27 Ιουν 2016

2016-06-27_56 Δελτίο τύπου Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας - Καταγγελία για την πρόκληση απίστευτης ταλαιπωρίας σε τουρίστα με κινητική αναπηρία από ξενοδοχειακή επιχείρηση που τον εξαπάτησε διαφημίζοντας στον ιστότοπό της την προσβασιμότητα των απροσπέλαστων υποδομών της

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας
Κλεομβρότου 50, 23100
Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Τηλ: 27310-83335
Κιν: 6932-312-912
e-mail: alexandrakistakis@gmail.com
blog: takisalexandrakis.blogspot.gr/
blog: amealakonias.blogspot.gr

Εδώ το σύνολο των δελτίων τύπου

Σύροντας τον κέρσορα πάνω από τους ακόλουθους συνδέσμους, με την αλλαγή του χρώματος, ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής, παρακολούθησης videos και ανοίγματος σχετικών συνδέσμων. Για αναγνώστες οθόνης περιήγηση με το πλήκτρο tab για πλοήγηση στις επικεφαλίδες και στους συνδέσμους

Προς:  Μ.Μ.Ε., Σπάρτη, 27 Ιουνίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 56

Δελτίο τύπου

Θέμα: Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία επιχειρησιακής δομής ελέγχου της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και των επιβαλλόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κανονισμών για την προσβασιμότητα υποδομών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Σχετικό: 1. Επιστολή διαμαρτυρίας ΑμεΑ Ρόδου για την προσβασιμότητα Ξενοδοχειακών Μονάδων

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την επίτευξη της οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, λύση που μπορεί να προσφέρει μια ρεαλιστική αναπτυξιακή προοπτική στην πατρίδα μας, και πρωτευόντως την επιδιωκόμενη ποιότητα ζωής στους Ανθρώπους με Αναπηρία που ζουν σε αυτή, και κατ' επέκταση στους πολυάριθμους τουρίστες ΑμεΑ και ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν κοινά με τα ΑμεΑ προβλήματα, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα μας. Στόχος, η επιβαλλόμενη από την κείμενη νομοθεσία επιδιόρθωση των υπαρχόντων υποδομών, φυσικών και ψηφιακών, οι οποίες έχουν κακοτεχνίες μιας και σε αυτές, κατά παράβαση της Νομοθεσίας και του περιοριστικού πλαισίου χρηματοδότησης από την Ε.Ε., δεν εφαρμόστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές που απορρέουν από τις αρχές της Σχεδίασης για Όλους. Επιπλέον, η πλήρης εφαρμογή των ίδιων προδιαγραφών κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης κάθε νέας δομής, είτε στο ψηφιακό είτε στο δομημένο περιβάλλον.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, αποτελεί κανόνα ορισμένοι "ξύπνιοι" επιχειρηματίες, αν και οι υποδομές τους δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές της οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, αυτοί να τις διαφημίζουν ως προσβάσιμες. Στηρίζουν μάλιστα απόλυτα τους ισχυρισμούς τους με ένα σχετικό πιστοποιητικό χωρίς ισχύ και χωρίς αξία, το οποίο έχει εκδοθεί αυθαίρετα από έναν αναρμόδιο και ακατάλληλο φορέα. Το έγγραφο αυτό δεν έχει καμιά πραγματική αξία, αφού δεν αποτελεί πόρισμα ενδελεχούς ελέγχου των υποδομών μετά τη διενέργεια αυτοψίας. Όμως χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη ως επιβεβαίωση των όσων αυθαίρετα ο ίδιος δηλώνει για την προσπελασιμότητα των χώρων της επιχείρησής του. Να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει έως σήμερα προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική κατοχύρωση, δημιουργία και στελέχωση, ενός πιστοποιητικού μηχανισμού, αρμόδιου για την τήρηση των οριζόμενων από τη νομοθεσία τεχνικών προδιαγραφών, για την προσπελασιμότητα υποδομών και την προσβασιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών, υποχρέωση που απορρέει και από την κυρωθείσα από την Ελληνική Βουλή «Σύμβαση, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο» του ΟΗΕ.

Γίνεται σαφές πως η απουσία ενός κρατικού επιχειρησιακού οργάνου επιτρέπει στους επιχειρηματίες να αυθαιρετούν και να παραπλανούν πελάτες, διαφημίζοντας ως απολύτως προσβάσιμες τις απροσπέλαστες υποδομές τους. Ένα τέτοιο περιστατικό καταγγέλλει με σχετικό δελτίο τύπου (σχετ. 1) ο Σύλλογος Αμεα Ρόδου. Συγκεκριμένα, ιστότοπος ξενοδοχειακής επιχείρησης παρουσίαζε τις υποδομές της ως απόλυτα προσβάσιμες για Άτομα με Αναπηρία, παρασύροντας έναν πελάτη με κινητική αναπηρία από το εξωτερικό να προχωρήσει σε κράτηση για τις διακοπές του. Στην πραγματικότητα όμως εξαπατήθηκε, γεγονός που με σοκαριστικό τρόπο αποδείχτηκε μόλις έφτασε στην εν λόγω ξενοδοχειακή επιχείρηση και διαπίστωσε ότι στερείτο προσπελασιμότητας στους χώρους της. Το περιστατικό αυτό είναι θλιβερό πρώτα από όλα για τον Άνθρωπο με Αναπηρία, ο οποίος ταξίδεψε από τη χώρα του για να απολαύσει το υπέροχο καλοκαίρι της Ελλάδας μας, για να εισπράξει εν τέλει την απογοήτευση της πλήρους εξαπάτησής του, μιας και το εν λόγω ξενοδοχείο δεν ήταν προσβάσιμο. Η εξέλιξη του περιστατικού είναι ακόμη τραγικότερη, διότι κανείς δεν μπορούσε να του απαντήσει για το που θα μπορούσε να βρει ένα προσβάσιμο κατάλυμα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό επαναφέρουμε το αίτημα μας, το οποίο έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στους αρμοδίους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, για την ανάγκη δημιουργίας επιχειρησιακής δομής, αρμόδιας για την παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, όπως αυτές έχουν ήδη νομοθετηθεί. Προτεραιότητα στο έργο της θα αποτελεί η διαρκής επιτήρηση της εφαρμογής των νομοθετημένων προδιαγραφών και κανόνων, και αν κριθεί αναγκαίο, της επιβολής της εφαρμογής τους, προς όφελος των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα του συνόλου της κοινωνίας. Η δράση της θα οδηγούσε στην εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών παραπλάνησης και εξαπάτησης, τα οποία δυσφημούν μεταξύ άλλων και το άκρως ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν της χώρας μας που είναι ο τουρισμός της.

Σημειώνουμε πως η επιχειρησιακή αυτή δομή θα πρέπει να έχει πλήρη εκτελεστική ικανότητα, άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, και την αρμοδιότητα να παρακολουθεί οριζόντια σε όλα τα Υπουργεία την υιοθέτηση των τεχνικών προδιαγραφών στο σύνολο των χρηματοδοτούμενων έργων, και να ελέγχει την τήρηση τους από το στάδιο της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, πιστοποιώντας την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Η προσέγγισή αυτή αποτελεί καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, όπως επανειλημμένα έχουμε τεκμηριώσει σε πλήθος σχετικών δελτίων τύπου και πονημάτων του Σωματείου μας. Είναι η στιγμή να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια επιδιόρθωσης των κακώς κειμένων και κατάστρωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

Με τιμή, το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.