25 Ιουλ 2017

Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι

Η φτώχεια στην Ελλάδα των μνημονίων αποκτά πλέον μόνιμα και διαρκή χαρακτηριστικά, απλώνοντας τα δίχτυα της σε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα το ΕΚΚΕ

Και είναι αυτή η ακραία φτώχεια των πολλών που παίρνει τραγικές διαστάσεις στον έβδομο χρόνο Μνημονίων, καθιστώντας τους φτωχούς φτωχότερους: Το χάσμα, διευρύνεται, με την απόσταση του μέσου εισοδήματος των φτωχών να είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας. Πέρσι για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 10 μονάδες, για να φτάσει σε μια ιστορικά υψηλή διαφορά. Και τα κακά νέα δεν σταματούν στην ένταση της φτώχειας, αφού το δίχτυ της εξαπλώνεται ώστε να αφορά πλέον και νέες ομάδες του πληθυσμού, μετατοπίζεται από την ύπαιθρο προς τα αστικά κέντρα, ενώ αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και μετατρέπεται σε διαρκείας. Είναι μέρος της μελέτης του διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Διονύση Μπαλούρδου, για τη φτώχεια στην Ελλάδα με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Πόσοι συμπολίτες μας είναι φτωχοί;

Τα νοικοκυριά σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.065 σε σύνολο 4.168.784 νοικοκυριών, ενώ τα μέλη τους είναι 2.262.808 στο σύνολο των 10.651.929 ατόμων του πληθυσμού, δείχνοντας πως περισσότεροι από έναν στους πέντε είναι εγκλωβισμένοι στα δίχτυα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.