9 Μαρ 2021

Το δικαίωμα ψήφου των ανθρώπων με αναπηρία είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Ένα ακόμη άρθρο που περιγράφει τον αγώνα για το αυτονόητο! Στην Ε.Ε. των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο αποκλεισμός των ανθρώπων με αναπηρία αλλά και των ηλικιωμένων, όταν αντιμετωπίζουν παραπλήσια εξαιτίας της ηλικίας τους προβλήματα, είναι ακόμη εδώ. Σημειώνω πως έχω αλλάξει την λέξη άτομα με την λέξη άνθρωποι, υπογραμμίζοντας την προσωπικότητα ως τον καθοριστικό παράγοντα. Τα άτομα αποτελούν μέρος της ύλης και είναι όμοια, αδιαφοροποίητα μεταξύ τους, στοιχεία της, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι άνθρωποι διαθέτουμε διαφορετικά εξωτερικά και εσωτερικά γνωρίσματα, χαρακτήρα και προσωπικότητα, ιδιαίτερα για τον κάθε έναν άνθρωπο.

Ο Krzysztof Pater είναι Πολωνός, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ). Είναι ο συντάκτης της έκθεσης σχετικά με το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία να ψηφίζουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, που δημοσιεύτηκε το 2019 βασισμένη σε ενδελεχή έρευνά του σχετικά με τις πρακτικές ψηφοφορίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται απίστευτο ή ακόμη και εξωφρενικό ότι, στη σημερινή επικράτεια της ΕΕ, η άρση της τελευταίας απαγόρευσης του δικαιώματος ψήφου των γυναικών επήλθε μόλις το 1976, ακριβώς 70 χρόνια αφότου η Φινλανδία έγινε το πρώτο από το υφιστάμενα κράτη μέλη που δέχθηκε γυναίκες στα εκλογικά του κέντρα.

Ωστόσο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δείχνουν να αντιδρούν για το γεγονός ότι εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στερούνται σήμερα αυτό το ίδιο δικαίωμα απλώς και μόνο επειδή έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Σε οκτώ κράτη μέλη, δεν θα μπορέσετε να ψηφίσετε τον υποψήφιο της επιλογής σας στις ευρωπαϊκές ή σε άλλες εκλογές, εκτός κι αν χαίρετε άκρας υγείας και είστε σε θέση να προσέλθετε στις κάλπες. Εάν είστε τυφλός, 18 κράτη μέλη δεν θα σας επιτρέψουν να ψηφίσετε χωρίς βοήθεια. Εάν η αναπηρία σας σάς εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας, τότε δεν θα μπορέσετε να ψηφίσετε σε εννέα χώρες στις οποίες επιλέγετε τον υποψήφιο της προτίμησής σας γράφοντας στο ψηφοδέλτιο είτε το όνομα του υποψηφίου είτε το όνομα του κόμματός του είτε τον αριθμό ταυτοποίησής του. Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία δεν είναι διόλου ατεκμηρίωτα: από το 2016 έως τα τέλη του 2018 διενήργησα έρευνες σε 27 κράτη μέλη, καταγράφοντας διεξοδικά όλους τους περιορισμούς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι με αναπηρία. Άντλησα πληροφορίες από πολυάριθμες πηγές, όπως κρατικές εκλογικές επιτροπές και οργανώσεις ανθρώπων με αναπηρία. Στο τέλος της έρευνάς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, λόγω των υφιστάμενων νομικών και τεχνικών εμποδίων, καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εκλογές είναι πλήρως προσβάσιμες σε όλους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.