7 Ιουν 2014

Η Κρήτη "αναστενάζει" από τη μείωση των βροχοπτώσεων

  Δεν είναι μόνο η Κρήτη που ήδη έχει δεχτεί πλήγμα από τη μείωση των βροχοπτώσεων, την εισροή θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κτλ. 

  Είναι και άλλες περιοχές, πρώτη και καλύτερη η Πελοπόννησός μας, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. 

  Δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. 

  Έχω γράψει και άλλα κείμενα για το θέμα του νερού, έχω μελετήσει άρθρα τα οποία ακροβατούν μεταξύ των ορίων των ιστοριών συνωμοσίας και των ορίων της πραγματικότητας κτλ. 

  Δεν έχω αποδείξεις για το αν έχει πουληθεί η εκμετάλλευση του νερού της Πελοποννήσου σε γνωστή εταιρία ούτε έχω όλα τα στοιχεία για το τι πρόκειται να γίνει. 

  Έχω τη βεβαιότητα ότι το πολυτιμότερο για τον άνθρωπο αγαθό δηλαδή το πόσιμο καθαρό νερό, ενδιαφέρει τους πάντες. 

  Γνωρίζω ότι η γειτονική μας Τουρκία διαθέτει και αυτή το ισχυρό όπλο του καθαρού πόσιμου νερού μα ξέρει να το χρησιμοποιεί καλύτερα από εμάς. 

  Το πληθωριστικό χαρτονόμισμα του 1.000.000 λιρών Τουρκίας το οποίο έχω κρατήσει ως ενθύμιο από το ταξίδι μου εκεί το 2000 περίπου απεικονίζει το μεγάλο φράγμα του Κεμάλ το οποίο ελέγχει τη ροή του Τίγρη και του Εφράτη αν θυμάμαι καλά και μπορεί να στερήσει για τουλάχιστον 1 τρίμηνο το νερό από τις υπόλοιπες χώρες που διατρέχουν οι 2 αυτοί ποταμοί στη μέση ανατολή. 

  Υπάρχει πιό ισχυρό όπλο; 

  Πιστεύω πως το πολύτιμο αυτό αγαθό το οποίο υπάρχει στη χώρα μας ακόμη καθαρό για να είναι πόσιμο, είναι πιο σημαντικό από τις εικαζόμενες ποσότητες πετρελαίου. 

  Και λέω εικαζόμενες, διότι μόνο με διάνοιξη γεώτρησης μπορεί να αποδειχθεί το αν υπάρχει εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου. 

  Ακόμη και η δοκιμαστική διάνοιξη κοστίζει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ. 

  Το σημαντικό θεωρώ πως είναι το νερό. 

  Καθαρό, πηγαίο, πόσιμο! 

  Αυτό το θησαυρό διαθέτουμε σε αφθονία (ακόμη) στη Λακωνία μας αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να το κρατήσουμε, ανακόπτοντας την ταχεία προώθηση του προς τη θάλασσα. 

  Αν κάποιος σας μιλήσει για την αφαλάτωση, απαντήστε του πως το κόστος της είναι τεράστιο. 

  Υπάρχουν τρόποι να καθυστερήσουμε την πορεία προς το φυσικό του προορισμό που είναι η θάλασσα ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. 

  Πρέπει να οργανώσουμε τη δημιουργία διαδοχικών μικρών φραγμάτων, στην κοίτη των χειμμάρων, με υλικά από την ίδια την κοίτη και τις όχθες κατά τα πρότυπα που υποδεικνύουν οι επιστήμονες του national geografic, κάτι που δεν κοστίζει τίποτα. 

  Πρέπει να πιέσουμε για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών οι οποίες διατηρούν το νερό για αρδευτικούς σκοπούς ώστε να διακοπεί η άντληση υδάτων. 

  Πρέπει να ενεργοποιηθούμε διότι τα μηνύματα είναι δυσοίωνα. 

  Διαβάστε το άρθρο: 

  Σημαντική μείωση στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης παρουσιάζουν οι βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τα βροχομετρικά στοιχεία των μετεωρολογικών... σταθμών για το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος 2013- Μάιος 2014. 

  Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, προκύπτει από τη σύγκριση της συνολικής βροχόπτωσης των μηνών Σεπτεμβρίου 2013 έως Μαΐου 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη μέση βροχόπτωση των τριών προηγούμενων ετών 2010- 2013, η αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νησιού. 

  Ειδικότερα, ανά περιοχή η μεταβολή ανέρχεται ως εξής: 

  Στις ΒΔ περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μεσοσταθμική μείωση κατά 29% (από 16% έως 44%) και στις νότιες περιοχές της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, μεσοσταθμική μείωση κατά 30%, (από 20% έως 45%), ενώ στις ΒΑ περιοχές της ΠΕ Χανίων και τις ΒΔ της ΠΕ Ρεθύμνης παρατηρείται μεσοσταθμική αύξηση κατά 12% (από 1% έως 34%). 

  Εξάλλου, στις ΒΑ περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης παρατηρείται μεσοσταθμική μείωση κατά 17% (από 7% έως 35%) και στις νότιες περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνης, μεσοσταθμική μείωση κατά 6% (από +1% έως -14%). 

  Επίσης, στις βόρειες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου η μεσοσταθμική μείωση φθάνει στο 25% (από 8% έως 35%) και στις νότιες περιοχές της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας παρατηρείται μεσοσταθμική μείωση κατά 29% (από 26% έως 36%). 

  Ακόμη, στις περιοχές της ΠΕ Λασιθίου εμφανίζεται μείωση κατά 15% στο Οροπέδιο (43%- 45%), στη Ζάκρο- Σητεία κατά 30% και στην Καλαμαύκα 28%, ενώ ο σταθμός της Ιεράπετρας καταγράφει αύξηση των βροχοπτώσεων κατά 46%. 

  Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συνιστά σε όλους τους χρήστες νερού να εφαρμόσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση, νερού ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις. 

newsit.gr

  Μπορείτε να διαβάσετε μια ακόμη ανάρτιση του Τάκη Αλεξανδράκη με θέμα το νερό πατώντας στο: 
https://plus.google.com/116095292975329153406/posts/jT5EU6pvMs5https://plus.google.com/116095292975329153406/posts/jT5EU6pvMs5

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.