31 Μαρ 2015

Ανησυχητικά για την πορεία της κοινωνικής προστασίας των δήμων είναι τα στοιχεία που κατατέθηκαν με τη μορφή ερώτησης στη βουλή από τον κ. Δένδια

Δεν είναι εποχές για να πραγματοποιηθούν αλλαγές που λειτουργούν κατά του ταλαιπωρημένου ελληνικού λαού, ειδικά όταν οι αλλαγές αυτές αφορούν τις πλέον επιβαρυμένες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη την κοινωνική προστασία.
Μια παρόμοιου τύπου αλλαγή, κόστισε την απώλεια του προγράμματος διανομής τροφίμων για το έτος 2014, ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ, ενός προγράμματος απολύτως απαραίτητου για τους συνανθρώπους μας που το είχαν απόλυτη ανάγκη.
Επισημαίνουμε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους και ακόμη δεν έχει προχωρήσει ούτε το αρχικό στάδιο της διαδικασίας για την υλοποίηση του επισιτιστικού όπως μετονομάστηκε, προγράμματος (ύψους 330 εκ. ευρώ) για το 2015.
Ας μην προκαλούμε μεγαλύτερη ανησυχία σε ένα τόσο μεγάλο τμήμα πληθυσμού με αλλαγές οι οποίες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα αρχικά επιδιώκουν να λυσουν.
Είναι αρκετά πάνω από το 30% το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιώνει με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας, ένας αριθμός που τρομάζει, γιατί δεν είναι απλά ένα νούμερο.
Είναι άνθρωποι, είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ακήρυκτης έκτακτης ανάγκης.
Διαβάστε το κείμενο του δημοσιεύματος:
Ερώτηση Δένδια για την «υφαρπαγή» της κοινωνικής προστασίας απο τους Δήμους
Κατηγορίες ότι η κυβέρνηση «υφαρπάζει αρμοδιότητες και πόρους κοινωνικής προστασίας» από τους Δήμους διατυπώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα.
Όπως τονίζει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών Νίκο Βούτση και Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση «αντί να ενισχύσει την κοινωνική αποστολή των Δήμων, την υπονομεύει, αναθέτοντας στις Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, συνάπτοντας μάλιστα σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφέλειας».
Ο κ. Δένδιας τονίζει πως οι κ.κ. Βούτσης και Σκουρλέτης πρέπει να τοποθετηθούν «για τη σκοπιμότητα της εν λόγω ρύθμισης, τη συμμόρφωσή της με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας που διέπουν την άσκηση αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο και τις επιπτώσεις που θα έχει στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης των Δήμων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
Ο κ. Δένδιας στην ερώτηση του ζητά να του απαντήσουν τα συναρμόδια υπουργεία
α) Εξυπηρετεί κάποια αντικειμενική κοινωνική σκοπιμότητα η μεθοδευόμενη υφαρπαγή της αρμοδιότητας της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης από τους Δήμους ή υπαγορεύεται, μόνον, από μικροπολιτικούς υπολογισμούς της Κυβέρνησης και της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής;
β) Πως συμβιβάζεται η νεοπαγής ρύθμιση του αρ.45 ν.4320/2015 με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, την κατανομή αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τους νόμους 3463/2006 και 3852/2010, αλλά και την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια αυτών, σύμφωνα με το αρ.102 του Συντάγματος και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ν.1850/1989);
γ) Ποιες επιπτώσεις θα έχει η εν λόγω ρύθμιση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης των Δήμων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κ.α.
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/55691/erotisi-dendia-gia-tin-yfarpagi-tis-koinonikis-prostasias-apo-tous-dimous

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου