25 Μαΐ 2016

Άρθρο Τάκη Αλεξανδράκη - Νερό το πολυτιμότερο αγαθό

Άρθρο του Τάκη Αλεξανδράκη - Πόσιμο καθαρό νερό διαθέτουν ελάχιστες χώρες, Ελλάδα και Τουρκία μέσα σε αυτές

Νερό το πολυτιμότερο αγαθό

Το άρθρο μου με τίτλο: "νερό το πολυτιμότερο αγαθό" δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιό μου στις αρχές Απριλίου 2014 και αναδημοσιεύτηκε σε διάφορους ιστοτόπους.

Το κείμενο του άρθρου: Είναι σίγουρο ότι έπρεπε πριν χρόνια να έχουμε προετοιμάσει το σχέδιο που πλέον θα εφαρμόζαμε σε όλη του την έκταση για την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού στον κόσμο, του νερού.    Βρισκόμαστε στην Ελλάδα μας, η οποία μαζί με λίγες μόνο ακόμη χώρες του πλανήτη, έχει την ικανότητα να προσφέρει στους περισσότερους πολίτες της καθαρό πόσιμο νερό.    Μην ξεχνάμε ότι τουλάχιστον τα νησιά μας δεν έχουν αυτή την ευλογία του καθαρού πόσιμου νερού και χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο αμφιβόλου ποιότητας.    Εκτός από το πετρέλαιο που θεωρητικά και μόνο, υπάρχει στη χώρα μας, το καθαρό νερό μας ίσως να αποτελεί στόχο όλων όσων επιδιώκουν την πλήρη κατάκτησή της.    Να σημειώσω ότι οι επιστήμονες αναφέρουν πως μόνο οι πανάκριβες γεωτρήσεις θα μπορέσουν να αποδείξουν την ύπαρξη πετρελαίου, σε ποσότητα οικονομικά εκμεταλλεύσιμη.    Το τόσο σημαντικό αγαθό, μας το προσφέρει ακόμη άφθονο η φύση μέσω της βροχής.    Ο τεράστιος ορεινός όγκος του Ταϋγέτου λειτουργεί ως μια μεγάλη δεξαμενή αλλά και ως φίλτρο καθαρισμού του βρόχινου νερού το οποίο μάλιστα στην πορεία του προς τις πηγές εμπλουτίζεται με πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία.    Από εκεί και μετά όμως εμείς οι άνθρωποι κάνουμε τα πάντα ώστε το νερό να φτάσει γρήγορα στη θάλασσα.    Δεν έχουμε προβλέψει κανένα μέσο αποθήκευσης του νερού ή καθυστέρησης του ώστε να εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, πριν χαθεί στην ανάμιξη του με το θαλασσινό.    Μικρά ή μεγαλύτερα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα για δραστική μείωση της κατανάλωσης κτλ έπρεπε να έχουμε δημιουργήσει πριν χρόνια.    Τουλάχιστον σήμερα πρέπει να ξεκινήσουμε.    Έχουμε την τεχνογνωσία, το επιστημονικό προσωπικό που θα μας οδηγήσουν σε λύσεις ουσιαστικές, όχι μόνο για συγκράτηση του νερού αλλά και για υδροδυναμική εκμετάλλευση του. Ακόμη και οι οδηγίες των εθελοντών επιστημόνων - ερευνητών του National geografic, οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους διαφόρων περιοχών στον κόσμο όπου παρουσιάζεται ήδη έντονο το ζήτημα της έλλειψης νερού ή βροχών και η υπόδειξη λύσεων οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην συγκράτηση του και όχι την ταχεία προώθηση του στη θάλασσα ίσως να είναι σημαντική για την αφύπνηση όλων μας πάνω στο μεγάλο αυτό ζήτημα.    Δεν ξεχνάμε πως οι προβλέψεις μιλούν για ερημοποίηση του νοτίου τμήματος της χώρας μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.    Εμείς οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούμε και με οργανωμένη προσπάθεια, διαρκή ενημέρωση και μόνιμη όχληση των υπευθύνων να προκαλέσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού.    Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελ / σου Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη Πολ. Μηχ. Ε.Μ.Π. - M.Sc. αναφέρει:    «Η εγρήγορση όλων των συναδέλφων Μηχανικών αλλά και του συνόλου της Κοινωνίας, για την προστασία του Κοινωνικού Αγαθού« Νερό »και για την εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών πρόσβασης στη χρήση του στην προβλεπόμενη ελάχιστα αποδεκτή ποσότητα αλλά και ποιότητα, είναι επιβεβλημένη».

Συνεχίζοντας σήμερα τη σκέψη μου πάνω στο θέμα, με αφορμή και τα όσα διαδίδονται για ιδιωτικοποίηση του νερού, οδηγήθηκα στην ανάλυση των όσων σημαντικών είπε η κ.α Τσιώλη. Προειδοποίησε για την πιθανή απαγόρευση, περιορισμό της ελεύθερης και δωρεάν χρήσης του, για την υπέρογκη ίσως αύξηση της τιμής του που θα κάνει τον πολύ κόσμο να μην έχει εύκολη πρόσβαση στη χρήση του. Και πως να έχει φυσικά, μιας και έχει να πληρώσει τόσα. Ίσως αργότερα χρεώνεται και η κατανάλωση οξυγόνου! Κατά τη γνώμη μου το πλέον σοβαρό είναι πως η κ.α Τσιόλη θεωρεί ότι κινδυνεύει το δικαίωμα του ανθρώπου στη χρήση του νερού, αναφέροντας πως πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρήσης έστω στην προβλεπόμενη ελάχιστα αποδεκτή ποσότητα αλλά και ποιότητα. Δε νομίζω πως χρειάζεται να αναφέρω τους πιθανούς περιορισμούς στη χρήση του νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Θα κλείσω με δύο ακόμη σκέψεις μου: Πρόσφατα, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας προετοιμαζόταν να επισκεφτεί τη χώρα μας, άκουγα πως μαζί του θα έρθουν για επενδύσεις 80 περίπου επιχειρηματίες. Όταν έφτασε όμως μαζί του ήταν μόνο 3 - 4 "νερουλάδες", εκπρόσωποι εταιρίων για το νερό μας. Αυτή ήταν η επιχειρηματική κουστωδεία του. Τότε έγραψα στο facebook "θα πούμε το νερό...eau! Επίσης τον περασμένο Οκτώβρη στο Βέλγιο αγοράζαμε σε πολλαπλάσια τιμή το μισό λίτρο νερό, από 2,5 έως 4 ευρώ, από την τιμή του πετρελαίου κίνησης 1,10 και της αμόλυβδης βενζίνης 1,20 περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.