22 Αυγ 2014

Σαν σήμερα το 480 π.Χ. η Μάχη των Θερμοπυλών (Βίντεο)

  300 Σπαρτιάτες υπό τον Βασιλέα Λεωνίδα μαζί με άλλους Έλληνες πίπτουν ηρωικά μέχρις ενός μαχόμενοι κατά των Περσών. 

  Δέκα χρόνια μετά την ήττα των Περσών στην Μάχη του Μαραθώνα, Πέρσες και Έλληνες ξανασυγκρούονται σε διάφορα μέτωπα, με την Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., να αποτελεί έναν από τους πιο αξιοσημείωτους σταθμούς στην παγκόσμια Ιστορία. 

  Σε αυτή την μάχη, σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο η ελληνική δύναμη, εκτός των τριακοσίων Σπαρτιατών με αρχηγό τον βασιλιά Λεωνίδα, απαρτιζόταν επίσης από πεντακόσιους από την Τεγέα κι άλλους τόσους από τη Μαντίνεια, εκατόν είκοσι από τον Ορχομενό της Αρκαδίας και χίλιους από την υπόλοιπη Αρκαδία, από την Κόρινθο υπήρχαν τετρακόσιοι άνδρες, από τον Φλειούντα άλλοι διακόσιοι και από τις Μυκήνες οδόντα. Εκτός απ’ αυτά τα στρατεύματα από την Πελοπόννησο, υπήρχαν ακόμα τμήματα από τη Βοιωτία, με επτακόσιους άνδρες από τις Θεσπιές κι άλλους τετρακόσιους από τη Θήβα. 

  Ιδιαίτερη μνεία να κάνουμε εδώ στους Θεσπιείς οι οποία έστειλαν το σύνολο του στρατού τους σε έναν φαινομενικά άνισο αγώνα, με ότι συνέπειες θα υπήρχαν για το μέλλον της πόλης τους, αφού πλέον έμενε χωρίς τον στρατό! 

  Σταδιακά, στις κρίσιμες συγκρούσεις συνολικά απέμειναν ακόμα λιγότεροι Έλληνες, που έπεσαν ηρωικά μετά από 4 ημέρες μαχών και την προδοσία του Εφιάλτη, που αποκάλυψε στους Πέρσες ένα πέρασμα που θα τους έδινε ένα ακόμα πλεονέκτημα. Παρά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες, οι Πέρσες ηττήθηκαν αργότερα οριστικά από τους Έλληνες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στις μάχες των Πλαταιών και της Μυκάλης. 

  Αν και η χρονολογία είναι αδιαμφισβήτητη, η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη η μάχη των Θερμοπυλών (η οποία κράτησε σχεδόν τέσσερις μέρες μετά από την πρώτη επίθεση των Περσών), παραμένει αδιευκρίνιστη, με τους ιστορικούς να δίνουν διάφορες εκδοχές μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η αντίσταση των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, η ηγετική μορφή του Λεωνίδα και η αξιοθαύμαστη στρατιωτική κατάρτιση των Σπαρτιατών έγιναν έκτοτε θρύλος και μνημονεύονται παγκοσμίως ως ιστορικά παραδείγματα υπεράσπισης της πατρίδας και της ελευθερίας. 

  Δείτε πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο το video με το αφιέρωμα του History Channel για την Μάχη των Θερμοπυλών που ακόμη και σήμερα αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης: 

https://www.youtube.com/watch?v=Vl1aAHWlXl4https://www.youtube.com/watch?v=Vl1aAHWlXl4

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου