23 Δεκ 2014

Τα προβλήματα των ΑμεΑ συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

  Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, στο δημαρχιακό μέγαρο Σπάρτης, παρέστη χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας κ. Τάκης Αλεξανδράκης, και ο ταμίας του Σωματείου κ. Βαγγέλης Γιόκαρης προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και να ζητήσουν την έκφραση θέσης αλλά και έμπρακτη στήριξη της κοινωνικής αυτής ομάδας. 


  Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδράκης, το ΔΣ Σπάρτης ήταν το πρώτο που αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα για συζήτηση. 


  Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Σωματείου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, τη δημοτική αρχή και την εκάστοτε Οικονομική Επιτροπή. 


  Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε ήταν η μη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του τελευταίου διμήνου του έτους, τα οποία έως και πέρυσι καταβάλλονταν μέσα στον Δεκέμβριο. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, φέτος η καταβολή αποκλείεται να γίνει νωρίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου. Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους με αναπηρία αυτά τα χρήματα αποτελούν τη μοναδική πηγή εσόδων τους, την επιβίωσή τους. Ζητήθηκε λοιπόν από το Σώμα η έκφραση θέσης (η αρμοδιότητα ανήκει στο κεντρικό κράτος). Περνώντας στη διατύπωση των υπόλοιπων αιτημάτων, ο κ. Αλεξανδράκης προέτρεψε το ΔΣ να μηδενιστούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς ωστόσο να μετακυληθεί το κόστος στους υπόλοιπους δημότες, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνικές εντάσεις. Υπογραμμίζοντας πως ο άνθρωπος με αναπηρία είναι εγκλωβισμένος και δεν έχει διεξόδους, ζήτησε επίσης τα τεχνικά έργα που κατασκευάζονται με ευθύνη του δήμου να υπόκεινται στον Σχεδιασμό για Όλους, εντοπίζοντας σε αυτόν κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ανακατασκευή της Λεωνίδου, ο κ. Αλεξανδράκης έκανε λόγο για είκοσι περίπου λάθη, με συνακόλουθη αύξηση του κόστους διόρθωσής τους. Όπως εξήγησε, εάν ο Σχεδιασμός για Όλους ληφθεί υπόψη εξαρχής σε τέτοιου είδους έργα, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται μόλις κατά 2-3%. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιβάρυνση για την αποκατάσταση λαθών ανέρχεται μέχρι και στο 40% του αρχικού προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος των ΑμεΑ επέστησε την προσοχή του δήμου στην επικείμενη ανακατασκευή της λεωφόρου Λυκούργου, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα λάθη. Τόνισε μάλιστα πως σε έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα που επιτρέπει την καταγγελία, εάν διαπιστωθούν σφάλματα. Προέταξε πάντως την ανάγκη σωστής συνεργασίας με το δήμο ώστε να αποφευχθούν τέτοια ενδεχόμενα. Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Αλεξανδράκης ζήτησε επιπλέον να αποκατασταθούν φθαρμένες πινακίδες σήμανσης, να παραχωρηθεί χώρος στο δημοτικό σχολείο Βαμβακούς για τις ανάγκες του Σωματείου (θα συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο), να επιλεγεί αίθουσα καταλληλότερη για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή να γίνει προσβάσιμη η υπάρχουσα σε ΑμεΑ, οι δε προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί από το δήμο Σπάρτης να συμπεριλάβουν και άτομα με αναπηρία. Πρότεινε ακόμη να συσταθεί ένα δίκτυο συνεργασίας λακωνικών δήμων προκειμένου να πληρωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο των 45.000 κατοίκων και να διεκδικήσει η ευρύτερη περιοχή μια υποψηφιότητα για το βραβείο προσβάσιμης πόλης. «Δεν πρέπει η Σπάρτη να μείνει εκτός», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως η δημιουργία ανάλογων υποδομών θα οδηγήσει σε προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού τουριστών και των συνοδών τους που τώρα εκ των πραγμάτων αποφεύγουν να επισκεφθούν την περιοχή. 


  Διαβάστε περισσότερα πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: 


http://laconialive.gr/?p=23960http://laconialive.gr/?p=23960http://laconialive.gr/?p=23960

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου