23 Ιουλ 2020

Video - 19-7-2020 – “Η ισχύς εν τη ενώσει” - Γιώργος Αυτιάς & Τάκης Αλεξανδράκης

Παρατίθεται το πρότυπο δήλωσης μη συνέναισης, άρνησης του δικαιούχου προνοιακού επιδόματος για δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου με περιεχόμενο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του και άρνησης μεταβίβασης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του σε δημόσια υπηρεσία ή δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή νομικό πρόσωπο.

Κάθε Κυριακή ο Τάκης Αλεξανδράκης στην εκπομπή "Καλημέρα" της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ

Video της 19-7-2020 της εκπομπής "Καλημέρα" με το Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του SKAI

Ακολουθεί το περιεχόμενο του video σε μορφή κειμένου για τη διευκόλυνση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής.

Να σημειώσουμε πως με τη συμβολή της εκπομπής επιτεύχθηκε η απαλλαγή από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για τους ανθρώπους με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Μιας και αναφέρθηκε ένα σημαντικό φορολογικό ζήτημα να σημειώσω πως με επιστολή που έστειλα στον Διοικητή της ΑΑΔΕ τον κ. Γιώργο Πιτσιλή τον ενημέρωνα για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τον άνθρωπο με αναπηρία για να αποδείξει μια ακόμη φορά το αυτονόητο, πως είναι ανάπηρος. Αναμένω τη λύση του ζητήματος το ταχύτερο δυνατό. Ποιο είναι το θέμα; Στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν υπάρχει πεδίο ώστε να σημειωθεί η αναπηρία του φορολογουμένου που αποδεικνύεται με πιστοποιητικό αναπηρίας εφ’ όρου ζωής που έχει εκδοθεί πριν την 1-9-2011. Επομένως κάθε χρόνο ο άνθρωπος με αναπηρία είναι υποχρεωμένος να μεταβεί, εάν έχει τη δυνατότητα, αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟY για να καταθέσει το εν λόγω πιστοποιητικό αναπηρίας του στο αρμόδιο γραφείο. Αν δεν είναι δυνατή η αυτοπρόσωπη παρουσία του αναγκάζεται να ξοδέψει χρήματα ώστε εκπρόσωπός του να ολοκληρώσει τη διαδικασία και ο αρμόδιος υπάλληλος της ΔΟY να εισάγει στο σύστημα το πιστοποιητικό αναπηρίας ώστε να αποδοθεί η σχετική φοροαπαλλαγή λόγω αναπηρίας.

Γιώργο μου έχουμε βάλει πλώρη να λύσουμε το θέμα με το άρθρο 91 του Ν. 4583/2018 που πρέπει να αλλάξει. Σημειώνω πως αίρει την ισχύ του άρθρου 3 του Ν. 2643/1998 για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ. Είναι κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα, πριν παγιωθεί σε όλες τις προκηρύξεις. Τονίζω πως αποτελεί την μοναδική διέξοδο εργασιακής απασχόλησης των ανθρώπων με αναπηρία και των πλησιέστερων συγγενών τους, αλλά όχι μόνο αυτών. Αφορά στους τρίτεκνους, στους πολύτεκνους, στους παλιννοστούντες, στα τέκνα των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, των αναπήρων πολέμου και άλλων κοινωνικών ομάδων που προστατεύει ο συγκεκριμένος νόμος. Πρέπει να προσπαθήσουμε για να αλλάξει.

Κάθε εβδομάδα η φωνή σας, η ψυχή σας θα έχει το χρόνο της στην εκπομπή και από το studio, εδώ κοντά μας στην μετά κορονοϊού εποχή. Η παρέμβασή σας είναι σημαντική! Το video του ένθετου αυτού ανεβαίνει στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσφέρει στην αλληλεπίδραση με πλήθος κόσμου που επικοινωνεί διαρκώς με εσάς και το επιτελείο της εκπομπής.

Ένα σημερινό θέμα Γιώργο, πολύ σημαντικό. Ανακοινώθηκε πως εντός του ελαχίστου χρονικού διαστήματος 2 μόλις μηνών, εντός της θερινής ραστώνης, στις 30-9-2020 η αρμόδια διεπιστημονική επιτροπή, στην οποία και είναι «απορίας άξιον», συμμετέχει και η ΕΣΑμεΑ, θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα για το πως θα εισαχθεί η έννοια της λειτουργικότητας στην εξέταση της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ. Το ζήτημα αυτό ποτέ η ΕΣΑμεΑ δεν δεχόταν να τεθεί προς συζήτηση και τώρα συμμετέχει στην συγκεκριμένη επιτροπή. Με δεδομένο πως είμαστε εγκλωβισμένοι στην επιδοματική πολιτική, γιατί ποτέ δεν υπήρξε προσπάθεια ουσιαστικής εκπαίδευσής μας ανάλογης των δυνατοτήτων μας και ουσιαστικής πολιτικής για την εργασιακή μας αποκατάσταση, αποτελούμε τα πρώτα θύματα των επιβαλλόμενων για δημοσιονομικούς λόγους περικοπών. Πως είναι δυνατό να ανοίξουμε συζήτηση περί λειτουργικότητας σε ένα κράτος με απίστευτα προβλήματα προσβασιμότητας στο φυσικό, στο ψηφιακό ή στο εργασιακό περιβάλλον; Σε μια χώρα που το ποσοστό ανεργίας των ανθρώπων με αναπηρία ξεπερνά το 90% θα έρθουμε να εξετάσουμε πόσο λειτουργικός είναι ένας άνθρωπος με αναπηρία ώστε να του μειώσουμε αναλόγως το ποσοστό αναπηρίας, άρα και το επίδομά του; , χωρίς να του προσφέρουμε εναλλακτική αξιοπρεπή λύση; Ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης για παράδειγμα δεν μπορεί να εργαστεί ως οδηγός, αλλά μπορεί να εργαστεί και να προσφέρει άριστα τις υπηρεσίες του, ως υπάλληλος γραφείου εφόσον λάβει από το κράτος την κατάλληλη υποστήριξη που έχει ανάγκη. Η λειτουργική ικανότητα του ανθρώπου με αναπηρία θα υπήρχε λόγος να εξεταστεί μόνο στην περίπτωση που το κράτος θα είχε την δυνατότητα να υποστηρίξει πλήρως την λειτουργική του αποκατάσταση, προσφέροντας ένα απόλυτα προσβάσιμο περιβάλλον, παρέχοντας τα μέσα και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να εργαστεί. Η ΕΣΑμεΑ η οποία θεωρούσε πάντοτε απαράδεκτη κάθε συζήτηση για τη λειτουργικότητα συμμετέχει στην επιτροπή και το γεγονός αυτό προξενεί πολλά ερωτήματα. Η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη και εάν ξεκινήσει σημαίνει πως ο στόχος της θα είναι μόνο οι περικοπές των κονδυλίων για την αναπηρία.

Τέλος, εν όψει της επέκτασης σε όλη την Ελλάδα του συστήματος δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου των ανθρώπων με αναπηρία, δίνω τη λύση για την προστασία τους. Η λύση για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι να καταθέσουν στην υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του δήμου τους την αίτηση που παραθέτω στη συνέχεια, με την οποία θα δηλώνουν την άρνησή τους για τη μεταφορά των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους, των προστατευόμενων από το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προς οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, νομικό πρόσωπο, δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και φυσικά προς στον ΟΠΕΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο ο φάκελος του ανθρώπου με αναπηρία θα παραμείνει στην υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του δήμου του και η καταβολή του προνοιακού του επιδόματος θα συνεχίσει να προστατεύεται συνταγματικά. Οι Δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν το μέγεθος της ευθύνης τους. Ν' αντιληφθούν πως οι δημοτικοί υπάλληλοί τους που απαρτίζουν το προσωπικό της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης δεσμεύονται από το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ώστε να μην διανείμουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων με αναπηρία.

Σας ευχαριστώ θερμά και για τη σημερινή παρέμβαση! Τέτοιο ένθετο δεν υπάρχει σε καμιά άλλη εκπομπή. Ο φίλος Τάκης Αλεξανδράκης πάντα θα είναι εδώ.

Πατήστε εδώ για να διαβάστε το κείμενο της δήλωσης μη συναίνεσης, άρνησης του δικαιούχου προνοιακού επιδόματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.