24 Μαΐ 2018

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της 23ης Μαΐου 2018 Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τα προσωπικά δεδομένα

Το αλαλούμ που επικρατεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Δημόσιο σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και κυρίως με τα ευαίσθητα, καταγράφει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" της Τετάρτης 23 Μαΐου 2018.

Η φίλη Αναστασία έδωσε στο άρθρο της στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", στο φύλλο της 23ης Μαΐου, έναν εμπνευσμένο από τη μυθολογία τίτλο, αλλά απόλυτα ρεαλιστικό ως προς τις συνέπειες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στην ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα μας είναι ανέτοιμη να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ως προς την εφαρμογή του κανονισμού. Σε ένα τμήμα του εμπεριστατωμένου άρθρου της Αναστασίας Τσιβγούλη γίνεται αναφορά στο ιατρικό απόρρητο. Τίτλος:

Πάει περίπατο το ιατρικό απόρρητο

Η διακίνηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ στις εφορίες προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες που απευθύνονται μαζικά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητώντας διευκρινίσεις. Όπως ανέφερα στην δημοσιογράφο ο κανονισμός επιτάσσει την τήρηση της αναλογικότητας και επιβάλλει την ελαχιστοποίηση όσων έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα καθενός μας.

Υπάρχει περίπτωση ανθρώπου που έχει υποστεί ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 80% όπως καθορίζει το πιστοποιητικό εφ’ όρου ζωής αναπηρίας του, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει πολλαπλάσιο φόρο για πρώτη φορά, μιας και αυτός υπολογίστηκε από την ΔΟΥ με την έκπτωση που αναλογούσε στο ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό αναπηρίας που του απέδωσε το ΚΕΠΑ, στο οποίο είχε πρόσφατα προσέλθει αυτοβούλως για να εκτιμηθεί η αναπηρία του. Στην ερώτηση του: "Και ποιός σας ενημέρωσε πως εγώ εξετάστηκα από την επιτροπή του ΚΕΠΑ αφού δεν σας έχω ενημερώσει εγώ; Πώς έφτασε στην υπηρεσία σας ένα τέτοιο έγγραφο με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας μου, το οποίο ανήκει αποκλειστικά σε μένα και μόνο εγώ έχω το δικαίωμα να σας το προσκομίσω; Η απάντηση ήταν πως ενημερώθηκαν μέσω του TAXISnet, όπου το πιστοποιητικό αναπηρίας του, το οποίο περιέχει αναμφισβήτητα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του, ανέβηκε χωρίς την συναίνεση του, χωρίς να δηλώσει ο ίδιος γραπτά πως συγκατατίθεται στην ηλεκτρονική διασπορά των στοιχείων του. Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν στην υγεία του όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων Συνανθρώπων μας, "ρίχτηκαν" χωρίς καμιά προστασία στο διαδίκτυο. Χωρίς την έγκρισή του τα στοιχεία που αφορούν στην αναπηρία του έγιναν διαθέσιμα από όσους έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του δημοσίου, στου οποίου το επίπεδο ασφάλειας δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Και το άρθρο συνεχίζει: Το ίδιο έγινε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις» αναφέρει ο νομικός και πρόεδρος των ΑμεΑ Λακωνίας, Τάκης Αλεξανδράκης, σημειώνοντας πως το πιστοποιητικό αναπηρίας αποτελεί ένα απόλυτα προσωπικό έγγραφο, το οποίο προστατεύεται ιδιαίτερα μιας και περιέχει απολύτως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του κατόχου του ή του νόμιμου εκπροσώπου του για την όποια διακίνησή του, με εξασφαλισμένες τις προδιαγραφές προστασίας, ασφάλειας και μυστικότητας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως εξηγεί ο κ. Αλεξανδράκης, διακινούνται στο TAXISnet, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να προκαλέσουν την απόλυση ή μη πρόσληψη ενός ανθρώπου σε μια επιχείρηση εάν έχει πιστοποιηθεί από το ΚΕΠΑ με κάποια αναπηρία. «Ας υποθέσουμε ότι προσέρχεται αυτοβούλως κάποιος στο ΚΕΠΑ για να εκτιμηθεί η αναπηρία του λόγω αρχικού σταδίου ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το ποσοστό αναπηρίας του καθορίζεται σε 47%», φέρνει ως παράδειγμα. «Δεν υπάρχει κανένα όφελος, κάποια έκπτωση φόρου ή επίδομα, όμως τα στοιχεία του πηγαίνουν αυτομάτως στην Εφορία και κατά συνέπεια είναι διαθέσιμα σε όποιον έχει νόμιμα ή παράνομα πρόσβαση στο TAXISnet, φυσικά και από το λογιστήριο της εταιρείας στην οποία εργάζεται. Αυτό δημιουργεί τεράστια ζητήματα και θα πρέπει το κράτος να πάρει θέση για το τι θα ισχύσει μετά τις 25 Μαΐου» σημειώνει. Και το άρθρο συνεχίζεται:

Άτομα με αναπηρίες

Για τους λόγους αυτούς έχουν απευθυνθεί μαζικά άτομα με αναπηρίες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Αιτούμαι την έρευνα από την υπηρεσία σας για την πιθανότητα παραβίασης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μου που αφορούν την υγεία και την αναπηρία μου από την υπηρεσία του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ όπου τηρείται και το σχετικό μητρώο προς διάφορες πιθανότατα δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες. Επί του προκειμένου έχω γίνει γνώστης της κατοχής από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία του πιστοποιητικού αναπηρίας μετά την εξέτασή μου στο ΚΕΠΑ, διανομή που πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συναίνεσή μου και χωρίς να γνωρίζω τους λόγους, ΠΟΙΟς το έπραξε, με ποιό σκοπό> αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο.

Τέλος σημειώνω πως η απόφαση για το εάν θα προσκομίσω ή όχι έγγραφα με προσωπικά δεδομένα μου στην δημόσια υπηρεσία είναι αποκλειστικά δική μου και καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο επιθυμώ να προστατεύσω τα δικαιώματα μου και να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα μου. Άλλωστε αποτελεί προσωπική επιλογή μου το αν θα προσέλθω προς εξέταση στην επιτροπή του ΚΕΠΑ. Επίσης σημειώνω πως εάν κατέχω ένα πιστοποιητικό αναπηρίας, η ισχύς του οποίου δεν έχει λήξει ή αν αυτή δεν λήγει ποτέ όπως στις περιπτώσεις που έχει σημειωθεί στο σώμα του κειμένου το "επ' αόριστου" ή το "εφ' όρου ζωής", δεν έχω καμιά ανάγκη και φυσικά καμιά υποχρέωση να προσέλθω προς εξέταση στην επιτροπή του ΚΕΠΑ, παρά της περί του αντιθέτου παραινέσεις, καμιά φορά και πιέσεις από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Αντιθέτως, η δημόσια υπηρεσία υποχρεούται να δέχεται τα εφ’ όρου ζωής ισχύοντα πιστοποιητικά αναπηρίας όπως ορίζει η έννομη τάξη της Ελλάδας μας τα οποία παράγουν διαρκώς νόμιμα αποτελέσματα έναντι όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.