19 Σεπ 2014

Τέλος εποχής και για την Πρόνοια

  Με τα νέα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, το ΕΚΑΣ έχουν χάσει ήδη περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ δεν θα χορηγείται και στους ανάπηρους (!) με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο του 80 τοις εκατό. 

  Τη δραματική μείωση των κονδυλίων για την Πρόνοια κατά 40%, ή κατά περίπου κατά 2,2 δισ. ευρώ προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση, προτάσσοντας τη λεγάμενη «αναδιάρθρωση» όσον αφορά τους πόρους, που παρά τις μνημονιακές περικοπές των προηγούμενων χρόνων φθάνουν συνολικά τα 4,8 δισ. ευρώ και διατίθενται μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας, υπακούοντας στη μνημονιακή δέσμευση για πλήρη διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την Κοινωνική Ασφάλιση, ετοιμάζεται να μοιράσει προεκλογικά «ψίχουλα» μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την ώρα που «κόβει» όχι μόνο τα επιδόματα από τους ανάπηρους, αλλά και το ΕΚΑΣ σε ανήμπορους ανθρώπους. 

  Έτσι το επόμενο διάστημα, με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα», θα επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας να... μοιράσει (προεκλογικά) τα «πετσοκομένα» κονδύλια της Πρόνοιας στην (απόλυτη) φτώχεια! 

  Αναλυτικά, με τα νέα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, το ΕΚΑΣ έχουν χάσει ήδη περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ δεν θα χορηγείται και στους ανάπηρους (!) με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο του 80%. Μάλιστα, για το θέμα αυτό, 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να χορηγηθεί στους ανάπηρους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας, «όταν αποδεδειγμένα αδυνατούν να εργαστούν και να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές τους ανάγκες». 

  Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (το οποίο κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ μηνιαίως) θα είναι μειωμένοι κατά 100.000 μετά την περικοπή σε όσους είναι κάτω των 65 ετών, πέραν των αναπήρων που αναφέραμε. 

  Για να... συμμαζέψουν την κατάσταση ο Γ. Βρούτσης και ο Β. Κεγκέρογλου ανακοίνωσαν την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. 

  Ωστόσο το συνολικό κονδύλι για το 2015 δεν ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα ξεπερνούν τα 2διό. ευρώ. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δικαιούνται άτομα και οικογένειες με μηδενικά εισοδήματα, για τους υπόλοιπους διευκρινίζεται πως στον υπολογισμό του συνολικού πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος! Εξαιρούνται, επίσης, η αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης ή διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο. Με άλλα λόγια, πολλοί συνάνθρωποί μας που πραγματικά ζουν στην φτώχεια και την ανέχεια διαπιστώνουν ότι εν τέλει δεν είναι δικαιούχοι ούτε των προεκλογικών ψιχίων που επιτρέπουν -προσωρινά- να δοθούν οι δανειστές. 

                  ηγή: Εφημερίδα «Το Παρόν»                  

http://www.eoty.gr/main/pass.asp?titlenumber_fo=15654

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.