30 Απρ 2014

Οι α-γωνίες του κύκλου μέσα από την τέχνη.

Οι α-γωνίες του κύκλου μέσα από την τέχνη. 

  Η επιμόρφωση στα μαθηματικά από την οπτική της εκπαίδευσης ενηλίκων 

  Γιαννακοπούλου Ελένη 

   Ημερομηνία: 

  25/04/2014 

  Διάρκεια: 

  26:50 

  Εκδήλωση: 

  12ο Διήμερο Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών 

  Διοργανωτής: 

  Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

  Χώρος: 

  Κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών 

  Κατηγορίες: 

  Εκπαίδευση , Μαθηματικά 

  ΟΜΙΛΗΤΗΣ 

   Στην εισήγηση παρουσιάζονται στοιχεία και σχολιάζονται οι επικρατούσες πρακτικές επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών από την οπτική των αναλύσεων και των αρχών της εκπαίδευσης ενηλίκων. 

  Με την παραδοχή, ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών  της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει αρνητικές σχέσεις με τα μαθηματικά διατυπώνεται μια πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την αναθεώρηση των απόψεων των εκπαιδευτικών για τα μαθηματικά και εκτίθενται στοιχεία από μια πειραματική εφαρμογή της. 

  Η πρόταση αυτή αξιοποιεί την αισθητική εμπειρία σε μια διεργασία μετασχηματισμού αντιλήψεων των ενηλίκων με στόχο τη μάθηση με βάση την θέση ότι η συστηματική παρατήρηση έργων τέχνης υποκινεί νοητικές διεργασίες, που με κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να οδηγήσουν στον κριτικό στοχασμό προκειμένου να διευκολύνουν την επίτευξη αντιστοιχων στόχων. 

  Η τεχνική αυτή εκτίθεται στην εισήγηση αυτή χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την εννοια του κύκλου η οποία παρά τα φαινομενα αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες αλλά και αρχικές εννοιες της γεωμετρίας. 

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1387http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1387

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου