19 Φεβ 2021

Παρουσίαση των δράσεων του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμεΑ Χολαργού

Ακούστε την συνέντευξη και διαβάστε το κείμενό της εδώ.

Ακούστε απευθείας την συνέντευξη πατώντας εδώ.

Εικονίζεται ο πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας παιδιών και ΑμεΑ κ. Κωνσταντίνος Τίγκας.

Για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής, ακολουθεί το σύνολο του κειμένου της συνέντευξης.

- Συνομιλώ με τον φίλο Κωνσταντίνο Τίγκα, τον πρόεδρο του συνδέσμου προστασίας παιδιών και ΑμεΑ που εδρεύει στον Χολαργό Αττικής. Πέρα από την έντονη και αποτελεσματική κοινωνική του δράση είναι και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην θέση της αντιπολίτευσης στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

- Ευχαριστώ φίλε Τάκη για την φιλοξενία. Ο σύνδεσμος προστασίας παιδιών και ΑμεΑ ιδρύθηκε το 1923 και αδιάκοπα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ΝΠΙΔ. Η δράση μας έχει κατατάξει τον σύνδεσμο στην πρώτη θέση μεταξύ των αντίστοιχων φορέων παροχής υπηρεσιών της Ελλάδας, με κριτήριο την δυναμικότητα, τον αριθμό των εξυπηρετούμενων, καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Διαθέτουμε άδεια για την εξυπηρέτηση 418 ωφελούμενων στο ΚΔΗΦ, που είναι κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας. Επίσης στις ΣΥΔ, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης 24ωρης βάσης, διαμένουν μονίμως 60 άνθρωποι στην Αθήνα και 14 στην Ρόδο. Η τελευταία ξεκίνησε την λειτουργία της στις 10 Ιανουαρίου του 2020. Αναλύοντας τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήσαμε στην Ελλάδα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ανθρώπους με αναπηρία, εντοπίσαμε έλλειμμα στα Δωδεκάνησα. Αποφασίστηκε η έναρξη δράσης του συνδέσμου στην Ρόδο, όπου ήδη λειτουργεί η ΣΥΔ με 14 ωφελούμενους και 1 ΚΔΗΦ μέγιστης δυναμικότητας 102 παιδιών, ήδη παρέχεται ημερήσια φροντίδα σε 50 παιδιά περίπου. Στο ΚΔΗΦ Χολαργού, παρέχεται ημερήσια φροντίδα σε παιδιά από όλη την Αττική. Μετακινούνται από το σπίτι τους προς τον σύνδεσμο κάθε πρωί και το αντίστροφο νωρίς το απόγευμα, με τα 8 ιδιόκτητα λεωφορεία μας. Λαμβάνουν στους χώρους μας το πρωινό τους, ακολουθούν το πρόγραμμα δεξιοτήτων και γευματίζουν πριν την επιστροφή στο σπίτι τους.

- Τονίζω πως η προσφορά είναι τεράστια, αρχικά προς στα παιδιά που αλλάζουν περιβάλλον, απασχολούνται σε δράσεις που τους προσφέρουν χαρά και αποκτούν κατά το δυνατόν δεξιότητες. Δευτερευόντως επιτρέπουν στην οικογένεια να ασχοληθεί με τα λοιπά μέλη της, τους δίνει την δυνατότητα να ολοκληρώσουν, κατά το διάστημα της απουσίας του παιδιού με αναπηρία τις υποχρεώσεις τους ή και να εργαστούν.

- Πράγματι. Αυτήν την χρονική περίοδο στο ΚΔΗΦ εξυπηρετούνται καθημερινά 326 παιδιά από το φάσμα του αυτισμού και με νοητική υστέρηση. Η εξέταση των αιτημάτων ένταξης ωφελούμενων στα προγράμματά μας, διενεργείται από επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από τον ψυχίατρο, τον επιστημονικό διευθυντή του συνδέσμου, τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό, παρουσία των γονέων η των συμπαραστατών των παιδιών.

- Ως προς την λειτουργία των ΣΥΔ 24ωρης φιλοξενίας;

- Από το 2018 φιλοξενούμε 48 ανθρώπους με αναπηρία, δυναμικότητα που αυξήθηκε κατά 12 τον Ιούνιο του 2020. Οι 60 συνολικά άνθρωποι με αναπηρία παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το απόγευμα τις ψυχαγωγικές δράσεις. Σημειώνω πως δεν έχουμε διακόψει την λειτουργία μας κατά την περίοδο της πανδημίας.

- Είναι απόλυτης προτεραιότητας, η υποστήριξη της αναπηρικής οικογένειας, είναι σημαντικό να μην διακόπτεται η καθημερινή ρουτίνα του ανθρώπου με αναπηρία. Η αναγκαιότητα της λειτουργίας των ΣΥΔ είναι κρίσιμη κυρίως όταν οι ηλικιωμένοι πλέον γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στα παιδιά τους.

- Πρέπει να αναφέρω πως η ομαλή λειτουργία του συνδέσμου προϋποθέτει την αρμονική λειτουργία ενός ευέλικτου ΔΣ, το οποίο να λαμβάνει γρήγορα, νόμιμες αποφάσεις και την ύπαρξη ενός ικανού και αξιόλογου προσωπικού. Το 2017 όταν η ΓΣ του συνδέσμου με τίμησε με την εμπιστοσύνη της και με εξέλεξε πρόεδρο, το προσωπικό αριθμούσε 18 στελέχη. Σήμερα αριθμεί 128 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην Ρόδο. Μέσα στην κρίση πετύχαμε αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του στελεχιακού προσωπικού κατά 6 φορές. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για την συνεργασία με τους γονείς των ωφελούμενων. Απαιτείται αμοιβαία συνεργασία και εμπιστοσύνη. Όλοι έχουν στην διάθεσή τους τον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου και έχουν την δυνατότητα να με καλέσουν οποιαδήποτε στιγμή. Τους καλούμε να προτείνουν στον σύνδεσμο νέες δράσεις.

- Η οικογένεια δεν επιβαρύνεται με χρήματα. Ανάλογα με την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει 40 - 70 ευρώ ημερησίως.

- Ακριβώς! Η οικογένεια αν επιθυμεί και μπορεί προσφέρει με την μορφή δωρεάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τους ανθρώπους που μας βοηθούν στην ολοκλήρωση του έργου του συνδέσμου. Πέρα από την χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ με 40 έως 70 ευρώ την ημέρα για κάθε ωφελούμενο, ανάλογα με την περίπτωσή του, λαμβάνουμε και πλήθος προσφορών. Ενδεικτικά αναφέρω: Η ένωση Ελλήνων εφοπλιστών μας προσέφερε το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι πολύ σημαντικό γιατί το ύψος της προσφοράς θα κόστιζε ετήσια στον σύνδεσμο 60.000 ευρώ περίπου. Πρέπει να αναφέρω τις προσφορές του ΔΕΔΔΗΕ που την περασμένη χρονιά προσέφερε για 3 μήνες το πετρέλαιο θέρμανσης και τα ελληνικά πετρέλαια προσέφεραν τα καύσιμα κίνησης των οχημάτων μας για 2 μήνες.

- Ποιο είναι το συνολικό εμβαδόν των ιδιόκτητων κτιρίων που φιλοξενούν όλες τις δομές σας;

- Στα 14,5 στρέμματα υπάρχουν 3 κτίσματα συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. Το τελευταίο χτίστηκε το 2002 με εμβαδόν 4.200 τ.μ. 980 τ.μ. είναι το 2ο κτίριο με τα εργαστήριά μας, το οποίο χτίστηκε το 1966 και ανακαινίστηκε το 2018. Το 3ο του 1937 έχει ανακαινιστεί πρόσφατα, το 2020, 900 τ.μ. και στεγάζει 2 στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και ένα οικοτροφείο για ανασφάλιστα παιδιά. Σημαντική είναι η συμμετοχή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που καλύπτουν και ανασφάλιστα παιδιά. Στο ΚΔΗΦ Χολαργού, πρόγραμμα ΕΣΠΑ καλύπτει τα έξοδα 40 παιδιών για 6 χρόνια. 3ετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ τρέχει και στην ΣΥΔ της Ρόδου. Στις 21-1-2021 ξεκίνησε η λειτουργία 2 ΣΥΔ στον Χολαργό, ομοίως με 3ετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

- Μέσα από τα λόγια σου προέκυψαν ορισμένα ερωτήματα. Υπάρχουν στην Ελλάδα του 2021 ανασφάλιστα παιδιά;

- Κυριολεκτώ! Γι' αυτά τα παιδιά με αναπηρία το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποτελεί την διέξοδο για να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

- Θα διερευνήσω το συγκεκριμένο ζήτημα.

- Πρέπει ν' αναφερθώ στις σχέσεις του συνδέσμου με τους γονείς. Με αφορμή μια ημερίδα του 2017 παρατήρησα πως οι γονείς που παρακολουθούσαν τους ομιλητές συχνά δάκρυζαν. Συζήτησα με τους άξιους συνεργάτες το συγκεκριμένο ζήτημα και αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση υποστήριξης των γονέων. Πράγματι ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός αποτελούν την ομάδα αυτή. Έως τότε μια οικογένεια που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με ένα μέλος της με αναπηρία, ρωτούσε μια άλλη οικογένεια που ίσως να αντιμετώπιζε κάποιο παρόμοιο ζήτημα, για να πληροφορηθεί πως θα το αντιμετωπίσει. Αυτό φυσικά είναι λάθος. Πολύ αποδοτικό για την έγκαιρη ενημέρωση της οικογένειας για την επιβίβαση του παιδιού με αναπηρία στο λεωφορείο προς τον σύνδεσμο κάθε πρωί και για την επιστροφή του το απόγευμα έχει αποδειχτεί το bus on time. Είναι ένα πρόγραμμα που ενημερώνει αυτόματα την οικογένεια πως σε 5 λεπτά το λεωφορείο θα φτάσει στο σπίτι είτε για την επιβίβαση είτε για την αποβίβαση του παιδιού με αναπηρία ώστε να ενεργήσει ανάλογα. Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης προσέγγισης κάθε παιδιού και των αναγκών του, προσλάβαμε διατροφολόγο που καθορίζει το πρόγραμμα δίαιτας για κάθε παιδί. Αναφέρω ορισμένες από τις δράσεις για να γίνει κατανοητό το γεγονός της εις βάθος προσέγγισης κάθε ζητήματος.

- Το εξατομικευμένο πρόγραμμα είναι μεγάλης αξίας. Οι αιτήσεις σε αναμονή για το ΚΔΗΦ ή για τις ΣΥΔ είναι πολλές; Υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία που δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν; Στην ΣΥΔ Ρόδου είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις ωφελούμενων. Υπάρχει λίστα αναμονής;

- Θίγεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ο περιφερειάρχης στην Ρόδο μου απηύθυνε αυτό ακριβώς το ερώτημα. Η απάντησή μου ήταν όμοια με αυτήν που θα χρησιμοποιήσω για να απαντήσω στο δικό σου ερώτημα. 15 με 20 άνθρωποι με αναπηρία επιθυμούν να εισέλθουν σε ΣΥΔ στην Ρόδο αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα. Την πιθανότητα μιας ακόμη ΣΥΔ στην Ρόδο διερευνούμε αυτήν την στιγμή. Το ευτύχημα με τον σύνδεσμό μας είναι πως έχουμε την ικανότητα να επεκταθούμε και στην περιφέρεια, γιατί είμαστε ένας φορέας υγιής. Δεν οφείλουμε χρήματα σε προμηθευτές, δεν οφείλουμε δεδουλευμένα στους εργαζομένους, άρα μπορούμε να σχεδιάζουμε και να καθορίζουμε τα βήματά μας.

- Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε όλη την χώρα. Λαμβάνω πολλά τέτοια μηνύματα, πολλά εκ των οποίων αφορούν και στην ειδική εκπαίδευση. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν οι υπάρχουσες δομές να απορροφήσουν.

- Στον σύνδεσμο λειτουργούν 19 τμήματα. Ζωγραφική, κατασκευής ειδών δώρων, κηπουρική, επεξεργασίας δέρματος, 8 εργαστήρια Η.Υ και αρκετά ακόμη. Στο πλαίσιο του εξατομικευμένου προγράμματος σχεδιάζουμε προγράμματα ανάλογα των δυνατοτήτων των παιδιών. Τα προγράμματα που αφορούν στα παιδιά υψηλής λειτουργικότητας, φροντίζουμε να τροποποιούνται συχνά ώστε να διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον τους για την ενασχόληση με αυτά. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε 5 νέα τμήματα. 1 τμήμα μεταξοτυπίας, υφαντικής, που έχει εξοπλιστεί ήδη με 3 σύγχρονους αργαλειούς, κηροπλαστικής, χοροθεραπείας και κατασκευής μπομπονιέρων.

- Θα μπορούν να πωλούνται σε κάποιες αγορές;

- Ασφαλώς! Με την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων αυτών θα ενημερωθούν όλοι μέσω του ιστοτόπου μας.

- Είναι σαφές πως επιλέγεται να ακολουθείται ένα πρόγραμμα ανάλογο με τις δυνατότητες κάθε ομάδας παιδιών. Έχω παρατηρήσει πως εξαιτίας έλλειψης υποδομών, προσωπικού, στα ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παιδιά διαφορετικού επιπέδου συνεκπαιδεύονται σε κοινά προγράμματα, γεγονός που καθυστερεί την εξέλιξη των παιδιών υψηλής λειτουργικότητας.

- Ακριβώς! Εμείς διαχωρίζουμε σε 3 επίπεδα τα προγράμματα ώστε να ταιριάζουν στις δυνατότητες των παιδιών. Η δημιουργική απασχόληση απευθύνεται στα παιδιά μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας, τα 5 προγράμματα στα οποία αναφέρθηκα μόλις προηγούμενα απευθύνονται στα παιδιά υψηλής λειτουργικότητας. Ορισμένα προγράμματα που τρέχουν παράλληλα αυτήν την περίοδο, αφορούν απλές πληροφορίες για την φύση, για την διατροφή, τον κορονοϊό και το τρίπτυχο πλένω χέρια, φοράω μάσκα και κρατάω απόσταση. Τονίζω πως δεν έχουμε δόξα το Θεό κανένα κρούσμα στις δομές μας, έχουμε έως τώρα πραγματοποιήσει 46 απολυμάνσεις, 1 κάθε εβδομάδα, σε όλους τους χώρους μας και τα οχήματά μας. Όλοι οι ωφελούμενοι και το προσωπικό μας εξετάζεται με την ταχεία εξέταση κάθε εβδομάδα.

- Πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός;

- έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό και το Δ.Σ. και ένας μεγάλος αριθμός ωφελούμενων. Σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για όλους και με την δεύτερη δόση.

- Έχουμε δώσει πολλές πληροφορίες στις φίλες και τους φίλους μας για την δράση ενός υγειούς, οργανισμού όπως ο σύνδεσμός σας, με σημαντική προσφορά, που είναι οικονομικά ανεξάρτητος χωρίς κανένα χρέος, με υποδειγματική, όπως μας ανέφερες, λειτουργία και προσφορά στον άνθρωπο.

- Φίλε Τάκη η εκτίμηση των γονέων προς τον φορέα αποτελεί την μεγαλύτερη επιβράβευση. Είναι σημαντικό το ότι μας τίμησε το 2019 η Ακαδημία Αθηνών, ως φορέα που λειτουργεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Είναι σπουδαίο το ότι το 2018 μας τίμησε η UNESKO. Η άποψη του γονέα είναι το σημαντικότερο για εμάς. Έρχεται στον σύνδεσμο και δηλώνει πως το παιδί του είναι ευχαριστημένο και περνάει πολύ καλά. Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Με την βοήθεια του Θεού θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.