2 Φεβ 2019

Video - συνέντευξη Τάκη Αλεξανδράκη - ALERT tv - εκπομπή «προσανατολισμοί» της Μαρίας Σταυρινούδη 22-01-2019

Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος

Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για Όλους

Video - συνέντευξη Τάκη Αλεξανδράκη - ALERT tv - εκπομπή «προσανατολισμοί» της Μαρίας Σταυρινούδη 22-01-2019

Για τις φίλες και τους φίλους με προβλήματα ακοής παραθέτω το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης μου. Για το video της συνέντευξης πατήστε εδώ.

-Φίλες και φίλοι όπως είδατε ο σημερινός μας καλεσμένος δεν είναι άλλος από τον Τάκη Αλεξανδράκη, ο οποίος αναφέρεται στη στήλη της ελληνικής έκδοσης της παγκόσμιας ηλεκτρονικής εφημερίδας The Huffington Post, όπου μπορείτε να αναζητήσετε το σύντομο βιογραφικό του και ορισμένα άρθρα του.

Η Μαρία Σταυρινούδη, παρουσιάστρια της εκπομπής, ανέφερε πως:

-Γνώρισα τον Τάκη Αλεξανδράκη σε μια εκδήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Πιτούλη στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας στο Παλαιό Φάληρο, με θέμα την έλλειψη προσβασιμότητας για τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες στην πόλη. Όταν ο Τάκης μου έκλεισε τα μάτια κατά τη διάρκεια του βιωματικού εργαστηρίου προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών, η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Ο Τάκης με οδηγούσε ουσιαστικά, αυτός ήταν σα να έβλεπε σε αντίθεση με εμένα. Τάκη καλησπέρα! Μεγάλη μας χαρά, μεγάλη μας τιμή που είσαι μαζί μας απόψε!

-Καλώς σας βρήκα, χαίρομαι για την ευχάριστη παρέα που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες και για εσένα που την παρουσιάζεις, γιατί σε εκτιμώ ιδιαίτερα! Χαίρομαι που θα ανοίξουμε τη συζήτηση για πολύ σημαντικά θέματα που μας αφορούν όλους.

-Μπαίνω κατευθείαν στις ερωτήσεις, με πρώτη αυτή που θα σου έχουν απευθύνει συχνά, για το πώς είναι η ζωή σου στη χώρα μας και πως των συνανθρώπων με αναπηρία;

-Είμαστε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου κατά τη γνώμη μου, είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί για όσα μας προσφέρει, στον τομέα όμως της ειδικής ανάγκης, της αναπηρίας, έχουμε σοβαρά προβλήματα, που ταλαιπωρούν καθημερινά όλες τις φίλες και τους φίλους με αναπηρία, που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Η χώρα μας όμως είναι μια απροσπέλαστη χώρα. Είναι ελάχιστες οι ορθές από πλευράς προσβασιμότητας υποδομές στη χώρα, κυρίως όπου η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. Η πραγματικότητα για τους αναπήρους στη χώρα δεν είναι καλή. Έχουν γίνει πολύ λίγα βήματα σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να σκεφτούμε πως η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων, ζήτημα ισότητας, γιατί αν δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τη ζωή μας, η κοινωνία μας χωλαίνει.

Έχουν πράγματι όλες οι υποδομές φτιαχτεί με προχειρότητα;

Είναι σημαντικό αυτό που επισήμανες. Ένα σαφές παράδειγμα έχει σχέση με τις ανάγκες των Ανθρώπων με πρόβλημα όρασης όπως εγώ. Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου δεν έχουν ομοιογένεια στην κατασκευή τους, κάθε ένας κατασκευαστής φτιάχνει ένα κομματάκι ξεχωριστό, που συνήθως δεν αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα, αφήνοντας εμένα και κάθε άλλο τυφλό εκτός της πληροφόρησης που θα μπορούσα να λαμβάνω, δε μπορώ να χειριστώ τη ζωή μου, δε μπορώ να λάβω δεδομένα από κανέναν ιστότοπο καμιάς δημόσιας υπηρεσίας. Δεν αναφέρομαι στους ιστοτόπους ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν μπορώ να καταθέσω ηλεκτρονικά τη φορολογική μου δήλωση, να λάβω το εκκαθαριστικό της, δεν μπορώ να βρω μια θέση εργασίας στον ΟΑΕΔ, στο ΑΣΕΠ, δε μπορώ να επισκεφτώ τον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων, χάνω όλες τις πολύτιμες πληροφορίες. Για τις υποδομές στο φυσικό περιβάλλον, η κατάσταση είναι δραματική. Ας ελπίσουμε πως δε θα πάρει νέα αναβολή η εφαρμογή του οικοδομικού κανονισμού που επιβάλλει την προσβασιμότητα και στις υφιστάμενες υποδομές. Ο οικοδομικός κανονισμός αν και αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους από το 2012 που ψηφίστηκε, έχει εφαρμοστεί μόνο στο σκέλος που αφορά στην προσβασιμότητα των νεόδμητων υποδομών. Για τις υφιστάμενες υποδομές, δηλαδή για τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου ανεστάλη η εφαρμογή του, για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος 8 ετών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές. Φυσικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης κατά την ημερίδα του Επιστημονικού Forum "Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος" στις 16/02/2019 στην Αθήνα.

-Να σημειώσουμε πως ο Τάκης Αλεξανδράκης θα είναι συχνά μαζί μας στις εκπομπές, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, για να συζητάμε τα ζητήματα που θα μας προτείνει και απασχολούν όλους. Ένα από αυτά θα σου αναφέρω τώρα, το οποίο στάλθηκε μέσω μηνύματος στην εκπομπή από έναν κύριο, που αναφέρει πως παρακολουθεί τη δράση σου, μιας και είσαι ένας δραστήριος άνθρωπος, πρόθυμος να βοηθήσει όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες. Παρακαλεί να σου μεταφέρουμε το ερώτημα του, Τι έχει να πει για τις αλλαγές που επικεινται στις ειδικές θεραπείες που χορηγούνται σε παιδιά με αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες.

-Στη χώρα μας δυστυχώς παλεύουμε για το αυτονόητο όπως το ζήτημα που ανέφερε ο τηλεθεατής. Το παιδί που θέλουμε να πιστεύουμε πως βρίσκεται στο προστατευτικό περιβάλλον της οικογένειάς του και το οποίο αντιμετωπίζει μια αναπηρία, λογικά έχει ανάγκη από ειδικές εξατομικευμένες θεραπείες, για τις οποίες σήμερα οι γονείς "τσοντάρουν" ένα 20% για να ολοκληρωθούν κάθε μήνα, μετά την 1η Φεβρουαρίου 2019 οι γονείς θα κληθούν να καταβάλουν από την τσέπη τους το 80% του κόστους, εξαιτίας μιας τεράστιας μείωσης που δρομολογείται. Οι γονείς δε θα στερήσουν τη θεραπεία στο παιδί τους φυσικά. Η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται μιας και θα πρέπει από την 01/02/2019 να ακολουθούν μια διαδικασία ιδιαίτερα γραφειοκρατική. Η αναπηρική οικογένεια φτάνει σε ασφυξία, πνίγεται.

-Με ποιόν τρόπο μπορεί η κοινωνία να βοηθήσει τον Άνθρωπο με αναπηρία;

-Κατά την άποψη όλων των μελών του Επιστημονικού Forum "Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος" δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου πρόβλημα, αλλά ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας. Άλλωστε κάθε σπίτι στην Ελλάδα έχει στο κοντινό της περιβάλλον έναν ή περισσότερους Ανθρώπους με αναπηρία. Μαζί με τις οικογένειές μας αποτελούμε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που ξεπερνά το 50% με την προσθήκη των ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν παραπλήσια προβλήματα, καθώς και τους παροδικά εμποδιζόμενους. Άρα θα πρέπει να συζητάμε για ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας, που πρέπει να λυθεί. Να σημειώσω πως για εμάς, τους Ανθρώπους με αναπηρία δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν απαιτούμε παροχές για να ζήσουμε με άνεση ξεχνώντας την υπόλοιπη κοινωνία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά για να...ζήσουμε! Δε μπορούμε να φύγουμε για εργασία στο εξωτερικό όπως δυστυχώς έχει συμβεί με χιλιάδες συνέλληνες. Εμείς είμαστε αποκλεισμένοι στη χώρα μας, εγκλωβισμένοι στην επιδοματική πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Τα επιδόματα αποτέλεσαν λανθασμένα μονόδρομο και τώρα που περικόπτονται δεν ξέρουμε πως θα επιβιώσουμε.

