18 Δεκ 2021

Χρηστικές οδηγίες για το επίδομα εγκεφαλικής παράλυσης

Εδώ για το σύνολο του κειμένου της συνέντευξης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής και για το ηχητικό της.

Εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη.

Η διαρκής επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τις φίλες και τους φίλους της σελίδας, επιβεβαιώνει πως η προσπάθεια μας πετυχαίνει σ' έναν ικανοποιητικό βαθμό τον στόχο. Οι πληροφορίες που συλλέγονται αξιολογούνται και αξιοποιούνται για να ενημερώσουν τους ακολούθους. Κατά περιόδους ορισμένες περιπτώσεις σφαλμάτων έχουν επιλυθεί με την παρέμβασή μας. Η έρευνα απέδειξε ότι δεν είναι τελικά λίγες και μεμονωμένες οι περιπτώσεις λαθών που κοστίζουν πολύ στον άνθρωπο με εγκεφαλική παράλυση.

Καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες, με προφορική πάντα απάντηση των αρμοδίων υπαλλήλων, οι αιτούμενοι επιδόματος εγκεφαλικής παράλυσης ενημερώθηκαν πως δεν το δικαιούνται, γιατί το ποσοστό αναπηρίας τους είναι χαμηλότερο του προβλεπόμενου.

Λάθος!

Καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδίδεται μηνιαία επίδομα βαριάς αναπηρίας 313 ευρώ, ποσό το οποίο όμως είναι κατά πολύ μικρότερο του προβλεπόμενου για τις περιπτώσεις ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση, που είναι 697 ευρώ.

Ακόμη ένα λάθος με πολλές συνέπειες!

Πληροφορηθείτε ορθά για να πετύχετε την διόρθωση των κακώς κειμένων!

Όπως πάντα, οι φίλες και οι φίλοι μας απετέλεσαν την καλύτερη πηγή πληροφοριών. Θα φιλοξενηθούν και άλλες καταγραφές των οδηγιών τους. Σήμερα θα ακούσουμε των Νεκτάριο Ελευθέριο Βεντούρη, γονέα παιδιού με αναπηρία, τον οποίο ευχαριστούμε για την συνεισφορά του.

- Το επίδομα εγκεφαλικής παράλυσης είναι το μοναδικό προνοιακό επίδομα που χορηγείται, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας. Η βασική και μόνη προϋπόθεση χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος είναι η αναγραφή της εγκεφαλικής παράλυσης, στην γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας. Σημειώνεται πως δεν χορηγείται το επίδομα εγκεφαλικής παράλυσης σε όσους λαμβάνουν επίδομα παρα/τετραπληγίας από ασφαλιστικό φορέα ή από τον ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα εγκεφαλικής παράλυσης το δικαιούται ένας άνθρωπος με πιστοποιημένη εγκεφαλική παράλυση από την γέννησή του έως την ηλικία των 18 ετών, ασχέτως αν το ποσοστό αναπηρίας είναι 30% ή 50%. Μετά τα 18 έτη δύναται να παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος εφόσον ο άνθρωπος με εγκεφαλική παράλυση φοιτά σε μονάδα του Υπουργείου Παιδείας. Παραδόξως αυτή η σημαντικής αξίας πληροφορία δεν αναγράφεται στο ενημερωτικό υλικό που έχει εκπονήσει ο ΟΠΕΚΑ. Αναφέρεται μεν η Κ.Υ.Α. που διέπει την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, αλλά σημειώνεται πως το δικαιούται μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Αποτελεί παράλειψη, κρίσιμη για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ουσιαστικά δεν ενημερώνονται ορθά από τον αρμόδιο φορέα. Αποτέλεσμα της ελλιπούς ενημέρωσης είναι φυσικά η απώλεια του επιδόματος μετά τα 18 έτη, για όσους πράγματι το δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.