8 Φεβ 2018

Σημαντικό! Ενισχύεται η προστασία - Απαγορεύεται η διακίνηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σας χωρίς την γραπτή συγκατάθεσή σας από κρατικές ή ιδιωτικές υπηρεσίες

Ενισχύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων ιδιαίτερα των ευαίσθητων που αφορούν την υγεία ή την ειδική ανάγκη

Με αφορμή τα φαινόμενα της αυθαίρετης ηλεκτρονικής διακίνηςης του πιστοποιητικού αναπηρίας σας, χωρίς φυσικά την γραπτή σας συγκατάθεση, σας υπενθυμίζω την δυνατότητα σας να προσφύγετε στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, όταν πιστεύετε πως πραγματοποιήθηκε παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σας, τα οποία έχουν σχέση με την υγεία σας, την ειδική σας ανάγκη.

Απαγορεύεται η διακίνηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σας χωρίς την γραπτή συγκατάθεσή σας από κρατικές ή ιδιωτικές υπηρεσίες

Πρόσφατα, στο άρθρο με τίτλο "στην σκακιέρα τα στρατιωτάκια θυσιάζονται πρώτα" παρέθεσα ορισμένα χρήσιμα στοιχεία, τα οποία ενδιαφέρουν και τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες.

Δυνατότητα διακοπής της αυθαίρετης ανεξέλεγκτης διακίνησης των πιστοποιητικών αναπηρίας μας χωρίς την συναίνεση μας

Σύντομα η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων θα ενισχυθεί, θα αποκτήσει ισχυρότερο ελεγκτικό ρόλο. Αυτό θα συμβεί με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) ΕΕ 2016/679ο οποίος αναμένεται να ισχύσει παγκοσμίως από τις 25 Μαΐου 2018. Προβλέπεται να φέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονταν μέχρι σήμερα (αναμφισβήτητα και τα κράτη), οι οργανισμοί και οι εταιρείες τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είτε με την ιδιότητά τους ως πολίτες είτε ως καταναλωτές είτε ως εργαζόμενοι είτε ως ασθενείς.

Ευθύνη των χειριστών

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως το ζήτημα της ευθύνης, καθώς υπεύθυνοι ή εκτελούντες την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όχι μόνο ευθύνονται αλλά οφείλουν και να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται ανά πάσα στιγμή με τον GPDR. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εντός 72 ωρών από τη στιγμή που λαμβάνουν γνώση οποιασδήποτε παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Αναβάθμιση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων

Κατά αυτόν τον τρόπο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναμένεται να αποκτήσει ισχυρότερο ελεγκτικό ρόλο, με τα πρόστιμα να φτάνουν μέχρι τα 20.000.000 ευρώ ή το 4% του παγκόσμιου τζίρου τους, (στην περίπτωση εταιριών), ανά παραβίαση ανά άτομο.

Ο πολίτης αποφασίζει, συμφωνεί ή διαφωνεί

Επιπλέον, τα δικαιώματα των πολιτών ενδυναμώνονταιμε το δικαίωμα στην επιλογή ή όχι να μεταφέρονται τα προσωπικά στοιχεία τους σε άλλη εταιρία (φορητότητα), με την επιλογή να διαγράφονται αυτά από όλες τις βάσεις δεδομένων ανά πάσα στιγμή (λήθη), καθώς και με την εναντίωσή τους, υπό την έννοια ότι ο πολίτης δικαιούται να αντιτάσσεται ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που τον αφορούν. Το δικαίωμα αυτό καθίσταται μάλιστα απόλυτο με βάση το GDPR όταν τα δεδομένα πρόκειται να υποβληθούν σε επεξεργασία για σκοπούς direct marketing. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η δημιουργία προφίλ (profiling).

Απαραίτητη η ελεύθερη, ρητή και ειδική συγκατάθεση του χρήστη

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι εταιρείες direct marketing θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν την ελεύθερη, ρητή και ειδική συγκατάθεση του χρήστη ακολουθώντας ειδικές διαδικασίες προσέγγισης. Θα πρέπει να αναφέρουν ειδικά τον σκοπό χρήσης τους, τον χρόνο διατήρησης των δεδομένων του, τα δικαιώματα χρήσης και πρόσβασης σε αυτά, καθώς και από ποια πρόσωπα εντός της εταιρείας.

Φυσικά όλα αυτά θα ισχύουν και θα τηρούνται σε μέγιστο βαθμό και για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, η οποία θα στρέφεται είτε προς ιδιώτες είτε προς το κράτος.

Σας καλώ να ενημερωθείτε ώστε να μπορείτε να προφυλάσσετε τα δικαιώματα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.