28 Απρ 2014

Έκθεση Cern στο ίδρυμα Ευγενίδου, Η επιστήμη ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό

  Από τα γαλλοελβετικά σύνορα στο... Παλαιό Φάληρο ταξίδεψε ένα μικρό κομμάτι του CERN, καθώς μέχρι το τέλος Μαΐου 2014 φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου η διαδραστική έκθεση «"Επιταχύνοντας" την Επιστήμη». 

  Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο call_skype_logo69 36 17 71 43 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr 

  ΕΛΕΝΗ ΒΕΡΓΟΥ 

  Από τα γαλλοελβετικά σύνορα στο... Παλαιό Φάληρο ταξίδεψε ένα μικρό κομμάτι του CERN, καθώς μέχρι το τέλος Μαΐου φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου η διαδραστική έκθεση «"Επιταχύνοντας" την Επιστήμη»! 

  Η εντυπωσιακή έκθεση δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του CERN σε συνεργασία με το Dudley Wright Foundation και έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες της σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των πολιτών. 

  Ελπίδα των ερευνητών να εξηγήσουν με κατανοητό τρόπο εξαιρετικά σύνθετες έννοιες, όπως ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής, η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και το μποζόνιο του Χιγκς. 

  Ο στόχος 

  «Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 και στόχος μας είναι να γυρίζει όσο γίνεται τα κράτη-μέλη του οργανισμού. 

  Στόχος της είναι να φέρει την επιστήμη και την τεχνολογία κοντά στους πολίτες», λέει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής, αναπληρωτής επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN. 

  Η πρωτοποριακή έκθεση είναι διαδραστική και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

  Η επόμενη... επίσκεψή της στη χώρα μας αναμένεται τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου θα φιλοξενηθεί για περίπου έξι εβδομάδες. 

  «Η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη. 

  Αρχικά, παρουσιάζεται η βασική επιστήμη και τα ερωτήματα που προσπαθούμε να απαντήσουμε στο CERN», αναφέρει ο κ. Τσεσμελής και συνεχίζει: 

  «Το δεύτερο μέρος είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), τα πειράματα και οι σκοποί τους. 

  Τέλος, το τρίτο μέρος της έκθεσης ασχολείται με τις εφαρμογές της τεχνολογίας στα πειράματα αυτά αλλά και τη μεταφορά των πειραμάτων στην καθημερινή ζωή. 

  Όλη η έκθεση είναι διαδραστική, με γραφικά, οθόνες αφής και ένα μοντέλο του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων». 

  Οι υπεύθυνοι του CERN ευελπιστούν ότι η έκθεση αποτελεί «παράθυρο» των πολιτών στο έργο τους. 

  «Μεταφέρουμε ουσιαστικά ένα μικρό κομμάτι του CERN πιο κοντά στους πολίτες. 

  Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει θετικά μηνύματα για τη συγκεκριμένη έκθεση και υπολογίζουμε ότι την έχουν επισκεφτεί περίπου 200.000 άνθρωποι. 

  Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να μαθαίνουν για την τεχνολογία αιχμής. Όπου έχει γίνει η έκθεση, το κοινό έχει αγκαλιάσει τόσο εμάς όσο και την επιστήμη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσεσμελής και ολοκληρώνει λέγοντας: 

  «Πραγματικά χαίρομαι πολύ που η έκθεση βρίσκεται στην Αθήνα και περιμένουμε όχι μόνο μεμονωμένους επισκέπτες, αλλά και σχολεία να έρθουν να τη δουν από κοντά. 

  Έτσι και αλλιώς τα παιδιά είναι οι μελλοντικοί επιστημονικοί υπεύθυνοι του οργανισμού». 

  Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο call_skype_logo69 36 17 71 43 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr 

  ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Ελεύθερη είσοδος με προτεραιότητα 

  Η ΕΙΣΟΔΟΣ στην έκθεση για το γενικό κοινό είναι δωρεάν αλλά τηρείται σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο. 

  Από τις 30 Απριλίου έως και τις 31 Μαΐου το ωράριο λειτουργίας αλλάζει και οι πόρτες της έκθεσης θα είναι ανοιχτές κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 1 7.00 έως τις 21.00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 11.00 έως τις 21.00. 

  Τις επίσημες αργίες η έκθεση θα παραμείνει κλειστή. 

  Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή. 

  INFO 

  Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 387, 1 75 64, 

  Π. Φάληρο. Είσοδος από οδό Πεντέλης 11 

  Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου