Επιστήμη Τεχνολογία

Επιστήμη

NASA: Ο Ήλιος είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο νόμιζαν οι επιστήμονες

Η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα η NASA, με τα τελευταία σύγχρονα μέσα που διαθέτει, δείχνει να ανατρέπει τις θεωρίες της, λέγοντας πως ενδεχομένως το άστρο του πλανητικού μας συστήματος, να είναι πολύ μεγαλύτερο απ' όσο νομίζαμε.

Η NASA δημοσίευσε κοντινές εικόνες της κόκκινης κηλίδας του Δία   Εισερχόμενα

Οποιοσδήποτε έχει δει φωτογραφίες του Δία έχει δει τη χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα, η τεράστια καταιγίδα του πλανήτη που δημιουργήθηκε πριν από 350 χρόνια και κυριολεκτικά χωράει ολόκληρη τη Γη.

Όλες οι φωτογραφίες εδώ.

Χρονοκρύσταλλοι, Μια νέα, αλλόκοτη, μορφή ύλης που δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες

Μια νέα μορφή ύλης που τη βάφτισαν «χρονοκρύσταλλο» δημιούργησαν δύο ομάδες Αμερικανών επιστημόνων επιτυγχάνοντας αυτό που κάποτε θεωρείτο ακατόρθωτο. Τα άτομα των συνηθισμένων κρυστάλλων, από τα διαμάντια μέχρι τις χιονονιφάδες, διατάσσονται σε τρισδιάστατα πλέγματα, τα οποία επαναλαμβάνονται σε όλη την έκτασή τους. Ωστόσο τα άτομα στους χρονοκρυστάλλους ακολουθούν μοτίβα που δεν επαναλαμβάνονται στον χώρο, αλλά στην τέταρτη διάσταση, τον χρόνο.

Ο κορυφαίος ψυχολόγος που υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «παιδιά που δεν παίρνουν τα γράμματα», αλλά χαζά εκπαιδευτικά συστήματα

Ο Τζερόμ Μπρούνερ γεννήθηκε τυφλός, αλλά βρήκε το φως του σε ηλικία 2 ετών. Τη δεκαετία του 1940, η επιστήμη της ψυχολογίας αντιμετώπιζε τον άνθρωπο σαν ένα «μαύρο κουτί». Η μόνη λειτουργία του ανθρώπου ήταν να δέχεται ερεθίσματα και να αντιδρά σε αυτά, σχεδόν αυτόματα και μηχανικά, χωρίς κάποια συναισθηματική ή υποκειμενική επεξεργασία των δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο λεγόμενος «Σκύλος του Παβλόφ», το πείραμα του Σοβιετικού επιστήμονα πάνω στον οποίο βασίστηκε η μελέτη του «συμπεριφορισμού». Στις μελέτες του, ο Παβλόφ όταν τάιζε τα σκυλιά, χτυπούσε ταυτόχρονα ένα κουδούνι. Σταδιακά, τα σκυλιά ταύτισαν τον ήχο του κουδουνιού με το φαγητό, με αποτέλεσμα να τρέχουν τα σάλια τους, κάθε φορά που τον άκουγαν, ακόμα και αν δεν τα τάιζαν. Σύμφωνα με τον «συμπεριφορισμό», οι άνθρωποι λειτουργούσαν με πολύ παρόμοιο τρόπο. Αντιδρούσαν σε ερεθίσματα σχεδόν σαν ρομπότ, χωρίς να επηρεάζονται από διαφορές υποκειμενικές συνθήκες του περιβάλλοντός τους.

Γεωλογία - Το χρονικό της καταστροφής από την έκρηξη της Θήρας

Η καλδέρα δεν ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κύριας φάσης της έκρηξης, αλλά πλημμύρισε με νερό, αφότου η έκρηξη είχε πια ολοκληρωθεί. Η μέχρι σήμερα κυρίαρχη θεωρία ήταν ότι κατά την ηφαιστειακή έκρηξη, εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε το ηφαιστειακό συγκρότημα στη θάλασσα, δημιουργήθηκε μία τεράστια καλδέρα, με διαστάσεις δέκα επί επτά χιλιομέτρων, και αυτή η κατάρρευση προκάλεσε τσουνάμι. Η νέα θεωρία αμφισβητεί τις έως τώρα εκτιμήσεις για το πώς προκλήθηκε το τσουνάμι.

Ανθρώπινος οργανισμός - Το μυαλό έχει ένα κουμπί διαγραφής. Μάθετε πώς να το χρησιμοποιήσετε

Αυτός είναι ο απίστευτος τρόπος που ο εγκέφαλός σου κάνει χώρο για να μπορείς να μάθεις περισσότερα. Για να μάθουμε κάτι, ακόμα πιο σημαντικό από την εξάσκηση είναι η ικανότητα να ξεμάθουμε ή να σπάσουμε τις παλιές νευρωνικές συνδέσεις που ρυθμίζουν πράγματα που δεν μας είναι χρήσιμα πλέον. Αυτό ονομάζεται «συναπτικό κλάδεμα».

Ζωολογία - Πώς οι μέλισσες αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πεδία των λουλουδιών

Οι μέλισσες αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά φορτία με τα τριχίδια που καλύπτουν το σώμα τους (Πηγή: University of Bristol)

Διάστημα - Μυστηριώδεις κοσμικές εκρήξεις φέρνουν πονοκέφαλο στους αστρονόμους

«Ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Ίργουιν και δήλωσε άγνοια για τη φύση αυτών των «εκρήξεων». Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι παράγονται, όταν η ύλη από ένα άστρο πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα ή σε ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ).

Ζωολογία - Αποκαλύφθηκε το μυστικό επιβίωσης των πιο σκληροτράχηλων ζώων στη Γη

Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά το γενετικό μυστικό που επιτρέπει στα βραδύπορα, τα μικροσκοπικά ζώα μήκους περίπου ενός χιλιοστού, να αντέχουν σε βραστό νερό, στην κατάψυξη και στις διαστημικές ακτινοβολίες, κάτι που τους έχει προσδώσει τον χαρακτηρισμό των πιο σκληροτράχηλων ζώων του πλανήτη μας.

Φυσική - Ναι η κβαντική τηλεμεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις είναι γεγονός

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία κινεζική και μία καναδική, απέδειξαν για πρώτη φορά ότι είναι δυνατή σε μεγάλες αποστάσεις η κβαντική τηλεμεταφορά, δηλαδή η μετάδοση κβαντικών πληροφοριών, κωδικοποιημένων σε σωματίδια του φωτός, μέσω υπαρχόντων καλωδίων οπτικών ινών μήκους αρκετών χιλιομέτρων, ανάμεσα σε γεωγραφικά απομακρυσμένα σημεία.

Διάστημα - Ψίθυροι του Σύμπαντος από μαύρες τρύπες

Εχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι δύο ανιχνευτές LIGO, στη Λουιζιάνα και στην Ουάσιγκτον, απέδειξαν για πρώτη φορά την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων που προέρχονταν από τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών 36 και 29 ηλιακών μαζών, αν και επίσημα η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου. Με την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων του LIGO αποδείχθηκε, μεταξύ άλλων, πως οι μαύρες τρύπες δεν είναι απλώς μαθηματικά μόνο κατασκευάσματα της θεωρίας του Αϊνστάιν αλλά υπάρχουν πράγματι στο Σύμπαν ακόμη και σε διπλά συστήματα τέτοιων αντικειμένων.

Διάστημα - Ανακαλύφθηκε γαλαξιακό σμήνος σε απόσταση-ρεκόρ 11,1 δισ. ετών φωτός

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γαλαξιακό σμήνος στην απόσταση-ρεκόρ των 11,1 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ενώ μια άλλη αμερικανική ερευνητική ομάδα εντόπισε άγνωστα έως τώρα ουράνια σώματα στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Διάστημα - Νέα έρευνα καταρρίπτει τη θεωρία για το τρεχούμενο νερό στον Αρη

Το περασμένο φθινόπωρο, οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι ο Κόκκινος Πλανήτης μπορεί εποχικά να εμφανίζει νερό σε ρευστή μορφή, υποδεικνύοντας ως αποδείξεις του φαινομένου τους αύλακες που υποτίθεται ότι έμεναν πίσω μετά την εξάτμιση του νερού. Ωστόσο, μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters υποδεικνύει ότι τελικά ο Αρης μπορεί να μην είναι και η όαση που είχαμε οραματιστεί βλέποντας τους συγκεκριμένους σχηματισμούς στην επιφάνειά του.

Ηλιακή ενέργεια - Ηλιακή ενεργεα - Το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε την ιστορική αποστολή του

Ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση γύρω από τον κόσμο το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2, το οποίο προσγειώθηκε χθες στο Αμπου Ντάμπι, από όπου είχε απογειωθεί για τη μεγάλη περιπέτεια πριν από ένα χρόνο. Το ηλιακό αεροσκάφος διάνυσε περίπου 40.000 χλμ. και πραγματοποίησε 16 στάσεις σε όλον τον κόσμο, χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μία σταγόνα καυσίμων.

Διάστημα - Τριπλά ηλιοβασιλέματα, ημέρες δυο αιώνων

τα εξωγήινα ηλιοβασιλέματα μπορεί να είναι πιο θεαματικά από ό,τι είχαν φανταστεί οι αστρονόμοι. Πλανήτες με τρία άστρα είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, ωστόσο η τεράστια τροχιά που ακολουθεί ο πλανήτης HD 131399Ab, σε απόσταση 320 εκατομμυρίων ετών φωτός, δεν μοιάζει με καμιά άλλη.

video - Προσομοίωση της τροχιάς του.

Βιολογία - Μια 27χρονη βιολόγος από τη Θεσσαλονίκη είναι το αστέρι της NASA!

Η Ελένη Αντωνιάδου, 27 ετών, γεννημένη το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Οξυά Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας,είναι μια εξαιρετική επιστήμονας, ερευνήτρια Βιολόγος και συν-ιδρύτρια της start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα από βιοϋλικά και βιοκύτταρα.

Ζωολογία - Τα μυστηριώδη πλάσματα που βρέθηκαν στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης και ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία στον πλανήτη καθώς μεγάλο μέρος της παραμένει ανεξερεύνητο.

Κλιματική αλλαγή - Μετατροπή του CO2 σε ασβεστόλιθο υπόσχεται να σώσει το κλίμα

Οι χημικές αντιδράσεις μετέτρεψαν το CO2 σε στερεές ανθρακικές ενώσεις. Επιστήμονες και μηχανικοί που εργάζονται σε μεγάλο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Ισλανδία βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μετατρέποντας το σε. πέτρα. Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο συμβάλλουν στη μείωση των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου και στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Φυσική - Δεύτερη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων του Αϊνστάιν

Μαύρες τρύπες που συγκρούστηκαν σε ένα σπιράλ θανάτου προκάλεσαν ρυτιδώσεις στο χωροχρόνο που έφτασαν μέχρι τη Γη.

Κλιματική αλλαγή - Το πρώτο θηλαστικό που εξαφανίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ένα μικρό τρωκτικό που ζούσε αποκλειστικά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί έξω από την Αυστραλία είναι το πρώτο είδος θηλαστικού του οποίου η εξαφάνιση αποδίδεται ευθέως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Διάστημα - Τηλεσκόπιο νετρίνων στην άβυσσο της Πύλου;

Προχωρά η υλοποίηση στο βυθό της Μεσογείου του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου νετρίνων στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η διεθνής κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξή του.

Διάστημα - Βρέθηκαν νέφη νερού εκτός του ηλιακού μας συστήματος

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη σε απόσταση 7,2 ετών φωτός από τη Γη. Ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις για σύννεφα που περιέχουν νερό, σε ένα ουράνιο σώμα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Διάστημα - Ποιες απαντήσεις αναζητά το Juno στον Δία

Βγείτε έξω το βράδυ μια από αυτές τις ημέρες και κοιτάξτε δυτικά: θα είναι δύσκολο να χάσετε τον Δία, τον επιβλητικό άρχοντα των πλανητών, ο οποίος μόλις υποδέχτηκε τον πρώτο επισκέπτη από την ιστορική αποστολή Galileo πριν από 21 χρόνια.

video - Juno Approach Movie of Jupiter and the Galilean Moons

Διάστημα - Η Ήρα της NASA έτοιμη να ξεμπροστιάσει τον Δία

Όπως η Ήρα της μυθολογίας μπορούσε να βλέπει κάτω από τα πυκνά σύννεφα που δημιουργούσε ο Δίας για να καλύπτει τις ατασθαλίες του, το Juno της NASA θα κάνει κάτι ανάλογο για την πλανητολογία: η αποστολή των 1,1 δισ. δολαρίων τέθηκε την Τρίτη σε τροχιά γύρω από τον γίγαντα του Ηλιακού Συστήματος. Η αποστολή δεν έχει απεριόριστο χρόνο για να δώσει απαντήσεις, αφού θα τερματιστεί τον στις αρχές του 2018. Ορισμένα όργανα, ανάμεσά τους η κύρια κάμερα του σκάφους, είναι πιθανό να πάψουν να λειτουργούν αρκετά νωρίτερα από αυτήν την καταληκτική ημερομηνία. Αιτία είναι οι ακραίες δόσεις ακτινοβολίας που δέχεται το Juno -το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Δία συλλαμβάνει φορτισμένα σωματίδια και τα επιταχύνει σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Στη διάρκεια της παραμονής του το Juno θα δεχθεί ακτινοβολία που θα ισοδυναμούσε με δεκάδες εκατομμύρια ακτινογραφίας. Για να αντέξει η αποστολή αυτό το άκρως εχθρικό περιβάλλον, τα ευαίσθητα εξαρτήματά του βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε ένα κουτί από τιτάνιο με παχιά τοιχώματα.

video - Juno: Mission to Jupiter 360 Video (Narrated)

video - Juno Spacecraft Size Comparison

Διάστημα - video - Τα διαπλανητικά ταξίδια και η βαρυτική σφενδόνη

Για να μπορέσει καθένας μας να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο κινείται ένα διαστημόπλοιο στο διάστημα, προσπαθώντας να καταναλώσει την μικρότερη δυνατή ενέργεια, θα εξηγήσουμε με απλά λόγια τη χρήση των "βαρυτικών σφενδόνων", των ελιγμών βαρυτικής ώθησης, που αποτελούν έναν σχετικά απλό και ανέξοδο τρόπο να χρησιμοποιηθεί η βαρύτητα ενός μεγάλου ουράνιου σώματος για την επιτάχυνση ενός διαστημοπλοίου.

Κατ' αναλογία με την βαρυτική σφενδόνη, ένα παιδί ρίχνει μία μπάλα (που αντιστοιχεί στο διαστημόπλοιο) σε έναν κινούμενο σιδηρόδρομο (που αντιστοιχεί στον πλανήτη). Καθώς η μπάλα συγκρούεται με τον σιδηρόδρομο, «δανείζεται» ένα μέρος από την ορμή του.

Με την χρήση ενός δικτύου κωνικών τομών και κατάλληλων ελιγμών βαρυτικών ωθήσεων, σε διαφορετικά ενεργειακά επίπεδα, είναι δυνατόν να πλοηγηθεί κάποιος σε ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

video - Voyager 1 & 2 Trajectories to the Outer Planets

Διάστημα - video - Η Ήρα έφτασε στον Δία μετά από ταξίδι πέντε χρόνων!

Για δεύτερη φορά, μετά το Galileo (Γαλιλαίος) το 1995, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος, το Juno (Ήρα), κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο και μυστηριώδη Δία, που περιβάλλεται από πυκνά νέφη. Το ρομποτικό σκάφος της NASA, μετά από ένα πενταετές ταξίδι, ενεργοποίησε τις μηχανές του για να επιβραδύνει όσο χρειαζόταν και στις 06:53 ώρα Ελλάδος αφέθηκε στη βαρυτική «αγκαλιά» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, εισερχόμενο έτσι σε τροχιά γύρω του.

Ιδιαίτερα σημαντικό:  Λίγες ώρες πριν, η ίδια αυτή βαρύτητα είχε επιταχύνει το σκάφος με ταχύτητα 265.000 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο αντικείμενο είχε ποτέ ταξιδέψει. Αν η μανούβρα εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια. Γι' αυτό, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις το Juno πέτυχε τον στόχο του.

Διάστημα - Κατοικήσιμοι οι τρεις νέοι πλανήτες που ανακαλύφθηκαν;

Βέλγοι και Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν στο διάστημα τρεις νέους πλανήτες, οι οποίοι θεωρητικά τουλάχιστον, είναι κατοικήσιμοι. Από τη μια πλευρά αυτό σημαίνει ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από έναν ήλιο, ο οποίος διασφαλίζει ότι το νερό παραμένει σε ρευστή μορφή. Με άλλα λόγια ούτε πολύ ζέστη, ούτε πολύ κρύο. Από την άλλη πλευρά το μέγεθος και η μάζα των πλανητών πρέπει να μοιάζουν με τη Γη έτσι ώστε να είναι παρόμοιες οι συνθήκες βαρύτητας. Οι νέοι πλανήτες πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν «μικρό» ήλιο που έχει μέγεθος περίπου 12% του ηλίου στο δικό μας σύστημα. Εκτός αυτού η απόσταση των πλανητών από τον ήλιο επιτρέπει θεωρητικά την ανθρώπινη επιβίωση.

Ανθρωπολογία - Η Εξέλιξη «ακολουθεί το δρόμο της ελάχιστης αντίστασης»

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά την ανατομία και τις συνήθειες των ζώων και του ανθρώπου, είναι προφανές ότι η Εξέλιξη δεν εποίησεν τα πάντα εν σοφία. Και αυτό επειδή η φυσική επιλογή ακολουθεί τον «δρόμο της ελάχιστης αντίστασης» και δίνει πρακτικές λύσεις που δεν είναι πάντα οι βέλτιστες, επισημαίνει ανάλυση στο περιοδικό Science.

Φύση - Το απίθανο ψάρι που ζει στην έρημο εδώ και 60.000 χρόνια

Λέγεται ότι είναι το σπανιότερο ψάρι του κόσμου, αλλά και το πιο απομονωμένο είδος της Γης. Είναι ένα ψαράκι που ζει αποκλειστικά σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά της Κοιλάδας του Θανάτου, επιζώντας σε ακραία μοναξιά εδώ και πολύ καιρό -πραγματικά πολύ καιρό, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη.

Διάστημα - Το σκάφος Juno (Ήρα) της αμερικανικής NASA στο Δία

Έφτασε η στιγμή να αποκαλυφθούν τα μυστικά του πλανήτη Δία;

Το πολυετές ταξίδι του JUNO στον πλανήτη Δία

video Juno spacecraft trajectory animation

Διάστημα - Το σκάφος Juno (Ήρα) της αμερικανικής NASA πλησιάζει, μετά από πενταετές ταξίδι, στο τέρμα της αποστολής του, στον μυστηριώδη αέριο γίγαντα Δία. Το «ραντεβού» με τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου και ο ενθουσιασμός στους επιστήμονες κορυφώνεται με την ελπίδα πως ο Δίας θα αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του.

Αστρονομία - Το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανοίγει αυτό το καλοκαίρι τις θύρες στου

Το Κέντρο Επισκεπτών στο Θησείο θα παραμείνει ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γίνονται τακτικές βραδινές ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 8:00 μ.μ. αλλά και καθημερινές στις 11:00 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ.: 210 6131247, 210 8109107 και 210 8109112. Το κόστος είναι 5 ευρώ. Επίσης το κέντρο επισκεπτών Πεντέλης θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 14, και 15 Ιουλίου στις 21:00 για νυχτερινή παρατήρηση πλανητών (Δία, Άρη και Κρόνου) αλλά και αστεριών (Vega, Albireo).

Εδώ longTV Spot

Ανθρώπινο σώμα - Video: Η θαυμαστή πολυπλοκότητα του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος είναι ένα χαοτικό δάσος 100 δισεκατομμυρίων νευρώνων, που συνεχώς μιλάνε ο ένας με τον άλλο. Οι Dunn και Edwards βρήκαν ένα τρόπο να αποτυπώσουν τόσο την ομορφιά όσο και την κομψότητα αυτού του πολύπλοκου οργάνου.

Εδώ για το video

Ψυχολογία - Συνεξάρτηση: Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο «καλοί» με τους άλλους

Συνεξάρτηση είναι όταν αναλαμβάνεις τα προβλήματα των άλλων, τις ανάγκες, τα συναισθήματά, τις προτιμήσεις, τους στόχους, τη ζωή τους, σα να είναι δικά σου, παραμελώντας ή ακόμη και χάνοντας επαφή με τα πραγματικά δικά σου.

Ψυχολογία - Το τέρας μέσα μας: Το πείραμα του Μίλγκραμ

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή. Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.

Τεχνολογία - Η ανθρωπότητα ίσως θα πρέπει να είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης

Google: «Κουμπί πανικού» για τεχνητή νοημοσύνη εκτός ελέγχου. Για την περίπτωση που η τεχνητή νοημοσύνη βγει εκτός ελέγχου και τα βάλει με την ανθρωπότητα, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πιθανό αρκετοί φιλόσοφοι και ειδικοί της τεχνολογίας, ερευνητές της Google προσπαθούν να αναπτύξουν ένα «μεγάλο κόκκινο κουμπί» που θα διακόπτει την εχθρική δραστηριότητα.

Βιολογία - Δομικά υλικά της ζωής ανιχνεύτηκαν στον κομήτη του Rosetta

Για να μην νομίζουμε πως είμαστε οι μοναδικοί στο σύμπαν. «Τα αμινοξέα που είναι χημικές ουσίες ζωτικές για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής στη Γη, βρίσκονται παντού στο σύμπαν και η ζωή θα μπορούσε να αρχίσει σε πολλά μέρη του, δήλωσε η Άλτβεγκ του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Χημικές ουσίες ζωτικές για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής στη Γη, μεταξύ των οποίων το αμινοξύ γλυκίνη και ο φώσφορος, βασικά συστατικά του DNA και των κυτταρικών μεμβρανών, ανιχνεύθηκαν στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο τον οποίο ακολουθεί και εξερευνά το διαστημικό σκάφος Rosetta. Αν και ίχνη οργανικών στοιχείων έχουν εντοπισθεί σε κομήτες στο παρελθόν αυτή τη φορά έχουμε την πρώτη άμεση ανίχνευση οργανικών ουσιών σε κομήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου