18 Ιαν 2021

Video - "Εσύ μπορείς να ζήσεις μόνο με 313 € το μήνα;" Αυτό είναι το μηνιαίο επίδομα βαριάς αναπηρίας στην Ελλάδα!

Συνέντευξη του Τάκη Αλεξανδράκη στο Ράδιο 1 στις 4-1-2021 - δημοσίευση στην εφημερίδα Μαγνησία 7-1-2021

Video - - Στο «Επίκεντρο ο Άνθρωπος» ονομάζεται το επιστημονικό forum την δράση του οποίου συντονίζει ο νομικός Τάκης Αλεξανδράκης, ο οποίος συχνά μας ενημερώνει για σημαντικά θέματα κυρίως με συμβουλές για τους ανθρώπους με αναπηρία. 4 Ιανουαρίου σήμερα, παγκόσμια ημέρα γραφής Braille, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τηλεφωνικά μαζί του. Καλό σας μεσημέρι από το Βόλο και το Ράδιο 1 με ευχές για καλή χρονιά!

- Εύχομαι για το καλύτερο, με την ελπίδα τα νέα από τον κορονοϊό που απασχολεί όλους τους Έλληνες να εξελιχθούν προς την θετική κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε πως θα επανέλθουμε όλοι στη νέα πραγματικότητα που θα συναντήσουμε μετά την πανδημία, με τους περιορισμούς που αναγκαστικά θα παραμείνουν μετά από αυτήν την περίοδο. Να γνωρίζουν όλοι οι ακροατές σας πως είμαι στην διάθεση κάθε ανθρώπου που χρειάζεται πληροφόρηση για τα ζητήματα που επεξεργάζομαι. Το κινητό μου τηλέφωνο είναι πάντα ανοιχτό, μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μου μέσω της σελίδας μου Τάκης Αλεξανδράκης και να μου θέσουν τις ερωτήσεις τους. Όλη η εθελοντική προσπάθειά μου έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως ακριβώς έχει ονομαστεί και το επιστημονικό forum στο οποίο εθελοντικά συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες από όλη την Ελλάδα. Σημειώνω πως το forum δεν έχει κανενός είδους νομική μορφή, άρα δεν έχει Δ.Σ. και δεν διαθέτει ταμείο, για να απαντήσω και σε όποιον αναρωτηθεί ποιος βγάζει χρήματα εδώ; Κανείς δεν κερδίζει χρήματα, αλλά η προσπάθεια στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των επιστημόνων που συμμετέχουν.

- Συχνά επικαλούμαστε τα δημοσιεύματά σας.

- Είναι μεγάλη μου τιμή που λαμβάνετε τις δημοσιεύσεις μου και τις παρουσιάζετε στον κόσμο ως έγκυρες και έγκριτες. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνω πως υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν ένα μήνυμά μου όπως εσείς και αποδέχεστε τα όσα αναφέρω, γνωρίζοντας ότι έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία σύμφωνα με τους νόμους και είναι απολύτως ορθά. Τονίζω πως όσα έχω καταφέρει να κάνω για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες, τα έχω κάνει με σύμμαχο την έννομη τάξη της χώρας μας. Στο σημείο αυτό θεωρώ απαραίτητο να αναφέρω πως επικοινωνούν μαζί μου πολλοί άνθρωποι από κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε πίεση για διάφορους λόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν την κατάλληλη υποστήριξη στο πρόβλημά τους και απευθύνονται σε εμένα. Δεν φοβάμαι να τους απαντήσω πως δεν δύναμαι να τους βοηθήσω για το δείνα θέμα, εάν δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο με ρωτούν. Τους διαβεβαιώνω πάντως πως για τα θέματα που γνωρίζω και μπορώ να τοποθετηθώ, οι απαντήσεις μου βασίζονται πάντα στην έννομη τάξη της Ελλάδας.

- Τι μπορούμε να πούμε για τα εφ' όρου ζωής πιστοποιητικά αναπηρίας;

- Πρέπει να πούμε πως σύμφωνα με την έννομη τάξη τα πιστοποιητικά αναπηρίας που φέρουν την σημείωση "εφ' όρου ζωής" ή "επ' αόριστον", είτε έχουν εκδοθεί πριν την 1-9-2011 είτε μετά την ημερομηνία αυτή ισχύουν έναντι όλων και παράγουν νόμιμα αποτελέσματα για τον κάτοχό τους έως την ημερομηνία λήξης τους, δηλαδή έως το τέλος της ζωής του. Κανένας δημόσιος λειτουργός δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί με κανέναν τρόπο είτε προφορικά όπως συνηθίζεται σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες είτε φυσικά γραπτά την παραλαβή και άνευ αιτιάσεως αποδοχή του απόλυτα ισχυρού έναντι όλων πιστοποιητικού αναπηρίας, που αποτελεί επίσημο δημόσιο έγγραφο μιας και φέρει την στρογγυλή σφραγίδα του ελληνικού κράτους. Ακριβώς όπως ορίζει η έννομη τάξη της χώρας μας. Όπως ακριβώς γίνεται αποδεκτό το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας είτε είχε εκδοθεί σε ένα Α.Τ. ενός χωριού, το οποίο έχει κλείσει πλέον είτε είναι παλαιάς μορφής με ένα γράμμα πριν τον αριθμό του, το Δ.Α.Τ. γίνεται αποδεκτό χωρίς επιφύλαξη, ισχύει έναντι όλων και παράγει διαρκώς νόμιμα αποτελέσματα για τον κάτοχό του όπως και όλα τα δημόσια έγγραφα, που φέρουν την στρογγυλή σφραγίδα του κράτους. Να μην φοβάται κανείς να απαιτήσει την δικαίωσή του με όσα ορίζει ο νόμος. Είμαι στη διάθεση όλων των ακροατών να με καλέσουν να τους πληροφορήσω ορθά για το πως θα λύσουν το πρόβλημά τους. Το ΚΕ.Π.Α. και ο πίνακας εκτίμησης ποσοστού αναπηρίας χρήζουν άμεσης αναμόρφωσης επί το δικαιότερο. Έχουν αφήσει κόσμο απροστάτευτο χωρίς επίδομα και χωρίς παροχές.

- Πράγματι πολλοί συνάνθρωποι έχουν μπλεχτεί στα γρανάζια του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα αν και ήταν ηλίου φαεινότερον το τι ίσχυε και το τι έπρεπε να συμβεί.

- Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε καθημερινά τέτοιες καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που με την μικρή φωνή που διαθέτω προσπαθώ διαρκώς να πληροφορήσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Σημειώνω πως την φωνή μου την ενισχύουν αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που μας ακούνε και αυτή την στιγμή και τους οποίους ευχαριστώ! Όλοι αυτοί υποστηρίζουν την σελίδα μου Τάκης Αλεξανδράκης και από εκεί καθημερινά πληροφορούνται για κάθε νέα εξέλιξη και πληροφορία. Το ΚΕ.Π.Α. δεν πραγματοποιεί πιστοποιήσεις ποσοστού αναπηρίας αυτή την στιγμή εξαιτίας της πανδημίας και δεν ξέρουμε πότε θα επαναλειτουργήσει. Πρότεινα την μοναδική θεωρώ λύση που απαλλάσσει από μεγάλη ταλαιπωρία τον άνθρωπο με αναπηρία και λύνει το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α.

Με δεδομένα:

  • 1ον) Το ΚΕ.Π.Α. βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας για άγνωστο χρονικό διάστημα εξαιτίας του κορονοϊού,
  • 2ον) την μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται ο άνθρωπος με αναπηρία για να μετακινηθεί προς τον χώρο του ΚΕ.Π.Α. εξαιτίας ελλείψεων προσβασιμότητας,
  • 3ον) την έκθεσή του στον κίνδυνο επιμόλυνσης από τον κορονοϊό καθώς αναμένει συνωστισμένος στους στενούς προθαλάμους την εξέτασή του, όταν μάλιστα η άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι χαμηλή, εξαιτίας της πάθησης μας αυτής καθ’ αυτής ή της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουμε και
  • 4ον) το σημαντικότερο, η παρουσία του ανθρώπου με αναπηρία μπροστά στην υγειονομική επιτροπή δεν προσφέρει τίποτα στην εκτίμηση του αποτελέσματος στο οποίο αυτή θα καταλήξει, από την στιγμή που ούτε χρόνος υπάρχει ούτε τα ιατρικά μέσα για να πραγματοποιηθεί ενδελεχής ιατρική εξέταση. Ουσιαστικά η υγ. επιτροπή μελετά τον εισηγητικό φάκελο που έχει συντάξει ο θεράπων ιατρός και τις επισυναπτόμενες ιατρικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και καταλήγει στο αποτέλεσμα εκτίμησης ποσοστού αναπηρίας βάσει αυτού.

Προτείνω:

Αντί αυτής της άνευ ουσίας διαδικασία, την μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετοχή του εξεταζόμενου από την ασφάλεια του σπιτιού του και την παρουσία ενός εκπροσώπου του στον χώρο του ΚΕ.Π.Α. Ούτε ταλαιπωρία ούτε κίνδυνος επιμόλυνσης.

- Λογική πρόταση.

- Τονίζω ότι αυτή η διαδικασία επιλύει και το ζήτημα της μη λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α. εξαιτίας της πανδημίας. Σκεφτείτε πως υπάρχουν άνθρωποι νεοεισερχόμενοι στην αναπηρία που δεν μπορούν να πιστοποιηθούν για να ξεκινήσει η επιδότησή τους και οι λοιπές παροχές. Είναι στον "αέρα". Πολλοί άλλοι που πρέπει να πιστοποιηθούν για 2η ή 3η φορά αναμένουν και αυτοί πότε θα επαναλειτουργήσει το ΚΕ.Π.Α. Για τους τελευταίους υπάρχει η πρόβλεψη να μην διακόπτεται η επιδότησή τους παρά την λήξη του πιστοποιητικού αναπηρίας τους, υπό την προϋπόθεση πως έχουν υποβάλει εγκαίρως, πριν την λήξη του τελευταίου πιστοποιητικού αναπηρίας τους, σχετική αίτηση για νέα πιστοποίηση. Ίσως όμως κάποιοι να μην κινήθηκαν εγκαίρως και να τους διέκοψαν το επίδομα. Είναι μια καθοριστική στιγμή να αποφασιστεί η μέσω τηλεδιάσκεψης εκτίμηση ποσοστού αναπηρίας στο ΚΕ.Π.Α. όπως περιέγραψα προηγούμενα.

- Σημαντικό και χρήσιμο. Είναι αλήθεια ικανοποιητικό το επίδομα που λαμβάνουν οι άνθρωποι με αναπηρία;

- Υπάρχουν ορισμένοι ευνοούμενοι των νόμων 612, 2643 κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που τυγχάνουν μεγάλων μηνιαίων απολαβών. Δεν θα το λύσουμε αυτό το θέμα εμείς εδώ. Για όλους τους υπόλοιπους τα ποσά δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους ούτε κατά διάνοια. Συνυπολογίστε πως η πολιτεία δεν έχει πράξει όσα θα έπρεπε σε κάθε επίπεδο για να βελτιώσει την ζωή μας. Να μιλήσω για τις ελλείψεις προσβασιμότητας; Εκπαίδευσης; Εξυπηρέτησης ανθρώπου με αναπηρία, προσωπικού βοηθού; Για να απαντήσω ολοκληρωμένα στην ερώτησή σας αναφέρω πως οι περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία που βρίσκονται στο 67% ποσοστό αναπηρίας ή και χαμηλότερα, λαμβάνουν 313 ευρώ μηνιαία. Αυτό είναι το επίδομα βαριάς αναπηρίας. Πολλοί έχουν χάσει και το κοινωνικό μέρισμα, το ΕΚΑΣ και άλλα επιδόματα και έχουν μείνει μόνο με τα 313. Συνυπολογίστε πως για να αιτηθεί για τα διάφορα τυχόν επιδόματα ο άνθρωπος με αναπηρία, πρέπει κατ' αρχήν να πληροφορηθεί το ότι είναι δικαιούχος. Πως να γίνει αυτό; Οι περισσότεροι δεν έχουν καν γνώση υπολογιστή ή δεν διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο, την ώρα που όλα γίνονται ψηφιακά χάνουν την προθεσμία, πρέπει να πληρώσουν κάποιον για να κάνουν μια αίτηση, χωρίς να ξέρουν με βεβαιότητα πως θα τύχουν της επιδότησης. Γίνεται αντιληπτό πως αν δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον δεν θα μπορούσαν να ζήσουν. Σημειωτέον υπάρχουν χιλιάδες μοναχικοί άνθρωποι με αναπηρία και ηλικιωμένοι που υποφέρουν. Είναι εγκαταλελειμμένοι. Καλώ κάθε ακροατή με την ευκαιρία που μου δίνετε εσείς, να στηρίξει τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας του οποίου την ανάγκη γνωρίζει. Έτσι πρέπει να ενεργούμε πάντα, πόσο μάλλον αυτήν την δύσκολη εποχή.

- Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και σας δυσκολεύει;

- Η άμυνα του οργανισμού των περισσοτέρων ανθρώπων με αναπηρία είναι χαμηλή και ο κίνδυνος επιμόλυνσης μεγάλος στην περίπτωσή μας. Αναγκαστικά αυξάνουμε τα μέτρα ασφαλείας, άρα μεγαλύτερο κόστος για μάσκες προσώπου, αντισηπτικά και γάντια. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Μ.Μ.Μ. οπότε ξοδεύουμε χρήματα για ταξί. Γι' αυτούς τους λόγους έχω καλέσει επανειλημμένα τον Πρωθυπουργό να παρέμβει για ένα έκτακτο επίδομα πανδημίας για τους ανθρώπους με αναπηρία, ειδικά για όσους έχουν χαμηλό επίδομα. Έστω για αυτούς που λαμβάνουν 313 ευρώ. Πως να ζήσουν; Αν δεν έχουν οικογένεια είναι χαμένοι! - Πως να συζητήσουμε για αυτόνομη διαβίωση; - Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να εξηγήσουμε πως υπάρχουν βαθύτερα αίτια. Μπορεί να είναι θέμα επόμενης συζήτησής μας. Πριν αρκετές δεκαετίες επελέγη η επιδοματική πολιτική για την αντιμετώπιση των θεμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Στην συνέχεια ποτέ δεν καταστρώθηκε ένα οργανωμένο σχέδιο που θα έδινε εναλλακτικές διεξόδους για όσους μπορούσαν να τις ακολουθήσουν. Ποιες μπορεί να ήταν αυτές; Αρχικά υποστηριζόμενη εκπαίδευση ανάλογη των δυνατοτήτων καθενός, στην συνέχεια υποστηριζόμενη εργασία ώστε να μην είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι στην επιδοματική πολιτική, που συχνά υπόκειται περικοπές, εξαρτώμενες από την δημοσιονομική κατάσταση. Πριν κλείσουμε την συζήτησή μας να δώσω μια σημαντική πληροφορία. Πριν την δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου του δικαιούχου προνοιακής παροχής και την μεταφορά του από την γνωστή μας υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου σας στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς την συναίνεση του δικαιούχου, καλώ τους ανθρώπους με αναπηρία να κατεβάσουν από την σελίδα μου την αίτηση μη συναίνεσης για την δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου και άρνησης της μεταφοράς του από την κοινωνική πρόνοια στον ΟΠΕΚΑ. Αυτή η αίτηση κοινοποιώντας την στον Δήμαρχο, που φέρει την σχετική ευθύνη. Αν δεν το πράξουν θα θέσουν σε κίνδυνο το προνοιακό τους επίδομα πολύ σύντομα. Εάν πάμε στον ΟΠΕΚΑ θα είναι σαν να μπαίνουμε σε ένα καζάνι και ότι σούπα βγάλει από όλα τα επιδόματα, αυτήν θα φάμε. Σημειώνω πως τα επιδόματα αναπηρίας της κοινωνικής πρόνοιας δεν έχουν υποστεί καμιά μείωση καθ' όλη την διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης γιατί προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας. Όσο είναι καιρός καλώ να καταθέσουν την αίτηση, για να συνεχιστεί η συνταγματική προστασία του προνοιακού τους επιδόματος. Στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ήδη οι νεοεισερχόμενοι στην αναπηρία πηγαίνουν απευθείας στον ΟΠΕΚΑ. Άρα η πληροφορία μου απευθύνεται στους παλαιούς δικαιούχους προνοιακού επιδόματος, όλων των νομών της χώρας.

- Σας ευχαριστώ!

- Εγώ ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να δώσω ορθές πληροφορίες στις φίλες και τους φίλους μας. Συγχαρητήρια για την δουλειά σας!

Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.