5 Αυγ 2014

Ο βουλευτής ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καμμένος κατέθεσε πρόταση προσβασιμότητας του ιστοχώρου της Βουλής για τις ασθενείς ομάδες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους κτλ)

Ύστερα από την ενημέρωση του βουλευτή ΑΝΕΛ κ. Δημήτρη Καμμένου για το θέμα της έλλειψης προσβασιμότητας του ιστοχώρου της Βουλής των Ελλήνων και όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, ο κ. Δημήτρης Καμμένος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το θέμα και, ενεργώντας άμεσα, συνέταξε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση με την οποία επισημαίνει την έλλειψη πρόνοιας στο σχεδιασμό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου, προς μία κατηγορία πολιτών που αποκλείονται από το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ενημέρωσης, και τον καλεί σε διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να γίνει δυνατή η πρόσβαση των ευπαθών αυτών ομάδων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου, κάνοντας συμβολική αρχή με την διαμόρφωση του ιστοχώρου της Βουλής, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι αρχές της Σχεδίασης για Όλους και η κείμενη νομοθεσία.

Με την ίδια επιστολή τον ενημέρωσε για το πως η υιοθέτηση των αρχών της Σχεδίασης για Όλους μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

" Ο κ Δημήτρης Καμμενος θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου μέχρι να παραδοθεί στους χρήστες του "

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο της Βουλής

ΘΕΜΑ: Πρόταση προσβασιμότητας του ιστοχώρου της Βουλής για τις ασθενείς ομάδες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους κτλ)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η πρόσβαση κάθε πολίτη σε ιστοσελίδες και ψηφιακές-ηλεκτρονικές υπηρεσίες που του παρέχουν πληροφορίες, αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα. Οι υπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου (ο ιστοχώρος Βουλής των Ελλήνων, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, Εθνικό Τυπογραφείο, σύστημα gsis.gr, ΕΡΜΗΣ, ο ιστοχώρος του ΙΚΑ, κ.α.), αποκλείουν τους πολίτες που χρησιμοποιούν λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση του υπολογιστή ή στην κατανόηση δυσνόητων κειμένων (ηλικιωμένοι, τυφλοί, άτομα με μερική όραση, άτομα με κινητική αναπηρία στα άνω άκρα, κωφοί, κ.α.).

Στο πλαίσιο αυτό σας επισυνάπτω σχετική μελέτη που έχει συνταχθεί για το επίπεδο της προσβασιμότητας του ιστοχώρου της Βουλής των Ελλήνων (www.parliament.gr) και των ψηφιακών του συστατικών (ΠΥΛΗ).

Επίσης σας παραθέτω πρόταση για την επαύξηση της ευχρηστίας και της προσβασιμότητας των υποδομών φυσικών και ψηφιακών σύμφωνα με τις αρχές της Σχεδίασης για όλους ως μοχλός ανάπτυξης.

Παρακαλώ όπως δείτε τις παραπάνω μελέτες, με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των ευπαθών αυτών ομάδων, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου, κάνοντας συμβολική αρχή με την διαμόρφωση της ιστοσελίδας της Βουλής.

Το έγγραφο κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση στις 24/10/16 με αριθμό πρωτοκόλλου 4152.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.