύχη, ίσως γιατί πίεσε λίγο η δημοσιότητα, η εικόνα στο σημείο είναι εντελώς διαφορετική. Όπως δείχνει το video που έστειλε τηλεθεατής, έχει τουλάχιστον τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ. Εσείς που τα ζείτε, τα βιώνετε και τα αντιμετωπίζετε σε καθημερινή βάση, μιλήστε μας για το θέμα.
  • - Είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει όλη η κοινωνία να συνεργαστεί για να λυθούν. Οι πολίτες αρχικά που πρέπει να σέβονται το δικαίωμα του κάθε άλλου πολίτη να κυκλοφορεί ελεύθερα είτε είναι τυφλός είτε χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου είτε είναι ηλικιωμένος. Ο σεβασμός του δικαιώματος της ελεύθερης, ανεμπόδιστης κυκλοφορίας είναι ίσως το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να περάσει στους τηλεθεατές σήμερα από την εκπομπή σας.
  • - Μιλώντας για το σεβασμό αυτό, θα αναφέρω τι μου είπε μια φίλη μου πρόσφατα. Ένας οδηγός είχε παρκάρει το όχημα του πάνω στον οδηγό όδευσης και η φίλη μου του έκανε παρατήρηση. Εκείνος γύρισε και της είπε: "Τυφλή είσαι; Τι σε νοιάζει;" - Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο. Καθένας μπορεί να πει πως δε με ενδιαφέρει γιατί απλά δε το βιώνω εγώ και στην περίπτωση αυτή, ο οδηγός ήθελε να περάσει την άποψη, πως αφού δεν το βιώνεις ούτε εσύ το πρόβλημα γιατί να το συζητάμε.
  • - Θέλω να πιστεύω πως θα πετύχουμε να αλλάξει αυτή η νοοτροπία σιγά σιγά. Η νεολαία έρχεται κοντά στην αναπηρία με διάφορους τρόπους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα μαθήματα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, στα οποία διδάσκω και εγώ, τα παρακολουθούν νέες και νέοι οι οποίοι έρχονται κοντά στην αναπηρία. Ιδίως όταν ο δάσκαλος τους είναι τυφλός. Τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους τυφλούς, να απομυθοποιήσουν αυτή την αναπηρία και να αντιληφθούν πως και οι ίδιοι μπορούν να συμβάλουν στη θετική εξέλιξη αυτής της αλληλεπίδρασης. Να σημειώσω πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από το Επιστημονικό Forum "στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος", του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος, μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, για την προσβασιμότητα για όλους. Σημειώνω πως το 2020 θα εφαρμοστεί πλήρως ο οικοδομικός κανονισμός και θα είναι πλέον απαραίτητη η πρόσβαση για όλους και στις υφιστάμενες οικοδομές. Το θέμα είναι μεγάλο, δεν έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή απότους ΟΤΑ, από την κυβέρνηση, κυρίως στο ζήτημα της δυνατότητας που δίνει πλέον ο νόμος, για την άσκηση αγωγής όταν κτίριο όπου για παράδειγμα στεγάζεται μια δημόσια υπηρεσία δεν πληροί τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας που επιβάλει ο νόμος. Σημειώνω επίσης πως στην συγκεκριμένη ημερίδα είχαμε πετύχει να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο προσβασης στην πληροφορία, για όλους όσους την παρακολούθησαν. Διαθέταμε υλικό στη γραφή των τυφλών και σε μεγαλογράμματη γραφή για όσους ανθρώπους έχουν χαμηλό ποσοστό όρασης, υπήρχε υποστήριξη ακουστικής περιγραφής των εικόνων και των videos, νοηματική για όσους κωφούς γνωρίζουν τη γλώσσα αλλά και χειλεανάγνωση για τους προφοριστές κωφούς. Είναι ίσως λιγότερο γνωστή για εμάς, αλλά απολύτως απαραίτητη, γιατί οι περισσότεροι κωφοί δε γνωρίζουν την ελληνική νοηματική γλώσσα. Βέβαια η χειλεανάγνωση στην Αμερική έχει αντικατασταθεί από σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο, κάτι που στη χώρα μας κοστίζει πολύ ακριβά ακόμη. Φυσικά και ο χώρος ήταν προσβάσιμος. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να περάσει το μήνυμα και να γίνει πράξη πως πρέπει να γίνονται όλα για όλους.