-Τάκη τί ετοιμάζεις αυτή την εποχή;

-Ετοιμάζουμε μια ημερίδα στις 16/02/2019 στην Αθήνα, την οποία διοργανώνει το Επιστημονικό Forum "Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος". Δημιουργήθηκε έπειτα από την ιδέα μου την οποία μοιράστηκα με καλούς φίλους, δεν έχει νομική μορφή, δεν αποτελεί σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, αλλά υλοποιεί τους στόχους που καθορίζουν τα μέλη του, είναι ανοιχτό σε όλους και στελεχώνεται συνεχώς με ολοένα και περισσότερους επιστήμονες από όλη την χώρα. Μετά τις 2 πρώτες ημερίδες στη Σπάρτη, την περυσινή στην Τρίπολη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα στην Αθήνα, με χαρακτήρα εισαγωγικό στη θεματολογία που επεξεργάζεται το Forum, τα οποία θα αναλυθούν στη συνέχεια σε θεματικές ημερίδες. Η δημοσιογράφος Νατάσα Μποζίνη θα συντονίζει την ημερίδα, την οποία θα ανοίξω εγώ με μια γενική αναφορά στα θέματα προσβασιμότητας και τον οικοδομικό κανονισμό, η Ειρήνη Νάκα θα μας εισάγει στις υποβοηθούμενες τεχνολογίες που λύνουν ζητήματα των Ανθρώπων με προβλήματα όρασης καθώς και στις έξυπνες στάσεις και τα έξυπνα φανάρια, την πρόσβαση στα μέσα ακτοπλοϊας θα απεικονίσει ο Σοφοκλής Αλέπης, για τον απροσπέλαστο ψηφιακό λαβύρινθο του δημοσίου, στον οποίο δεν υπάρχει μέριμνα για τους Ανθρώπους με προβλήματα όρασης θα μας μιλήσει ο Γιάννης Μπασδέκης, ο αγαπητός Γιώργος Αυτιάς θα αναφερθεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τη δημοσιογραφική του πορεία, ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, θα μας κατευθύνει για το πώς θα διεκδικήσουμε με αγωγή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, ενώ θα μιλήσουμε και για την προσβάσιμη σε όλους τέχνη, με την ομάδα του Καθηγητή ορθοδοντικής κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη που επιμελήθηκε την προσβάσιμη έκθεση της Μύρτιδας.

-Κλείνοντας την εκπομπή θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις κάποιο δώρο για τους τηλεθεατές;

-Δεν έχω προετοιμαστεί για να δώσω κάποιο δώρο... Αλλά...μπορώ να σκεφτώ κάτι! Για να κάνουν ένα δώρο οι τηλεθεατές μας στον εαυτό τους και στα παιδιά τους! Να βρουν λίγο χρόνο μέσα στα προβλήματα της καθημερινότητας και να αφιερώσουν λίγο χρόνο σε μια ομάδα Ανθρώπων με αναπηρία. Να επισκεφτούν μια από τις υπέροχες δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα και προσφέρουν 24ωρη ή ημερήσια φροντίδα, όπως ο "καλός σαμαρείτης" στην Αργυρούπολη που είχα επισκεφτεί 2 χρόνια πριν, να δουν τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή της σκληρής αναπηρίας, να αντιληφθούν πως οι φροντιστές δουλεύουν ήρεμα, αρμονικά και συντονισμένα, για να προσφέρουν το καλύτερο, σε ανθρώπους με ίσως τις πιο βαριές αναπηρίες στην Ελλάδα. Πιστέψτε με πως το δώρο θα το λάβουν όταν αποχωρήσουν από τη δομή που θα έχουν επισκεφτεί, θα νοιώθουν και αυτοί και τα παιδιά τους άλλοι άνθρωποι, θα βλέπουν τα δικά τους καθημερινά προβλήματα πολύ πιο απλά!

-Τάκη έχουμε λάβει πάρα πολλά μηνύματα, είσαι πολύ αγαπητός, σου στέλνουν χαιρετίσματα αλλά δεν είναι δυνατό να τα διαβάσουμε γιατί πρέπει να κλείσουμε την εκπομπή. Ο Τάκης θα σας απαντήσει κατ' ιδίαν αλλά και μέσω της εκπομπής στην επόμενη συμμετοχή του σ' αυτήν. Τάκη θες να μας πεις κάτι κλείνοντας;

-Για να διατηρηθεί σε συνοχή η κοινωνία μας, πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, την οικογένεια, τους γείτονες μας, ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί να σταθούμε γεροί μέσα στην μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, χωρίς να ξεχνάμε πως ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντι μας έχει το δικαίωμα που πρέπει να σεβόμαστε. Επίσης πρέπει να σεβόμαστε την ευκαιρία που του δίνει η ζωή να αναπτύξει τις δυνατότητες του, να σεβόμαστε το δικαίωμα του να κυκλοφορεί μέ όποιο τρόπο μπορεί, μιας και είμαστε όλοι ισότιμοι, είμαστε άνθρωποι μέσα στην κοινωνία και αυτής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.