11 Μαΐ 2014

Καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από 1/1/2015

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/05/112015.html  Μετά τις εκλογές θα ανακοινώσει ο Υπουργός Εργασίας, Κ. Γιάννης Βρούτσης το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα δοθεί σε δύο περιοχές της χώρας πιλοτικά, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

  Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται η σχετική μελέτη, επισήμανε ο κ. Βρούτσης, λέγοντας πως από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάρξει «καθολική εφαρμογή» του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος «σε όλη τη χώρα». 

  Εξάλλου ο Υπ. Εργασίας, προέβλεψε πως μόνο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% θα προκύψουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας το επόμενο δωδεκάμηνο. 

  Επίσης ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως κατά το α’ δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα δημιουργήθηκαν 30.000 νέες θέσεις εργασίας (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»), την στιγμή που καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου οι νέες θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τις 60.000. 

  Ο Υπ. Εργασίας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση του κατώτατου μισθού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. 

  Πάντως ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ο οποίος ανέρχεται σε 684 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση βρίσκενται στο μέσο όρο των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. 

  Το 7,6% των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό σημείωσε ο Υπ. Εργασίας. 

  Μιλώντας για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως κατά τον 5ο μήνα του 2015 (δηλ. τον τρέχοντα μήνα) το ΙΚΑ έχει εισπράξει το 41,3% των χρημάτων που είναι να λάβει από τον προϋπολογισμό, αντί για το 41,7% που προβλεπόταν. 

  Παράλληλα τα έσοδα του ΙΚΑ αυξάνονται για 6ο συνεχόμένο μήνα, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε μέχρι πρότινος. 

  Ο κ. Βρούτσης αρνήθηκε ότι «μπροστά του» τέθηκε ποτέ το ζήτημα να εισαχθούν περιουσιακά κριτήρια στην παροχή σύνταξης, ενώ σημείωσε πως σταδιακά θα υπάρξει «αποκλιμάκωση των αιτημάτων για εφάπαξ», ενώ «το ίδιο θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις». 

  Όσο αφορά για την «προσαρμογή» των τελευταίων από την 1η Ιουλίου του 2014, αυτή θα αγγίξει το 5%. 

  Εξάλλου καμία βασική σύνταξη που ήδη δίνεται, δεν θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015, οπότε ξεκινά να ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού της βασικής σύνταξης. 

  Στις 15 Μαΐου θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ πέντε μηνών. 

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε πως «σε είκοσι μέρες θα καταργηθεί η ανάγκη θεώρησης των βιβλιαρίων» και πως από το Νοέμβριο του 2014 θα έλθει το «ηλεκτρονικό εργασιακό βιογραφικό». 
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/05/112015.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.