  • - Καθώς θα παίζει το video με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στον οδηγό όδευσης θέλω να ρωτήσω για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα.
  • - Μεγάλο ζήτημα! Το ηλεκτρονικό κράτος που προωθείται δεν εξυπηρετεί τους ανθρώπους με αισθητηριακές αναπηρίες, γιατί όλοι σχεδόν οι ιστότοποι είναι μη προσβάσιμοι. Δεν μπορώ να επισκεφτώ τον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων να μελετήσω την εξέλιξη της νομοθεσίας. Δεν μπορώ να καταθέσω την ηλεκτρονική φορολογική μου δήλωση. Δε μπορώ να αναζητήσω μια θέση εργασίας στον ΟΑΕΔ. Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν είναι προσβάσιμες. Είδατε την επιστολή που το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας στο οποίο και ως το Νοέμβρη ήμουν πρόεδρος, είχε αποστείλει για το ζήτημα του αποκλεισμού μας από τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ισάξια στη διαβούλευση για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Δε μας δίνεται η δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με τους ιστοτόπους, για να μπορούμε να αυτοεξυπηρετηθούμε και ταυτόχρονα να μπορούμε να παρέμβουμε δραστικά, στη διαμόρφωση της νομοθεσίας.
  • - Είσαστε ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Είναι κάτι που το αποδέχονται όλοι.
  • - Δεν είναι δυνατό να αποκλειόμαστε. Συνεχίζω για να αναφέρω και το ζήτημα της μόρφωσης μας, θέματα που στο εξωτερικό έχουν ήδη λυθεί, στην χώρα μας όχι. Παραμένουν τα εμπόδια που ορθώνουν τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν σε προσβάσιμη ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία που θα έπρεπε να έχουμε στη διάθεση μας είτε αυτά αφορούν την παιδεία, την εκπαίδευση είτε την εγκυκλοπαιδική μόρφωση.
  • - Τι συμβαίνει στο εξωτερικό; Πως η κοινωνία μιας άλλης χώρας βοηθά σε αυτά τα θέματα;
  • - Θα σας δώσω στοιχεία της προσωπικής μου εμπειρίας, ίσως κάποιοι άλλοι να έχουν πολύ περισσότερα να πουν για το θέμα. Φέρνω ένα πρόσφατο παράδειγμα, της Βαρκελώνης, που την επισκέφτηκα πριν λίγους μήνες. Μιας πόλης που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και μεταμορφώθηκε από ένα ψαροχώρι που ίσως να ήταν τη δεκαετία του '90 σε μια μητρόπολη. Η πόλη είναι σε τέτοιο βαθμό προσβάσιμη που φίλοι που κινούνται με τη βοήθεια αναπηρικού αμαξιδίου λένε, πως στην πόλη αυτή δε νοιώθουν ανάπηροι. Γιατί η αναπηρία εμφανίζεται όταν υπάρξει το εμπόδιο. Αν κάποιος μπορεί να φτάσει ανεμπόδιστα έως το studio που βρισκόμαστε, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η αναπηρία δεν έχει εμφανιστεί ουσιαστικά. Τονίζω πως οι Ισπανοί μου έδωσαν την ευκαιρία να "δω", ψηλαφώντας τα ομοιώματα που διαθέτουν για τους τυφλούς, όλο το τεράστιο κτίριο του ναού της Σαγράδα Φαμίλια, και την κάτοψη του ναού. Υπήρχε ειδικός χώρος στο υπόγειο, όπου διέθεταν σε διάφορα μεγέθη, ομοιώματα του ναού, σε πιστά αντίγραφα φτιαγμένα σε κλίμακα. Στην Ελλάδα, μόνο με τη "Μύρτιδα" την ανάπλαση του προσώπου της μικρής Αθηναίας την οποία πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα που συνεργάστηκε με τον καθηγητή ορθοδοντικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, έχει γίνει κάτι ανάλογο.
  • - Κύριε Αλεξανδράκη θα τα πούμε ΄σύντομα και πάλι.
  • - Σας ευχαριστώ πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.