6 Απρ 2016

Επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου θα μάθουν να εφαρμόζουν τον Νόμο;

Το φαινόμενο της καταπάτησης δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία από τους ανεύθυνο-υπεύθυνους όλων των κομμάτων είναι διαχρονικό. Ένα ακόμα συμβάν διαδραματίστηκε στο μετρό Πανόρμου με θύματα τον εκπαιδευτή σκύλων-οδηγών τυφλών της Ελληνικής Σχολής Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα» και τον εκπαιδευόμενο σκύλο που αργότερα θα βοηθά στην καθημερινότητά του έναν Έλληνα πολίτη με αναπηρία, και θύτη τον σταθμάρχη της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε..

Για το θέμα της πρόσβασης των σκύλων-οδηγών τυφλών έχουμε αναφερθεί και εμείς πολλές φορές στο παρελθόν. Η Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών «Λάρα» με την οποία συνεργάζεται και το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας, είναι η μοναδική σχολή στη χώρα μας που έχει διαθέσει δωρεάν 6 πιστοποιημένους σκύλους-οδηγούς τυφλών που μπορούν να καθοδηγούν τον χειριστή σε όλες τις διαδρομές, γνωστές και άγνωστες, λόγω της εξαιρετικής εκπαίδευσής τους με τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές. Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο παρουσιάστηκε ένα ανάλογο περιστατικό με την απαγόρευση εισόδου της χειρίστριας της Σχολής «Λάρα» Εύης Σταμάτη και του σκύλου-οδηγού της σε εστιατόριο. Στο ίδιο μοτίβο έρχεται τώρα να προστεθεί και αυτό το περιστατικό απαγόρευσης της εισόδου σε συρμό του μετρό σε έναν εκπαιδευόμενο σκύλο-οδηγό και τον εκπαιδευτή του. Η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου οποτεδήποτε και οπουδήποτε στον εκπαιδευόμενο ή στον εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό τυφλών και τον χειριστή του ή τον εκπαιδευτή του είναι νομοθετημένη εδώ και 6 χρόνια: Άρθρο 16 του Νόμου 3868 (ΦΕΚ Α 129/2010). Η νομοθεσία απαγορεύει σε οποιονδήποτε να ενεργεί αυθαίρετα, όπως την περίπτωση του υπάλληλου της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, και να απαγορεύει ή να παρεμποδίζει την είσοδο στον σκύλο-οδηγό τυφλών. Η οποιαδήποτε απαγόρευση είναι παράνομη και συνιστά καταπάτηση του δικαιώματος πρόσβασης του τυφλού και κάθε πολίτη στο μετρό. Αυτού του είδους η καταπάτηση συμβαίνει και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου όπου λόγω των παραλείψεων, της άγνοιας ή ακόμα και του δόλου, δημόσιοι υπάλληλοι με αυθαίρετες ενέργειές τους περιορίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλες τις υποδομές της χώρας, φυσικές (π.χ., σχολεία, μουσεία, πεζοδρόμια, πλατείες, κ.α.) ή ηλεκτρονικές (π.χ., πύλη ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, πύλη Εθνικού Τυπογραφείου, πύλη Βουλής των Ελλήνων, πύλη ΙΚΑ, πύλη ΑΣΕΠ, κ.α.).

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι κατάπτυστη και καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόζουν το Νόμο. Εάν θέλουμε να μην καταπατάται το δικαίωμα όλων μας στην αυτόνομη διαβίωση και την καθολική πρόσβαση.

Επίσης καλούμε κάθε πολίτη που εκτιμά ότι ένα δικαίωμά του προσβάλλεται να αναζητά την προστασία των Νόμων απευθύνοντας την έγγραφη καταγγελία του στην αρμόδια αρχή ελέγχου. Ως παραδείγματα σας αναφέρουμε τις καταγγελίες του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας για την έλλειψη προσβασιμότητας της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων και για την έλλειψη προσβασιμότητας της διαδικτυακής πύλης του ΑΣΕΠ.

Η επιστολή καταγγελίας της Ελληνικής Σχολής Σκύλων Οδηγών προς την Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.